Apa Ada Dengan Vivy Yusof, FashionValet dan Rugi RM10 Juta?

Pada tahun lepas, kami ada siarkan artikel bertajuk FashionValet Merancang Tersenarai Di Bursa Malaysia, Tapi Syarikat Asyik Declare Rugi? Syarikat yang semakin maju dan meningkat pendapatannya saban tahun, tapi semakin besar pula kerugian yang ditanggung.

Dalam laporan kewangan terkini bagi tahun 2017, Fashion Valet telah melaporkan kerugian sebanyak RM10 juta pula. Jom kita ikuti kupasan Faridzul Asyraf Mat Arifin berkenaan tajuk sensasi ini.

Laporan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) Tersebar

Jadinya kecoh selepas akses SSM Fashion Valet yang mencatatkan kerugian 10juta didebatkan umum. Yang kondem, siap ungkit duit rakyat pun ada, Vivvy tak pandai meniaga, investor bodoh dan pelbagai lagi.

Yang kondem still kondem, buta mata jika tak nak belajar.

FV adalah salah satu start up yang bermula pada tahun 2010 lagi. Memberi focus kepada jualan ecommerce (antara terawal di Malaysia) dan juga mempunyai in house jenama sendiri iaitu dUck. Sekarang ini dikatakan sudah mempunyai 500 pereka popular bernaung di bawah platform ini dan berkembang ke 15 buah negara.

Rugi RM10 Juta

Saya pernah ulas beza start up dengan bisnes. Kena scroll kat bawah2. Model bisnes kedua ini adalah berbeza.

Mungkin penulis yang kutuk Vivvy tu tak faham atau sengaja taknak faham, meh saya bagi contoh. Dah nak promosi, saya bagi promosi.

Saya ada satu service, boleh cek history kereta dengan memasukkan no chasis engine sahaja. RM10 je murah. Start up, bermula dengan modal 10k je. Upah orang buat website, beli in bulk no no tu semua dan lain-lain.

6 bulan terawal, nampak ok, daripada 10 orang user sekarang dah 1,000 orang user. Sehinggalah cecah 5,000 user dengan keuntungan RM50,000 sebulan, dah tak boleh nak grow sebab kekurangan budget marketing. Free cost je sekarang ni.

Pergi pitch kepada Proton, diaorang berminat untuk invest RM500, 000 dengan beberapa pegangan ekuiti.

Bermodalkan duit itu, mulalah besarkan operasi. Hire staff, open new office, marketing kaw kaw punya dan pelbagai lagi.

Masa tu syarikat ok revenue berkembang tapi kerugian juga bertambah. Normallah dah tambah semua benda mana tak berkurangnya kos operasi.

Lepas tu adalah sorang mamat mana ntah beli company profail kat SSM dan bagitau Proton invest kepada company yang rugi. Habis viral Proton yang takde duit tu boleh pulak invest yang kebetulan abang saya antara top manager Proton.

Padahal masa tu walaupun rugi, tapi pengguna saya dah cecah 50,000 orang dengan revenue RM500,000 sebulan dan ada negara jiran lain berminat nak menjadi partner.

Nampak?

Market Share

Investor start-up tak pandang sangat berapa profit yang buat, mereka pandang berapa cepat boleh berkembang dan market share yang boleh pegang.

Ecommerce sebagai contoh di ASEAN pada tahun 2010 adalah 1 Bilion, dan meningkat ke 6 Bilion pada tahun 2015 dan dijangka meningkat ke 22 Bilion pada tahun 2020 dan finally pada tahun 2025 mencecah 88 Bilion.

Jadi, jika anda boleh buktikan ada pegang 1% market share pada tahun 2010, mereka mahu untuk invest walaupun anda masih tak buat untung. Duit yang mereka invest itu, itu anda pegang market share yang lagi banyak in future.

Berbalik kepada FV pula, syarikat ini berada dalam fasa growth. Setelah menerima funding sebanyak lebih RM24 juta melalui pelbagai pihak, normal jika mereka berada dalam kerugian sekarang sebab nak rebut market share dalam ecommerce.

Kalau mereka untung itu yang abnormal, investor akan tanya “u pakai tak duit i bagi tu?” Lebih kuranglah

Agak low class bincang pakai duit rakyat (tak sampai sejuta pun), tapi kita tak nak rungkai investment lain yang dia dapat yang juta-juta tu.

Bukanlah nak back up Vivvy, cuma nak kongsi the fact kita sekarang berada di dunia macam tu. 

Sumber: FB Faridzul Asyraf Mat Arifin

Kalau nak tahu, Vivy Yusof ni merupakan salah seorang daripada 11 Rakyat Malaysia Yang Tersenarai Dalam Forbes 30 Bawah 30 Asia. Memang bukan calang-calang orang boleh masuk dalam list ni tau.

Komen

komen

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend