Bila Harga Barang Nak Turun Ni?

Angka terkini menunjukkan bahawa kadar inflasi negara Malaysia telah pun mencecah 4.4 peratus pada bulan Julai yang lalu. Ianya meningkat berbanding 3.4 peratus pada bulan Jun. Ianya juga tinggi berbanding kadar purata jangka panjang iaitu 2.4 peratus dari tahun 1985 sehingga tahun 2021.

Kenaikan harga makanan dilihat penyumbang utama disamping faktor asas yang rendah pada tahun lalu apabila kerajaan memberikan diskaun bagi bil eletrik bermula dari bulan Julai 2021 hingga September 2021.

Persoalannya, bagaimana permasalahan ini harus diselesaikan?

Sejujurnya, masalah inflasi atau kenaikan harga barang ini memang sukar untuk diatasi. Ini adalah kerana para peniaga tiada insentif untuk menurunkan harga barang meskipun kos perniagaan mereka turun. Sebabnya, harga yang mahal pun, pelanggan tetap membeli juga. Fenomena ini dipanggil “prices sticky downward” ataupun “menu cost” dalam fahaman New Keynes.

Justeru, jalan terbaik adalah mengembalikan penentuan harga ini kepada fitrahnya iaitu penawaran dan permintaan. Hadis Nabi Muhammad S.A.W yang diriwayatkan oleh Ahmad, Abu Daud, Tarmizi, Ibnu Majah, ad-Darimi dan Abu Ya’la menyebut “Wahai Rasullullah, harga barang telah melonjak naik, maka tetapkanlan harga untuk kami!”.

Maka Baginda S.A.W bersabda “Sesungguhnya Allahlah yang menentukan harga, Yang menggenggam, Yang menghamparkan dan Pemberi rezeki. Dan sungguh aku berharap berjumpa dengan Allah sementara tidak ada seorang pun dari kalian yang menuntutku kerana suatu kezaliman dalam hal darah dan harta”.

Hakikatnya dalam Islam, ianya memberi kebebasan ke atas harga pasaran dan membiarkan tabiat pasaran untuk menentukan tingkat harga. Asalkan penentuan harga ini berlaku dalam keadaan yang adil dan telus serta bebas dari unsur-unsur manipulasi dan praktis perniagaan yang salah (perbuatan sorok atau hoarding dan seumpamanya). Oleh itu, tugas pemerintah adalah untuk memastikan mekanisme penentuan harga atau “price discovery mechanism” ini berlaku dengan cekap. Jadi ianya perlu dipantau dan melaksanakan penguatkuasaan undang-undang yang boleh membendung sebarang bentuk manipulasi harga.

Harga sebenarnya merupakan suatu isyarat atau “signal” bagi tujuan pengagihan sumber. Sekiranya harga meningkat mahal, pembeli akan mengurangkan pembeliannya manakala para pengeluar, mungkin berminat untuk menambahkan pengeluaran berikutan tingkat harga yang tinggi. Harga mungkin turun disebabkan banyaknya penawaran. Begitulah juga sebaliknya. Sekiranya ada unsur yang boleh mengganggu mekanisme penentuan harga, maka ia boleh memberikan isyarat yang salah. Sebagai contoh, dengan adanya kawalan harga, tahap penggunaan akan kekal tinggi kerana diminda masyarakat harga barang tersebut adalah “murah” tanpa mereka sedari. Walhal harga pasaran telah meninggkat. Jika perkara ini berlaku, para pengeluar tiada insentif untuk mengeluarkan barang tersebut. Isyarat yang salah ini juga mungkin akan mewujudkan pasaran gelap kerana para pengeluar akan cenderung untuk menjual dipasaran yang boleh mendatangkan untung yang lebih banyak.

Sehubungan dengan itu, persoalan penentuan harga barang dan perkhidmatan adalah suatu isu yang kompleks kerana ia melibatkan tabiat pengguna dan pengeluar. Oleh yang demikian, adalah penting untuk kembali kepada fitrah penentuan harga iaitu penawaran dan permintaan. Wallahualam

Sumber: Facebook Dr. Mohd Afzanizam

Previous ArticleNext Article

Pembaharuan Subsidi, Kadar Cukai Tinggi Mungkin Tidak Popular, Tetapi Malaysia Memerlukannnya – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — Tindakan berani yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memulihkan ekonomi Malaysia walaupun melibatkan langkah-langkah yang tidak popular, tetapi penting untuk kemajuan negara, kata Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid.

Beliau berkata langkah melaksanakan pembaharuan subsidi diesel dan kadar cukai perkhidmatan yang lebih tinggi akan membolehkan Malaysia menghadapi sebarang cabaran ekonomi yang mungkin timbul pada masa hadapan.

“Apa yang lebih penting, ia adalah untuk membolehkan lebih ruang fiskal bagi kerajaan untuk berbelanja lebih dalam bidang yang boleh membawa lebih produktiviti untuk negara, terutamanya dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan, penjagaan kesihatan dan infrastruktur,” katanya dalam program televisyen Bernama World hari ini.

Mohd Afzanizam menyatakan langkah-langkah pembaharuan itu telah mendapat sambutan yang baik daripada pelbagai pihak berkepentingan, terutamanya daripada pasaran kewangan, yang diterjemahkan kepada prestasi yang lebih baik bagi ringgit dan pasaran ekuiti.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata Malaysia telah berdepan dengan isu defisit belanjawan selama beberapa dekad dan defisit tersebut telah wujud tanpa mengira kitaran ekonomi.

“Secara idealnya, belanjawan seimbang seharusnya dicapai apabila ekonomi telah pulih sepenuhnya daripada sebarang bentuk kejutan, tetapi saya fikir ia lebih daripada itu, apa yang kita lihat adalah defisit tersebut berterusan dan telah menjadi struktur.

“Jadi saya rasa pentadbiran semasa ini sedang membuat langkah berani untuk memastikan kedudukan fiskal kita, terutamanya berkaitan dengan defisit dan tahap hutang, yang akan dikembalikan ke tahap yang lebih mampan,” katanya lagi.

Mohd Afzanizam berpendapat strategi pentadbiran semasa juga akan menarik minat pelabur asing, terutamanya kerana kedudukan kewangan yang lebih kukuh akan menghasilkan skor kredit yang lebih tinggi.

“Defisit fiskal atau hutang kerajaan ini sangat berkait rapat dengan risiko kredit dan risiko kredit sentiasa dinilai oleh agensi penarafan kredit seperti S&P dan Fitch Ratings.

“Agensi penarafan telah memberi ulasan positif terhadap pasaran Malaysia dan ini akan menjadi fokus jualan bagi pasaran Malaysia kita, yang akhirnya akan menarik lebih banyak dana asing ke Malaysia dan mungkin akan menyumbang kepada peningkatan nilai ringgit,” tambahnya.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam mengakui bahawa langkah-langkah yang tidak popular ini memerlukan komunikasi yang lebih baik dan kerajaan perlu jelas dalam menyampaikan mesej supaya rakyat dapat memahami objektif tindakan tersebut.

“Orang ramai perlu tahu apakah hasil yang akan mereka peroleh pada masa akan datang,” katanya.

— BERNAMA