4 Pesanan Ahyat Ishak Buat Pelabur Yang Ingin Menyewakan Rumah Kepada Pelajar

Ada yang masih tak kenal siapa Tuan Ahyat Ishak? Anak muda ini merupakan penulis buku bestseller “The Strategic Property Investor” dan merupakan pengasas program Strategic Property Investor, yang telah banyak membantu rakyat Malaysia menjana kekayaan menerusi pelaburan hartanah.

Beliau memulakan pelaburan hartanah lebih daripada 10 tahun dahulu dan menjadi seorang jutawan hartanah sebelum umur 30 tahun. Menerusi pengalaman dan mempelajari daripada ramai jutawan hartanah lain yang berjaya, beliau telah menemui REALWealthFormula™ dan Strategic Property Investor Model™, yang merupakan rangka kerja bagi bengkel, seminar dan ceramah beliau.

Jom kita dengar 4 pesanan berharga daripada Ahyat Ishak seperti di bawah:

KISAH BUKIT BERUANG, MELAKA
Pelabur mesti bijak mencari penyewa..

Petang tadi Ahyat bersama sahabat dari Melaka. Mereka merupakan pasangan suami isteri Real Estate Negotiator (REN) di Melaka dan menceritakan kisah di Bukit Beruang yang Ahyat nak share kepada anda semua. Kisah yang perlu jadi pengajaran bagi para pelabur hartanah yang target institusi pengajian.

Zaman kegemilangan

Masa zaman kegemilangan di Bukit Beruang, sewa boleh cecah RM1500 untuk teres 1 tingkat, yang mana harga rumah pada masa tu kurang RM 200k! Dahsyat sungguh ROI untuk sewa nya, boleh cecah 9% rental yield dan ke atas! Cashflow pun boleh cecah lebih RM 500 sebulan.

Beli rumah dan sewa kepada pelajar

Pada masa tu, ramai beli rumah kat sana untuk sewakan kepada students. Off course yang paling dekat ialah MMU Melaka dan yg jauh sikit UTEM. Ramai students yang menyewa kat situ. Bekalan pulak tak banyak untuk tampung permintaan. Oleh itu, dari segi konsep ekonomi, bila permintaan tinggi dan bekalan rendah, harga akan naik semulajadi. Begitulah yang berlaku di Bukit Bruang.

Kemunculan apartment dan hostel baru

Ada apartmen baru tepi MMU. Dan mereka ni memang tahu ada permintaan daripada students. Malah kerana apartment-apartment ni ada facilities yang lebih stylo daripada rumah teres, mereka lebih suka. Ini berlaku 2 tahun sudah dan apartment ni menggangu permintaan sewa kepada rumah-rumah teres.

Dikatakan UTEM ada bina 5 blok highrise untuk tampung permintaan 5000 pelajar. Bayangkan bila UTEM pun bina kemudahan macam tu. Students tak perlu cari rumah kat open market, sebaliknya  menyewa bilik kecil yang disediakan universiti. So apa jadi kat pemilik-pemilik rumah pelaburan yang asal?

Berdasarkan kes sebenar yang berlaku dikawasan perumahan Bukit Beruang ini, Ahyat nak highlight 4 pengajaran penting:

1. Kenal Pasti Risiko-Risiko Berbangkit

Ahyat selalu pesan untuk study risiko dahulu. So kalau kita beli untuk sewakan kepada satu-satu sumber penyewa, elok kita study. Apa yg mungkin boleh berlaku. Adakah institusi-institusi pendidikan tu boleh bina penginapan sendiri untuk student-student mereka. Adakah pemaju-pemaju lain boleh bina lebih banyak rumah yang akan tambahkan bekalan rumah sewa?

2. Pilih Booster Yang Selamat

Booster memang mainkan peranan penting dalam pemilihan satu-satu lokasi. Lebih banyak booster, lebih selamat. Jangan beli hanya kerana 1 booster sahaja. Bahaya. Dalam kes ini, sudah tentu ada booster lain selain institusi-institusi pendidikan.

Boleh tengok 4 “Booster” Yang Meningkatkan Nilai Hartanah.

3. Pemilik Mesti Kreatif

Pemilik rumah sewa ni nak kena kreatif dan bijak adjust strategi bila permintaan sewa berubah. Bagi pemilik yang selesa sewakan kepada market students dan tetiba ada perubahan macam ni akan terkena. Bukan sahaja berlaku di sini tapi banyak tempat lain. seperti Shah Alam juga. Ramai yg masih boleh mendapat ROI yg baik di Bukit Beruang kerana sudah bijak adjust dan fokus kepada segmen penyewa yang baru.

4. Bersiap Sedia Untuk Kemarau

Tiada apa-apa yg kekal selain Allah SWT. Satu-satu lokasi tu mungkin akan alami satu permintaan sewa yg luar biasa. ROI pun sangat amazing disebabkan booster hartanah tertentu. Ada antara kita akan jadi selesa dan terlupa seketika bahawa keadaan macam ini mungkin tidak akan kekal. Sehingga tidak bersedia untuk mencari sumber-sumber sewa lain kalau ada berlaku perubahan nanti. Benda ni pun dah diajar oleh Nabi Yusof yg bersedia untuk 7 tahun kemarau setelah 7 tahun yang hasil luar biasa!

DOA AHYAT

Ahyat berdoa agar semua pejuang hartanah di Melaka, akan terus diberikan ilmu untuk buat keputusan yang bijak dan berani. Ahyat juga mendoakan agar pemilik-pemilik rumah di sana dapat exit dengan segera dan dibebaskan beban kewangan. Dan doa khas buat Zainuddin dan Nida yang sudi bertemu saya di Pejabat Cheras saya untuk sembang-sembang hartanah sebelum hendak pulang ke Melaka.

Sumber: FB Ahyat Ishak

Pelaburan hartanah, sama seperti mana-mana pelaburan perlukan ilmu untuk berjaya. Dan setiap pelaburan, pasti ada risiko untuk gagal. Atau tidak mencapai objektif pelaburan yang kita kehendaki.

Nasib baiklah ada orang macam Ahyat Ishak yang menyampaikan ilmu pelaburan hartanah, dan pada yang sama menceritakan sekali risiko yang terlibat.

Kesimpulannya, mana ada perniagaan yang untung saja takde rugi. Yang asyik cerita untung saja dan takde langsung cerita pasal rugi, itu skim cepat kaya gamaknya.

Komen

komen

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend