Bank Mana Paling Bagus Untuk Mohon Loan Perumahan? Staff Bank Ini Kata Ada 10 Faktor

Orang kata loan paling susah nak lulus adalah loan rumah, maklumlah jumlahnya besar. Mesti banyak syarat-syarat dari pihak bank. Para pembeli pula pastinya akan membuat survey bank-bank yang ada sebelum membuat permohonan. Tapi banyak pula terma yang tak biasa dengar, tanya kawan pun dia tak berapa pandai nak explain.

Jangan risau, nasib baik ada penerangan daripada salah seorang kakitangan bank sendiri, Bella Leana yang sudi berkongsi dengan kita. Jom baca perkongsian beliau di bawah.

Bank Mana Yang Bagus Nak Apply Pembiayaan Rumah?

Selamat Pagi.

Ramai yang PM bella tanya,

“Bella, bank mana yang paling bagus untuk apply loan rumah?”

Dan jawapan Bella untuk soalan ini…

Krik krik krik..

Sebenarnya, Bella takde jawapan kalau korang tanya Bella macam ni. Banyak faktor yang korang kena tengok dan bandingkan mengikut korang punya “game” atau kehendak..

1. Profit / Interest Rate

Kalau korang submit kepada a few banks, tengoklah rate mana yang paling rendah. Pilih yang sesuai dengan poket korang untuk bayar installment

2. Tenure (Tempoh Pembiayaan)

Tengok juga berapa lama loan korang tu approved. Sesuai dengan installment dan rate yang di offer atau tidak. Ada beza jika tahun dia berbeza.

3. Margin of Finance (MOF)

90%? 80%? 70%?

4. MRTT/MRTA + Other Related Fees (5%)

Ada tak bank bagi “extra” 5% untuk insurance or other related fees macam legal fee dan valuation fee? Kalau ada, berapa banyak pulak, kalau takde, berapa pula budget/cash yang korang perlukan. Benda ni sedikit sebanyak akan effect poket korang nanti. Jadi matchkan offer ni dengan korang punya budget and plan..

5. Terms & Condition

Semak “T&C”. Ini penting. Loan dah approve, korang semak T&C yang ditetapkan. Jangan main pakai sign je sebelum baca apa yang patut. At least go through dulu. Kalau tak faham, tanya banker yang proses loan korang tu.

☝ ramai orang terlepas pandang, dah signed dah disbursed baru tahu ada T&C lain..

6. Default Rate & Default Payment

Maksud dia – bila korang gagal bayar installment korang bagi “beberapa” bulan yang di tetapkan, automatically korang akan dikenakan caj mengikut default rate. Biasa nya default rate ni agak tinggi. Sebab dia guna BLR+. So rate korang mgkn jadi 9% to 10%.

Ini pun penting. Korang kene tahu “default” rate ni bila masa dikenakan. Most of the bank bagi tempoh 3 bulan. Tapi awas ada bank yang hanya bagi 1 bulan..

☝ ramai orang terlepas pandang

7. Coverage of Insurance (MRTT/MRTA)

Cek dengan banker tu, tempoh untuk coverage MRTT korang. Takut korang tak perasan tempoh dia. Kene tahu berapa amount coverage dan untuk berapa tahun..

8. Kos-kos Berkaitan

Cuba tengok dalam letter offer tu, ada tak fees lain yang kena bayar. Contohnya macam processing fee, stamp duty dan lain-lain.

9. Locked-in Period (LIP)

Ambil tahu juga jika pakej korang tu ada LIP atau tidak. Jika ada, berapa tempoh dia. Jika beli under construction, bila effective date LIP. Dari 1st disbursement atau final disbursement. Ini pun penting untuk planning/game korang.

Berapa pula penalty yang korang kena bayar kalau korang exit (jual/refinance) dalam tempoh LIP.

10. Pakej Pembiayaan

Double check loan korang tu Islamik atau Konvensional.. Full flexi atau semi flexi? Atau mungkin term loan. Benda ni pun korang kena tahu sebab setiap pakej ada benefit yang berbeza. Ada pro n cons.

Untuk yang beragama Islam, wajib untuk memilih pembiayaan Islamik.

Ini antara isi-isi penting yang korang perlu ambil tahu sebelum korang sign Letter Offer korang tu. Dah consider point-point di atas tu barulah korang tahu bank mana yang lebih sesuai untuk korang.

Jangan bilang Bank A lebih bagus daripada Bank B pada rakan-rakan taulan sehingga mereka “banned” Bank B. Sebab setiap orang mempunyai keperluan dan kehendak yang berbeza. Mungkin pakej yang Bank A offer lebih sesuai dengan korang tapi untuk rakan korang mungkin pakej Bank B yang lebih sesuai.

Walaupun korang nak “langgar” je dulu, ala-ala nak belajar dari pengalaman sendiri, tapi bila mana dah ada tips-tips FREE ni, take note je lah.. Sambil belajar dgn pengalaman sendiri, boleh lah tambah ilmu dari pengalaman orang lain..

Ambil sebagai guidelines/panduan.. Bende FREE kot… Ehh??

Kredit: FB Bella Leana

Jangan Tersalah Pilih dan Jangan Tergopoh-Gapah

Yang penting, cari dulu ilmu banyak-banyak sebelum nak commit dengan pembiayaan perumahan – sebab tempohnya yang lama. Ada yang dah berumur 70 tahun, masih terikat dengan installment rumah.

Tapi kata nak pencen umur 60, jadi nak kerja apa pula buat bayar hutang sampai umur 70?

Komen

komen

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend