Tips Menyediakan Loan Profile Supaya Tak Susahkan Banker

Loan profile ataupun profil kewangan adalah maklumat-maklumat yang diperlukan oleh pihak bank untuk mereka menilai keupayaan anda membayar semula pinjaman yang akan dipohon. Dalam sehari ada berpuluh-puluh malah mungkin beratus permohonan yang banker perlu semak.

Jadi mudahkan kerja mereka dengan menyediakan supporting document yang secukupnya supaya kebarangkalian untuk permohonan anda diluluskan adalah tinggi.

Tips ini dikongsikan oleh seorang banker, Bella Leana di laman Facebook beliau.

Macam mana nak pastikan Loan Profile sentiasa updated?

1. Sediakan File Folder

Kenapa file folder? Supaya senang nak masukkan dokumen terkini. Make sure simpan latest 6 months. Nak pakai file lain pun boleh. Yang mana senang.

2. Apa Perlu Ada Dalam File?

  • NRIC – pastikan clear.
  • Payslip – latest 6 months. Kalau yang masih pakai carbon copy payslip, sila photocopy terang-terang dan keep in that file. Make sure yang original pun ada sekali.
  • EPF – mungkin tak perlu update every month. 3 bulan sekali pun ok. Make sure korang register EPF online ok.
  • Bank statement – latest 6 months. Mesti tally dengan payslip. Print online je ok. Bank statement ni, kalau korang dah update files nanti, satukan je kat dalam file yang berasingan. Sebab apa, kadang-kadang korang nak review bank statement yang 2 tahun lepas. so tak perlu ke bank untuk request baru.
  • Bonus slip – pastikan ada latest 2 tahun bonus slip. kalau setahun dapat bonus 2x, that means ada 4 bonus slip.
  • EA Form – keep 2 tahun latest EA form. Kalau baru pindah kerja, simpan je yang lama punya.
  • CCRIS – sekurang-kurangnya setiap 3 bulan. Sekarang online dah ada kan. So pastikan sentiasa update dengan korang punya CCRIS.Ni dokumen wajib ada.. 👆🏻👆🏻👆🏻

3. Dokumen Tambahan Yang Perlu Ada

  • Tabung Haji Statement – pastikan TH statement korang ada latest dividend/bonus. Dan mungkin boleh filing untuk latest 3 bulan jika ada penambahan.
  • ASB statement – sama juga macam TH, pastikan statement yang ada latest dividend. Dan update 3 bulan sekali jika ada penambahan.
  • Unit Trust (UT) – Boleh filing latest statement yang korang dapat dari FI yang korang subscribe untuk UT korang. UT cash lebih “berharga” daripada UT EPF
  • Share Market – kalau korang jenis yang melabur saham, korang boleh update korang punya share kat dalam file ni. Yes, tidak akan di kira sebagai income tetapi membantu sebagai sokongan
  • Fixed Deposit – pastikan FD cert ada tersimpan kemas dalam file. Make sure ada buat 1 copy ok
  • Tenancy Agreements (Stamping) – make sure updated TA, dan selitkan sekali latest 6 bulan bank statement where salary is credited.. attachedkan sekali SPA/Geran yang menunjukkan bukti pemilikan rumah/kedai tersebut
  • Loan statement – ini sangat membantu jika korang ada buat “advance” payment.. make sure korang update at least 3 bulan. Sekarang kan semuanya online, so easier
  • Geran Tanah/Rumah (copy) – those yang ada tanah/rumah yang dah free from any encumbrances, boleh attachedkan sekali dalam korang punya file.
  • Bachelor certificate & above
  • Etc etc etc – sebarang dokumen yang boleh menyumbang kepada income/simpanan/aset boleh di sertakan

4. Maklumat Diri

  • Maklumat peribadi – Nama, nombor telefon, alamat emel, alamat tempat tinggal
  • Maklumat perkahwinan (pasangan) bagi yang sudah berkahwin. Yang berkahwin lebih daripada 1, jika nak declare boleh je tiada masalah
  • Maklumat pekerjaan – Nama company, alamat, nombor telefon ofis, position, length of service

Harap listing kat atas ni dapat membantu korang untuk start buat Personal File sendiri untuk pastikan korang boleh perbaiki Loan Profile korang.

Kita Permudahkan Urusan Orang Lain, Orang Lain Permudahkan Urusan Kita

Alhamdulillah dan terima kasih kami ucapkan kepada Bella Leana yang merupakan seorang kakitangan bank sendiri yang sudi berkongsi perkara di atas. Apabila kita dah menolong orang dalam menjalankan kerja mereka, maka insyaAllah perkara yang sama akan berlaku kepada kita. Orang lain pula akan permudahkan urusan kita.

Kita tolong banker buat kerja mereka, banker pun dapat memudahkan urusan kita dalam permohonan pembiayaan kita.

Tapi kalau permohonan kita kena rejek juga, eloklah kita ambil tahu 10 Sebab Kenapa Loan Rumah Anda Tak Lepas. Sekurang-kurangnya kita tahu di mana kelemahan, dan berusaha untuk membaikinya.

Semak Sendiri Laporan Kredit (Credit Report) Anda

Elok juga sebelum nak mohon sebarang pembiayaan daripada bank, kini anda boleh semak sendiri laporan kredit anda. Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Komen

komen

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend