7 Cara Merawat Kewangan Yang Tenat

Ada simptom-simptom berikut?

  • Gaji besar tetapi tak pernah cukup?
  • Pengurusan kewangan kelaut? Hancur? Barai? Rabak?
  • Segala jenis hutang dah bela?
  • Simpanan setiap bulan langsung zero?
  • Banyak resit daripada duit dalam dompet?
  • Tak cukup duit nak bayar hutang PTPTN?

….Itu tandanya kewangan korang sedang tenat dan patut masuk ICU.

Ada orang gaji RM4 ribu, nak beli sebuah rumah pun tak lepas sebab terbeban dengan hutang. Tapi ada yang bergaji RM2 ribu boleh beli empat buah rumah.

Jom kita ikuti tips yang diolah daripada posting Amir Syahir berkenaan 7 Cara Untuk Membaiki Kewangan Yang Tenat

1. Turunkan Taraf Hidup

Kalau sebelum ini, setiap awal bulan dapat gaji mesti ketuk pintu restoran Nandoz, Kenni Rogers, Pizza Hat, lepas ni kurangkan. Boleh makan, tak berdosa tapi janganlah sampai lupa nak menyimpan dan bayar hutang.

Jadi, berubahlah. Tahan sikit godaan nak minum air kopi mahal tu. Minum air masak hilang juga dahaga.

2. Tahan Nafsu Berbelanja

Ada jenis orang akan menggelupur setiap kali ternampak perkataan SALE 70% atau 80%. Macam alergik. Lebih-lebih lagi kalau iklan jualan murah tu melintas dekat timeline Facebook. Walaupun tak ada duit, tapi nak juga beli. Rugi tak beli masa harga promosi katanya. Kad kredit menjadi mangsa.

Lepas beli, mula lah rasa menyesal sebab benda yang sama dah pernah beli sebelum ni. Jadi, lain kali fikir dulu sebelum klik BUY NOW.

3. Potongan Gaji

Bila simpan duit dalam bank, senang nak keluarkan balik. Baik buat potongan gaji ke Tabung Haji ataupun ASB. Bank akan potong siap-siap daripada akaun bank sebagai “force saving”. Jadi, selebihnya boleh buat belanja.

4. Pendapatan Sampingan

Cari jalan tambahkan pendapatan. Zaman dah berubah. Rebut manfaat daripada ekonomi digital. Kalau tak nak jual barang boleh beri servis secara online. Kalau tahu sikit-sikit guna komputer serta berbakat menulis, menterjemah atau menaip banyak platform yang boleh kita cuba. Contohnya program eRezeki, inisiatif dari MDEC. Kerja part time komen di Facebook pun ada! 

Pusat eRezeki adalah pusat fizikal, yang menyediakan bantuan yang diperlukan kepada mereka yang nak turut serta dalam program ini. Semak senarai wakil eRezeki yang dibuka kepada orang awam di sini.

Kalau jenis tak boleh duduk diam boleh cuba jadi pemandu Uber atau Grabcar. Kerajaan pun dah kasi green light. Berhenti mengeluh tapi keluarlah peluh demi menambahkan pendapatan sampingan.

5. Buat Bajet & Ikut

Rangka bajet, tulis dan ikut. Tulis apa yang ingin dibelanjakan dan yang lebih penting lagi, patuhi bajet yang telah dibuat. Kau perlu berdisiplin dalam berbelanja. Membuat bajet adalah langkah yang sangat penting.

6. Berhenti Buat Hutang Baru

Berhenti buat hutang baru. Jika dah ada hutang kad kredit RM15K, jangan pula buat hutang peribadi untuk langsaikan kad kredit tu. Gali lubang tutup lubang bukan caranya. Jangan bertangguh bayar hutang. Rosak CCRIS nanti.

 

7. Jangan Ikut Syaitan

Jauhkan diri daripada sifat membazir. Amalan syaitan tu. Bezakan antara barang-barang keperluan dan kehendak. Gaji bawah RM3K kenapa nak pakai kereta import. Pakai kereta tempatan sudah. Masa beli tu beringat sama duit belanja untuk maintenance. Telefon tu selagi dia hidup tak perlu tukar baru. Tak guna telefon baru tapi bila bank telefon takut nak angkat.

Guna sampai habis, pakai sampai rosak.

Anak muda biasanya ada hutang kad kredit dan pembiayaan peribadi. Jenis yang sanggup buat pembiayaan peribadi ni biasanya untuk dijadikan modal skim cepat kaya. Tengok-tengok melingkup. Padan muka. Baca sini tentang peluang pelaburan yang sah serta patuh syariah.

Masa muda gilakan kereta import, tukar sport rim, tukar seat driver. Tiap bulan dapat gaji mesti pergi travel. Siap beli GoPro, DSLR bagai. Nak kahwin berhutang, nak beli kereta import RM80K pun berhutang. Lepas tu, bila masa nak simpan duit? Macam mana nak beli rumah nanti? Lepas tu marahkan orang lain yang mampu beli rumah banyak-banyak.

Kami doakan agar Allah buka pintu rezeki kalian seluas-luasnya. Kalau rasa perkongsian ilmu kali ini cukup bermanfaat, rajin-rajinlah follow FB Amir Syahir. Nak lebih inspirasi baca Tertib Dalam Kewangan. Ikuti Langkah yang Dikongsikan Gadis Ini

Posting Asal: FB Amir Syahir

Dapatkan eBook 30 Tips Bijak Merancang Wang

TAJUK MENARIK DALAM EBOOK

Pelajari konsep-konsep teras dalam pengurusan kewangan dengan ebook ini.

Aliran Tunai Kewangan Cash Flow

Merupakan asas dalam perancangan kewangan yang meliputi aspek pendapatan dan perbelanjaan melalui formula I-E=S supaya perbelanjaan tidak melebihi pendapatan setiap bulan dan tahun.

Nilai Bersih Aset Nett Worth

Formula A>L supaya dapat menyediakan aset dan dana yang cukup untuk menghadapi masa hadapan serta hutang yang terkawal supaya ia tidak membebankan hari tua kelak.

Simpanan Kewangan Saving

Jika seseorang itu gagal untuk menguruskan simpanannya dengan baik, agak sukar untuk dia mengurus instrumen-instrumen kewangan yang lain.

Perlindungan Kewangan Protection

Dalam kita bekerja untuk memperoleh pendapatan, dan menghasilkan aset, kita seharusnya untuk memastikan kedua-duanya itu dilindungi. Di sinilah fungsi perlindungan melalui takaful.

Pelaburan Kewangan Investment

Inflasi akan menurunkan nilai aset kita. Jadi, di sini perlunya untuk seseorang itu untuk membuat pelaburan sekurang-kurangnya untuk melawan inflasi.

Banyak Lagi Others

Pelbagai lagi topik menarik yang bakal dikongsikan bersama anda di dalam ebook ini. Pelaburan yang paling utama adalah pelaburan ilmu.

Khusus untuk pembaca Majalah Labur, dapatkan diskaun sebanyak 40% untuk eBook ini.

Komen

komen

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend