Cedera Dilanggar Kenderaan Yang Tiada Perlindungan Insuran? Jangan Risau

MIB boleh bantu

Kebanyakan rakyat Malaysia tahu bahawa jika kita cedera semasa kemalangan, kita boleh membuat tuntutan Pihak Ketiga (third party) kepada syarikat insuran/takaful orang yang melanggar kita. Tetapi apa yang perlu dilakukan apabila kita dilanggar kenderaan seseorang yang tiada perlindungan insuran/takaful? Lebih teruk lagi bila tuan punya kenderaan kata tak nak bayar?

Adoi…dah la kita cedera, takkan nak kena keluar duit sendiri masuk hospital? Tak adil sebab bukan salah kita. Tapi dekat mana kita boleh claim?

Motor Insurers’ Bureau (MIB)

Sebenarnya, ramai yang tak tau. Jika berlaku kes seperti di atas kita boleh claim (kecederaan) dengan Motor Insurers’ Bureau (MIB). MIB tu apa? Syarikat insurans ke?

Bukan. MIB ada dana khas untuk melindungi pengguna jalanraya yang dilanggar kenderaan yang tiada perlindungan insuran. Selain dari kes dilanggar kenderaan yang tiada perlindungan insuran, kita juga boleh claim (kecederaan) dengan MIB jika kenderaan yang melanggar kita insurannya TERBATAL.

MIB dibentuk daripada perjanjian yang dibuat oleh Kementerian Pengangkutan dan Persatuan Insuran Am Malaysia (PIAM). Tujuan MIB adalah untuk menyediakan mangsa-mangsa kemalangan jalan raya yang cedera (sama ada sebagai pemandu, penumpang atau pejalan kaki) dengan wang sekiranya kenderaan yang melanggar tidak mempunyai perlindungan insuran.

MIB dapat duit dari mana?

MIB dapat duit dari syarikat insuran. Setiap tahun semua syarikat insuran wajib mencarum ke dalam MIB.

Macam Mana Nak Claim Dengan MIB?

Sebelum buat claim dengan MIB kena take note benda-benda ni dulu:

  1. Boleh buat tuntutan sendiri atau melalui peguam
  2. MIB tidak terima kes langgar lari. Kita mesti tahu no plat kenderaan yang melanggar
  3. Tuntutan mesti dibuat dalam masa 3 tahun selepas kemalangan
  4. Jika kita lantik peguam dan nak saman kenderaan tu, mesti maklumkan kepada MIB 30 hari sebelum failkan saman.
  5. MIB hanya bayar atas kecederaan anda sahaja. Mereka tidak akan membayar kerosakan kepada kenderaan, pakaian, kehilangan pendapatan, bil perubatan

Ok jelas? Kalau jelas ini dokumen yang perlu hantar ke MIB untuk buat tuntutan:

  1. Surat (cover letter) yang mengandungi butiran kemalangan, sebab untuk claim dan senarai dokumen yang dilampirkan
  2. Laporan polis
  3. Laporan polis orang yang melanggar (jika ada)
  4. Laporan perubatan

*Tuntutan turut boleh dibuat jika kemalangan berlaku di Sabah dan Sarawak

Hantar dokumen-dokumen diatas ke:

Motor Insurers’ Bureau of West Malaysia
Wisma PIAM
No.150-3, 3rd Floor
Jalan Tun Sambanthan, Brickfields
50782 Kuala Lumpur
Tel: 03-2274 7395

Nota : Menurut laman web iBanding, apabila anda menerima jawapan dari MIB, mereka akan meminta bayaran RM100 untuk mereka menjalankan siasatan kemalangan anda.

Doa Naik Kenderaan

Malang sememangnya tidak berbau. Berdoalah. Walaupun kita dah baca doa naik kereta tiba-tiba tengah jalan kereta rosak, tayar kereta pecah atau minyak habis. Jangan marah sebab mungkin Allah nak lambatkan perjalanan kita agar terhindar dari musibah yang lebih teruk. Sangka baik, Allah selalu menjaga hambanya yg berdoa.

سُبْحَانَ الَّذِىْ سَخَّرَلَنَا هَذَا وَمَاكُنَّالَهُ مُقْرِنِيْنَ وَاِنَّآ اِلَى رَبّنَا لَمُنْقَلِبُوْنَ

Dengan Nama Allah, segala puji bagi Allah, Maha Suci Tuhan yang telah menundukkan (kenderaan) ini untuk kami, padahal sebelumnya kami tidak mampu menguasainya. Dan sesungguhnya kami akan kembali kepada Tuhan kami

Sumber asal topik Motor Insurers’ Bureau ini diambil dari Norzaini Elias, “Kak Long Road Tax”. Follow beliau untuk lebih banyak info percuma

Komen

komen