4 Pesanan Untuk Yang Masih Tercari-Cari Rumah Pertama

Baguslah bagi anda yang sudah punyai kesedaran untuk memiliki rumah pertama, dan sudah pastinya ia bukan perkara yang mudah. Yalah, nak pecah telur katanya kan?

Bila sebut rumah pertama, tidak semestinya seseorang individu itu membelinya untuk dijadikan tempat tinggal sendiri, tetapi ada yang menjadikannya sebagai pelaburan dengan menyewakan rumah tersebut untuk mendapat aliran tunai (cash flow) positif.

Namun demikian, masih terdapat beberapa faktor yang telah merupakan halangan besar kepada anda unuk memiliki rumah pertama anda sendiri. Berikut adalah 4 pesanan kepada mereka yang ingin membeli rumah pertama.

1. Mahukan Rumah Di Tengah Bandar Tetapi Murah

Semuanya bergantung kepada expectation, siapa taknak rumah murah kan? Tapi murah dan tengah bandar tu macam tak kena pulak. Nak murah, terpaksa jugalah cari di luar bandar sikit.

Inilah realiti yang membuatkan masih ramai yang tidak berjaya membeli rumah pertama. Asyik survey rumah-rumah di bandar dan tidak terbuka minda untuk tengok di kawasan yang jauh sedikit daripada bandar. Harus diingat, rumah pertama adalah pembelian berdasarkan keperluan dan bajet yang anda ada. Bukannya berdasarkan keinginan anda semata-mata.

2. Masih Tiada Simpanan

Nak beli rumah, tapi simpanan pun tiada. Asyik habiskan duit untuk membeli-belah, melancong ke sana ke mari, layan hobi mahal seperti modified kereta dan sebagainya.

Nak beli rumah ni, sekurang-kurangnya kena ada deposit 10% daripada harga rumah yang ingin dibeli. Lebih pun takpe, jangan kurang daripada 10%. Kalau nak beli rumah harga RM200,000, kena standby duit sebanyak RM20,000.

Kalau tiba-tiba dapat offer rumah tanpa deposit sekalipun, anda masih memerlukan simpanan untuk membiayai kos-kos seperti bayaran guaman dan juga kos baik pulih. Oleh yang demikian, buatlah simpanan lebih awal, sebaik-baiknya sewaktu mula bekerja. Insyaallah selepas 2-3 tahun menabung, bolehlah dijadikan sebagai deposit.

3. Komitmen Dan Hutang Yang Sudah Tinggi 

Apabila ada telah mempunyai komitmen yang tinggi seperti pinjaman peribadi, pinjaman kereta dan pinjaman PTPTN; ini akan membataskan harga rumah yang mampu anda beli.

Pihak bank akan mengkaji terlebih dahulu segala komitmen yang anda perlu tanggung setiap bulan, dan jika anda mempunyai kadar komitmen yang tinggi; kebarangkalian untuk anda dapat kelulusan pinjaman rumah menjadi tipis.

*Secara dasarnya, pihak bank dapat beri pinjaman sehingga 60% daripada gaji bersih anda. Ini juga dikenali sebagai Debt Service Ratio.

Tapi kalau hutang keliling pinggang, pihak bank akan melihat anda sebagai berisiko tinggi untuk tidak dapat membayar instalment bulanan, dan menolak permohonan pinjaman rumah anda.

Sebaiknya, anda dahulukan dulu tabungan simpanan untuk beli rumah, sebelum membeli kereta. Bila dah ada simpanan, takkan anda buat pinjaman peribadi pula kan? Sebab anda dah bijak mengawal nafsu dan mengurus kewangan dengan baik.

Jadikan pembelian rumah pertama sebagai keutamaan anda.

4. Tunggu Harga Rumah Turun

Dah biasa dengar dah pernyataan bahawa harga rumah akan turun, malah ianya diulang untuk bertahun-tahun lamanya. Tapi ada ke harga rumah turun? Mungkin ya, tapi untuk rumah high-end yang berharga jutaan ringgit; tapi mampu ke anda beli rumah kos tinggi tersebut walaupun harganya turun?

Jika anda terus menunggu, maka sampai bila pun anda tidak dapat memiliki rumah pertama. Semakin hari, harga hartanah akan menjadi semakin meningkat disebabkan permintan yang sangat tinggi; terutama di kawasan titik panas atau hotspot.

Harga rumah jarang-jarang sekali akan turun, maka anda harus cepat beli ikut kemampuan anda dan tidak perlu tunggu sampai harga rumah turun. Kalau tak mampu beli rumah atas tanah, beli rumah apartmen dulu, tak mampu beli apartmen, beli rumah flat je dulu.

Komen

komen

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend