Langkah Simpanan Online Di Tabung Haji

Ada antara kita yang gagal untuk membuat simpanan di tabung haji disebabkan oleh masa bekerja. Namun kini anda tidak perlu khuatir lagi jika anda berhadapan dengan masalah masa untuk membuat simpanan di Tabung Haji. Ini kerana simpanan Tabung Haji telah menyediakan pkatform simpanan secara online.

Jom ikuti langkah mudah untuk menyimpan secara online di Tabung Haji hasil perkongsian daripada Syafieqah A’lya:

Kebanyakan orang kita suka simpan dalam akaun bank saja. Bagi mereka mudah tak perlu fikir nak simpan kat mana tapi bila tahu kadar dividen di situ rendah, maka jom lah kita masuk akaun Tabung Haji pula. Terbaru dividen diumumkan adalah 4.5% + 1.75% hibah haji.

Ikuti langkah-langkah mudah di bawah:

1. Buat korang yang belum bukak akaun tabung haji, boleh lah bukak di branch tabung haji sendiri terlebih dahulu dengan deposit yang rendah saja.

2. Bila dah dapat no akaun tabung haji tu, mula lah mendaftar di atm machine maybank.

Masuk kad atm seperti biasa di machine atm maybank -> tekan kat tabung haji -> daftar akaun tabung haji secara online -> masuk akaun no tabung haji dan ic no -> settle

3. Baru lah korang boleh view by online. Log in ke website maybank seperti biasa, masuk di ‘account and banking’. Korang akan nampak bahagian ‘tabung gaji’

4. Bila dah tekan tabung haji tu akan keluar page macam ni pula. Jadi korang boleh buat transfer semudah abc. Nak transfer dari maybank ke th pun boleh, nak transfer masuk balik dalam akaun bank pun boleh. Pastinya ada charge RM1.06 untuk setiap transaksi ini.

5. Sebagai orang islam moh le kita register haji serendah RM1,300. Tapi duit ni kena lock tak boleh bawa keluar semula.

6. Jadi korang mula lah disiplin kan diri menyimpan tiap-tiap bulan. Tidak beerti duit ni ‘mudah’ di transfer keluar dan masuk korang tak boleh menyimpan. Tukar mindset, duit yang di simpan dilupakan seketika. Tiba masa baru lah kita gunakan untuk urusan yang lebih penting.

7. Bagi mereka yang bekerja sendiri pula takda epf macam saya. Maka tiap-tiap bulan ringankan jari jemari transfer duit dalam akaun epf.

8. Setakat ni Alhamdulillah saya belum pernah lagi skip simpan bulan-bulan dalam epf. Mungkin sekarang kita kuat bekerja dan rasa tak penting menyimpan untuk hari tua. Sebenarnya terbalik, waktu ni lah paling terbaik untuk kita simpan. Simpan sikit-sikit lama-lama berbukit simpanan hari tua kita.

9. Okay, korang mula log in website maybank2u seperti biasa. Masuk dalam column ‘Investment’. Tekan kat ‘EPF’

10. Orait korang perasan tak kat atas tu ada tulis summary, epf open payment, dan epf regitered payment?

11. Korang kena register dulu dalam website ni agar mudah untuk korang buat transfer selepas ni. Jadi lepas register akan keluar page macam ni.

12. Korang tekan kat epf registered payment terlebih dahulu, tekan kat ‘self contribution’ iaitu maksudnya bayaran caruman diri sendiri.

13. Tekan continue

14. Lepas tu korang terus masuk kan amount berapa banyak korang nak masuk. Kalau tak silap serendah RM50, (maaf tegur saya kalau silap part ni)

15. Style saya, saya masukkan ikut total income saya darab kan dengan 11%. Jadi mudah untuk saya tahu berapa income pada bulan tersebut memandang kan saya bekerja sendiri kan.

16. Untuk pengetahuan korang, lepas dah transfer ni epf akan ambil masa 1 hari untuk mereka update dalam website epf mereka. Jadi korang chill dulu lepas transfer tu, yang penting simpan rekod bayaran ok.

17. Okay yang ni pula melalui cimb clicks, mudah juga. Tekan kat column investment. Tekan kat epf bawak sekali tu k.

18. Korang save as favourite untuk no ahli kwsp, nama dan ic korang juga. Mudah lepas ni terus tekan favourite dan transfer. Masukkan amount dan terus submit.

19. Okay yang ni pula website epf. Ramai lagi tak tahu rupanya cara nak register website ni. Tak perlu susah-susah pergi cari machine epf, korang print sendiri je di rumah atau di office ok.

20. Tekan je kat mr google cari ‘kwsp i’

21. Tekan kat log in ahli bagi korang yang memang pernah ada kwsp sebelum ni okay

22. Untuk korang yang first time, tekan kat first time dan call kwsp. Beritahu yang korang first time dan nak register untuk kwsp i online. Diorang akan hantar msg kat telefon no korang.

23. Terus register tekan kat first time log in, masukkan details korang. Lepas tu tekan request tac no. Settle. Korang boleh view statement epf korang melalui website ni saja.

Sumber: FB Syafieqah A’lya

Tak Cukup RM1,300 Nak Daftar Haji?

Umum tahu bahawa kalau nak daftar haji dengan Lembaga Tabung Haji, kita perlu mendepositkan RM1,300 ke dalam akaun Tabung Haji kita. Tapi bagaimana pula dengan mereka yang belum cukup wang sebanyak itu?

Apa susah, follow je tips Cara Nak Daftar Haji Tanpa Mengeluarkan Duit. Dah, pergi daftar haji cepat-cepat. Semoga dapat pergi sewaktu muda, ketika badan masih kuat.

Komen

komen

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend