Gunalah E-Wallet – Jimat dan Nampak Bergaya

Seronok juga sebenarnya kalau ‘cashless’ (nirtunai) ke mana-mana. Selamat pun selamat. Orang zaman sekarang boleh lupa nak bawa dompet. Tapi tak pernah lupa nak bawa smartphone, sentiasa ada di tangan.

Buka smartphone, scan barkod, terus siap. Memang nampak bergaya, lebih-lebih lagi kalau yang guna tu umur dah 40-an.

Tapi tahukah anda, selain aplikasi e-wallet yang popular seperti Wechat Pay dan GrabPay, masih ada lagi aplikasi yang boleh dicuba seperti Boost?

Ketiga-tiga e-wallet ini antara yang aktif, banyak peniaga yang terima.

Boost?

Boost app

Konsepnya sama seperti e-wallet yang lain. Pengguna tidak perlu lagi membayar menggunakan duit tunai sebaliknya hanya menggunakan app ini sahaja (biasanya hanya perlu scan barcode dan masukkan amaun)

Nampaknya Malaysia pun cuba berdiri setanding dengan negara China seperti bandar Hangzhou di mana penggunaan pembayaran digital sangat meluas. Lebih menakjubkan lagi mereka telah menggunakan “face id” untuk menggantikan kad pengenalan. Bila lah agaknya negara kita nak sampai ke tahap itu agaknya ya?.

Tapi bolehkah masyarakat di Malaysia hidup dengan nirtunai sepenuhnya?

Kalau ikutkan kita juga sudah terbiasa menggunakan nirtunai sejak dari dulu lagi seperti Touch ‘n Go.

Jom ‘challenge’ untuk hidup sehari tanpa tunai. Berani ke tidak? Kali ini kita cuba guna Boost, inshaAllah lain kali e-wallet lain pula.

Pergi Kerja Naik Grab Guna Boost

Kita mulakan dengan pergi kerja menaiki Grab. Eh, boleh ke guna Boost untuk naik Grab? Sebenarnya pengguna boleh beli voucher Grab dengan lebih murah dari Boost.

Boost app

Selepas itu, hanya masukkan ‘Promo code’ sebelum tempah Grab.

Nak Makan Pun Boleh Guna Boost

Dengan Boost ada dua pilihan, sama ada nak gunakan Food Delivery ataupun beli sendiri makanan dengan harga diskaun.

Boost app

Kalau rasa malas nak keluar pejabat, tempah sahaja makanan hanya dengan masukkan alamat, pilih restoran yang tersenarai, buat pembayaran dan seterusnya ‘enjoy your food!’. Wah sempoi.

Restoran yang tersenarai seperti Kenny Rogers, Fuel Shack, Texas chicken dan banyak lagi. Sebenarnya lebih daripada 200 restoran yang boleh dipilih.

Tapi kalau makan di kedai pun boleh. Tahu ke tidak anda boleh dapatkan yang diskaun lebih daripada 50% di restoran-restoran yang terpilih. Jimat bukan?

Boost app

Kalau semuanya berdiskaun, maknanya makin kuranglah duit yang keluar. Bijak ke tak bijak?

Nak Urut Badan Pun Boleh Guna Boost

Pernah nampak kerusi urut dekat mall? Contohnya seperti kerusi urut Gintell. Sebenarnya kalau nak tahu, anda boleh bayar menggunakan Boost. Dapat diskaun pula tu. Tapi pastikan ada lambang Boost di kerusi tersebut. Barulah boleh bayar dengan Boost.

Bayar Bil Pun Boleh

Bukan itu sahaja, ambil peluang masa rehat anda dengan membayar bil yang perlu dibayar. Tidak perlu lagi beratur lagi untuk membayar bil. Gunakan sahaja Boost App. Boleh bayar dari bil air sehinggalah ke bil Astro. Jimat masa.

Kalau ikutkan memang boleh gunakan terma “cashless” ke mana-mana untuk setiap hari. Tapi pastikan tempat-tempat tersebut menerima pembayaran melalui Boost ataupun mana-mana applikasi pembayaran secara digital.

Masukkan kredit ke dalam Boost Wallet

Pernah dengar Grab Wallet? Iaitu masukkan kredit ke dalam wallet. Sama juga seperti Boost wallet.

Nak topup kredit Boost ini boleh melalui 3 kaedah iaitu

  1. Debit card
  2. Credit card
  3. Online banking

Lagi satu yang menariknya tentang Boost ini, ada dua pengguna yang boleh topup kredit ke dalam wallet iaitu Basic Wallet dan Premium Wallet.

Untuk pengguna Basic Wallet, maksimum kemasukan kredit hanyalah sebanyak RM200 sekali sahaja pada satu masa dan limit kepada RM1000 sehari.

Tak cukup RM200?

Jom upgrade ke Premium. Jangan risau, yang pasti tiada charge yang dikenakan. Untuk pengguna Premium Wallet, kredit boleh ditambah sehingga RM1,500 ke dalam wallet.

Seusai tambah kredit ke dalam wallet, pengguna boleh menggunakan “Shake Reward” pula dengan hanya “menggocangkan” smartphone dan menerima cashback secara rawak bermula dari RM0.50 sehinggalah RM5 bagi setiap penambahan kredit ke dalam wallet.

Bukan itu sahaja, Boost juga membenarkan kita melakukan transaksi perpindahan kredit kepada pengguna Boost yang lain dan “Go Dutch” feature untuk membayar bil secara asing. Tidak perlu risau lagi selepas ini untuk keluar makan bersama kawan-kawan dan bayar bil secara berasingan.

Sebenarnya Boost ini bukan sahaja untuk mendapat diskaun tetapi anda juga boleh menderma ke persatuan Tabung Bersamamu dan Persatuan Kebajikan Anak-anak Istimewa Selangor (ORKIDS) yang terpilih melalui Boost App.

Wow banyak betul kegunaan Boost rupanya. Bukan sahaja membeli-belah untuk diri sendiri tetapi juga dapat menyumbang dana kepada yang memerlukan.

Features seperti insurans, parking, dan events semuanya ada di dalam Boost ini. Jadi, tidak hairanlah suatu hari nanti pengguna Boost akan lebih ramai pada masa akan datang.

 Jom lihat apa yang ditawarkan oleh Boost App.

F&B:

Bayar RM8.50 untuk dapatkan RM10 Dunkin Donuts Voucher

Bayar RM9 untuk dapatkan RM10 myBurgerLab Voucher

 

Transportation:

Bayar RM9.50 untuk dapatkan RM10 Grab Ride

Bayar RM7 untuk mejadi ahli VIP oBike selamanya 7 hari.

Online shop:

Bayar RM46 untuk dapatkan RM50 11Street Voucher

Bayar RM40 untuk dapatkan RM50 FashionValet Voucher

Fave deals:

A&W: Golden/Spicy Aroma Chicken Combo with Fries and RB for 2-3 people (n/p: RM39.90) – RM35

Tony Romas: Tony’s Roma’s New York Strip Steak (7oz) with Bake Potato Soup (n/p: RM55.51) – RM45

Original Cake: One Large-Sized Golden Cheese Cake (n/p: RM17) – RM13

90-Minute Full Body Signature Massage and Treatment for 1 Person @ Embun Day Spa (n/p:RM200) – RM48

Sebenarnya banyak lagi features yang pengguna boleh dapat.

Dowload lah Boost sekarang.

Jangan lupa masukkan invite code ini sekali untuk nikmati cashback:

khahs6x

Komen

komen

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend