Nak Beli Rumah? Rileks Bro, Fahamkan “Formula 200” Baru Mula Survey Rumah

Gunalah Formula 200 Ini Semasa Nak Beli Rumah

anak muda mampu beli rumah

Menurut kajian Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia, masalah yang dihadapi oleh anak muda dalam pemilikan rumah adalah:

  • Kos sara hidup tinggi
  • Harga rumah mampu milik kurang
  • Bayaran pendahuluan yang tinggi
  • Bayaran ansuran bulanan yang tinggi

Selain sebab-sebab di atas, adalah penting bagi kita mengetahui kemampuan sebenar sebelum survey rumah idaman. Jangan main redah je. Nak beli rumah, dah tengok rumah, tapi tak tahu pun sebenarnya layak atau tak.

Untuk perkongsian kali ini, kami merujuk kepada FB Ayoi Tok Yet yang menerangkan berkenaan “formula 200”.

Fahamkan Dulu Debt Service Ratio (DSR)

Sebelum ini, kami ada menerangkan formula pengiraan DSR dalam artikel bertajuk Ramai Kata Tak Mampu Beli Rumah. Bukan Tak Mampu Tapi “Tak Tahu”.

Secara ringkasnya, bank akan membenarkan DSR sebanyak 60% berdasarkan komitmen dan pendapatan kita. Oleh itu, sekiranya anda bergaji RM2,000:

DSR = 60% * RM2,000 = RM1,200

Maka, anda boleh beli rumah sehingga instalment bulanan sebanyak RM1,200.

Kalau gaji RM5,000 pula:

DSR = 60% * RM5,000 = RM3,000

Maka RM3,000 lah instalment bulanan maksimum untuk sesebuah rumah.

Tapi lain orang, lain pula penilaian bank – kita letak DSR 60% untuk tujuan pengiraan mudah.

Apa Itu Formula 200?

Sebenarnya Formula 200 ni lebih kurang sama je dengan konsep DSR, tapi ianya lebih mudah untuk anda kira berapa harga rumah maksimum yang anda boleh survey & berapa instalment bulanan yang perlu dibayar berdasarkan harga rumah yang anda survey tadi.

1. Contoh Gaji RM2,000

Ingat lagi tak, DSR sebanyak 60% menjadikan instalment bulanan adalah RM1,200?

Contoh 1 Guna Formula 200

1200 * 200 = RM240,000 harga rumah maksimum yang anda mampu

Contoh 2 Guna Formula 200

Katakan harga rumah adalah RM200,000 – berapa instalment bulanan pula?

200000 / 200 = RM1,000 instalment bulanan

Nampak mudah bukan? Jom kita tengok contoh lain untuk lebih memahaminya.

 

2. Contoh Gaji RM5,000

DSR = 60% * RM5,000 = RM3,000

Contoh 1 Guna Formula 200

3000 * 200 = RM600,000 harga rumah maksimum

Contoh 2 Guna Formula 200

Katakan harga rumah adalah RM500,000 – berapa instalment bulanan?

500000 / 200 = RM2,500 instalment bulanan

 

3. Contoh Gaji RM8,000

DSR = 60% * RM8,000 = RM4,800

Contoh 1 Guna Formula 200

4800 * 200 = RM960,000 harga rumah maksimum

Contoh 2 Guna Formula 200

Katakan harga rumah adalah RM700,000,

700000 / 200 = RM3,500 instalment bulanan

 

Tak Digalakkan Beli Rumah Pertama Ikut Maksimum DSR

Kenapa? Ini kerana mungkin anda tidak mampu beli pula rumah kedua dan terlepas peluang keemasan apabila dapat peluang untuk beli rumah under-value. Contohnya anda diberi tawaran untuk beli rumah RM200,000 di pasaran, tetapi dapat offer pada harga RM120,000. Dapat diskaun 40%, banyak tu. Siapa kata rumah tak dijual pada harga diskaun?

Tapi apakan daya, disebabkan anda dah utilize DSR semaksimum yang mungkin, maka terlepas lah peluang.

Kalau ikut sifu hartanah, jika anda mampu beli sebuah rumah berharga RM300,000 – lebih elok anda beli dua buah rumah berharga RM150,000 sebuah. Lagi best kalau dapat beli rumah pada harga diskaun.

Komen

komen