Hadiahkan Isteri Pembantu Rumah – Tanpa Ejen, Tanpa Permit

Jadi suami, biarlah yang bertanggungjawab. Isteri, nalurinya pasti nak mudahkan suami. Jadi suami kenalah mudahkan isteri juga. Terlebih dahulu kami mohon maaf sebab ini bukanlah artikel tentang tips atau cara-cara mendapatkan pembantu rumah. Kami cuma ingin membantu para pembaca ke arah pengurusan rumahtangga yang tip-top dengan sedikit ‘pelaburan’.

Read more

5 Cara Terbukti Untuk “Reprogram” Semula Pemikiran Anda

Rasa buntu dengan kehidupan sekarang yang macam tak ke mana? Mahukan pembaharuan dalam kehidupan? Rasa macam boleh pergi lagi jauh, tapi tak tahu caranya?

Jawapannya mungkin dengan memprogram semula pemikiran anda. Buat sesuatu perkara dengan menggunakan cara yang lain pula.

Bak kata pepatah, “The definition of insanity is doing the same thing over and over again, but expecting different results”.

Kalau kita asyik melakukan perkara yang sama, takkan hasilnya akan berubah ya tak?

Jom kita tengok 5 langkah yang boleh dilakukan seperti berikut:

Langkah 1: Tukar Rutin Harian

Dalam bukunya The Power of Habit, Charles Duhigg memperincikan kesan-kesan neurologi yang mengawal kehidupan kita. Duhigg menunjukkan bahawa pemikiran dan tabiat harian kita mempunyai kesan yang besar terhadap keputusan yang bakal dilakukan dan ini akan mempengaruhi kejayaan kita kelak. Anda harus “membina” semula pemikiran anda harus terlebih dahulu sebelum menjadi kebiasaan dalam kehidupan.

Sebagai contoh, mengubah rutin waktu pagi supaya anda bangun pagi dengan pergi ke gim daripada bangun lewat. Luangkan beberapa minit untuk menggariskan rutin harian anda dengan terperinci. Kemudian pilih satu rutin baru yang anda ingin tambahkan atau ganti.

 

Kredit Gambar: kobo.com

Langkah 2: Luangkan Masa Untuk Travel

Mengembara ke tempat lain dapat mengurangkan tekanan kehidupan seharian dan juga mempunyai kuasa untuk mengubah perspektif dan tingkah laku. Satu kajian mendapati bahawa sesiapa yang suka melancong atau “travel” mempunyai pemikiran yang lebih stabil secara emosional sebagai hasil dari perjalanan mereka.

Mengikut kajian juga, kaki travel biasanya mempunyai pemikiran yang lebih terbuka dan mudah untuk mempelajari benda baru. Cakap dalam bahasa baru, cuba makanan baru, maka lebih mudah untuk buat sesuatu yang baru.

Langkah 3: Membaca Bahan Fiksyen

Untuk “memprogram” semula pemikiran anda, anda mesti mencari pengalaman baru dan juga perspektif baru. Satu cara yang efektif untuk melakukan ini adalah dengan membaca karya fiksyen.

Satu kajian yang dijalankan telah mendapati bahawa mereka yang membaca bahan fiksyen lebih mudah unbtuk memahami perasaan orang lain dan mampu berfikir di luar kotak. Ia juga dapat membantu anda menjadi seseorang yang lebih profesional dan lebih baik apabila ingin membuat sesuatu keputusan. 

Langkah 4: Mempunyai Tabiat Tidur Yang Sihat

Tidur adalah komponen yang penting untuk kesihatan dan kesejahteraan. Bahkan, tidur juga boleh memberi kesan kepada mood, fikiran dan kebahagiaan. Mereka yang mendapat tidur yang secukupnya iaitu lapan jam atau lebih, akan menjadi lebih produktif di tempat kerja dan menunjukkan tanda-tanda kesihatan mental yang lebih baik. Sebaliknya, orang yang mendapat kurang daripada tujuh jam tidur sehari berisiko mengalami kemurungan dan gangguan emosi.

Untuk “memprogram” semula pemikiran anda, minda sedar anda memerlukan tenaga yang cukup untuk melawan sikap negatif yang sering bermain di minda.

Langkah 5: Berikan Diri Sendiri “Quiet Time”

Kita hidup dalam dunia yang penuh dengan kebisingan, disebabkan oleh telefon pintar, pejabat terbuka dan perkhidmatan video streaming. Amat sukar untuk kita mempunyai masa yang tenang untuk berehat dan tidak memikirkan tentang kehidupan dan masalah yang dihadapi.

Bagi mereka yang yang perlu membuat keputusan dengan berhati-hati, ketenangan adalah apa yang anda perlukan. Anda harus membiarkan diri anda berada dalam keadaan tenang dan bebas daripada sebarang stress atau tekanan. Oleh itu, persekitaran sebenarnya memainkan peranan yang penting dan memberi kesan kepada pemikiran kita.

Anda boleh mencari masa “quiet time” apabila anda “menghadap” Sang Pencipta atau berada dekat dengan alam semulajadi seperti di hutan rimba atau di tepi pantai.

6 Prospek Kerjaya Pada Tahun 2040

Sambungan kepada 6 Bidang Kerja Yang Mendapat Permintaan Tinggi Dalam Pasaran, itu tahun 2018 punya cerita. Tapi nak tahu ke tak kerja apa yang akan dapat permintaan yang tinggi pada masa depan?

Info Berguna Untuk Anak Anda

Bagi yang sedang berkira-kira untuk mendapatkan anak atau mempunyai anak yang masih kecil, elok juga kita tengok 6 pekerjaan yang bakal mendapat permintaan tinggi ini.

Disebabkan ianya terlalu ke hadapan sangat dan ada yang kita tidak dapat bayangkan buat masa ini, mungkin anda berasa agak musykil dengan senarai ini.

Banyak pekerjaan yang ada pada masa sekarang, akan diambil alih oleh robot atau akan di-‘automate’kan. Dan menurut kajian daripada Institute for the Future (IFTF), 85% daripada pekerjaan pada tahun 2030 belum pun wujud.

Apa-apa pun, boleh siap sedia daripada sekarang. Mungkin kita dah tua dan tidak lagi mampu bekerja pada masa tersebut, jadi persiapkanlah anak-anak dan cucu-cucu kita bagi menempuh masa hadapan.

1. Pengurus Kedai Maya (Online Store)

Dengan semakin ramai orang kita beralih ke online shopping, namun kita sebagai pembeli masih perlukan hubungan ‘manusia’ semasa nak membeli-belah. Walaupun teknologi semakin canggih, mesin masih belum berupaya untuk berfikir, bau dan rasa. Di alam maya, anda akan hilang keupayaan ini.

Sebab itulah, Pengurus Kedai Maya akan menerapkan sifat ‘kemanusiaan’ ini ke dalam ruang digital mereka, berkomunikasi dengan pelanggan dan rekabentuk laman web yang berpandukan data. Dan semua ini perlukan sentuhan manusia untuk menjayakannya.

2. Pengantara Robot

Tidak mustahil robot bakal menggantikan tempat manusia dalam pelbagai bidang. Sebagai contoh, robot-robot di Gudang Amazon banyak membantu daripada segi mencari dan mengangkat barangan dengan lebih efisien.

Disebabkan manusia memerlukan khidmat robot inilah, komplikasi hubungan manusia-robot akan meningkat. Buat masa ini, baik pulih robot sudah wujud. Tetapi, kaunselor bagi robot belum lagi. Walaupun kita bimbang automasi akan mengambil kerja manusia, kita masih memerlukan seseorang yang mempunyai skil yang tinggi untuk mengendali, mengguna dan memajukan teknologi robot ini.

Terapi AI mungkin menjadi evolusi seterusnya dalam bidang kesihatan mental, di mana ia akan membantu pekerja berhadapan dengan rakan kerja robot mereka.

3. Jurulatih Robot

Pembelajaran Mesin (Machine Learning) menggunakan algoritma untuk mengajar komputer, yang dahulunya merupakan kemahiran yang tidak ramai tahu. Programmer yang memainkan peranan ini pada hari ini sangat dikehendaki, tetapi teknologi baru telah menjadikannya lebih terbuka kepada orang ramai.

Dan akhirnya, algoritma untuk mengawal fungsi-fungsi robot akan menjadi selaras dan standard di seluruh dunia.

Alah, macam filem The Matrix tu. Nak belajar menembak, Taekwondo mahu pun bawa helikopter, pergi ‘kursus’ beberapa minit sahaja dah jadi pandai.

4. Pengawal Trafik Dron

Kalau sekarang kapal terbang menyusuri seluruh dunia, lepas ini dron pula juga akan menguasai ruang angkasa. Setakat 2016, sebanyak 670,000 buah dron telah didaftarkan dengan Federal Aviation Administration (FAA).

Angka ini dijangka meningkat dengan pesatnya, dek kerana permintaan yang tinggi daripada pelanggan dalam e-commerce. Amazon dan Google adalah syarikat yang mempelopori industri penghantaran barangan menggunakan dron.

Menjelang 2040 nanti, sistem trafik udara bagi dron sepertimana yang digunakan oleh kapal terbang akan wujud bagi membolehkan ruang udara kita menjadi lancar. Untuk itu, kita perlukan ramai Pengawal Trafik Dron!

5. Pereka Realiti Maya

Anda biasa dengan Virtual Reality atau VR bukan? Sepertimana yang kita dapat lihat dalam filem Ready Player One, hampir seluruh dunia akan menggunakan VR untuk memasuki alam maya untuk berinteraksi sesama manusia, meneroka alam fantasi dan memenangi peraduan.

Disebabkan permintaan yang semakin meningkat untuk VR ini, jurutera, arkitek, pereka dan ramai lagi akan diperlukan bagi mengembangkan teknologi ini.

6. Ejen Gig Mikro

Mungkin ada yang kurang mengerti apa maksud gig, ianya adalah kerja mudah yang mengambil masa beberapa minit ke beberapa hari untuk dibuat. Sebagai contoh, anda ‘outsource’ kerja menulis artikel, design logo syarikat, membuat proposal, presentation dan sebagainya. Hanya upah pekerja freelance untuk membuatkannya untuk anda.

Disebabkan semakin ramai orang akan membuat kerja-kerja freelance pada masa akan datang, maka wujudlah ejen-ejen ini bagi menghubungkan pelanggan dan pekerja freelance untuk menyiapkan projek-projek syarikat.

Luar Biasa Bukan?

Ini hanyalah ramalan tentang apa yang akan berlaku pada tahun 2040, jadi elok jugalah kita ambil tahu akan perkara ini. Mungkin bukan semua enam pekerjaan akan jadi kenyataan, tetapi anda tidak boleh nafikan bahawa robot semakin mendapat tempat dalam kehidupan harian kita. Begitu juga dengan dron, semakin ramai orang yang memilikinya.

Sumber Rujukan: Time.com

Jenama Telefon Mana Paling Popular Di Dunia?

Biasanya, berapa jangka hayat penggunaan satu-satu telefon pintar? Dengarnya ada yang bertahan menggunakan satu telefon bimbit dalam tempoh 2 hingga 5 tahun, tapi ada yang kurang dari setahun. Selain faktor telefon rosak, ramai menukar telefon pintar mereka kerana menurut trend terkini yang menyaksikan wujudnya model-model baru telefon pintar seperti cendawan tumbuh selepas hujan.

Tak sempat nak mengejar trend kerana syarikat-syarikat pengeluar telefon pintar seakan-akan berlumba untuk menghasilkan telefon terbaru dan teknologi terkini.

Walaupun hanya ada kira-kira 30 juta penduduk, Malaysia menjadi negara ke-10 penduduk memiliki telefon pintar tertinggi di dunia.

Jom tengok kajian daripada firma Pew Research Center mengenai kadar pemilikan pintar tertinggi di dunia:

Sebagai pengguna, anda akan dipenuhi dengan pelbagai pilihan telefon pintar dengan variasi fungsi terkini. Mesti pening nak membeli kan? Portal Marketing91 ada menyenaraikan 10 jenama telefon pintar paling popular pada tahun 2017 iaitu:

  1. Samsung
  2. Apple
  3. Huawei
  4. Lenovo
  5. Xiaomi
  6. LG
  7. ZTE
  8. Oppo
  9. Alcatel
  10. Vivo

Dalam 10 senarai tersebut, Apple yang merupakan jenama paling berpengaruh di dunia disaingi oleh Samsung, syarikat keluaran Korea Selatan.

Hebatnya juga, 8 daripada 10 senarai di atas merupakan jenama daripada negara Asia. Samsung dan LG dilahirkan di Korea Selatan manakala 6 lagi jenama berasal dari China.

Menurut Counterpoint’s Market Monitor, jenama-jenama telefon pintar daripada China kini menguasai 48 peratus pasaran dunia.

Jom kita tengok profil lima jenama telefon paling popular di dunia ini.

1. Samsung

Pengasas : Lee Byung-chul

Negara asal : Korea Selatan

Walaupun bersaing dengan jenama paling popular di dunia, Samsung, keluaran Korea Selatan berjaya menjadi jenama telefon pintar paling digemari di dunia. Terletak di bawah Samsung Eletronics, Samsung membekalkan kira-kira 30 peratus daripada jumlah pasaran dunia dengan kira-kira lebih 300 juta unit telefon pintar setahun. Sehingga kini, Samsung berjaya menembusi kira-kira 100 negara. Samsung mempunyai koleksi Tab, Notes dan siri Samsung Galaxy yang bersifat mampu milik dan mesra pengguna.

Berdasarkan portal PCMag, jenama dari Korea Selatan ini hebat apabila menjadi pelopor pengeluaran telefon pintar pada Oktober 2001 dengan mengeluarkan Samsung SPH-I300.

Antara model terawal Samsung
Model terkini Samsung, Samsung Galaxy S9

2. APPLE

Pengasas : Steve Jobs

Negara asal : Amerika Syarikat

Walaupun menjadi jenama paling berpengaruh di dunia, Apple menduduki tempat kedua dalam senarai ini. Faktor mampu milik mungkin menjadi sebab mengapa ia menduduki tempat kedua berbanding Samsung. Bersifat eksklusif, Apple menguasai pasaran kira-kira 40 negara dengan menjual lebih 200 juta unit setahun. Berasal dari Amerika Syarikat, Apple dengan produk siri iPhone menjadi antara produk kegemaran khususnya penggemar nilai ‘eksklusif’.Telefon pintar pertama keluaran Apple, iPhone telah diperkenalkan di Amerika Syarikat pada Jun 2007 sebelum siri-siri iPhone yang semakin canggih menjadi ikutan ramai.

IPHONE

 

3. Huawei

Pengasas : Ren Zhengfei

Negara asal : China

Huawei memiliki kira-kira 75,000 kakitangan yang bekerja secara eksklusif untuk membangunkan penyelidikan dan pembangunan produknya. Ia juga menjadi faktor kekuatan Huawei berada di tangga ke-3 berbanding jenama lain. Selain mempunyai produk yang setaraf dengan Samsung dan iPhone serta jenama lain, tidak mustahil kedudukannya berubah lebih baik. Kini, Huawei menjual kira-kira 100 juta unit telefon pintarnya setahun di seluruh dunia.

Huawei mengeluarkan Huawei Ascend, siri telefon pintar terawalnya pada Oktober 2010.

HUAWEI P20

4. Lenovo

Pengasas : Liu Chuanzhi

Negara : China

Berasal dari Beijing, China, Lenovo yang merupakan anak syarikat Motorola menjual kira-kira 700,000 unit telefon pintar setiap tahun, Lenovo memberi fokus pada reka bentuk dan pembuatan sesebuah produk (telefon pintar). Uniknya, Lenovo memberi pilihan kepada pelanggannya untuk mengubah suai atau mereka telefon pintar mengikut kemahuan dan keperluan mereka.

Lenovo Z5

5. Xiaomi

Pengasas : Lei Jun

Negara : China

Antara jenama yang masih muda, tapi sudah mampu bersaing dengan jenama-jenama gah yang lain. Baru sahaja berusia 8 tahun, Xiaomi berjaya menembusi pasaran di negara China sendiri, India, Brazil, Singapura, Thailand dan Malaysia. Sehingga kini, nilai eksportnya mencecah 65 juta unit.

Paling berkuasa atau jenama paling bernilai tidak semestinya menjadi produk paling laris. Jadi anda pengguna telefon yang mana?

Redmi Note 5

Panduan Beli Kereta Terpakai Untuk Graduan

Melalui kajian yang dilakukan, Ketua Pengarah Jabatan Insolvensi Datuk Abdul Rahman Putra Taha menyatakan bahawa ada 3 sebab utama yang menyebabkan golongan belia diisytihar bankrap: pembiayaan sewa beli kenderaan, kad kredit dan pembiayaan perumahan.

Atau lebih tepat lagi, 69.8% orang telah menjadi bankrap disebabkan 3 punca utama berikut:

  1. Sewa Beli Kenderaan – 26,801 kes, atau 27.6%
  2. Pinjaman Peribadi – 22,153 kes, atau 22.8%
  3. Pinjaman Perumahan – 18,819 kes, atau 19.4%

Boleh baca lanjut mengenainya di dalam 100,000 Rakyat Malaysia Bankrap Dan Ini 3 Punca Utama.

Beli Kereta Pada Harga 12 Bulan Gaji

Pakar kewangan ada menyarankan Rule of Thumb bagi membeli kenderaan, iaitu seseorang perlu membeli kenderaan dengan nilai 12 kali ganda gaji bulanan. Jika mengambil purata gaji permulaan fresh grad RM 2,000 sebulan, maka mereka perlu mencari kenderaan yang bernilai RM 24,000 dan ke bawah.

Setelah membuat semakan harga kenderaan, hanya kereta Axia 1000 E  (Manual) sahaja yang didapati dalam julat harga 24k. Ya, kereta ini mungkin bukan pilihan kebanyakan graduan kerana tidak ada ‘standard’. Jadi apa pilihan lain yang boleh dipertimbangkan jika mereka inginkan kereta yang lebih berkualiti pada harga yang mampu milik?

Pilihan Lain – Beli Kereta Second Hand

Membeli kereta second hand juga adalah idea yang baik. Ada yang mengatakan sangat berisiko untuk membeli kereta terpakai kerana jika berlku kerosakan, lebih banyak wang yang perlu dikeluarkan untuk membaikinya.

Oleh itu, kami ingin kongsikan anda beberapa tips memilih kenderaan terpakai agar pembelian ini memang berbaloi. Ikuti perkongsian Adib Yazid, seorang financial planner yang turut membeli kereta terpakai ketika beliau baru memulakan karier.

Freshie & Second Hand Car

Freshie, kalau baru graduate tu saya galakkan beli kereta second hand. Tak apa. Saya buat perkara sama, walaupun gaji boleh beli kereta baru.

Ya, kereta second hand ini memang tak gah. Kalau jumpa member selepas habis belajar masing-masing akan tayang kereta, akan sembang pasal kereta (antara lelaki). Rilek je bro. Pernah kena panggil kereta Batman, sebab beli kereta second hand ada spoiler macam Batman. Alhamdulillah, spoiler kereta tu dah tak tercabut. Jadi normal.

Ini tips nak beli kereta second hand.

  1. Jangan beli kereta yang modified keterlaluan. Lowered, sport rim besar nak mampus, pasang meter NOX la, tinted gelap, warna asal dah ubah, enjin dan ada Turbo. Elakkan.
  2. Jangan beli kereta sudah banyak pemilik. 5 tahun, satu owner. OK. 5 tahun, 3 owner. Elakkan.
  3. Buat homework, harga pasaran kereta. Tengok internet sudah. Tanya dealer. Tanya diskaun.
  4. Bunyikan kereta. Dengar bunyi enjin. Dulu belajar Automatif Mechanical, kena dengar bunyi enjin. Masih bawa geng kereta untuk buat survey sama-sama.
  5. Tengok bawah enjin. Basah dengan minyak, maksudnya ‘maintenance’ tak bagus. Ini pun belajar dari geng bengkel.
  6. Tengok ekzoz. Kalau berasap putih biru, carilah kereta lain.
  7. Buat henjutan setiap bucu kereta. Melantun 2 kali. Tinggalkan. Tak ingat apa rasionalnya.
  8. Buka aircond. Lambat sangat nak sejuk? Orang kata tinggalkan.
  9. Tengok cat. Kalau kereta dah 5 tahun, cat masih menyilau. Mungkin pernah accident, dan cat semula. Tak tahu. Korek-koreklah tanya orang jual kereta tu.
  10. Tengok mileage. Kereta dah 5 tahun, mileage baru 30,000KM. Maksudnya jarang pakai. Bagus. Kereta dah 5 tahun, mileage dah 200,000KM. Carilah kereta lain.

Apa yang dapat disimpulkan disini, tak perlu segan dengan kereta second hand.

Anda masih muda, daripada menghabiskan wang untuk membayar ansuran bulanan kenderaan yang akan susut nilai selepas 9 tahun, lebih baik gunakan wang menabung untuk menunikan umrah atau haji. Juga boleh gunakan untuk buat simpanan pelaburan seperi ASB, simpanan untuk persiapan perkahwinan atau untuk membeli rumah pertama.

Kredit: Adib Yazid, Financial Planner Representative at Phillip Capital Management Sdn Bhd

Bagaimana Nak Beli Bahagia

[ba.ha.gia] | بهاݢيا

Definisi : 1. Suasana senang dan aman, aman damai serta gembira: maka hiduplah mereka berdua dgn aman ~; 2. = berbahagia beruntung: moga-moga ~lah engkau kelak; membahagiakan membuat bahagia, mendatangkan bahagia: tidak sanggup ia ~ suaminya; kebahagiaan perasaan bahagia, kesenangan hidup, kemujuran, keberuntungan: membanting tulang kerana hendak memberi ~ kpd isterinya. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

Itulah definisi bahagia menurut kamus dewan. Namun setiap dari kita mempunyai maksud bahagia tersendiri. Bahagia penulis pastinya tidak sama dengan bahagia pembaca sekalian.

Ada orang:

  • Bahagia miliki duit
  • Bahagia miliki kerjaya
  • Bahagia miliki anak-anak
  • Bahagia miliki kesihatan yang baik
  • Bahagia miliki saham Nestle

Bahagia itu adalah rezeki. Malah bahagia adalah antara rezeki yang termahal dalam hidup.

Duit Tidak Boleh Beli Bahagia?

Bagi penulis, mereka yang berkeras dengan idea “duit tidak boleh beli bahagia” adalah kelompok yang hidup dalam dunia mereka sendiri.

“Alaa..Orang kaya ada duit banyak pun tidur tak lena sebab takut rumah kena masuk pencuri”

Old school sangat. Zaman sekarang kalau orang tu betul-betul berduit, awal-awal lagi sudah dilaburkan supaya duit tu berkembang. Mereka tak simpan dalam rumah macam orang dulu-dulu.

Izinkan penulis berkongsi pandangan di mana sebenarnya duit juga mampu untuk membeli bahagia. Nikmat bahagia daripada duit itu bukan terletak pada jumlahnya tetapi pada cara kita menggunakannya.

Contoh jangan diikut: Harun gaji besar gila, RM10,000 sebulan tetapi setiap bulan struggle bayar hutang kad kredit, akhirnya tak dapat simpan walau RM100. Rasa-rasa bahagia tak hidup si Harun?

Contoh lain: Ada duit dan kemudian beli iphone baru hanyalah memuaskan nafsu sementara, itu bukanlah bahagia. Lebih kepada puas hati dapat beli. Lepas seminggu beli pasti terasa biasa-biasa saja.

Memetik kata-kata seorang Professor di Harvard, Michael Norton yang pakar dalam mengkaji kesan faktor-faktor sosial terhadap tingkah laku manusia.

Jika anda fikir duit tidak boleh membeli kebahagiaan, itu maknanya anda tidak membelanjakannya dengan betul…

BELILAH MASA

Benda yang sangat berharga dan sebenarnya boleh dibeli jika ada duit. Tak perlu jadi jutawan untuk membelinya.

Ia dipanggil masa.

Wow, macam mana nak beli masa?

Kalau kita ada duit kita boleh bayar orang lain untuk melakukan benda yang kita tidak perlu buat sendiri. Bayar saja servis yang akan memberi kita lebih banyak masa.

Contoh mudah; Setiap hari kita sibuk bekerja, malam pula pastinya penat dan tak sempat nak habiskan masa dengan keluarga. Hujung minggu pula sibuk nak kemas rumah, nak masak, nak cuci kereta, nak kena pergi kedai beli barang dapur dan sebagainya.

Jangan buang masa untuk buat sesuatu yang tidak mendatangkan kebahagiaan. Zaman sudah berubah, kita boleh bayar orang lain untuk tolong buat semua tugasan rutin ini.

  • Nak minta tolong orang kemaskan rumah, bayarlah servis Maideasy.
  • Nak minta tolong orang belikan barang dapur, bayarlah servis Tesco Online, Honestbee dan sebagainya.
  • Nak minta tolong orang masakkan, bayarlah servis GrabFood.
  • Nak minta tolong orang cucikan kereta, bayarlah servis Call2Wash.

Bukankah lebih baik masa dan tenaga yang ada tadi kita gunakan untuk mengajar anak kecil kita mengeja ataupun mengaji al-Quran? Bukankah pengalaman sebegini adalah lebih berharga dan akan membuat kita berasa lebih bahagia?

Tetapi kalau tak ada duit, macam mana nak beli lebih masa?

BELILAH KENANGAN

Setiap kejadian yang telah berlalu akan meninggalkan bekas di dalam hati dan fikiran kita. Ada yang indah untuk dikenang tetapi ada juga yang mungkin sakit untuk dikenang.

Percutian di luar negara bersama insan tercinta pastinya meninggalkan kenangan manis yang masih hangat di ingatan, walaupun pada masa yang sama iPhone 7 yang anda beli beberapa tahun yang lalu mungkin sekarang sudah tersimpan dalam kotak iPhone X.

Jika anda peminat Manchester United dari kecil dan betul-betul teringin jejakkan kaki ke Stadium Old Trafford – tolonglah pergi. Gunakanlah duit tadi untuk terbang ke sana. Kenangan terindah di Old Trafford pastinya akan selamanya bersama anda. Bukankah ini namanya bahagia?

Tak perlu dengar dan ikut sama cerita orang lain yang seronok bercuti di Krabi atau Pulau Jeju. Belilah kenangan anda sendiri.

Tetapi kalau tak ada duit, macam mana nak beli kenangan?

GUNAKAN DUIT KITA UNTUK ORANG LAIN

Cara terbaik untuk membeli kebahagiaan adalah dengan membelanjakan duit kita untuk orang lain.

Berilah sebahagian duit gaji setiap bulan kepada yang memerlukan. Beri kepada orang yang anda sayang. Beri kepada mak ayah.

Kalau nak bahagia tahap maksimum, belilah iPhone yang anda idamkan selama ini dan hadiahkannya kepada isteri atau suami. InshaAllah, terasa bahagia itu mengalir laju dalam darah.

Tetapi kalau tak ada duit, macam mana nak gunakannya untuk orang lain?

Alhamdulillah, penulis sudah berjaya buat semua di atas.

Mungkin sesetengah orang tidak perlukan duit untuk bahagia, namun jangan dicemburui mereka yang gunakan duit untuk bahagia. Apa pun, ingatlah bahawa Allah hantar bahagia sebab nak suruh kita bersyukur.

Dah fahamkan bagaimana duit boleh beli bahagia? Apabila kita ada ilmu, lebih mudah untuk kita mensyukuri. Baca lagi bagaimana nak kembangkan duit menjadi duit dalam pelaburan saham patuh syariah di sini.

7 Tips Agar Tidak Merana Tunggu Gaji

Tahniah kerana masuk gaji awal, dapatlah buat persiapan yang cukup sempena musim perayaan ini.

Tapi takziah pula diucapkan kepada mereka yang tak berapa nak cerdik mengurus kewangan. Bila dapat duit lebih sikit atau awal sikit, mulalah rambang mata nak itu nak ini.

Jom kita ikuti perkongsian daripada Tuan Amir Syahir ini.

Dapat Awal Pun Salah, Dapat Lambat Pun Salah

Amacam duit gaji kau? Masih hidup lagi ke atau sedang menunggu saat untuk menjadi arwah?

Tujuh tips ni mungkin boleh membantu korang supaya tidak menangis bawah shower atau pun asyik-asyik meminjam duit kawan je setiap kali nak tunggu gaji. Baca dan hadamkan. Share lagi bagus supaya kawan-kawan kau insaf sama.

1. Sediakan sekurang-kurangnya simpanan kecemasan 3-6 bulan gaji. Simpanan ni kau jangan kacau dan jangan guna kalau tak terdesak. Biarkan ia tidur lena dalam ASB ataupun TH.

2. Utamakan keperluan dan kurangkan kehendak. Kau tu dah la gaji ciput, kehendak tu punya lah menggunung. Itu ini nak beli. Bukan tak boleh berbelanja untuk kehendak. Tapi berpada-pada lah ye. Kalau rasa bulan ni semput, fokuskan kepada keperluan sahaja.

3. Jangan buat kad kredit ataupun pembiayaan peribadi semata-mata kau nak bergaya. Ni lah sikap budak hispter macam kau, luaran je kaya. Baju je jenama, padahal simpanan duit dalam tiga angka je. Sadis.

4. Tambahkan pendapatan sampingan. Jangan bergantung pada satu sumber pendapatan jika gaji kau kecil. Cari pendapatan sampingan yang kau boleh buat. Contohnya berniaga online, dropship, part time ejen takaful atau hartanah dan macam-macam lagi.

5. Guna sampai habis, pakai sampai rosak. Jangan duk nak beli benda baru je. IPhone 6 kau elok lagi dah tukar nak beli IPhone 7. Nak up to date katanya. Padahal beli pun berhutang. Duit dalam bank tak up to date langsung daripada tahun lepas. Apa citerrr.

6. Buat bayaran awal jika ada pembiayaan dengan pihak bank untuk elak daripada terpakai duit tersebut. Kau tu pesen tak boleh pegang duit banyak sikit, mula la rasa diri tu kaya. Jadi, dapat gaji bayar dulu hutang-hutang dengan pihak bank. Kalau lambat bayar kena caj penalti lagi la banyak duit gaji kau jadi arwah nanti.

7. Berjimat cermat. Kau akan masuk mode amalan berjimat-cermat bila duit tinggal RM50 dan gaji lagi seminggu kan? Masa tu la kaw-kaw punya berjimat-cermat. Megi kawan kau rembat, 3 in 1 Neskepe Mak Cik Cleaner kau mintak. Tak cukup dengan itu, kau rembat biskut Akak Kerani masa lunch. Kenapa tidak amalkan berjimat-cermat masa dapat gaji? Bawa bekal sarapan ke pejabat misalnya. Jimat bukan?

Elakkan Gaya Hidup Yang Sia-sia

Jika kita kerja penat-penat, lepas tu berbelanja serupa setan, tak guna juga. Kau bangun pagi redah jem, lepastu balik lewat tengah malam. Duit habis entah ke mana.

Dapat gaji modified kereta tak habis-habis. Pasang spoiler dan rim cantik-cantik. Yang kaum makwe asyik-asyik beli baju, kasut dan beg tangan. Kau senyum puas. Tapi simpanan kau macam mana?

Tak rugi kalau kau hidup di bawah kemampuan. Ini tidak, baru kerja terus beli kereta import mewah. Biarlah menderita bayar ansuran bulanan, asalkan dipuji rakan sejawat.

Buang la perasaan nak impress kepada kawan-kawan, nak rasa bangga dengan pujian. Tak kemana pun dik oi. Ukur baju di badan sendiri lah ye. Buat apa nak susah kan diri sendiri.

Jangan berjoli masa dapat gaji, merana tunggu gaji nanti. Kah!

Semoga Bermanfaat

Kredit: Amir Syahir

Buat Perancangan Daripada Awal

Raya setahun sekali, renew road tax dan takaful kereta pun setahun sekali. Tapi bila kita tak buat perancangan dan tak buat belanjawan yang betul, mulalah kewangan jadi kacau-bilau.

Jangan sesekali gali lubang tutup lubang, buat hutang baru untuk tutup hutang lama. Nanti tak habis-habis kerja asyik nak bayar hutang saja.

Kenali 3 Jenis Pelabur Mengikut Robert Kiyosaki

Robert Kiyosaki sangat terkenal sebagai seorang jutawan dan pakar motivasi di Amerika Syarikat. Hasil penulisan bukunya yang terkenal iaitu Rich Dad, Poor Dad menjadi bahan bacaan kebanyakan orang..

Ketiga-tiga jenis pelabur yang dimaksudkan ini mempunyai gaya pemikiran dan juga pelaburan yang berbeza daripada segi masa dan wang.

Masa untuk mereka luangkan untuk ilmu atau pun tiada langsung masa untuk ilmu.

Wang pula, kemana wang mereka dilaburkan dan mereka tahu ke mana wang mereka pergi.

Dengan erti kata lain, yang membezakan ketiga-tiga pelabur ini adalah perbezaan daripada segi masa dan wang.

1. Pelabur Yang Tidak Melabur Apa-Apa

Pelabur yang tidak melabur apa-apa ini merujuk kepada pekerja biasa. Kebiasaannya pelabur jenis ini akan bekerja, dan sentiasa memperbaiki kualiti kerja mereka untuk dapatkan lebihan duit belanja. Mereka mempunyai kemahiran dan bekerja dengan tekun dan gigih dengan harapan mereka akan dinaikkan gaji dan dan dapat duit lebih. Mereka akan ‘melompat’ dan tukar kerja lain apabila mereka sudah cukup pengalaman bekerja; dengan erti kata lain mereka demand gaji yang lebih tinggi di syarikat lain.

Pelabur jenis ini akan menyimpan duit mereka atau pun tidak menyimpan duit mereka. Mereka bergantung sepenuhnya kepada pendapatan daripada majikan. Mereka tidak melabur di mana-mana tempat dan juga masa melainkan hanya sibuk bekerja.

2. Pelabur Yang Melabur Untuk Tidak Rugi

Untuk pelabur jenis ini, mereka kebiasaanya celik tentang dunia pelaburan dan mereka akan kaji tentang jenis-jenis pelaburan sebelum mereka melabur. Dengan erti kata lain, mereka melabur untuk tidak rugi dan fokus kepada yang memberi keuntungan.

Pelabur jenis ini kebiasaanya akan bekerja keras untuk menyimpan duit, berusaha untuk bebas hutang dan juga melabur untuk jangka masa panjang seperti amanah saham. Mereka akan meluangkan masa untuk sedikit ilmu dan menggunakan wang simpanan untuk pelaburan.

3. Pelabur Yang Melabur Untuk Kaya

Pelabur jenis ini kebiasaanya meluangkan masa dan wang mereka untuk pelaburan dengan harapan pelaburan untuk menjadi kaya. Pelabur jenis ini kebiasaanya ingin menguasai pelaburan mereka. Hak keputusan adalah di tangan mereka. Mereka kebiasaannya akan melabur dalam perniagaan dan juga hartanah. Kebanyakan daripada mereka adalah yang gemar mengambil risiko atau risk-taker.

Beza mereka dengan pelabur lain adalah mereka meluangkan masa mereka untuk mencari ilmu dan juga mendapatkan wang untuk tujuan pelaburan.

Sumber Rujukan: NowHartanah

Nak Sihat Sambil Berjimat? Ikuti 4 Tips Ini

Pasti semua orang nak sihat dan cergaskan? Kini ramai yang dah mula sedar untuk mengamalkan gaya hidup sihat bagi mengelakkan diri daripada terkena pelbagai jenis penyakit. Tapi masih ramai juga yang bertangguh atas alasan nak sihat perlukan belanja yang banyak. Iyalah, makanan berkhasiat, yuran gim, kelas fitness, peralatan sukan semuanya perlukan belanja yang banyak.

Kali ini kami ingin kongsikan kepada anda bagaimana anda boleh kekal cergas tanpa mengeluarkan satu sen pun!

1. Gunakan Aplikasi Telefon Pintar

Bukan semua jenis senaman memerlukan anda menggunakan peralatan di gim. Ada sahaja senaman yang anda boleh lakukan sendiri dirumah tanpa sebarang peralatan seperti yoga, aerobic, zumba dan sebagainya.

Kalau anda tidak tahu caranya, anda mungkin boleh cuba untuk install aplikasi senaman percuma yang terdapat di Play Store.

2. Gunakan Kreativiti

Kadangkala dalam bersenam juga perlukan kreativiti. Bagi anda yang mahu menjimatkan bajet tetapi berminat untuk mempunyai alatan sukan ringkas dirumah, anda mungkin boleh melakukan sendiri D.I.Y peralatan sukan.

Sebagai contoh, anda boleh menggunakan botol air plastik yang sudah tidak digunakan kemudian isikan air untuk dijadikan dumbbells.

3. Ke Taman Rekreasi

Bagi anda yang mungkin sibuk bekerja, anda boleh gunakan waktu hujung minggu anda untuk ke taman-taman rekreasi atau pun denai larian berhampiran. Anda boleh berjogging sambil menyedut udara nyaman di sana.

Ada sesetengah taman rekreasi yang mempunyai kemudahan yang hampir sama seperti di gim juga.

4. Kelas Fitness Percuma

Ada ke kelas senaman percuma? Ada, jika rumah anda berhampiran dengan pejabat UTC, anda boleh menelefon mereka untuk booking kelas senaman yang diadakan. Kelas selama sejam ini mengajar berbagai jenis senaman. Selain itu percuma pula. Tak payah susah-susah hendak membayar yuran untuk mengupah jurulatih kecergasan.

Sebenarnya untuk sihat, anda tidak perlu mengeluarkan belanja yang terlalu banyak. Anda cuma perlu mengawal makanan mengikut portion yang betul di samping kekal aktif.

Sumber Rujukan: Ringgit Plus

8 Hobi Mahal Orang Kita

Orang kata hobi dilakukan untuk mengisi masa lapang. Tapi bagi sesetengah orang pula hobi dilakukan untuk mencari kepuasan. Ada hobi yang tidak menelan belanja sesen pun. Tapi ada juga sesetengah hobi yang menelan belanja ratusan malah ribuan ringgit.

Meh tengok apa hobi yang memerlukan modal yang bukan kecil anak.

 

1. Modifikasi / Ubah Suai Kereta

Buat sesetengah individu, kereta ibarat suami atau isteri bagi mereka. Oleh sebab itu, ramai yang sanggup menghabiskan duit semata-mata untuk mencantikkan atau mengubah suai kereta mengikut cita rasa sendiri.

Kereta Wira transform jadi Evo. Spoiler dan sport rim bertukar baru setiap tahun.

Mengejutkan, kos modifikasi ini boleh mencecah puluhan ribu malah mengalahkan harga kereta itu sendiri. Tapi, bagi pencinta kereta, kepuasan adalah segala-galanya.

Di antara Page Facebook popular di kalangan geng ini ialah Satriasociety, Myvi Movement dan NoEqual.Co

2. Berlayar

Sumber Gambar : Sailing Florida

Redah lautan menggunakan kapal layar boleh jadi hobi yang menyeronokkan. Sambil bergerak turun naik mengikut gerakan ombak, anda boleh menyaksikan keindahan alam. Tapi untuk menikmati aktiviti mewah sebegini, belanja yang diperlukan juga sudah tentu besar.

Kos sewa kapal layar untuk sehari kira-kira RM20,000 dan harga berbeza mengikut jenis kapal dan saiz. Harga jualan sebuah kapal layar terpakai pula boleh mencecah ratusan ribu ringgit.

Jika berminat untuk membeli kapal, boleh layari The Yacht Market. Ada bot atau kapal yang ditawarkan dengan harga lebih RM1 juta. Buat anda yang mampu dan mahu melakukan hobi lain daripada yang lain, tak salah memberi ganjaran kepada diri dengan aktiviti mewah sebegini.

Anda juga boleh Follow Royal Selangor Yacht Club , Peninsular Sailing Club Selangor atau Sailing School Malaysia Sdn. Bhd jika nak ‘berkenalan’ dengan aktiviti ini.

3. Kumpul Karya Seni/Budaya

Hand Drawn Batik Piece dari Studio Seri Endon

Nilai karya seni tidak dapat dinilaikan dengan wang. Bagi penggemar seni, mereka sanggup menghabiskan ribuan ringgit malah lebih dari itu semata-mata untuk mendapatkan lukisan, arca, batik, atau pelbagai produk yang mengandungi unsur seni. Bagi mereka, nilai karya tersebut lebih tinggi dari nilai duit yang dibayar.

Sebagai contoh, harga sepasang songket Sarawak menjangkau RM5,000, Batik Canting Johor dengan keluaran eksklusif dijual dengan harga RM500 ke atas. Batik eksklusif Hand Drawn Batik dari Studio Seri Endon berharga RM1,500 untuk 4 meter. Jika berminat, boleh ke Facebook atau Instagram Studio Seri Endon.

4. Aktiviti Superbike

“LIVE TO RIDE, RIDE TO LIVE”. Itu merupakan di antara motto bagi sebuah kelab motosikal berkuasa besar. Mendengar deruman enjin sudah memberi satu impak berbeza berbanding motosikal biasa. Apatah lagi kuasa enjinnya yang mencecah lebih 600cc. Menunggang motosikal kuasa besar di lebuh raya Karak Bentong merupakan antara aktiviti kegemaran geng-geng motor.

Kos motosikal sebegini lebih RM30,000 selain daripada aksesori seperti jaket (RM500), helmet (RM1,000), sarung tangan (RM100) dan sebagainya. Harga tayar dia pun ratus-ratus sama macam tayar kereta.

5. Kumpul Figura atau Boneka

Anda peminat tegar adiwira Superman atau Batman? Atau anda penggemar watak animasi dari Jepun? Ekoran taksub dengan watak-watak tontonan dalam siri adiwira atau animasi, ada individu (baca dewasa) yang sanggup berbelanja besar untuk membeli dan mengumpul koleksi figura adiwira atau watak kegemaran mereka.

Biasanya, figura ini terhad keluarannya. Jadi, sudah tentu harganya juga ‘istimewa’ kan? Harga untuk setiap satu figura ini hampir RM1,000 malah boleh jadi lebih mahal bergantung kepada saiz dan koleksi eksklusif.

Contohnya figura Hellboy ini pun dijual pada harga RM650 di Carousell.

Kalau minat untuk menjadi pengumpul figura, boleh usha Facebook Page CTFKL : Collectors Toyfair Kuala Lumpur.

6. Equestrian dan Polo

Kuda Akhal Teke (Sumber: Horse Breeds Pictures)

Berkuda merupakan aktiviti yang digemari Rasulullah dan baik untuk kesihatan khususnya bahagian belakang badan. Ramai yang memilih aktiviti ini semata-mata untuk menunggang, memanah berkuda dan bermain polo.

Jika anda seorang yang gemarkan menggunakan barangan sendiri, kos untuk membeli seekor kuda boleh mencecah RM10,000 seekor. Kuda jenis Akhal Teke dari Turkmenistan merupakan antara kuda termahal dengan harga boleh mencecah RM1 juta.

Boleh tinjau Ladang Alam Warisan dan The Royal Selangor Polo Club serta banyak lagi kelab yang menyediakan kelas dan tempat untuk anda berkuda dan bermain polo.

7. Sky Diving

Bukan sahaja memerlukan semangat yang tinggi, aktiviti Sky Diving juga memerlukan modal yang besar. Bagi individu yang suka menguji adrenalin dan menjadikan aktiviti ini sebagai rutin, Sky Dive Malaysia menawarkan kursus untuk ‘beginner’ dengan pakej berharga RM1,185 termasuk sekali dengan terjunan. Untuk melakukan penerjunan seterusnya, bayaran RM300 dikenakan.

Kos boleh berubah mengikut pakej dan ketinggian. Sanggup untuk jadikan aktiviti lasak ini sebagai hobi? Bagi kaki terjun, dapat terjun sebulan sekali pun dah ok. Jika bercuti ke Pulang Langkawi, anda boleh ke Sky Dive Langkawi untuk merasai pengalaman mencabar ini.

Cuba layan video ini bagi yang belum pernah merasa.

 

8. Golf

Saujana Golf & Country Club

Memang tak dapat disangkal, golf begitu sinonim dengan orang kaya. Dalam drama pun selalu tunjuk bagaimana si kaya isi lapang dengan bermain golf malah ada yang menjadikan padang golf untuk berbincang perihal bisnes.

Tapi trend sekarang anak-anak muda pun dah mula libatkan diri dalam sukan ini.

Kos untuk satu set peralatan golf yang biasa menjangkau harga RM1,000. Untuk keahlian di kelab-kelab golf terkemuka pula seperti Saujana Golf & Country Club ialah RM80,600 – RM85,600 setahun untuk Kelas B.

Di antara kelab golf popular ialah The Royal Selangor Golf Club dan Saujana Golf & Country Club.

Hobi Kami Mahal

Tak salah nak mempunyai hobi yang mahal, asalkan mampu serta keluarga tidak terabai. Yang salahnya pergi perabih duit gaji untuk hobi. Tak sempat pun nak menyimpan.

Bagi yang dah berumahtangga, usah disekat hobi ini; sebab mungkin dari kecil pasangan anda sudah memasang angan-angan untuk memiliki hobi ini dan sanggup bekerja keras untuk merealisasikannya.

Salah Tudung Mahal Atau Kita Yang Tak Kena Gaya?

Perlu atau tidak bagi kita untuk salahkan tudung mahal, langganan internet dan telefon pintar sebagai penyumbang kesempitan hidup golongan B40 dan M40?

Bagi mereka yang tidak tahu apa itu B40 dan M40, golongan B40 merupakan mereka yang berpendapatan rendah manakala M40 pula mereka yang berpendatan sederhana.

Jangan Taksub Sangat Ikut Trend

Disebabkan taksub sangat untuk mengejar trend, adalah punca golongan B40 dan M40 dibelenggu masalah kewangan.

Tengok saja berapa ramai orang yang sanggup beratur dan berpusu-pusu semata-mata untuk membeli tudung edisi terhad. Ada juga yang sanggup berpuasa atau ikat perut semata-mata mahu menukar telefon bimbit keluaran terbaharu. Tak kurang juga yang ketinggalan menunaikan solat dan lebih sanggup menunggu lama dalam barisan.

Betul, terlalu mengikut trend boleh menjadi sebab mengapa gaji tidak sampai hujung bulan. Tapi perlu diingat juga, berdasarkan era digital kini, banyak benda yang dahulunya disebut sebagai keinginan sudah menjadi keperluan.

Apa Contoh-Contohnya?

10 tahun dahulu, telefon pintar tidak merupakan satu keperluan disebabkan medium komunikasi yang sering digunakan adalah emel atau sistem pesanan ringkas (SMS). Malah komunikasi secara berdepan lebih banyak berbanding sekarang yang semuanya berlaku dalam talian.

Tapi dalam tempoh beberapa tahun kebelekangan ini sampailah sekarang, telefon pintar telah bertukar menjadi satu keperluan. Kini, mesyuarat dan perbincangan di pejabat dilakukan melalui Telegram dan WhatsApp. Boleh dikatakan mereka yang tidak mempunyai telefon pintar akan ketinggalan daripada segi maklumat atau perkara-perkara terkini.

Namun, untuk berinteraksi secara pintar, capaian internet juga diperlukan. Telefon pintar tanpa internet tiada makna, ibarat ikan di daratan, tidak boleh bernafas.

Jadi, carilah telefon pintar dan langganan internet yang memenuhi keperluan bukannya kehendak anda. Anda perlu bijak membuat pilihan mengikut kemampuan.

Belanja Ikut Kemampuan

Sebab itulah kita ada banyak pilihan, ada telefon pintar yang menelan belanja RM2 ribu, ada juga telefon pintar yang berharga RM500. Kalau setakat untuk ber-WhatsApp atau ber-Telegram, tak perlu belanja lebih.

Cukup sekadar berbelanja mengikut kemampuan, ia dapat mengelakkan risiko tidak cukup wang pada hujung bulan seterusnya mengelakkan anda daripada berhutang.

Sesungguhnya amalan berhutang akan menambah beban dalam kehidupan seharian. Jadi elakkan berhutang dan belajarlah menabung sedikit demi sedikit untuk membeli sesuatu.

Sebagai contohnya, untuk membeli mesin basuh, cubalah menyimpan dalam tempoh beberapa bulan supaya anda dapat membuat bayaran secara tunai sekali gus berbanding ansurans. Pasti, harga mesin basuh ini berbeza mengikut cara bayaran.

Buat Senarai Keperluan, Bukan Beli Sesuka Hati

Benar, kehidupan kini banyak keperluan yang perlu dipenuhi. Apa kata senaraikan keperluan dan cuba penuhi mengikut tahap kepentingan. Maksudnya, penuhi keperluan anda secara berperingkat, bukannya beli semua sekaligus.

Belajar mengawal perbelanjaan dengan cara mengurangkan duit keluar merupakan langkah bijak yang perlu dimulakan segera. Mulakan dengan membawa bekal ke pejabat, kurangkan melepak di kedai mamak dan kafe hipster malah kurangkan aktiviti luar yang banyak mengeluarkan duit seperti karaoke, membeli-belah dan menonton wayang.

Sebaiknya, lakukan aktiviti yang lebih sihat dan tidak menelan belanja seperti mendaki, joging, berjalan-jalan di taman awam, pantai atau tasik. Selain daripada dapat mengawal wang yang mengalir keluar, anda juga dapat menyihatkan badan dan menenangkan fikiran.

Kita Ada Pilihan

Hidup kita penuh pilihan. Bagaimana kita membuat pilihan akan menentukan corak hidup yang akan kita lalui. Jika kita hanya mampu membeli telefon pintar berharga RM500, walaupun keinginan membuak-buak untuk mendapatkan iPhone yang harganya melebihi gaji sebulan kita, berhentilah bermimpi sekejap.

Jadilah pekerja yang rajin dan beretika. Tunjukkan potensi anda. Mana tahun, tahun depan naik pangkat atau naik gaji pula?

Berbelanjalah mengikut kemampuan, barulah melihat kepada keperluan dan keinginan yang perlu dipenuhi. Dengan ini, anda dapat kurangkan bebankan kewangan, mengawal pendapatan malah menambah duit simpanan!

Hutang Kereta Menjerat ke Neraka Kewangan

Ramai mungkin terlepas pandang terutamanya golongan muda yang baru berkerjaya, dan tak kurang pula golongan pertengahan yang baru nak stabil peribadi dan keluarga. Kereta “mampu beli” yang mereka beli dan pandu akhirnya membawa mereka ke #nerakakewangan.

Ini kerana mereka hanya “MAMPU BELI” namun tidak “MAMPU BELA” dan akhirnya menjadi tidak “MAMPU MILIK”.

Senarionya :

Adam (bukan nama sebenar) seorang graduan yang baru bekerja dan menjawat jawatan eksekutif muda di sebuah bank terkemuka dengan gaji permulaan RM2500 sebulan. Kerana sudah berkerja Adam merasakan wajib membeli sebuah kereta dan dengan jawatan yang disandang, kereta tempatan bukanlah menjadi pilihan Adam. Lalu Adam memilih membeli sebuah kereta Toyota Vios supaya bila reunion atau balik kampung Adam tak rasa kalah.

Gaji bersih Adam : RM 2500
Ansuran kereta : RM 850 bulanan
Kos Total Penyelenggaran: RM 1169

Baki lebihan gaji : RM 481
Anggaran duit makan : RM300
Baki dalam tangan : RM181

Dengan RM181 sahaja baki bulanan, Adam mula rasa bersalah kerana tak mampu beri mama dan papanya duit belanja . Ini pun nasib baik Adam masih tinggal di rumah ibu bapanya. Bagaimana pula jika Adam perlu membayar sewa? Kos di atas juga tanpa ditolak kos harian lain-lain( miscellaneous) .

Hujung tahun ni Adam akan berkahwin, Adam rasa balance RM181 tu kalau kumpul pun tak kan hasilkan RM20,000 sampai hujung tahun nanti. Jadi Adam sudah berkira-kira untuk buat Pinjaman Peribadi dengan bank untuk urusan perkahwinan.

Satu hari seseorang telah datang dan mempromosi kad kredit kepada Adam dengan menjual idea ” setiap orang perlu ada at least satu kad kredit untuk kecemasan encik. ” Adam terfikir yang memang duit tunai dia pon tak banyak, jadi Adam setuju mohon satu kad kredit. Sayangnya, tanpa bimbingan dan cetek ilmu kewangan , Adam tidak sekadar menggunakan Kad Kredit waktu KECEMASAN, namun Adam menggunakannya mengikut PERASAAN.

Ini belum lagi cerita tentang keperluan asas kewangan seperti Perlindungan Takaful dan Simpanan berkala. Pelaburan untuk hari tua pula bila nak mula?
Kemampuan beli rumah? Tak tau lah celah mana Adam nak selongkar!

Adam hanya pandu, pandu dan pandu selesa kereta Vios nya… Sehingga satu saat Adam mula terasa bahangnya.. Ya… bahang api… #nerakakewangan ….

Nota kaki;
Kos total penyelenggaraan di atas adalah termasuk semua kos penggunaan kereta yang dikira berdasarkan jumlah tahunan dan dibahagikan kepada nilai bulanan. Ini adalah kos tersembunyi yang jarang sekali kita sedari dan buat persediaan ketika kita membuat perancangan dan pemilihan membeli sesebuah kenderaan. Huraian sila rujuk gambar.

Kredit: Hasni Liana Hj Ahmad 

Ilmu di atas diperolehi dalam seminar Bijak Merancang Wang (BMW) yang dianjurkan oleh Tuan Afyan Mat Rawi. Itu baru satu saja contoh, dan ada banyak lagi contoh lain yang akan membuatkan kita sentap dan insaf.

Di dalam Seminar BMW ini, anda akan belajar bermacam-macam ilmu berkaitan kewangan yang lain daripada yang lain. Modul-modulnya adalah seperti berikut:

  1. Aliran Tunai / Cash Flow
  2. Penyata Nilai Bersih / Networth Statement
  3. Simpanan / Savings
  4. Perlindungan Kewangan / Takaful / Protection
  5. Pelaburan / Investment
  6. Penyucian / Purification
  7. Pembahagian / Distribution

Bagi mereka yang terlepas Seminar BMW di Kuala Lumpur, boleh tengok tarikh lain seperti di bawah:

7 Idea Hadiah Mewah Untuk Wanita Tercinta. Memang Super Sweet Kalau Belikan!

“Asyik asyik bunga..”.

“Asyik asyik coklat…”.

Pening kepala tak nak fikir apa hadiah teristimewa untuk diberi pada wanita tersayang? Barangkali kerana setiap tahun atau setiap bulan memberikan hadiah, silap haribulan dah tak larat nak klik button next dekat laman web Lazada, maka anda tandus idea.

Tak mengapa, kami ada beberapa idea yang boleh dikongsi bersama lebih-lebih lagi kami tahu kebanyakan pembaca kami memang berduit. Apa kata kali ini lari dari kebiasaan dengan memberikan hadiah yang berbeza dan tidak murah harganya.

Ramai yang kata bulan Februari sebagai bulan cinta. Kita akan tengok banyak barangan dan hadiah yang dikeluarkan bertemakan cinta. Ada keluaran unik, jarang ditemui atau eksklusif dan mewah. Majalah Labur menyenaraikan beberapa idea hadiah yang disifatkan sebagai mewah dan eksklusif yang boleh dihadiahkan kepada insan tersayang.

Berikut hadiah ‘mewah’ yang kami rasakan istimewa untuk dijadikan hadiah :

1. Cincin Berlian “Hearts On Fire”

Bertatahkan berlian 3 karat bertaraf dunia dengan kesempurnaan potongan, kejernihan, karat, dan warna, Cincin Berlian Hearts On Fire boleh dijadikan sebagai hadiah paling mewah untuk dihadiahkan kepada insan tersayang. Berlian Hearts On Fire daripada Amerika Syarikat ini memberi hak eksklusif kepada Habib Jewels untuk menjual koleksi itu di pasaran Malaysia.

Kalau nak tahu cincin dengan 3 karat berlian paling sempurna itu berharga kira-kira RM 887,105.

2. Gelang Tangan Berlian Gia

Berlian merupakan antara batuan paling bernilai di dunia. Jika seorang dapat memakai gelang tangan dipenuhi berlian mewah, pasti hatinya berbunga-bunga. Idea untuk menghadiahkan gelang tangan mewah berlian Gia dengan emas putih di Habib Jewels dengan harga RM 641,230 pasti menjadi hadiah yang paling istimewa buat si dia.

Jika mahu mencari koleksi emas dan berlian eksklusif, Habib Jewels adalah destinasi anda.

3. Kucing Ashera

Jika mahu tampil berbeza, apa kata hadiahkan seekor kucing sebagai tanda sayang anda kepada si dia. Lagi menarik jika si dia memang gemarkan kucing. Hadiahkan kucing dari baka Ashera yang merupakan kucing termahal di dunia. Ada sesetengah menggelarkan kucing ini sebagai Savannah F1. Kucing ini merupakan kacukan antara baka Serval Afrika, Asian Leopard dan kucing domestic biasa.

Kucing Ashera dikatakan sangat bijak, manja dan setia. Difahamkan, harga untuk seekor kucing ini boleh menjangkau RM 400,000 lebih.

Kucing paling mahal di dunia ini biasanya hanya boleh dibeli dari luar negara. Cuba layari laman web seperti www.snowcanyonsavannahs.com, www.majesticsavannahs.comwww.a1savannahs.com dan beberapa web lain untuk anda dapatkan maklumat pembelian, cara penjagaan dan lain-lain maklumat tentang kucing unik ini.

4. Jam Tangan Emas Rose Gold Rolex

Sebut saja Rolex orang dah tahu memang sinonim dengan jam tangan mewah. Sebenarnya Rolex juga sesuai dengan wanita yang gemarkan berlian dan emas. Apa kata hadiahkan seutas tangan Rolex yang berhias berlian dengan tali jam Rose Gold yang mewah. Pasti si dia berasa mewah dan eksklusif bila memakai jam tangan tersebut.

Untuk jam tangan (seperti gambar), anda boleh membelinya di cawangan Rolex dengan harga RM 145,000 seutas. Kalau beli yang ini kami pasti setiap detik yang berlalu si dia akan merindui anda!

5. Rantai Leher Chanel

Chanel merupakan antara jenama mewah yang terkenal dengan koleksi beg tangan kegilaan wanita. Tapi, sebenarnya jenama ini juga mempunyai koleksi aksesori yang menarik dan mewah. Jika teman wanita anda gemar rantai leher, apa kata hadiahkan rantai leher Chanel yang dihiasi mutiara berkualiti tinggi, Silver Diamante dan Kristal yang harganya boleh menjangkau sehingga RM 28,080. Rantai ini adalah koleksi Spring-Summer 2018 Pre-Collection.

Nak tahu lebih lanjut boleh berkunjung ke cawangan Chanel Malaysia di Suria KLCC atau lawati sahaja laman web Chanel, http://www.chanel.com untuk maklumat lanjut produk-produk lain.

6. Koleksi Clutch Knot Dari Bottega Veneta

Jenama mewah dari Itali ini menampilkan koleksi clutch Knot yang mempunyai edisi terhad untuk setiap keluaran dan warna. Mahu nampak istimewa, boleh hadiahkan Clutch Knot yang dipenuhi batu Swarovski dan sedikit lingkaran besi antik menampakkan clutch tersebut mewah, eksklusif dan klasik. Kalau nak tahu, ada satu sahaja di Malaysia.

Jika memiliki RM 24,430, maka anda boleh berkunjung ke cawangan Bottega Veneta di Suria KLCC, Kuala Lumpur.

7. Koleksi Mekap Spring Summer Chanel

Kalau terkesima dengan konsep hadiah berupa make-up bouquet, anda mungkin bleh mempertimbangkan produk-produk dari Chanel. Menampilkan 14 jenis barang mekap seperti lipstik, lip gloss, blusher, eye shadow, Lightening Beauty Premiers Fleurs De Chanel (highlighters) dan beberapa barang lagi. Menariknya, pencerah ini merupakan edisi terhad. Kira tak ramailah yang ada.

Harga keseluruhan 14 jenis barang ini ialah kira-kira RM 2,200. Pasti dengan koleksi mekap ini, si dia bakal tampil lebih yakin dan jelita.

Amacam, senarai hadiah-hadiah untuk wanita ini memang bukan murah, kebanyakannya berharga di atas RM 1,000. Oh ya, pastikan anda tidak berhutang pula ya! Kalau tak beli pun, hadiah paling mahal sebenarnya adalah dengan berdoa untuk kesejahteraan bersama, kekal bahagia dalam perhubungan.

The 10 Most Expensive Hotel Suites in Malaysia And How Much They Cost Per Night

What is Malaysia well known for? Of course its food and abundance in great wildlife. So for one to visit the great food spots and bask in our beautiful natural environment, you need a place to stay. Don’t make your day ventures the highlight. You’ll also need to relax in style. Be it in the high skylines of the city, or the sandy beaches of the islands, make the visit a wholesome experience.

We’ve personally contacted each of these high-class hotels and got them going with all their attractions to make your stay one you’ll never ever forget. Enjoy!

#1 – Mandarin Oriental Kuala Lumpur

Presidential Suite
MYR 29,000

The stunning new Presidential Suite will feature 3-bedrooms of luxurious accommodation including a new show kitchen, private spa & fitness area and double height ceilings with wrap-around windows, providing panoramic views of the city skyline, KLCC Park and the Petronas Twin Towers.

The impressive master bedroom has a king-sized four poster bed, a separate study area,  a living room with a grand baby piano, 42-inch flat screen TV, DVD player and iPod docking station. Besides that, guests will be pampered with evening turndown service and personal butler service.

#2 – JW Marriott Kuala Lumpur

Presidential Suite
MYR 26,800

The breath-taking, ultra spacious Presidential Suite is a 2-bedroom premier lodging unit with high-ceiling window features overlooking the KL city centre. Besides standard hotel room conveniences and signature evening turn down services, guests also have exclusive access to the Executive Lounge. The Presidential Suite comes with a king-sized bed and 2 single beds, 2 bathrooms with over sized bathtubs, a powder room, dining room with a table that seats eight, pantry, living room with a piano, free wired internet access and a 50-inch flat screen TV.

#3 – Four Seasons Resort Beach Villa

Royal Villa
MYR 23,108.10

The Royal Villa is a magnificent two-bedroom residence with a breath-taking view of the Andaman Sea and mountainous backdrops. The rooms are a unique blend of traditional Malay architecture and Moorish design influences. Taking advantage of its environment, adventurous guests can try water-sports and adrenaline fueled activities. With the Andaman Sea as a backdrop, the resort’s dining options serve award-winning Malay, Asian and Mediterranean cuisines.

#4 – Grand Millennium Hotel Kuala Lumpur

Imperial Suite
MYR 12,415.28

The Imperial Suite of the Grand Millennium Hotel in Kuala Lumpur a large 2-bedroom suite with stylings that influences a mix of Asian and Western. Each room has a floor-to-ceiling windows that boast the city’s breath-taking skyline. It includes its own kitchen, TV lounge with plasma screen and Bose home theatre system with a private office. Guests can enjoy a complimentary buffet breakfast with free access to the Club Lounge.

#5 – Pangkor Laut Resort

Pava Rotti Suite
MYR 5,830

It is named after the world-renowned tenor who fell in love with Pangkor Laut. This elegant two-bedroom suite set high on the hill in the rain forest. It has a luxurious lounge area, an extensive balcony with breath-taking views of the sea and tropical rain forest, and an enormous open-roofed bathroom. It is also well known for its celebrity magnetism due to Pavarotti, an Italian opera singer who declared it the most beautiful place he’d ever seen.

#6 – The Datai, Langkawi

Beach Villa
MYR 4,800.00

The Beach Villas are situated right on the award-winning beach of Datai Bay and is surrounded by ancient rain forest. Embellished with pristine waters and lush greenery, the one-bedroom Beach Villas are ideal for those seeking the ultimate private, luxurious accommodations.

All Beach Villas are provided with full butler service and guests can  also enjoy complimentary Afternoon Tea for 2-persons in the comfort of their villa or at The Lobby Lounge.

#7 – Gayana Eco Resort, Sabah

Palm Villa
MYR 2,800

These Villas are set in a 2 minutes walk from the beach. The Villa comes with a separate living area with glass floor offering underwater views. Situated at the edge of a jungle forest on Gaya Island, Gayana Eco Resort offers free ferry rides from the Kota Kinabalu Ferry Terminal. Guests can go diving, kayaking or jungle trekking during their stay at the resort. And at the end of the day, guests can enjoy the view of the sunset from their private patio balcony.

#8 – Shangri-La Tanjung Aru Resort & Spa, Sabah

Tanjung Deluxe Sea View Suite
MYR 2,670

With multiple winning awards from top leisure magazines, Shangri-La Tanjung Aru offers 5-star luxury with world-class CHI Spa, 7 dining options and an outdoor pool with water jets. Their private beachfront offers several water sports and a large water play area with waterslides and toddlers pool. It also has a recreational club offering everything from jet ski, wake boarding, wind surfing and a dive centre. Meanwhile, guests staying at the suites will enjoy unlimited access to club benefits.

#9 – Shangri-La’s Rasa Ria Resort

Ocean Wing Premier Room
MYR 2,122.02

Sumber gambar : http://www.travelandbeyond.org/

The Ocean Wing Premier Rooms are designed with the highest levels of luxury and comfort. The rooms are decorated with earthy colours and natural wood inspired by the ethnic richness of Sabah. It comes with a private terrace which provides magnificent views of the sea and a unique private outdoor bathtub for two. Unique to the resort is the Nature Interpretation Centre, a gateway to the Nature Reserve where guests can meet Borneo’s wildlife.

#10 – The Westin Langkawi Resort and Spa

Beachfront Villa
MYR 2,065

Facing the Andaman Sea, the beachfront Westin Langkawi provides luxurious 5-star accommodations. Featuring over a quarter mile of private beach, its facilities include 6 dining options, a spa and free Wi-Fi in public areas.

All the elegant rooms have modern interiors, and are decorated with a soothing colour palate. Guests can play a game of tennis, work out at the gym, or simply relax on the private beach.