7 Panduan Mudah Untuk Membeli Rumah Di Usia Muda

beli rumah usia muda

“Aku ni muda lagi…elok enjoy hidup bujang dulu baru fikir nak kahwin ke, beli rumah ke”

Tak salah muda-muda ni nak enjoy, tapi lagi best kalau enjoy sambil ada sebuah rumah di atas nama kita.

“Ala..rumah mahal la sekarang, tunggulah dulu”

Walaupun zaman dulu harga rumah jauh lebih murah dari sekarang, tapi korang yang muda mudi ni SEDANG hidup di zaman sekarang. Jadi hadapi realiti, TERUSKAN HIDUP. FIKIRKAN ALTERNATIF…. jangan fikir nak “bash” kerajaan sentiasa.

Jom kita ikuti tips daripada Amir Syahir berkenaan 7 Panduan Mudah Buat Anak Muda Untuk Membeli Rumah Di Usia Muda seperti di bawah:

1. Mulakan Membina Karektor Suka Menyimpan

Sekurang-kurangnya perlu ada simpanan 15% daripada harga rumah yang hendak dibeli. 90% lagi guna pembiayaan perumahan. 10% untuk deposit rumah dan 5% untuk perjanjian jual beli dan kos sampingan yang lain.

2. Jangan Ambil Pembiayaan Peribadi Untuk Buat Deposit Rumah.

Kita akan dilabelkan sebagai individu yang berisiko oleh pihak bank nanti. Mungkin akan dapat MOF 85% ataupun kadar keuntungan bank yang tinggi.

3. Jangan Beli Kereta Mahal

Tak berdosa pun pakai kereta tempatan. Yang lelaki bujang naik motosikal pun masih nampak kacak. Jika beli kereta import, ansuran bulanan sah-sah tinggi, dah tak mampu nak menyimpan untuk beli rumah.

4. Jauhi Buat Hutang yang Tidak Perlu

Kad kredit bagus jika kita pandai guna. Jangan main swipe saja. Bila nak bayar nanti garu kepala. Ingat, jangan gatal-gatal nak bayar sekadar amaun minimum pula.

5. Bina laporan CCRIS untuk 6 bulan pertama dengan buat ASB Financing ataupun kad kredit. Pastikan CCRIS cantik menarik.

6. Belajar Ilmu Hartanah

Masa muda kita kena jadi orang yang dahagakan ilmu. Kalau dah tahu serba serbi pasal hartanah, kita tidak mudah tertipu dan kerugian beribu ringgit. Daftar cepat-cepat kalau ada seminar hartanah yang terdekat. Lagi satu jangan malas nak membaca, nanti selamanya akan berada di takuk yang lama. Ada duit lebih belilah buku-buku hartanah.

7. Berkawan Dengan Orang Yang Sama Minat 

Follow rapat-rapat Facebook orang yang selalu share ilmu percuma pasal hartanah. Merela ni ramai di luar sana. Boleh rujuk artikel Senarai ‘Abang Long’ Sifu Hartanah di Malaysia. Follow Mereka di Facebook

Beli rumah secondhand dan kecil dulu tidak mengapa. Asalkan boleh berteduh. Bukannya nanti tak boleh cantikkan. Tak ada fatwa kata kalau nak beli rumah kena beli yang baru siap.

Biar pun kita tidak nampak kaya kerana naik motorsikal pergi kerja, tidak mengapa. Asalkan dah ada aset hartanah. Jangan hari-hari update gambar makan dekat kedai mahal, tapi hutang keliling pinggang. Naik kereta import mewah tapi dah 2,3 bulan tertunggak bayaran.

Kalau anda rasa perkongsian ilmu kali ini cukup bermanfaat, rajin-rajinlah follow FB Amir Syahir.

Posting Asal: FB Amir Syahir

Semak Sendiri Laporan Kredit (Credit Report) Anda

Dengan kemudahan internet dan semuanya kini di hujung jari, anda boleh dapatkan skor kredit (credit score) secara online saja. Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Komen

komen

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend