Pasaran Saham China Bakal Jadi Pasaran Saham Nombor Satu Dunia

Bila sebut pasal negara China, ramai yang terbayangkan tentang barangan ‘Made in China’ seperti televisyen, telefon pintar dan sebagainya. Tapi jarang pula kita ambil tahu pasal pasaran saham di China.

Jom kita layan perkongsian Stallion Brothers, pakar saham global mengenai topik yang jarang-jarang kita dengar ini.

China Ada Dua Pasaran Saham

China memiliki dua pasaran saham utama iaitu Shanghai Stock Exchange dan juga Shenzhen Stock Exchange. Nilai keseluruhan kedua-dua pasaran saham di China ni adalah lebih kurang US$8 trillion. Shanghai adalah pasaran yang lebih besar dan didominasi oleh syarikat multinational gergasi China seperti China Construction Bank, Petro China dan Industrial Commercial Bank. Nilai keseluruhan Shanghai Stock Exchange adalah US$4.9 trillion.

Shenzhen pula adalah pasaran yang lebih moden dan didominasi oleh saham-saham yg bersifat startup yang tidak dikawal oleh kerajaan. Nilai keseluruhan saham di Shenzhen adalah US$3 trillion. Di antara saham terbesar yang ada di Shenzen adalah Midea Group, salah satu syarikat perkakas elektronik terbesar di China. Kat Malaysia pon banyak produk dia dari ke TV sampai ke air-cond, semua ada.

Pasaran saham di U.S memanglah jauh lebih besar dengan nilai keseluruhan US$13 trillion tapi ada banyak sebab kenapa pasaran saham China dijangka dapat menandingi pasaran saham di U.S. Kalau korang tengok, pasaran di U.S memang sangat terbuka dan orang luar dialu-alukan untuk melabur di U.S, manakala di China memang agak konvervatif dan diorang tak suka orang luar melabur. Tapi itu cerita dulu….

Sekarang China telah membuka pasaran saham kepada orang luar dengan banyak kelonggaran diberikan. Baru-baru ini pasaran saham China telah di ‘endorse’ atau diiktiraf salah satu agensi badan pelaburan terbesar dunia iaitu MSCI untuk meletakkan saham-saham besar China di dalam senarai  mereka. So bila dah masuk dalam list, semua jerung-jerung global memang akan mengganas di China.

Cuba korang tengok pasaran saham China sekarang, jumlah pelabur yang membeli ketika ini memang tak masuk akal, berpuluh kali ganda jauh lagi besar daripada pasaran saham di U.S. Satu hari, jumlah transaksi di China boleh mencecah 50 billion. Banyak saham-saham di China ini masih belum mendapat perhatian dari masyarakat dunia sebab ada masalah dengan tadbir urus korporat.

Dengan perubahan dasar yang dilakukan di Shanghai dan Shenzhen Stock Exchange, semua syarikat di China akan mengambil langkat proaktif untuk memastikan takbir urus korporat berada pada tahap terbaik. Langkah yang dibuat ini akan menyaksikan lebih banyak jerung global akan membeli saham-saham China yang masih belum habis diteroka sebelum ini. China ni memang sebijik macam U.S pada tahun 80-an.

Penggubalan dasar yang lebih baik untuk tadbir urus korporat di China adalah seperti gelombang besar kedua selepas tahun 2008, di mana ekonomi China meletup-letup seperti bunga api dan masa tu lah banyak syarikat gergasi dunia berlumba-lumba untuk memulakan operasi di China. Kepada pelabur global, jom kita tengok-tengok pasaran saham China.

Sumber: Stallion Brothers

Belajar Saham Global: Seminar PERCUMA Di Shah Alam

Tempat: SHAH ALAM CONVENTION CENTRE (SACC)
Tarikh: Sabtu, 23 Mac 2019
8.00 pagi – 1.00 petang

Berminat nak tahu lebih lanjut pasal peluang melabur saham-saham global seperti McDonalds, Starbucks, Facebook, Apple, Google dan bermacam-macam lagi? Atau saham-saham di pasaran saham China seperti di atas?

Cepat daftar Seminar Melabur Saham Global di sini sementara masih ada tiket percuma.

Nak belajar dengan Stallion Brothers dengan lebih mendalam? Dapatkan promosi terbaik daripada mereka sekarang. Klik gambar di bawah untuk keterangan lebih lanjut.

Komen

komen

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend