Apa Benda DuitNow Yang Sibuk Diperkatakan Ni?

Sejak dua menjak ni, hangat diperkatakan pasal DuitNow. Ada yang positif, tak kurang juga yang negatif.

Paling kecoh apabila pengguna CIMB Bank menerima SMS berkenaan nak terima atau tidak servis DuitNow. Kalau lihat di laman web CIMB Clicks pun ada hebahan tentang perkara ini.

Tapi sebelum itu, apa kata kita berkenalan dengan DuitNow ini terlebih dulu.

Apa Dia DuitNow Ni?

Menerusi laman web DuitNow, banyak maklumat yang boleh diperolehi. Dan DuitNow ni merupakan cara baru untuk membuat bayaran. Kita hanya perlu tahu nombor telefon sahaja. Proses pemindahan duit adalah serta-merta, selamat dan percuma.

Bagaimana DuitNow Berfungsi?

Ada dua proses yang terlibat iaitu:

1. Pendaftaran

Log masuk ke Perbankan Internet bank anda atau ke aplikasi telefon pintar penyedia perkhidmatan yang terlibat.

Kemudian cari DuitNow di bawah menu ‘Funds Transfer’ (Pemindahan Wang) atau ‘Send Money’ (Hantar Wang).

Lakukan pendaftaran sekali bagi membolehkan DuitNow menghubungkan ID anda (samada nombor telefon atau nombor Kad Pengenalan) dengan akaun bank atau akaun e-Wang anda.

2. Pemindahan

Dah daftar, proses untuk pemindahan wang cukup mudah iaitu sama seperti di atas:

Log masuk ke Perbankan Internet bank anda atau ke aplikasi telefon pintar penyedia perkhidmatan yang terlibat.

Cari DuitNow di bawah menu ‘Funds Transfer’ (Pemindahan Wang) atau ‘Send Money’ (Hantar Wang).

Masukkan ID penerima dan sahkan butiran pemindahan wang tersebut. Wang akan dipindahkan serta-merta ke dalam akaun penerima.

Kat Mana Boleh Pakai DuitNow?

Kalau dikirakan, ada 44 penyedia perkhidmatan yang kebanyakannya terdiri daripada bank-bank tempatan dan luar negara. Senang cerita, anda pasti ada akaun bank dengan mana-mana bank seperti di atas punyalah.

Ada Had Pemindahan Menggunakan DuitNow?

Bagi pihak konsumer, kita boleh pindahkan wang sehingga RM100 ribu bagi setiap transaksi. Manakala bagi perniagaan pula, boleh pindahkan wang sehingga RM100 juta bagi setiap transaksi.

Had pemindahan mungkin berubah-ubah mengikut bank. Penyedia perkhidmatan e-Wang akan mempunyai had yang lebih rendah.

Apa Kelebihan Pakai DuitNow Ni?

Kini anda hanya perlu tahu nombor Telefon, nombor Kad Pengenalan atau nombor Pendaftaran Perniagaan pihak penerima sahaja.

Tak perlu lagi ingat nombor akaun yang panjang berjela-jela. Takut nanti tersalah key-in, dapat ke orang lain pula.

Cepat, mudah dan percuma pula tu. Tiada lagi caj tersembunyi yang akan dikenakan.

Jadi Apa Yang Negatifnya Pasal DuitNow?

Bagi memudahkan pendaftaran, hampir semua orang akan didaftarkan terlebih awal. Ramai yang menerima SMS pengesahan pendaftaran secara automatik.

Ini bermakna anda tidak perlu melalui proses pendaftaran, akaun anda dah siap sedia untuk guna DuitNow ni.

Tapi nampaknya seakan-akan ramai yang masih tidak bersedia untuk menerima teknologi baru yang akan diperkenalkan oleh DuitNow ni. Ada yang takut kebocoran data peribadi mereka, ada yang takut nombor telefon mereka akan disalahgunakan dan bermacam-macam lagi.

Katanya DuitNow Ni Menguntungkan Pihak Ketiga?

Dan seperti mana projek-projek baru yang akan dijalankan, katanya kroni-kroni saja yang akan memperolehi keuntungan. Jadi siapakan di sebalik tabir DuitNow ni?

Untuk itu, jom kita berkenalan dengan Payments Network Malaysia Sdn Bhd atau PayNet.

Sumber: Laman Web PayNet

Rupa-rupanya Bank Negara Malaysia (BNM) punya PayNet ni.

Selain daripada itu, sebelas institusi kewangan turut bersama sebagai pemegang saham iaitu Malayan Banking Berhad, RHB Bank Berhad, Public Bank Berhad, CIMB Bank Berhad, AmBank (M) Berhad, Hong Leong Bank Berhad, Affin Bank Berhad, Alliance Bank Malaysia Berhad, Bank Islam Malaysia Berhad, Bank Muamalat Malaysia Berhad and Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad.

Masih Risau Pasal DuitNow Ni?

Dah tahu apa kegunaannya, betapa mudah nak gunakannya dan siapa di sebaliknya; masih ada yang risau pasal inisiatif DuitNow ni?

Tapi rasanya ramai tak akan risau, kalau ada maklumat awal yang tepat daripada pihak yang bertanggungjawab. Ini tidak, terkejut bila dapat SMS kata akaun DuitNow dah didaftarkan. Apa tu DuitNow pun tak diberitahu terlebih dahulu, itu yang membuatkan ramai orang yang cuak dan kurang bersetuju dengan langkah ini.

Jadi sekarang dah tahu, kita boleh lihat bagaimana kerajaan sedang berusaha ke arah ‘cashless’ dengan adanya DuitNow ni.

Komen

komen

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Maaf saya kurang paham mengenai.isu ni..jika akaun simpanan kita kosong apakah kita masih boleh mengunakan duitnow ni?tq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend