Dasar Pandang Ke Timur Termasuk China Akan Tingkatkan Perdagangan, Pelaburan – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 22 Dis (Bernama) — Dasar Pandang Ke Timur Malaysia yang termasuk China akan meningkatkan kerjasama perdagangan dan pelaburan antara kedua-dua negara, menjana pertumbuhan ekonomi dan hasil yang lebih tinggi untuk Malaysia, menurut Malaysian Institute of Economic Research (MIER).

Ahli Ekonomi Dr Shankaran Nambiar berkata ini akan merapatkan jurang fiskal Malaysia dan berpotensi menjadikan negara sebagai hab baharu untuk pelaburan di ASEAN.

“Ini adalah isyarat jelas bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu meningkatkan kerjasama ekonomi dengan China tanpa mengorbankan kepentingan negara.

“Selain itu, kita mempunyai sejarah perdagangan sejak beberapa abad yang lepas. Kini dengan China sebagai pemain global, ternyata Anwar mahu memanfaatkan sejarah,” katanya kepada Bernama.

Nambiar berkata syarikat Malaysia perlu memanfaatkan kepakaran China dalam pelbagai bidang dan meneruskan usaha sama, terutamanya dalam Kecerdasan Buatan (AI), robotik, kereta api laju, dron, kenderaan elektrik (EV), bateri elektrik dan penderia kuantum berikutan China adalah peneraju dalam teknologi baharu ini.

Pada 17 Dis 2023, Anwar, yang juga Menteri Kewangan, memberitahu Asahi Shimbun dalam temu bual di Tokyo bahawa Malaysia, yang telah lama menjadikan Jepun dan Korea Selatan sebagai model untuk pembangunan ekonomi, kini turut berminat belajar dari China.

“Saya tidak akan kata ‘Timur’ (dalam dasar itu) bermaksud Jepun dan Korea Selatan tanpa China. Sekarang, apabila kita menyebut ‘Pandang ke Timur’, ia adalah Timur (termasuk China),” menurut Anwar yang dipetik sebagai berkata demikian oleh akhbar Jepun itu. 

Berkongsi pandangan yang sama, Ketua Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata Malaysia dan China boleh mempunyai hubungan yang simbiotik untuk meluaskan capaian pasaran dan pemindahan teknologi, yang akan membantu meningkatkan produktiviti dan daya saing Malaysia.

Beliau berkata idea untuk memasukkan China dalam Dasar Pandang Ke Timur adalah langkah yang bijak berikutan China mempunyai skala ekonomi dari segi saiz pasaran dalam negaranya dan mereka telah membuktikan berkaitan dengan kemahiran teknologi.

“Saya percaya kerjasama pintar antara China dan Malaysia akan mewujudkan peluang kepada rakyat Malaysia untuk mendapat akses kepada kemajuan teknologi yang mampu meningkatkan daya saing dan produktiviti negara.

“Contohnya ialah bidang teknologi, apabila China telah mencapai kemajuan yang ketara berikutan usaha mereka memperuntukkan sumber yang besar untuk penyelidikan dan pembangunan (R&D),” katanya.

Sementara itu, Penganalisis Ekonomi Putra Business School Prof Madya Dr Ahmed Razman Abdul Latiff berkata langkah itu juga akan meningkatkan keyakinan perniagaan China untuk melabur di Malaysia dan pada masa yang sama menggalakkan lebih ramai pengunjung dan pelancong dari China ke Malaysia.

Beliau berkata ia adalah langkah tepat untuk memasukkan China dalam dasar itu, yang kali pertama diperkenalkan oleh bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohammed 41 tahun lepas, berdasarkan situasi ekonomi semasa apabila China adalah rakan dagang terbesar Malaysia dan akan kekal sebagai pasaran penting pada masa depan.

“Terdapat banyak bidang yang Malaysia perlu memanfaatkan kepakaran China seperti produk teknologi, agro makanan dan pengekstrakan unsur nadir bumi, teknologi penapisan dan pembuatan,” katanya.

Selain itu, katanya Malaysia perlu memastikan bahawa terdapat akses yang lebih besar dan kemudahan perniagaan antara kedua-dua negara melalui pelbagai koridor untuk perdagangan darat-laut-udara antarabangsa.

Profesor dan dekan Universiti Sains dan Teknologi Malaysia Prof Dr Geoffrey Williams percaya Malaysia akan mendapat manfaat daripada koridor darat-laut untuk memudahkan perdagangan dan pelaburan dari China.

Beliau berkata China adalah rakan dagang utama Malaysia dengan 14 peratus eksport pada November 2023 berbanding 10.6 peratus untuk Amerika Syarikat manakala ASEAN kekal sebagai terbesar dengan hanya di bawah 30 peratus eksport.

“Malaysia sentiasa bekerjasama dengan China dalam perdagangan dan pelaburan, justeru apa yang Anwar katakan hanyalah untuk menjelaskan apa yang telah berlaku.

“China juga merupakan pelabur yang besar dan rakan usaha sama dengan Geely-Proton yang amat berjaya,” katanya.

— BERNAMA 

Previous ArticleNext Article

Cadangan Naikkan OPR Untuk Perkukuhkan Nilai Ringgit Bukan Langkah Sesuai – Fahmi

PUTRAJAYA, 21 Feb (Bernama) — Sebarang cadangan menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) bertujuan memperkukuhkan nilai mata wang negara merupakan langkah yang tidak sesuai ketika ini, ia juga akan memberi kesan kepada rakyat, kata Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil.

“Saya ambil maklum ada sesetengah pihak beri komen, saya tak pasti sama ada pihak tertentu ini mahu Bank Negara Malaysia (BNM) menaikkan OPR. Saya jangka itu bukan satu perkara yang akan membantu rakyat pada waktu ini.

“Perdana Menteri (Datuk Seri Anwar Ibrahim) cakna mengenai perkara ini dan saya rasa itu bukan langkah baik pada waktu ini. Apapun BNM yang akan putuskan,” katanya yang juga jurucakap Kerajaan Perpaduan.

Beliau berkata demikian dalam sidang media pasca Mesyuarat Kabinet di Kementerian Komunikasi di sini hari ini bagi mengulas sama ada Mesyuarat Jemaah Menteri pada Rabu membincangkan mengenai prestasi semasa ringgit namun Fahmi menjelaskan tiada sebarang perbincangan dibuat mengenainya.

Menurut Fahmi, penjelasan mengenai prestasi ringgit telah diberikan oleh Gabenor BNM Datuk Abdul Rasheed Ghaffour semalam dan Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan baru-baru ini

Abdul Rasheed dalam satu kenyataan dikeluarkan semalam berkata BNM berpandangan bahawa paras ringgit pada masa ini tidak mencerminkan prospek positif ekonomi Malaysia pada masa akan datang dan prestasi ringgit baru-baru ini sama seperti mata wang serantau lain, dipengaruhi oleh faktor-faktor luaran.

Selain itu, mengenai peletakan jawatan tiga pengurusan kanan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Fahmi berkata mesyuarat Jemaah Menteri tidak membincangkan mengenainya.

“Perkara ini tidak dibincangkan. Belum lagi…kami menerima pemakluman terkini, apakah statusnya. Tapi saya percaya Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan (Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin) ada meneliti perkara ini dan sekiranya ada pemakluman nanti, ia akan diumumkan kemudian,” katanya.

Sebelum ini, LTAT menyaksikan peletakan jawatan Ketua Eksekutifnya Datuk Ahmad Nazim Abd Rahman pada 31 Januari lepas diikuti oleh Pengerusi LTAT Jeneral (B) Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor pada 8 Februari dan pada 20 Februari, Pengarah Kanan Strategi LTAT Dayana Rogayah Omar dilaporkan mengemukakan surat peletakan jawatan.

— BERNAMA

TAG : OPR, Fahmi, Anwar, ringgit, LTAT