Bila Harga Barang Nak Turun Ni?

Angka terkini menunjukkan bahawa kadar inflasi negara Malaysia telah pun mencecah 4.4 peratus pada bulan Julai yang lalu. Ianya meningkat berbanding 3.4 peratus pada bulan Jun. Ianya juga tinggi berbanding kadar purata jangka panjang iaitu 2.4 peratus dari tahun 1985 sehingga tahun 2021.

Kenaikan harga makanan dilihat penyumbang utama disamping faktor asas yang rendah pada tahun lalu apabila kerajaan memberikan diskaun bagi bil eletrik bermula dari bulan Julai 2021 hingga September 2021.

Persoalannya, bagaimana permasalahan ini harus diselesaikan?

Sejujurnya, masalah inflasi atau kenaikan harga barang ini memang sukar untuk diatasi. Ini adalah kerana para peniaga tiada insentif untuk menurunkan harga barang meskipun kos perniagaan mereka turun. Sebabnya, harga yang mahal pun, pelanggan tetap membeli juga. Fenomena ini dipanggil “prices sticky downward” ataupun “menu cost” dalam fahaman New Keynes.

Justeru, jalan terbaik adalah mengembalikan penentuan harga ini kepada fitrahnya iaitu penawaran dan permintaan. Hadis Nabi Muhammad S.A.W yang diriwayatkan oleh Ahmad, Abu Daud, Tarmizi, Ibnu Majah, ad-Darimi dan Abu Ya’la menyebut “Wahai Rasullullah, harga barang telah melonjak naik, maka tetapkanlan harga untuk kami!”.

Maka Baginda S.A.W bersabda “Sesungguhnya Allahlah yang menentukan harga, Yang menggenggam, Yang menghamparkan dan Pemberi rezeki. Dan sungguh aku berharap berjumpa dengan Allah sementara tidak ada seorang pun dari kalian yang menuntutku kerana suatu kezaliman dalam hal darah dan harta”.

Hakikatnya dalam Islam, ianya memberi kebebasan ke atas harga pasaran dan membiarkan tabiat pasaran untuk menentukan tingkat harga. Asalkan penentuan harga ini berlaku dalam keadaan yang adil dan telus serta bebas dari unsur-unsur manipulasi dan praktis perniagaan yang salah (perbuatan sorok atau hoarding dan seumpamanya). Oleh itu, tugas pemerintah adalah untuk memastikan mekanisme penentuan harga atau “price discovery mechanism” ini berlaku dengan cekap. Jadi ianya perlu dipantau dan melaksanakan penguatkuasaan undang-undang yang boleh membendung sebarang bentuk manipulasi harga.

Harga sebenarnya merupakan suatu isyarat atau “signal” bagi tujuan pengagihan sumber. Sekiranya harga meningkat mahal, pembeli akan mengurangkan pembeliannya manakala para pengeluar, mungkin berminat untuk menambahkan pengeluaran berikutan tingkat harga yang tinggi. Harga mungkin turun disebabkan banyaknya penawaran. Begitulah juga sebaliknya. Sekiranya ada unsur yang boleh mengganggu mekanisme penentuan harga, maka ia boleh memberikan isyarat yang salah. Sebagai contoh, dengan adanya kawalan harga, tahap penggunaan akan kekal tinggi kerana diminda masyarakat harga barang tersebut adalah “murah” tanpa mereka sedari. Walhal harga pasaran telah meninggkat. Jika perkara ini berlaku, para pengeluar tiada insentif untuk mengeluarkan barang tersebut. Isyarat yang salah ini juga mungkin akan mewujudkan pasaran gelap kerana para pengeluar akan cenderung untuk menjual dipasaran yang boleh mendatangkan untung yang lebih banyak.

Sehubungan dengan itu, persoalan penentuan harga barang dan perkhidmatan adalah suatu isu yang kompleks kerana ia melibatkan tabiat pengguna dan pengeluar. Oleh yang demikian, adalah penting untuk kembali kepada fitrah penentuan harga iaitu penawaran dan permintaan. Wallahualam

Sumber: Facebook Dr. Mohd Afzanizam

Previous ArticleNext Article

Sumbangan Pulau Pinang Daripada Jumlah Perdagangan Malaysia Pada Ogos Tertinggi Dalam Kalangan Negeri

KUALA LUMPUR, 28 Sept (Bernama) — Pulau Pinang mencatatkan sumbangan tertinggi daripada jumlah perdagangan dalam kalangan negeri pada Ogos daripada jumlah perdagangan Malaysia sebanyak RM265.7 bilion pada bulan yang sama, menurut Jabatan Perangkaan Malaysia.

Jumlah eksport Malaysia naik sebanyak RM46 bilion atau 48.2 peratus kepada RM141.3 bilion pada Ogos berbanding bulan yang sama pada tahun lepas, dengan eksport lebih tinggi dicatatkan di kebanyakan negeri diterajui oleh Pulau Pinang (RM17.1 bilion).

Johor mencatatkan eksport bernilai RM14.7 bilion, Selangor (RM4.7 bilion), Sarawak (RM4.1 bilion), Kuala Lumpur (RM2.2 bilion), Kedah (RM1.7 bilion), Sabah (RM756.3 juta), Melaka (RM733.1 juta), Negeri Sembilan (RM318.9 juta), Kelantan (RM259.7 juta), Pahang (RM153.7 juta) dan Perlis (RM60.6 juta).

Bagaimanapun, eksport merosot di Perak sebanyak RM371.2 juta, Terengganu (-RM316.6 juta) dan Labuan (-RM87.8 juta), katanya.

Antara lima negeri pengeksport utama, Pulau Pinang kekal sebagai pengeksport utama dengan sumbangan sebanyak 29.9 peratus, diikuti Johor (23.4 peratus), Selangor (17.5 peratus), Sarawak (8.4 peratus) dan Kuala Lumpur (5.3 peratus).

Pada masa sama, import pada Ogos turut meningkat RM50.2 bilion atau 67.6 peratus kepada RM124.4 bilion berbanding bulan yang sama pada 2021.

Peningkatan import dipacu oleh import yang lebih tinggi oleh semua negeri, diterajui oleh Johor, dengan peningkatan sebanyak RM14.2 bilion.

Ini diikuti Selangor (RM10.6 bilion), Pulau Pinang (RM8.9 bilion), Kuala Lumpur (RM6.6 bilion), Negeri Sembilan (RM2.1 bilion), Melaka (RM1.9 bilion), Kedah (RM1.5 bilion), Sarawak (RM920.6 juta), Pahang (RM888.5 juta), Perak (RM821.7 juta), Sabah (RM538.3 juta), Labuan (RM294.2 juta), Terengganu (RM174.7 juta), Perlis (RM74.5 juta) dan Kelantan (RM26.3 juta).

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/sumbangan-pulau-pinang-daripada-jumlah-perdagangan-malaysia-pada-ogos-tertinggi-dalam-kalangan-negeri/