40 Syarikat Paling Cepat Berkembang

Baru-baru ini, Focus Malaysia ada mengeluarkan senarai 40 syarikat yang paling cepat berkembang untuk tempoh setahun kebelakangan ini. Ianya diukur daripada segi pendapatan dan juga keuntungan syarikat.

Jom kita tengok senarai 40 syarikat tersebut, yang dibahagikan kepada dua kategori.

1. Top 30 Syarikat Paling Cepat Berkembang (kategori Market Cap 500 juta dan ke atas)

Banyak nama yang mungkin kita tak biasa dengar, tetapi mereka ini mencatatkan prestasi yang sangat memberangsangkan. Jom kita tengok pergerakan harga saham mereka pula untuk setahun kebelakangan ini, dengan mengambil 10 syarikat teratas:

1. N2N Connect

Sumber: Bursa Marketplace

2. Sunsuria

Sumber: Bursa Marketplace

3. Pentamaster Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

4. LBS Bina Group

 

Sumber: Bursa Marketplace

5. MRCB-Quill REIT (Tak patuh Syariah)

Sumber: iSaham

6. CAB Cakaran Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

7. MyEG Services

Sumber: Bursa Marketplace

8. Econpile Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

9. OCK Group

Sumber: Bursa Marketplace

10. Kerjaya Prospek Group

Sumber: Bursa Marketplace

Kalau anda perasan sesuatu, tiada satu trend tetap bagi semua sepuluh saham syarikat kan? Ada yang tengah uptrend, ada yang tengah buat sideways, yang tengah downtrend pun tidak kurangnya. Dan 9 daripada 10 syarikat yang tersenarai, adalah saham yang patuh Syariah.

2. Top 10 Syarikat Paling Cepat Berkembang (kategori Market Cap 500 juta dan ke bawah)

Jika dilihat betul-betul, ada 5 industri yang berbeza yang menunjukkan bahawa syarikat boleh berjaya tanpa mengenai industri. Bagaimana pula dengan harga saham syarikat-syarikat ini untuk tempoh setahun?

1. Comfort Gloves

 

Sumber: Bursa Marketplace

2. Sentoria Group (Tak patuh Syariah)

Sumber: Bursa Marketplace

3. WZ Satu

 

Sumber: Bursa Marketplace

4. AWC

Sumber: Bursa Marketplace

5. Willowglen MSC

Sumber: Bursa Marketplace

6. Poh Huat Resource Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

7. Rexit (Tak patuh Syariah)

Sumber: Bursa Marketplace

8. Homeritz Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

9. Three-A Resources

Sumber: Bursa Marketplace

10. Mikro MSC

Sumber: Bursa Marketplace

Juga dapat kelihatan syarikat-syarikat yang tersenarai ni bukan semuanya uptrend, iaitu harga saham meningkat naik. Ada juga yang sideways, dan ada juga yang downtrend. 8 daripada 10 syarikat pula adalah yang patuh Syariah.

Mereka Mempunyai Fundamental Yang Kuat

Orang kata, nak tahu saham apa yang kita boleh beli, tengok kepada kekuatan Fundamental mereka. Dan ternyata, syarikat-syarikat yang tersenarai ini memang sangat kukuh. Buatlah Fundamental Analysis, angka-angka mereka pasti sangat baik.

Syarikat yang kuat fundamentalnya, adalah syarikat yang semakin banyak duit, untung makin besar, dan ini akan menyaksikan semakin ramai orang beli saham mereka, dan harga saham pun semakin meningkat naik.

Tapi bila masa terbaik untuk beli saham-saham ini? Untuk itu, kena buat Technical Analysis pula. Secara ringkasnya, Technical Analysis bermaksud mengkaji pergerakan saham dengan memberi keutamaan kepada harga saham dan jumlah dagangan (price & volume) dengan menggunakan carta, bagi menjangka pergerakan harga dan trend.

Nak lagi best, jangan lepaskan peluang untuk berjumpa sifu-sifu Technical Analysis bulan Oktober 2018 ini.

Untuk julung-julung kalinya, ini merupakan peluang terbaik bagi mereka yang ingin mendalami ilmu Technical Analysis. Dibarisi panel speaker yang bertaraf antarabangsa, pastinya anda dapat ilmu terbaru berkenaan Technical Analysis ini:

Ianya bakal berlangsung pada 26hb sehingga 28hb Oktober 2018 ini di Kuala Lumpur Convention Centre. Untuk maklumat lanjut, boleh ke laman web IFTA2018 sekarang.

Acara ini dianjurkan oleh Malaysian Association of Technical Analysts (MATA) yang merupakan persatuan yang mengumpulkan para ilmuan dan cendikiawan dalam bidang Technical Analysis di Malaysia. Boleh juga like FB Malaysia Chartists.

Komen

komen

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend