KWSP Beli Saham Small-Cap dan Mid-Cap Sebanyak RM4.86 Bilion

Dalam kenyataan yang dibuat baru-baru ini, CEO Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) Datuk Shahril Ridza telah mengeluarkan kenyataan bahawa setakat hujung 2017, KWSP telah melabur sebanyak RM4.86 bilion ke dalam syarikat-syarikat small-cap dan mid-cap di Bursa Malaysia.

Ia melibatkan sebanyak 192 buah syarikat, dan dibeli menerusi pengurus dana mereka sendiri dan pengurus dana luaran.

Portfolio Ekuiti Penyumbang Pendapatan Utama KWSP

Melalui saham-saham syarikat dalam Bursa Malaysia inilah, pendapatan KWSP telah meningkat sebanyak 8% pada tahun lalu, daripada RM309.48bil pada tahun 2016 kepada RM334.23bil pada tahun 2017.

Sumber: KWSP

Untuk rekod, KWSP banyak melabur ke dalam saham-saham Blue Chip seperti di atas. Syarikat-syarikat ini yang dah memang kukuh daripada segi kewangan dan juga nama mereka di dalam industri masing-masing.

“Bagi syarikat-syarikat small-cap dan mid-cap ini pula, KWSP ingin membantu pertumbuhan mereka kerana mereka mempunyai potensi, dan juga membantu daripada segi pertumbuhan ekonomi dan menyumbang kepada pendapatan pelaburan KWSP.”, kata Datuk Shahril Ridza.

Menerusi Laporan Tahunan KWSP 2017, pendapatan pelaburan kasar pada 31 Disember adalah berjumlah RM53.14 bilion dan jumlah aset pelaburan sebanyak RM791.48 bilion, dengan pulangan sebanyak 7.3%.

Sumber Rujukan: The Star Online

Kita Pula Untung Dalam Bentuk Dividen Yang Tinggi

Bagi mereka yang menyumbang kepada KWSP setiap bulan, kita dapat nikmati hasil daripada pelaburan yang menguntungkan KWSP dalam bentuk dividen tahunan.

Bagi tahun 2017, kadar keuntungan bagi Akaun Patuh Syariah adalah sebanyak 6.4%:

Sumber: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja

Selain daripada KWSP, kita juga boleh tengok kat mana jerung-jerung lain seperti ASB, Tabung Haji, KWAP dan banyak lagi melabur berbilion-bilion wang yang diuruskan mereka. Hanya dengan dua langkah sahaja.

1. Layari laman web iSaham, klik pada Screeners -> List All Screeners

2. Scroll bawah dan pada column belah kiri, ada Institutional Screeners. Klik pada ASB.

Kalau nak tengok jerung-jerung lain seperti Vincent Tan, Tony Fernandes, Kamarudin Meranun dan banyak lagi, klik Other Shareholders.

Tapi kalau keluar pula akses hanya tersedia untuk Premium Client, syaratnya cukup mudah. Cuma hadir seminar yang iSaham anjurkan (sila rujuk FB iSaham untuk tarikh dan tajuk yang sesuai), dan dapat tawaran untuk buka akaun CDS dengan M+ secara percuma.

Lepas tu boleh lah tengok kat mana semua jerung-jerung institusi dan jerung-jerung individu melabur, dan follow mereka.

Komen

komen