Bagaimana Nak Beli Rumah, Kalau Kapitalis Dah Sapu Dulu?

Apa perasaan anda dengan gambar yang disiarkan oleh MGAG di atas? Rasa macam lawak, tapi bila difikir balik; itulah realiti yang dihadapi oleh kita sebagai rakyat Malaysia.

Maka rasa lawak pun mula hilang, rasa sedih, marah, bengang dan sebagainya mula datang.

24,738 Rumah Siap Tidak Terjual Pada Tahun 2017, Rekod Tertinggi

Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) menakrifkan unit tidak terjual sebagai unit siap yang berada di pasaran lebih sembilan bulan selepas dilancarkan. Dan jumlah unit rumah siap yang tidak terjual pada 2017 meningkat 67.2% berbanding tahun 2016 – dengan nilai keseluruhan RM15.64 bilion, iaitu kenaikan 82.8% berbanding 2016.

Rumah Tidak Terjual Semakin Meningkat Tahun 2018

Pada suku pertama tahun 2018 pula, bilangan rumah siap tidak terjual mencecah sebanyak 34,532 unit dan dianggarkan bernilai RM 22.6 bilion.

Kira-kira satu pertiga daripada unit berstatus kediaman tidak terjual. Kebanyakan unit ini berharga RM500,000 sehingga RM1 juta. Manakala untuk unit yang berharga RM300,000 hingga RM400,000 pula, sebanyak 33% tidak terjual.

Walaupun negeri-negeri seperti Kelantan, Kedah dan Terengganu tidak mempunyai hartanah jenis apartment berservis (service apartment) dan SOHO (Small Office Home Office); negeri-negeri tersebut mempunyai bilangan unit hartanah tidak terjual paling tinggi iaitu sebanyak 48.08%, 48.20% dan 44.20%.

Bagi negeri-negeri yang mempunyai unit jenis apartment berservis dan SOHO tertinggi seperti Pulau Pinang,  Johor, Selangor dan Kuala Lumpur pula; negeri ini mempunyai sebanyak 33.12%, 29.12%, 17.86% dan 13.53%  rumah siap tidak terjual.

Sumber Rujukan: Hartabumi

Mengapa Ianya Berlaku?

Dah tahu keadaan semasa sektor hartanah di Malaysia, jom kita selidik mengapa ianya berlaku.

1. Gaji Tak Cukup Nak Beli Rumah

Menurut statistik yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia, bagi tahun 2016 kita dapat lihat bahawa gaji median pekerja Malaysia meningkat daripada RM1,600 sebulan kepada RM1,703 iaitu peningkatan sebanyak 6.2%; manakala gaji min pekerja Malaysia pula meningkat daripada RM2,312 sebulan kepada RM2,463 iaitu peningkatan sebanyak 6.3%. Boleh baca lebih lanjut mengenainya dalam Gaji & Upah Rakyat Malaysia Tahun 2016.

Kalau kita guna Formula 200:

  • Gaji RM1,703 dengan DSR 60%, dapatlah beli rumah berharga RM204,360.
  • Gaji RM2,463 dengan DSR 60%, dapatlah beli rumah berharga RM295,560.

Kalau tak tahu apa itu Formula 200, boleh rujuk Nak Beli Rumah? Rileks Bro, Fahamkan “Formula 200” Baru Mula Survey Rumah.

Itu kalau komitmen sedia ada tak tinggi, dan pihak bank boleh bagi pembiayaan yang tinggi. Kalau hutang banyak, DSR pun merosot. Kalau kedudukan kewangan kita pula tak elok, jumlah pembiayaan yang bank boleh bagi pun mungkin sekadar 80% atau 85% sahaja.

2. Kadar Dasar Semalaman / Overnight Policy Rate (OPR) Naik

Bagi mereka yang dah ada pembiayaan dengan pihak bank, pasti merasa gelisah dengan kenaikan kadar OPR ini. Ini kerana, bayaran bulanan meningkat naik.

Itu bagi yang sudah mempunyai rumah, yang belum beli rumah juga berdepan dengan bayaran instalment bulanan yang lebih tinggi.

Nak tahu lebih lanjut, boleh baca Kadar Dasar Semalaman (OPR) Naik, Apa Kesannya Kepada Kita? Bukan pembiayaan rumah saja yang naik, kadar ASB Financing juga naik sama.

3. “Mana Ada Rumah Murah Sekarang?”

Saya tak terkejut sebab kawan-kawan ramai yang sebut. Ini benda normal. Ayat ini selalu akan diungkap oleh orang yang terlalu menyanjungi rumahrumah baru. So, ada lagi ke rumah berharga bawah RM100,000? Lagi-lagi di Lembah Klang? Apa kata anda guna cara yang kami pakai untuk dapatkan Senarai Rumah Paling Mahal 2018 di Malaysia (Mengikut Negeri), dan dapatkan senarai rumah paling murah.

Selain daripada itu, boleh juga rujuk Cara Nak Tahu Harga Rumah Tanpa Pergi Pejabat Tanah. Boleh buat online depan komputer atau gunakan telefon pintar sahaja.

4. Sukar Dapat Pembiayaan

Mana taknya, hampir semua duit gaji dibelanjakan ke atas kereta, hutang pembiayaan peribadi (personal loan), hutang kad kredit, hutang PTPTN dan sebagainya.

Amalkan tips dalam Bagaimana Membezakan Antara Keperluan Dan Kehendak? agar kedudukan kewangan dapat diperbaiki.

Tengok juga Amalkan Teknik 5C Agar Pembiayaan Perumahan Senang Lulus. Bukan sekadar tengok, tapi amalkan juga.

5. Sifu Pesan Kalau Mampu Beli Sebiji Rumah, Beli 2-3 Biji Rumah

Yang terakhir sekali, kalau diikutkan kepada sifu-sifu hartanah – seringkali kita dengar mereka pesan kepada anak murid supaya beli banyak rumah.

Masih ingat lagi gambar yang kononnya lawak di atas? Kalau kita guna Formula 200 yang sama tadi juga:

  • Seandainya kita bergaji RM5,000 dengan DSR 60%, dapatlah beli rumah sebiji berharga RM600,000 – tetapi disuruhnya kita beli dua biji rumah berharga RM300,000 setiap satu, atau tiga biji rumah berharga RM200,000 setiap satu
  • Seandainya kita bergaji RM10,000 dengan DSR 60%, dapatlah beli rumah sebiji berharga RM1.2 juta – tetapi disuruhnya kita beli dua biji rumah berharga RM600,000 setiap satu, atau tiga biji rumah berharga RM400,000 setiap satu

Komplen Saja Tak Guna

Sebenarnya banyak lagi alasan yang kita boleh gunakan, untuk menyalahkan golongan yag dilabel kapitalis atau sifu-sifu hartanah di luar sana. Tapi kalau diri sendiri tak mahu berubah, diri sendiri tak mahu kurangkan perbelanjaan yang tak perlu, diri sendiri tak mahu tambah pendapatan, diri sendiri tak mahu berniaga?

Semak Status Kewangan Secara Percuma

RAM Credit Information Sdn Bhd (RAMCI), sebuah agensi pelaporan kredit terkemuka, baru saja melancarkan Bulan Kesihatan Kredit pertama negara bagi menggalakkan lebih ramai rakyat Malaysia menjadi lebih proaktif dalam pemeriksaan kesihatan kredit mereka, menerusi tawaran pemantauan skor kredit percuma selama 3 bulan.

RAMCI yakin bahawa Bulan Kesihatan Kredit akan meningkatkan pelaporan kredit di dalam negara, terutamanya di kalangan milenial agar mereka memeriksa laporan kredit dan sekaligus mengurus kewangan mereka dengan lebih berkesan bagi mengurangkan hutang.

Untuk mendapatkan pakej percubaan 3-bulan JagaMyID oleh RAMCI secara percuma, orang awam dinasihatkan untuk mendaftar masuk ke www.MyCreditInfo.com.my. Setelah melanggan untuk tempoh percubaan 3-bulan tersebut, mereka yang berminat untuk langganan setahun JagaMyID digalakkan untuk menulis kepada RAMCI dan menyatakan sebab-sebab mereka berminat untuk mendapatkan pakej tersebut, dan mereka akan berpeluang untuk dinaik-tarafkan ke pakej langganan 12-bulan secara percuma.

 

Komen

komen

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend