Walaupun Bergaji RM2000 Tapi Masih Mampu Beli Rumah Pertama

Walapun gaji baru mencecah RM2000, pastinya ramai yang tidak yakin untuk membeli rumah pertama.
Jangan bimbang, lepas baca perkongsian dari Tuan Ariff Shah ini, anda pasti lebih berkeyakinan untuk membeli rumah pertama meskipun pendapatan baru RM2000.

Gaji RM2,000 Boleh Dikatakan Gaji Fresh Graduate

Dalam keadaan ekonomi sekarang, saya yakin ramai fresh graduate mula bekerja dengan gaji yang rendah. Dan dengan amaun gaji sebanyak itu menjadikan cita-cita nak beli rumah tu hampir mustahil.

Saya faham perasaan itu. Sebab dulu pun saya pernah bergaji sebanyak RM2,000 sebulan, tapi masih mampu membeli rumah.

Pokok pangkalnya bukan pada kemampuan kewangan semata-mata. Tapi lebih kepada planning dan execution.

Dengan memahami cara mengira DSR (Debt Service Ratio), korang boleh mula merancang bagaimana dan bila nak beli rumah.

Kalau tak tau kira ni, sampai bila-bila takkan tahu bila mampu beli rumah. Kalau dah mampu dari segi gaji pun, belum tentu mampu nak beli rumah lagi sebab takde perancangan.

Beli rumah ni bukan perkara yang mudah bagi first-timer, jadi perancangan tu kena ada.

Bila ada perancangan, baru kita berani buat.

Saya bagi contoh ya.

Gaji RM2,000 Boleh Beli Rumah Berharga RM150,000

Kita try gaji kasar RM2,000 sebulan. Gaji bersih pula adalah RM1,770. Katakan rumah yang nak dibeli adalah sebuah apartmen medium cost berharga RM150,000.

Dengan menggunakan mortgage calculator (kalkulator gadai janji), dapatlah anggaran bulanan installment rumah ini iaitu RM650.

Nak beli rumah ni dalam bulan ketiga selepas berkerja (dapat surat confirmation), hanya ada PTPTN RM150 sebulan. Selain tu, takde hutang lain.

Gaji bersih = RM1,770
Komitmen = RM650 (Installment rumah yang nak dibeli) + RM150 (PTPTN) = RM800
DSR = (Komitmen / Pendapatan Bersih) X 100 = (RM800 / RM1770) X 100 = 45%
Pada DSR 45%, saya boleh kata ada bank yang akan luluskan pinjaman untuk rumah RM150,000 ni. Siapa kata gaji RM2,000 tak boleh beli rumah?

Kalau nak apartmen RM200,000, boleh lepas ke?

Nak Beli Rumah RM200,000 Kena Tambah Pendapatan RM250 Sebulan

Installment bulanan untuk loan rumah berharga RM200,000 ni adalah RM1086. Kira DSR dulu.

Gaji bersih = RM1,770
Komitmen = RM869 (Instalment rumah yang nak dibeli) + RM150 (PTPTN) = RM1,019
DSR = (Komitmen / Pendapatan Bersih)*100 = (RM1019 / RM1770)*100 = 57%
Untuk pendapatan kurang daripada RM3000, ambil kira DSR untuk loan lepas adalah 50%. Pendapatan lebih daripada tu baru 60%. Jadi perlukan pendapatan tambahan lagi RM250 untuk jadikan DSR 50%.

Dengan pendapatan tambahan RM250, kiraan DSR baru:

Gaji bersih = RM1,770
Pendapatan tambahan = RM250
Jumlah pendapatan = RM2,020
Komitmen = RM869 (Instalment rumah yang nak dibeli) + RM150 (PTPTN) = RM1,019
DSR = (Komitmen / Pendapatan Bersih)*100 = (RM1019 / RM2020)*100 = 50%
Senang kan nak kira?

Lebih penting lagi, kalau dah tahu kira DSR, dah boleh plan. Contoh untuk fresh graduate yang baru dapat kerja dan nak beli rumah.

Dah boleh cari rumah yang agak-agak mampu dibeli, dan buat kerja part time masa hujung minggu dan lepas waktu kerja full-time.

Utamakan Keperluan Dan Sekat Nafsu

Tak perlu lama. 3-4 bulan atau sehingga 1-2 bulan selepas dapat surat confirmation. Ikat perut. Kalau nak beli kereta, tangguh dulu.

Kalau saya boleh buat, kenapa bukan anda?

Dengan cara ni, dalam tahun pertama bekerja walaupun gaji RM2,000 pun, boleh beli rumah berharga lebih daripada RM150,000. Silap-silap, tak sampai 6 bulan bekerja dah boleh beli.

Saya jumpa dan kenal Abang Ensem (Meor Zaidee) sebelum habis study, belajar pasal pelaburan hartanah.

Cukup 6 bulan bekerja, saya terus letak booking untuk beli rumah. Saya plan beli rumah sebelum habis belajar lagi.

Rumah yang dibeli tu kalau dekat dengan tempat kerja dan untuk tinggal sendiri, bolehlah sewakan bilik besar kat orang lain atau rakan sekerja.

Silap-silap cukup untuk cover instalment dan sebagai tuan rumah, boleh tinggal secara percuma.

Saya harap yang membaca entri ni dapat kongsikan kepada student dan fresh graduate. Rugi sangat kalau beli rumah lambat.

Gaji RM2,000 tu dah layak sebenarnya nak apply loan beli rumah. Antara nak dengan tak nak je.

Sumber: Ariff Shah

Susah Ke Nak Tambah Pendapatan?

Sebenarnya ada dua cara, samada nak kurangkan perbelanjaan atau tambah pendapatan. Rasa-rasa mana lagi senang?

Dengan gaji RM2,000 sebulan, agak sukar untuk berjimat dan terus-menerus ikat perut. Jadi apa kata kita usaha untuk tambah pendapatan pula?

Jemput baca:

Komen

komen

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend