Dua Syarikat Utama AS Bakal Kembangkan Operasi Ke Malaysia – Tengku Zafrul

NEW YORK, 20 Sept (Bernama) – Dua firma elektrik dan elektronik (E&E) utama Amerika Syarikat (AS) bakal mengembangkan operasi mereka ke Malaysia dan satu daripadanya dijangka melabur sekurang-kurangnya RM500 juta.

Alton Industry Ltd Group (Alton Group) iaitu pembekal global alatan pengguna dan komersil, perkakas dan penjagaan lantai akan melabur RM500 juta untuk menubuhkan kemudahan pembuatan serta penyelidikan dan pembangunan (R&D)nya di Johor, kata Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Rancangan untuk kemudahan baharu itu yang dijadual siap pada 2024, telah diumumkan semasa pertemuan di sini antara menteri dan David Lu, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Alton Group.

“Sebuah lagi syarikat yang saya tidak dapat namakan buat masa ini, akan melabur sejumlah besar di Pulau Pinang. Kedua-dua Alton Group dan syarikat ini mempunyai operasi di China dan mereka mahu mengembangkan operasi itu ke Malaysia,” katanya pada sidang media di sini.

Menurut Tengku Zafrul, keputusan Alton Group untuk menubuhkan kemudahan pembuatan dan R&Dnya di Malaysia mencerminkan keyakinan syarikat ini terhadap daya tarikan negara sebagai destinasi pelaburan.

Pelaburan itu juga sejajar dengan Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030) Malaysia yang dilancarkan baru-baru ini, bertujuan untuk mewujudkan persekitaran mesra pelaburan dan menerima pakai teknologi dengan pantas untuk meningkatkan ekosistem sektor pembuatan, jelasnya.

“Syarikat-syarikat ini mahu mempelbagaikan rantaian bekalan mereka, dan mereka juga sedang meninjau untuk membawa masuk pembekal mereka ke Malaysia, sekali gus mengukuhkan lagi Malaysia sebagai hab teknologi dan inovasi global,” kata menteri itu.

Semasa pertemuan dengan Tengku Zafrul, kumpulan itu turut menyatakan rancangannya untuk melabur lebih RM2 bilion dalam tempoh tujuh tahun akan datang bagi pengembangan dan pertumbuhannya.

Sementara itu, sebuah lagi firma AS iaitu Top-Line Furniture Corporation (Top-Line) telah melahirkan hasrat untuk meningkatkan importnya dari Malaysia dalam beberapa tahun akan datang kepada RM230 juta setahun.

Syarikat itu telah mengimport perabot rumah dari Malaysia sejak tahun 2000, dengan jumlah import  kira-kira RM840 juta setakat ini.

Tengku Zafrul berkata pengimport perabot besar dan pengedar borong terkemuka yang berpangkalan di Chicago, Illinois itu mempunyai rangkaian pusat pengedaran yang meluas di seluruh Amerika Utara dan membekalkan kepada lima syarikat perabot terbesar di rantau Mid-West.

Malaysia mengeksport RM13.86 bilion perabot ke seluruh dunia pada 2022, dengan AS menjadi destinasi eksport utamanya mencatatkan RM7.24 bilion atau 52.2 peratus daripada jumlah eksport perabot negara tahun lepas.

Sementara itu, Malaysia merupakan sumber keenam terbesar perabot import AS pada 2022, menyumbang 2.78 peratus daripada jumlah nilai import perabot dan peralatan tempat tidur AS.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), Alton Group berkata syarikat itu bangga dapat mengembangkan jejak global serta membangunkan operasinya di Malaysia dengan rancangan pembukaan kemudahan pembuatan baharu syarikat di Johor Bahru.

“Kemudahan baharu ini akan menyokong pelanggan global dan membolehkan kami berkembang ke pasaran lain dengan cepat.

“Insentif daripada kerajaan persekutuan, negeri dan tempatan sebagai tambahan kepada sokongan dari segi infrastruktur menjadikan ini pelaburan yang baik untuk Alton,” katanya.

Syarikat itu menjalankan perniagaan di lebih 75 negara seluruh dunia dengan pejabat di China, Jepun, Hong Kong, Eropah dan Amerika Syarikat manakala kemudahan di Johor Bahru akan berfungsi sebagai pusat R&D global untuk platform teknologi baharu syarikat.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Ekonomi Malaysia Dijangka Berkembang Antara 4 – 5 Peratus Pada 2024 – Amir Hamzah

KUALA LUMPUR, 12 Jun (Bernama) — Ekonomi Malaysia diunjurkan berkembang antara empat dan lima peratus pada 2024, disokong oleh eksport yang pulih dan permintaan domestik yang berdaya tahan, kata Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan. 

Beliau berkata perdagangan yang pulih akan disokong oleh kitaran meningkat teknologi global dan pemulihan seterusnya dalam aktiviti pelancongan.

“Perbelanjaan isi rumah akan disokong oleh pendapatan dan pekerjaan yang bertambah baik. Aktiviti pelaburan akan dipacu oleh kemajuan seterusnya dalam projek pelaburan untuk tempoh beberapa tahun oleh sektor awam dan swasta,” katanya dalam ucaptama pada Sasana Symposium 2024 anjuran Bank Negara Malaysia (BNM) di sini hari ini. 

Beliau berkata pelaksanaan inisiatif pemangkin di bawah pelbagai pelan induk seperti Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR), Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030) dan Rancangan Malaysia Ke-12, akan meningkatkan lagi pelaburan.

Oleh itu, Amir Hamzah berkata kerajaan komited untuk melaksanakan pembaharuan struktur yang bermakna kerana ini adalah perlu untuk membina Malaysia yang lebih makmur dan inklusif.

Dalam perkara ini, katanya pembaharuan strategik yang melibatkan pelbagai langkah sedang dilaksanakan untuk menyokong usaha ini.

“Pertama, meningkatkan asas dengan mewujudkan lebih banyak ruang fiskal dan menjadikan bahagian ekonomi lebih besar untuk lebih banyak penyertaan.

“Kedua, menaikkan siling dengan meningkatkan perlindungan sosial dan ketiga, mewujudkan tadbir urus yang baik,” katanya.

Beliau berkata Akta Kewangan Awam dan Tanggungjawab Fiskal (FRA) dan Rangka Kerja Fiskal Jangka Sederhana (MTFF) adalah langkah penting untuk meluaskan dan mempelbagaikan asas hasil.

Selain itu, katanya Malaysia berada pada kedudukan yang baik untuk mendapat manfaat daripada penyusunan semula rantaian nilai global.

“Untuk memanfaatkan sepenuhnya peluang ini, kami memberi keutamaan kepada dasar untuk menarik pelaburan berkualiti tinggi yang meningkatkan daya saing ekonomi kita dan mewujudkan pekerjaan bernilai tinggi,” katanya.

Oleh itu, katanya dengan memacu pembaharuan struktur ini, Malaysia akan meningkatkan daya saing globalnya berbanding negara-negara lain yang turut berusaha untuk meningkatkan potensi pertumbuhan mereka, menangani defisit fiskal dan meningkatkan kecekapan sumber. 

— BERNAMA