Trade Futures Secara Olok-Olok & Menangi Hadiah Berjumlah RM87 Ribu

Tahukah anda selain berdagang saham di Bursa Malaysia, anda juga boleh berdagang instrumen lain? Selain daripada saham, instrumen yang dimaksudkan adalah Futures atau kontrak niaga pasaran hadapan. Bursa Malaysia Derivatives Berhad yang merupakan anak syarikat Bursa Malaysia Berhad menyediakan, mengendalikan serta menyelenggara Futures sebagai pilihan instrumen untuk berdagang kepada para pelabur Malaysia dan antarabangsa.

Pengenalan Kepada Derivatif

Menurut Bursa Malaysia Berhad, definisi derivatif adalah:

“Derivatif ialah instrumen kewangan yang digunakan untuk mengurus pendedahan seseorang itu kepada kemeruapan pasaran pada masa ini. Nilai produk derivatif bergantung kepada dan diperoleh daripada instrumen pendasar, seperti komoditi, kadar faedah, indeks dan saham.”

Dalam kata mudah, ia merupakan kontrak kewangan dengan nilai yang dikaitkan dengan pergerakan harga hadapan yang dijangka dengan aset asas dikaitkan.

Kebiasaannya ia digunakan sebagai alat untuk:

  • Melindung nilai
  • Membuat spekulasi 
  • Arbitraj

Kenali Contoh Kontrak Derivatif Patuh Syariah di Bursa Malaysia

Crude Palm Oil Futures (FCPO)

Antara kesemua produk Futures, FCPO adalah yang paling terkenal. FCPO adalah produk Futures yang patuh syariah dengan disandarkan kepada pasaran fizikal kelapa sawit dunia.

Baca: Ketahui 3 Perkara Asas Dalam FCPO

FCPO diniagakan dalam Ringgit Malaysia. Satu pergerakan minimum harga (satu tick) bagi FCPO adalah RM1 di Futures yang membawa nilai sebenar RM25.00.

Baca: Cara Jana Wang Dengan Pasaran FCPO

Dalam pasaran Futures Malaysia kita juga ada beberapa produk lain yang boleh didagangkan. Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia telah memutuskan bahawa kontrak yang ditawarkan di Bursa Malaysia Derivatif seperti niaga hadapan minyak sawit mentah (FCPO), niaga hadapan minyak sawit mentah Malaysia Timur (FEPO), niaga hadapan minyak isirung sawit mentah (FPKO) adalah selaras dengan prinsip-prinsip Syariah.

Trade Futures Secara Olok-Olok

Adakah anda seorang yang mahir dan suka trade menggunakan teknikal analisis? Kami nak ajak anda sertai satu cabaran yang dinamakan sebagai Derivatives Virtual Trading Challenge yang bakal berlangsung tidak lama lagi. Anda hanya perlu berdagang secara olok-olok dan gunakan wang alam maya, oleh itu tiada yuran dikenakan serta tiada modal diperlukan.

Sambil mengasah kemahiran teknikal anda, anda juga berpeluang untuk memenangi cabaran tersebut. Siapa tahu anda berpeluang menjadi salah seorang pemenang. Hadiah tersebut pula nanti boleh digunakan semula sebagai modal untuk berdagang dalam Futures yang sebenar.

Derivatives Virtual Trading Challenge (DVTC) 2024 

Pernah dengar tentang Derivatives Virtual Trading Challenge? Pertandingan ini merupakan kempen tahunan Bursa Malaysia bagi meningkatkan kesedaran terhadap derivatif di kalangan rakyat Malaysia.

Berikut merupakan beberapa maklumat penting yang anda perlu tahu.

  1. Dibuka untuk pendaftaran dari 27 Mei 2024 sehingga 25 Julai 2024
  2. DVTC berlangsung selama sebulan dari 1 Ogos hingga 30 Ogos 2024
  3. Dibuka kepada individu 18 tahun ke atas. Tertakluk kepada Terma & Syarat
  4. Produk yang bakal didagangkan adalah FCPO, FCNH, FGLD, FKLI, F4GM dan FSOY
  5. Semua peserta akan bermula dengan duit alam maya sebanyak RM100,000
  6. Pemenang akan dipilih dari 20 peserta dengan baki paling tinggi pada penghujung cabaran

Jika pada tahun lepas nilai keseluruhan hadiah adalah berjumlah RM40,000, pada tahun ini jumlah keseluruhan hadiah dinaikkan sekali ganda kepada RM87,000. 

Pemenang DVTC 2023

Tengok senarai penuh pemenang tahun lepas di sini

Tambah Ilmu Dengan Hadir Webinar Pengenalan

Jangan risau, anda tidak akan dibiarkan tanpa panduan begitu sahaja. Terdapat dua lagi webinar yang disediakan bagi sesiapa yang ingin menyertai DVTC untuk mempersiapkan diri anda.

Tarikh Tutup Pendaftaran 25 Julai 2024

Jom ramai-ramai kita sertai Webinar Pengenalan di atas dan sertai Derivatives Virtual Trading Challenge 2024 untuk memenangi hadiah yang berjumlah RM87,000.

Daftar sekarang! Klik Daftar Derivatives Virtual Trading Challenge 2024

Siapa tahu, mungkin ada rezeki anda tahun ini!

Previous ArticleNext Article

Bursa Malaysia, PRIBUMI Lancar Indeks Zakat Pertama Di Dunia

KUALA LUMPUR, 15 Julai (Bernama) — Bursa Malaysia Bhd dan Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI) melancarkan Indeks Zakat Bursa Malaysia PRIBUMI (PBMZI), indeks khusus baharu yang diwujudkan untuk menggalakkan lebih kesedaran dalam kalangan syarikat senaraian awam (PLC) yang memilih untuk menerima guna amalan zakat korporat.

Pengerusi bursa Tan Sri Abdul Wahid Omar berkata pelancaran Indeks Zakat — yang pertama di dunia — bertujuan menghargai penerbit tersenarai yang membayar zakat dan menggalakkan sumbangan zakat yang lebih besar daripada banyak PLC.

“Pada masa ini, Indeks Zakat mempunyai 27 konstituen melibatkan pelbagai sektor, termasuk perkhidmatan kewangan, utiliti telekomunikasi, hartanah, perladangan, teknologi, penjagaan kesihatan, pengangkutan, produk pengguna dan tenaga,” katanya pada sidang media selepas majlis pelancaran Indeks Zakat di sini hari ini.

Beliau berkata PBMZI menjejaki prestasi 200 syarikat utama yang disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia serta memenuhi kriteria kelayakan khusus, iaitu syarikat menguntungkan yang melaksanakan sumbangan zakat korporat.

“Syarikat yang disenarai pendek kemudiannya akan menjalani saringan teliti untuk memastikan mereka tiada kontroversi ketara yang diketahui sebelum dianggap layak untuk dimasukkan dalam indeks itu,” katanya sambil memaklumkan PLC yang layak dipertimbangkan dalam indeks itu adalah berdasarkan permodalan pasaran.

Abdul Wahid melahirkan keyakinan bahawa jumlah konstituen akan meningkat pada masa hadapan.

“Kami akan mengadakan kajian separuh tahunan bagi konstituen PBMZI pada Jun dan Disember. Diharap, kita akan mempunyai lebih banyak syarikat yang akan menjadi sebahagian daripadanya dan apabila mereka membayar zakat, mereka akan disenaraikan dalam indeks ini,” katanya.

Beliau berkata idea PRIBUMI dan Bursa Malaysia untuk bekerjasama dalam Indeks Zakat adalah susulan kesedaran kedua-dua pihak terhadap impak berpotensi yang boleh diberikan kepada peningkatan sumbangan syarikat pembayar zakat dalam ekonomi.

“Memanfaatkan keupayaan dalaman kami untuk menganalisis dan menghitung indeks, Indeks Zakat adalah usaha sulung kami dalam indeks khusus ini, mengembangkan keupayaan kami untuk menyediakan pelabur alat untuk mengesan strategi dan mandat pelaburan tertentu,” katanya.

Beliau berkata Indeks Zakat diselaraskan hampir kepada tonggak sosial alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) dan selari dengan objektif meluas Maqasid al-Shariah, yang menggalakkan keadilan sosial dan kesaksamaan ekonomi.

“Dengan mengetengahkan syarikat menguntungkan yang secara aktif memenuhi kewajipan zakat, Indeks Zakat bertujuan menarik pelabur yang mempunyai kesedaran sosial, justeru meningkatkan penyertaan pasaran dan mengukuhkan status Malaysia sebagai hab kewangan Islam global,” katanya

Sumbangan zakat daripada 27 PLC pada masa ini yang disertakan dalam Indeks Zakat berjumlah RM233 juta pada tahun lepas, meningkat daripada RM197 juta pada 2022 dan RM142 juta pada 2021.

— BERNAMA

TAG: Bursa Malaysia, PRIBUMI, Indeks Zakat Bursa Malaysia PRIBUMI, ESG, indeks khusus