Dasar Pandang Ke Timur Termasuk China Akan Tingkatkan Perdagangan, Pelaburan – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 22 Dis (Bernama) — Dasar Pandang Ke Timur Malaysia yang termasuk China akan meningkatkan kerjasama perdagangan dan pelaburan antara kedua-dua negara, menjana pertumbuhan ekonomi dan hasil yang lebih tinggi untuk Malaysia, menurut Malaysian Institute of Economic Research (MIER).

Ahli Ekonomi Dr Shankaran Nambiar berkata ini akan merapatkan jurang fiskal Malaysia dan berpotensi menjadikan negara sebagai hab baharu untuk pelaburan di ASEAN.

“Ini adalah isyarat jelas bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu meningkatkan kerjasama ekonomi dengan China tanpa mengorbankan kepentingan negara.

“Selain itu, kita mempunyai sejarah perdagangan sejak beberapa abad yang lepas. Kini dengan China sebagai pemain global, ternyata Anwar mahu memanfaatkan sejarah,” katanya kepada Bernama.

Nambiar berkata syarikat Malaysia perlu memanfaatkan kepakaran China dalam pelbagai bidang dan meneruskan usaha sama, terutamanya dalam Kecerdasan Buatan (AI), robotik, kereta api laju, dron, kenderaan elektrik (EV), bateri elektrik dan penderia kuantum berikutan China adalah peneraju dalam teknologi baharu ini.

Pada 17 Dis 2023, Anwar, yang juga Menteri Kewangan, memberitahu Asahi Shimbun dalam temu bual di Tokyo bahawa Malaysia, yang telah lama menjadikan Jepun dan Korea Selatan sebagai model untuk pembangunan ekonomi, kini turut berminat belajar dari China.

“Saya tidak akan kata ‘Timur’ (dalam dasar itu) bermaksud Jepun dan Korea Selatan tanpa China. Sekarang, apabila kita menyebut ‘Pandang ke Timur’, ia adalah Timur (termasuk China),” menurut Anwar yang dipetik sebagai berkata demikian oleh akhbar Jepun itu. 

Berkongsi pandangan yang sama, Ketua Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata Malaysia dan China boleh mempunyai hubungan yang simbiotik untuk meluaskan capaian pasaran dan pemindahan teknologi, yang akan membantu meningkatkan produktiviti dan daya saing Malaysia.

Beliau berkata idea untuk memasukkan China dalam Dasar Pandang Ke Timur adalah langkah yang bijak berikutan China mempunyai skala ekonomi dari segi saiz pasaran dalam negaranya dan mereka telah membuktikan berkaitan dengan kemahiran teknologi.

“Saya percaya kerjasama pintar antara China dan Malaysia akan mewujudkan peluang kepada rakyat Malaysia untuk mendapat akses kepada kemajuan teknologi yang mampu meningkatkan daya saing dan produktiviti negara.

“Contohnya ialah bidang teknologi, apabila China telah mencapai kemajuan yang ketara berikutan usaha mereka memperuntukkan sumber yang besar untuk penyelidikan dan pembangunan (R&D),” katanya.

Sementara itu, Penganalisis Ekonomi Putra Business School Prof Madya Dr Ahmed Razman Abdul Latiff berkata langkah itu juga akan meningkatkan keyakinan perniagaan China untuk melabur di Malaysia dan pada masa yang sama menggalakkan lebih ramai pengunjung dan pelancong dari China ke Malaysia.

Beliau berkata ia adalah langkah tepat untuk memasukkan China dalam dasar itu, yang kali pertama diperkenalkan oleh bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohammed 41 tahun lepas, berdasarkan situasi ekonomi semasa apabila China adalah rakan dagang terbesar Malaysia dan akan kekal sebagai pasaran penting pada masa depan.

“Terdapat banyak bidang yang Malaysia perlu memanfaatkan kepakaran China seperti produk teknologi, agro makanan dan pengekstrakan unsur nadir bumi, teknologi penapisan dan pembuatan,” katanya.

Selain itu, katanya Malaysia perlu memastikan bahawa terdapat akses yang lebih besar dan kemudahan perniagaan antara kedua-dua negara melalui pelbagai koridor untuk perdagangan darat-laut-udara antarabangsa.

Profesor dan dekan Universiti Sains dan Teknologi Malaysia Prof Dr Geoffrey Williams percaya Malaysia akan mendapat manfaat daripada koridor darat-laut untuk memudahkan perdagangan dan pelaburan dari China.

Beliau berkata China adalah rakan dagang utama Malaysia dengan 14 peratus eksport pada November 2023 berbanding 10.6 peratus untuk Amerika Syarikat manakala ASEAN kekal sebagai terbesar dengan hanya di bawah 30 peratus eksport.

“Malaysia sentiasa bekerjasama dengan China dalam perdagangan dan pelaburan, justeru apa yang Anwar katakan hanyalah untuk menjelaskan apa yang telah berlaku.

“China juga merupakan pelabur yang besar dan rakan usaha sama dengan Geely-Proton yang amat berjaya,” katanya.

— BERNAMA 

Previous ArticleNext Article

Pembaharuan Subsidi, Kadar Cukai Tinggi Mungkin Tidak Popular, Tetapi Malaysia Memerlukannnya – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — Tindakan berani yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memulihkan ekonomi Malaysia walaupun melibatkan langkah-langkah yang tidak popular, tetapi penting untuk kemajuan negara, kata Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid.

Beliau berkata langkah melaksanakan pembaharuan subsidi diesel dan kadar cukai perkhidmatan yang lebih tinggi akan membolehkan Malaysia menghadapi sebarang cabaran ekonomi yang mungkin timbul pada masa hadapan.

“Apa yang lebih penting, ia adalah untuk membolehkan lebih ruang fiskal bagi kerajaan untuk berbelanja lebih dalam bidang yang boleh membawa lebih produktiviti untuk negara, terutamanya dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan, penjagaan kesihatan dan infrastruktur,” katanya dalam program televisyen Bernama World hari ini.

Mohd Afzanizam menyatakan langkah-langkah pembaharuan itu telah mendapat sambutan yang baik daripada pelbagai pihak berkepentingan, terutamanya daripada pasaran kewangan, yang diterjemahkan kepada prestasi yang lebih baik bagi ringgit dan pasaran ekuiti.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata Malaysia telah berdepan dengan isu defisit belanjawan selama beberapa dekad dan defisit tersebut telah wujud tanpa mengira kitaran ekonomi.

“Secara idealnya, belanjawan seimbang seharusnya dicapai apabila ekonomi telah pulih sepenuhnya daripada sebarang bentuk kejutan, tetapi saya fikir ia lebih daripada itu, apa yang kita lihat adalah defisit tersebut berterusan dan telah menjadi struktur.

“Jadi saya rasa pentadbiran semasa ini sedang membuat langkah berani untuk memastikan kedudukan fiskal kita, terutamanya berkaitan dengan defisit dan tahap hutang, yang akan dikembalikan ke tahap yang lebih mampan,” katanya lagi.

Mohd Afzanizam berpendapat strategi pentadbiran semasa juga akan menarik minat pelabur asing, terutamanya kerana kedudukan kewangan yang lebih kukuh akan menghasilkan skor kredit yang lebih tinggi.

“Defisit fiskal atau hutang kerajaan ini sangat berkait rapat dengan risiko kredit dan risiko kredit sentiasa dinilai oleh agensi penarafan kredit seperti S&P dan Fitch Ratings.

“Agensi penarafan telah memberi ulasan positif terhadap pasaran Malaysia dan ini akan menjadi fokus jualan bagi pasaran Malaysia kita, yang akhirnya akan menarik lebih banyak dana asing ke Malaysia dan mungkin akan menyumbang kepada peningkatan nilai ringgit,” tambahnya.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam mengakui bahawa langkah-langkah yang tidak popular ini memerlukan komunikasi yang lebih baik dan kerajaan perlu jelas dalam menyampaikan mesej supaya rakyat dapat memahami objektif tindakan tersebut.

“Orang ramai perlu tahu apakah hasil yang akan mereka peroleh pada masa akan datang,” katanya.

— BERNAMA