Kenapa Perlu Melabur Saham? Anak Muda Ini Berkongsi 5 Kelebihannya

Paling utama, dengan melabur saham, kita buat duit kita bekerja untuk kita untuk menghasilkan lebih banyak duit.

Pelaburan saham telah terbukti secara konsisten menjadi salah satu bentuk pelaburan yang paling menguntungkan! Sebab itu, institusi kewangan seperti KWSP, PNB, LTAT malah syarikat takaful/insurans juga melabur dalam pasaran saham untuk mendapatkan keuntungan yang tinggi.

Baca juga : Dekat mana KWSP laburkan RM700 bilion duit kita?

Dengan keuntungan tersebutlah, mereka akan berikan kepada pencarum dan pelabur dalam bentuk dividen.

5 Kelebihan Melabur Saham

  • Kita boleh membuat urusan jual dan beli saham pada bila bila masa. Kos transaksi juga agak rendah.
  • Kita juga bebas melabur di mana sahaja kita berada dan pada bila bila masa.
  • Untuk awasi pelaburan kita pun senang sekarang, tak kisah pergi melancong ke luar negara pun boleh tengok dengan menggunakan handphone sahaja.
  • Kita mampu mengawal pelaburan kita sepenuhnya untuk memaksimumkan pulangan dan juga mengawal risiko pelaburan.
  • Pelaburan saham boleh dijangka jika kita tahu apa yang kita buat.

Tapi Kena Ingat:

  1. Pasaran saham boleh mengalami keadaan yang volatile, di mana kadar naik turun saham boleh jadi terlalu tinggi dalam masa yang singkat.
  2. Kita WAJIB mempunyai ilmu, sama ada ilmu teknikal atau fundamental dan elakkan tips atau rumors dari sumber yang tidak dapat disahkan.
  3. Kena awasi pelaburan kita. Dengan adanya aplikasi saham Maybank Trade di handphone, kita juga boleh letakkan alert jika harga itu naik atau pun turun pada harga yang kita tetapkan.
  4. Melabur saham ni juga kena disiplin. Kita kena tahu bila kita patut beli dan bila kita patut jual berdasarkan harga signal beli dan jual yang telah kita tetapkan.

Boleh Ke Orang Biasa Dapat Untung Dari Pasaran Saham?

Saya selalu dengar ramai orang cakap ‘kalau saya ada banyak duit, memang saya nak sangat melabur dalam saham’ atau ‘saham ni untuk orang have-have je’. Ramai yang berpendapat nak dapat keuntungan dari pasaran saham kena jadi kaya dulu atau kena jadi trader sepenuh masa atau pun kena jadi pandai ‘gila’ dalam bab kewangan.

Sebenarnya tak pun.

Dari pengalaman saya, client yang buat keuntungan banyak bukannya yang jenis beli dan jual hari-hari. Ada juga yang masih belajar di universiti, melabur dalam saham dengan modal yang agak rendah dan keuntungannya setara dengan modalnya. Kena realistik. Saya bagi 1 senario:

Pak Kodi bekerja di sebuah kilang elektronik dengan pendapatan RM43,000 setahun. Selepas bayar sewa rumah, motor dan perbelanjaan harian, Pak Kodi berjaya menyimpan RM2,000 dalam tempoh 6 bulan dan dia ingin melabur dalam pasaran saham. Pak Kodi membeli 2,000-unit saham syarikat getah XYZ pada harga RM0.80/saham (RM1,600). Dia juga perlu membayar RM30.48 kos transaksi pembelian saham tersebut. Jadi jumlah keseluruhan adalah RM1,630.48.

3 bulan kemudian, Pak Kodi ingin menjual sahamnya setelah melihat prestasi syarikat getah XYZ dan harga sahamnya telah meningkat menjadi RM1.00/saham. Jumlah jualan sahamnya adalah RM2,000. Dia juga perlu membayar RM30.60 kos transaksi penjualan tersebut, di mana hasil akhir penjualannya menjadi RM1,969.40. Jadi keuntungan yang Pak Kodi dapat adalah RM338.92.

RM338.92 mungkin tak banyak tapi kena ingat Pak Kodi cuma melabur RM1,630.48 je dalam tempoh 3 bulan. Itu bersamaan keuntungan sebanyak 20.79%, lagi elok dari dia biarkan duit dalam akaun simpanan.

Kesimpulannya, tak perlu pun modal yang besar untuk melabur. Ianya perlu bersesuaian dengan risiko dan jangka masa pelaburan anda. Jika pelabur mempunyai modal yang lebih besar, pelabur akan dapat lebih banyak pilihan saham yang lebih berkualiti untuk dibeli.

Belajar Dengan Anak Muda Yang Hensem, Berpengalaman Dan Bertauliah

Artikel ini ditulis oleh Tuan Azmi Mohd Amin yang turut mengendalikan kelas saham khas untuk pelabur baru yang zero knowledge. Bagi mereka yang di Sabah, bolehlah menuntut ilmu dengan beliau di Kota Kinabalu pada 19 Januari 2019.

Beliau juga mengadakan kelas setiap bulan di Dataran Maybank. Tarikh kelas saya seterusnya adalah pada 26 Januari 2019.

Sekiranya anda berminat menyertai kelas dan membuka akaun CDS dengan Maybank, boleh rujuk maklumat kelas di Facebook Azmi Mohd Amin Stockbroker atau hubungi beliau di 016-4469288.

Azmi Mohd Amin (MSTA, CFTe)
Remisier, Maybank Investment Bank Berhad

Komen

komen

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend