Pengenalan Kepada Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentah (FCPO) Dan Faktor Yang Mempengaruhi Harganya

Baru-baru ini, harga FCPO naik mencanak-canak sehingga mencatatkan paras tertinggi dalam sejarah. Banyak catalyst positif yang mempengaruhi pergerakan harganya, di antaranya adalah peningkatan volume transaksi setiap hari.

Menurut kenyataan dari Bursa Malaysia Derivatives Berhad (BMD) yang akan melancarkan sesi dagangan malam pada Disember tahun ini, ianya bakal menarik minat lebih ramai pelabur dan pedagang di seluruh dunia untuk jual beli FCPO ini.

Bagi anda yang nak tahu lebih lanjut tentang FCPO, sebelum itu kita kena fahamkan berkenaan Kontrak Niaga Hadapan atau Futures ini.

Kontrak Niaga Hadapan Atau Futures

Kontrak niaga hadapan atau Futures adalah merupakan perjanjian di antara dua pihak untuk membeli atau menjual instrumen pendasar pada masa tertentu atau pada masa hadapan dengan harga tertentu yang ditetapkan pada hari ini.

Seorang pelabur boleh jadi pembeli (yang menjangkakan harga pasaran akan menaik) atau penjual (yang menjangkakan harga pasaran akan menurun), tanpa memiliki instrumen pendasar tersebut. Kontrak ini boleh didagangkan untuk meraih keuntungan, selagi ianya didagangkan sebelum tarikh luput.

Sekarang dah tahu apa yang dimaksudkan dengan Futures, jom kita berkenalan dengan FCPO pula.

Pengenalan Kepada Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentah (FCPO)

FCPO atau singkatan kepada Futures Crude Palm Oil adalah kontrak niaga hadapan minyak sawit mentah dalam Ringgit Malaysia(RM) yang didagangkan dalam Bursa Malaysia Derivatives, Ianya merupakan penanda aras harga global bagi pasaran minyak sawit mentah ini.

Kontrak FCPO telah diputuskan oleh MPS (Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia) sebagai produk patuh Syariah. Kepada pelabur-pelabur yang menitikberatkan pelaburan yang patuh syariah, tidak perlu risau kerana produk ini telah dikategorikan sebagai harus dan patuh syariah.

Spesifikasi FCPO

Sumber: Bursa Malaysia

Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Harga FPCO

Kita biasa dengar pergerakan harga sesuatu komoditi adalah berkait rapat dengan penawaran dan permintaan (supply and demand). Selain daripada itu, catalyst juga mempengaruhi harga FCPO.

Bagaimana pula dengan FCPO? Apakah faktor- faktor yang mempengaruhi turun naik harganya? 

  • Permintaan (demand): Musim Perayaan, Penambahan Import
  • Penawaran (supply): Penghasilan dan Stok
  • Saingan Harga Minyak Sayuran Lain
  • Faktor Cuaca
  • Perubahan Dasar Import/Export
  • Dasar Polisi Kerajaan
  • Pergerakan Matawang MYR/USD

Banyak lagi sebenarnya kami nak kongsikan dengan anda.

Jika anda berminat untuk mendalami ilmu FCPO ini, jom sertai webinar eksklusif yang dianjurkan oleh Kenanga Futures bersama dengan Majalah Labur. Anda berpeluang memenangi hadiah e-kad Netflix bernilai RM55 apabila anda menyertai Virtual Trading Game semasa sesi FB Live ini nanti!

Topik: Pengenalan Kepada Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentah (FCPO)
Tarikh: 23 September 2021 (Khamis)
Masa: 8.30 – 10.00 Malam
Tempat: Facebook Majalah Labur

Sekiranya anda belum berdagang di pasaran niaga hadapan, buka akaun dengan Kenanga Futures hari ini dan anda berpeluang memenangi e-baucer berjumlah RM50.

Lebih banyak hadiah menarik untuk dimenangi yang bernilai sehingga RM50,000 apabila anda berdagang dengan Kontrak Niaga Hadapan menerusi kempen ‘Accelerate Into The Future’ yang bakal berakhir pada 29 Oktober 2021.

Nak tahu lebih lanjut tentang kempen menarik ini, layari laman web Kenanga Futures.

Previous ArticleNext Article

Elliot Wave Dalam Komoditi, Khususnya FCPO

Teori Gelombang Elliot atau lebih dikenali sebagai Elliott Wave adalah merupakan salah satu analisis teknikal yang power dalam dunia trading. Ianya boleh digunakan dalam dunia pelaburan saham, komoditi dan juga lain-lain.

Sebelum kita pergi lebih lanjut, jom berkenalan dengan Elliot Wave ini terlebih dahulu.

Asal-Usul Elliott Wave

Teori Gelombang Elliot atau lebih dikenali sebagai Elliott Wave telah diperkenalkan oleh Ralph Nelson Elliott pada tahun 1930-an. Teori ini membentuk corak Prinsip Elliott Wave yang terdiri daripada gelombang impulsif (impulsive) dan pembetulan (corrective).

Menurut beliau, setiap benda bergerak umpama gelombang atau arus yang terdiri daripada gelombang besar diikuti oleh gelombang kecil dan setiap tindakan akan diikuti oleh tindak balas. Menurutnya lagi, masa tidak mengubah keadaan kerana pasaran saham itu secara strukturnya adalah tetap (constant).

Apa yang bertukar hanyalah rentak individu (atau pergerakan kecil) dalam pergerakan yang besar. Beliau menggunakan asas daripada siri nombor Fibonacci untuk membentuk gelombang dan kitaran sekaligus meramalkan pergerakan harga.

Kredit Gambar: Investopedia

Dan dalam Elliot Wave, ianya terdiri daripada dua gelombang iaitu gelombang impulsif dan gelombang pembetulan.

Gelombang Impulsif

Gelombang impulsif adalah struktur pasaran yang sedang trending dalam keadaan menaik atau menurun. Cara mengira wavenya adalah 1, 2, 3, 4, 5.

Gelombang penuh ataupun satu fasa yang positif bagi sesuatu kitaran terdiri daripada 5 gelombang. Iaitu gelombang impulse yang bergerak ke atas. Kedua, gelombang pembetulan yang bergerak ke bawah. Gelombang-gelombang 1,3, dan 5 berada pada arah pergerakan utama.

Manakala gelombang-gelombang 2 dan 4 ‘membetulkan’ gelombang 1 dan gelombang 3.

Gelombang Pembetulan

Apabila sudah sampai ke kemuncak, ianya akan disusuli dengan corrective wave. Ianya juga dikenali sebagai retracement, pullback dan profit taking. Cara mengira wavenya pula adalah A, B, C dan harga pun semakin menurun.

Ada banyak lagi sebenarnya kami nak kongsikan dengan anda, tapi kalau nak tulis nanti jadi panjang lebar susah pula. Apa kata kita belajar terus dengan mereka yang pakar.

Jom Sertai Webinar Percuma Untuk Belajar Dengan Lebih Mendalam

Anda semua dijemput untuk hadir ke sesi percuma ini yang dianjurkan bersama-sama Bursa Malaysia Derivatives, Maybank Investment Bank dan Majalah Labur.

Topik: Halatuju Pasaran Komoditi: Permulaan atau Pengakhiran Supercycle
Tarikh: 28 September 2021 (Selasa)
Masa: 12.30 tengah hari
Tempat: Online (Zoom)

Bersama-sama Tuan Eza Ezamie dan Tuan Wan Mohd Hafizulddin, bakal dikongsikan:

✅ Sejarah beberapa pelopor kepada metod EW dan kaedah ringkas Analisa Kitaran menggunakan periodogram

✅ Aplikasi periodogram untuk pengiraan kitaran dalam FCPO dan yang menarik lagi adalah pengiraan EW dalam chart FCPO

✅ Pada akhir sesi, sedikit perkongsian tips trading daripada Connie Brown berdasarkan metod W.D Gann.

Sesi ini adalah percuma saja, tetapi tempat adalah terhad. Daftar sekarang di -> https://forms.gle/iZJAazGPJ9FVQoDv9

Sila isikan maklumat anda, nanti kami akan emelkan link Zoom.

Dan berita baik untuk mereka yang menyertai webinar ini nanti. Anda berpeluang untuk memenangi kredit Touch ‘n Go eWallet bernilai RM100 x 3 dan RM50 x 1.

Sambil belajar secara percuma, sambil menang hadiah. Apa tunggu lagi, daftar sekarang.