Bursa Bekukan Had Bawah MYEG dan George Kent

Takziah buat pemegang saham MyEG dan George Kent, kerana untuk dua hari berturut-turut saham mereka menjunam teruk.

MyEG

Harga Sebelum PRU-14 (8 Mei 2018): RM2.58

Harga Pertama Pembukaan (13 Mei 2018): RM1.81

Harga Kedua Pembukaan (14 Mei 2018): RM1.27

Rugi: RM1.31 atau 50.8% untuk 2 hari

George Kent

Harga Sebelum PRU-14 (8 Mei 2018): RM3.94

Harga Pertama Pembukaan (13 Mei 2018): RM2.76

Harga Kedua Pembukaan (14 Mei 2018): RM1.94

Rugi: RM2.00 atau 49.2% untuk 2 hari

Perlindungan Daripada Jatuh Lebih Teruk

Bursa Malaysia terpaksa mengambil pendirian sedemikian, agar harga saham MyEG dan George Kent tidak jatuh lagi. Ia juga bertujuan untuk melindungi pelabur-pelabur saham mereka yang tak sempat untuk menjual saham mereka, daripada mengalami kerugian yang lebih besar.

Cuba bayangkan, pasaran saham dibuka tepat jam 9 pagi setiap hari, harga saham telah pun berada di paras yang paling bawah. Nak jual pula, kena beratur panjang akibat daripada jualan panik atau panic selling.

Apa Penyebab Jualan Panik Ni?

Ini kerana sentimen pelabur yang ingin jauhkan diri daripada kekalahan Barisan Nasional. Kalau nak tahu saham-saham lain yang jatuh teruk juga, boleh baca Saham-saham Yang Jatuh Teruk Sehari Lepas PRU-14.

Sebaliknya pula yang berlaku bagi saham yang berkaitan dengan Pakatan Harapan. Boleh baca Saham-saham Yang Naik Ke Bulan Sehari Selepas PRU-14, ada yang naik sampai 545.5% dalam masa sehari!

Apa Nak Buat Kalau Dah Beli Saham Yang Jatuh Teruk?

Seeloknya, kita tunggu dulu pasaran saham stabil. Mungkin seminggu, mungkin sebulan, mungkin lebih lama. Tapi yang pastinya, saham bergerak secara zig-zag. Dan saham yang turun pasti akan naik, begitu juga halnya dengan saham yang naik, pasti akan turun juga.

Berbalik kepada Fundamental Analysis syarikat tersebut, kalau syarikat tersebut menjana keuntungan yang tinggi dan meningkat saban tahun; tunggu masa sahaja ia naik.

Nasib baik jugalah Pilihan Raya di Malaysia diadakan 5 tahun sekali, jadi boleh belajar daripada kesilapan. Dah tahu nak pilihan raya, cepat-cepat jual saham-saham yang berkaitan.

Tapi kalau sempat nak jual, cepat-cepatlah Cut Loss. Bila ianya confirm membuat reversal, maka time tu kita masuk balik.

Komen

komen

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend