Saham-Saham Berkaitan Pilihan Raya Dah Mula Bergerak Naik

Dengar kata tak lama lagi Malaysia nak bubarkan Parlimen dan bermulalah episod Pilihan Raya Umum Ke-14. Setiap kali nak pilihan raya, inilah masa yang terbaik untuk melabur ke dalam saham-saham yang berkaitan pilihan raya.

Kami bukan nak bincang pasal politik, tapi kami nak sampaikan khabar gembira kepada pelabur-pelabur saham dengan catalyst pilihan raya ini.

Kesan Positif Kepada Pasaran Saham

Tahukah anda bahawasanya terdapat peluang kepada pelabur bijak untuk meraih pulangan yang baik apabila “sentimen”/ demam pilihan raya melanda?

Sumber dari RHB Investment Bank menyenaraikan saham-saham berkaitan pilihan raya seperti dibawah:

Ada Yang Dah Mula Panaskan Enjin

Tengok saja keuntungan yang diperolehi oleh rakan-rakan pelabur kami. Tak perlu tunggu setahun pun untuk meraih keuntungan di atas. Ada yang dapat dalam masa beberapa hari sahaja. Usah difikirkan pasal modal sangat, cukuplah sekadar berapa yang kita sanggup rugi untuk melabur dalam pasaran saham Bursa Malaysia ni.

Kenapa pula? Sebab melabur saham ni confirm rugi. Tetapi wajib untung. Bahasa mudahnya mereka yang berani menanggung risiko saja boleh melabur. Jadi keberanian tersebut akan dibalas dengan pulangan yang lebih baik berbanding instrumen pelaburan lain yang rendah risikonya.

Masa Silam Dijadikan Petunjuk

Sejarah yang lalu jadikan pengajaran. Nak tahu prestasi saham-saham patuh syariah ini pada pilihan raya yang lalu yang telah diadakan pada 5 Mei 2013? Sila baca 28 Kaunter Saham Patuh Syariah Yang Berpotensi Menjelang Pilihanraya. Bukan kesemua 28 saham syarikat tersebut mencatatkan kenaikan, ada 2 yang harganya jatuh.

Jadi kalau ada yang kata, sure untung kalau beli; jangan percaya. Masih banyak faktor yang mempengaruhi. Kena buat Fundamental Analysis dan Technical Analysis sebelum bertindak melabur. Jika perlukan guru atau mentor boleh baca :

Senarai Sifu-Sifu Saham & Kewangan Di Malaysia

Eh, dah daftar mengundi atau belum? Boleh semak Daftar Pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia.

Komen

komen

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend