7 Tips Agar Tidak Merana Tunggu Gaji

Tahniah kerana masuk gaji awal, dapatlah buat persiapan yang cukup sempena musim perayaan ini.

Tapi takziah pula diucapkan kepada mereka yang tak berapa nak cerdik mengurus kewangan. Bila dapat duit lebih sikit atau awal sikit, mulalah rambang mata nak itu nak ini.

Jom kita ikuti perkongsian daripada Tuan Amir Syahir ini.

Dapat Awal Pun Salah, Dapat Lambat Pun Salah

Amacam duit gaji kau? Masih hidup lagi ke atau sedang menunggu saat untuk menjadi arwah?

Tujuh tips ni mungkin boleh membantu korang supaya tidak menangis bawah shower atau pun asyik-asyik meminjam duit kawan je setiap kali nak tunggu gaji. Baca dan hadamkan. Share lagi bagus supaya kawan-kawan kau insaf sama.

1. Sediakan sekurang-kurangnya simpanan kecemasan 3-6 bulan gaji. Simpanan ni kau jangan kacau dan jangan guna kalau tak terdesak. Biarkan ia tidur lena dalam ASB ataupun TH.

2. Utamakan keperluan dan kurangkan kehendak. Kau tu dah la gaji ciput, kehendak tu punya lah menggunung. Itu ini nak beli. Bukan tak boleh berbelanja untuk kehendak. Tapi berpada-pada lah ye. Kalau rasa bulan ni semput, fokuskan kepada keperluan sahaja.

3. Jangan buat kad kredit ataupun pembiayaan peribadi semata-mata kau nak bergaya. Ni lah sikap budak hispter macam kau, luaran je kaya. Baju je jenama, padahal simpanan duit dalam tiga angka je. Sadis.

4. Tambahkan pendapatan sampingan. Jangan bergantung pada satu sumber pendapatan jika gaji kau kecil. Cari pendapatan sampingan yang kau boleh buat. Contohnya berniaga online, dropship, part time ejen takaful atau hartanah dan macam-macam lagi.

5. Guna sampai habis, pakai sampai rosak. Jangan duk nak beli benda baru je. IPhone 6 kau elok lagi dah tukar nak beli IPhone 7. Nak up to date katanya. Padahal beli pun berhutang. Duit dalam bank tak up to date langsung daripada tahun lepas. Apa citerrr.

6. Buat bayaran awal jika ada pembiayaan dengan pihak bank untuk elak daripada terpakai duit tersebut. Kau tu pesen tak boleh pegang duit banyak sikit, mula la rasa diri tu kaya. Jadi, dapat gaji bayar dulu hutang-hutang dengan pihak bank. Kalau lambat bayar kena caj penalti lagi la banyak duit gaji kau jadi arwah nanti.

7. Berjimat cermat. Kau akan masuk mode amalan berjimat-cermat bila duit tinggal RM50 dan gaji lagi seminggu kan? Masa tu la kaw-kaw punya berjimat-cermat. Megi kawan kau rembat, 3 in 1 Neskepe Mak Cik Cleaner kau mintak. Tak cukup dengan itu, kau rembat biskut Akak Kerani masa lunch. Kenapa tidak amalkan berjimat-cermat masa dapat gaji? Bawa bekal sarapan ke pejabat misalnya. Jimat bukan?

Elakkan Gaya Hidup Yang Sia-sia

Jika kita kerja penat-penat, lepas tu berbelanja serupa setan, tak guna juga. Kau bangun pagi redah jem, lepastu balik lewat tengah malam. Duit habis entah ke mana.

Dapat gaji modified kereta tak habis-habis. Pasang spoiler dan rim cantik-cantik. Yang kaum makwe asyik-asyik beli baju, kasut dan beg tangan. Kau senyum puas. Tapi simpanan kau macam mana?

Tak rugi kalau kau hidup di bawah kemampuan. Ini tidak, baru kerja terus beli kereta import mewah. Biarlah menderita bayar ansuran bulanan, asalkan dipuji rakan sejawat.

Buang la perasaan nak impress kepada kawan-kawan, nak rasa bangga dengan pujian. Tak kemana pun dik oi. Ukur baju di badan sendiri lah ye. Buat apa nak susah kan diri sendiri.

Jangan berjoli masa dapat gaji, merana tunggu gaji nanti. Kah!

Semoga Bermanfaat

Kredit: Amir Syahir

Buat Perancangan Daripada Awal

Raya setahun sekali, renew road tax dan takaful kereta pun setahun sekali. Tapi bila kita tak buat perancangan dan tak buat belanjawan yang betul, mulalah kewangan jadi kacau-bilau.

Jangan sesekali gali lubang tutup lubang, buat hutang baru untuk tutup hutang lama. Nanti tak habis-habis kerja asyik nak bayar hutang saja.

Komen

komen

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend