Kadar Dasar Semalaman (Overnight Policy Rate, OPR) Dikekalkan Pada 3.00%

Hari ini (24 Januari 2024) Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengumumkan bahawa kadar OPR kekal pada paras 3.00%. Ini kalai keempat OPR dikekalkan sejak 6 Julai 2023.

Ada yang baru pertama kali dengar ke OPR ni? Kalau nak tahu lebih lanjut, jemput baca Apa Itu Kadar Dasar Semalaman Atau Overnight Policy Rate (OPR) Dan 3 Kesan Penurunannya.

Pernyataan Dasar Monetari

Pada mesyuarat hari ini, Jawatankuasa Dasar Monetari (Monetary Policy Committee, MPC) Bank Negara Malaysia membuat keputusan untuk mengekalkan Kadar Dasar Semalaman (Overnight Policy Rate, OPR) pada 3.00 peratus.

Ekonomi global terus berkembang, didorong oleh permintaan dalam negeri berikutan keadaan pasaran pekerja yang teguh. Terdapat beberapa tanda bahawa sektor elektrik dan elektronik (electrical and electronics, E&E) semakin pulih, namun perdagangan global terus lemah, sebahagiannya disebabkan oleh perbelanjaan yang terus beralih daripada barangan kepada perkhidmatan serta sekatan perdagangan yang berterusan. Walaupun ekonomi China terus menunjukkan tanda-tanda keadaan bertambah baik, pemulihan ini kekal sederhana berikutan kelemahan dalam pasaran harta tanah. Inflasi keseluruhan dan inflasi teras global menurun sedikit pada bulan-bulan kebelakangan ini, namun terus melebihi purata. Pada peringkat global, meskipun pendirian dasar monetari dijangka kekal ketat pada tempoh terdekat, kitaran pengetatan bagi kebanyakan bank pusat telah mencapai tahap tertinggi. Prospek pertumbuhan terus bergantung pada risiko pertumbuhan menjadi perlahan, terutamanya disebabkan oleh ketegangan geopolitik yang semakin meruncing, inflasi sebenar yang lebih tinggi daripada jangkaan dan volatiliti pasaran kewangan global yang ketara.

Bagi ekonomi Malaysia, anggaran awal KDNK bagi suku keempat telah mengesahkan bahawa pertumbuhan keseluruhan pada tahun 2023 berkembang mengikut jangkaan. Pada masa hadapan, pertumbuhan dijangka meningkat pada tahun 2024, disokong oleh pemulihan eksport dan perbelanjaan dalam negeri yang berdaya tahan. Pertumbuhan guna tenaga dan upah yang berterusan kekal menyokong perbelanjaan isi rumah. Ketibaan dan perbelanjaan pelancong dijangka terus meningkat. Aktiviti pelaburan akan disokong oleh projek berbilang tahun dalam sektor swasta dan awam yang terus dilaksanakan serta pelaksanaan inisiatif pemangkin di bawah beberapa pelan induk nasional. Prospek pertumbuhan terus bergantung pada risiko pertumbuhan menjadi perlahan yang berpunca daripada permintaan luaran yang lebih lemah daripada jangkaan serta penurunan pengeluaran komoditi yang lebih besar. Sementara itu, kemungkinan pertumbuhan menjadi lebih tinggi berpunca terutamanya daripada limpahan peningkatan kitaran teknologi yang lebih besar, aktiviti pelancongan yang lebih kukuh daripada jangkaan serta pelaksanaan yang lebih pantas bagi projek sedia ada dan projek baharu.

Seperti yang dijangka, inflasi keseluruhan dan inflasi teras terus menurun pada suku keempat, disebabkan terutamanya oleh tekanan kos yang lebih rendah berikutan keadaan permintaan yang semakin stabil. Secara keseluruhan, inflasi keseluruhan dan inflasi teras pada tahun 2023 berada pada kadar yang dijangkakan, masing-masing berpurata pada 2.5% dan 3.0% pada tahun itu. Pada tahun 2024, inflasi dijangka kekal sederhana, mencerminkan secara amnya keadaan kos dan permintaan yang stabil. Risiko terhadap prospek inflasi terus sangat dipengaruhi oleh perubahan dasar dalam negeri mengenai subsidi dan kawalan harga serta perkembangan harga komoditi dan pasaran kewangan global. Yang penting, hasrat Kerajaan untuk mengkaji semula kawalan harga dan subsidi pada tahun 2024 akan mempengaruhi prospek keadaan inflasi dan permintaan.

Pergerakan ringgit baru-baru ini didorong terutamanya oleh faktor-faktor luaran serta tidak mencerminkan prestasi semasa dan prospek ekonomi dalam negeri. Memandangkan risiko volatiliti yang ketara terus wujud dalam pasaran kewangan global dan pertukaran asing, Bank Negara Malaysia akan terus memastikan mudah tunai yang mencukupi untuk menyokong pasaran pertukaran asing domestik supaya dapat berfungsi dengan teratur. Institusi kewangan terus beroperasi dengan penampan modal dan mudah tunai yang kukuh, dengan keadaan kewangan domestik terus kondusif untuk pertumbuhan kredit yang berterusan.

Pada tahap OPR semasa, pendirian dasar monetari terus menyokong ekonomi dan konsisten dengan penilaian semasa berhubung dengan prospek pertumbuhan dan inflasi. MPC tetap berwaspada terhadap perkembangan semasa bagi memaklumkan penilaian prospek inflasi dan pertumbuhan dalam negeri. MPC akan memastikan pendirian dasar monetari kekal kondusif untuk pertumbuhan ekonomi yang mampan dalam keadaan harga yang stabil.

Keputusan dasar OPR dari awal 2023 sehingga Januari 2024.

Paras OPR Tertinggi Ialah 3.50% Pada Bulan April 2006

Pada masa itu, ekonomi sedang berkembang dengan stabil, inflasi IHP adalah pada 4.6% dan OPR yang lebih tinggi diperlukan bagi menguruskan risiko harga yang lebih tinggi.

Paras OPR Terendah Ialah 1.75% (Julai 2020 – Mei 2022)

Paras OPR terendah ialah 1.75% pada bulan Julai 2020 hingga Mei 2022 bagi menyokong ekonomi semasa pandemik COVID-19. Pada tempoh sukar, kadar faedah yang rendah menyebabkan kos pinjaman lebih rendah dan mengurangkan pulangan atas simpanan. Hal ini akan merangsang perbelanjaan, meningkatkan pelaburan serta melindungi pekerjaan dan pendapatan semasa krisis.

Paras OPR Januari Tahun Lepas (2023) Ialah 2.75%

Setahun yang lalu, paras OPR dikekalkan pada 2.75% setelah naik 0.25% sebelumnya pada bulan November 2022. Pada masa itu, ekonomi global terus terjejas akibat tekanan kos yang kekal tinggi, kadar faedah yang lebih tinggi serta gangguan berkaitan COVID-19 di China. Bagi menguruskan tekanan inflasi, bank-bank pusat terus menaikkan kadar faedah, meskipun pada kadar yang lebih perlahan. 

Apakah perkembangan ekonomi terkini?

Ekonomi Malaysia masih terus berkembang

  • Pertumbuhan guna tenaga dan upah yang berterusan akan menyokong perbelanjaan isi rumah
  • Ketibaan dan perbelanjaan peloncong terus meningkat, lantas menyokong perniagaan tempatan
  • Projek pelaburan swasta dan awam terus dilaksanakan dengan lancar
  • Pergerakan ringgit baru-baru ini didorong terutamanya oleh perkembangan global. Pergerakan ini tidak mencerminkan prestasi dan prospek ekonomi negara.

Seperti yang dijangka, inflasi terus menunjukkan trend menurun disebabkan oleh tekanan kos yang lebih rendah dan perminataan yang stabil.

Mengapakah harga semakin meningkat?

Harga lebih tinggi yang berlaku sekarang merupakan isu global. Kos pengeluaran yang lebih tinggi merupakan salah satu sebab utama peningkatan inflasi. Pada tahun 2022, kos meningkat disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk gangguan bekalan yang menjejaskan aliran normal pengeluaran serta konflik ketenteraan di Ukraine. Faktor-faktor ini telah menyebabkan harga tenaga dan makanan global yang lebih tinggi. Seiring dengan permintaan yang lebih kukuh selepas ekonomi dibuka semula, harga mula meningkat dengan lebih cepat dan untuk lebih banyak barangan.

Malaysia juga terkesan dengan keadaan ini. Harga komoditi yang semakin meningkat merupakan sebab utama harga lebih tinggi pada masa ini. Barangan berkaitan makanan adalah yang paling terkesan. Harga yang lebih tinggi juga mencerminkan permintaan yang bertambah baik selepas pembukaan semula ekonomi. Semasa pandemik, permintaan dan inflasi lemah tetapi kini kembali ke tahap sebelumnya. Bayangkan anda seorang pemilik restoran. Anda mungkin berasa lebih mudah untuk mengubah harga bagi menangani kos pengeluaran yang lebih tinggi memandangkan lebih banyak orang makan di premis.

Berbanding dengan negara lain, kenaikan harga tidak begitu melampau di Malaysia. Negara kita mempunyai dasar subsidi bahan api dan kawalan harga yang menyebabkan inflasi masih rendah. Walau bagaimanapun, langkah-langkah seperti ini boleh menyebabkan negara menanggung kos yang besar. Hal ini kerana Kerajaan perlu terus menanggung jumlah yang banyak untuk memastikan harga terus rendah. Tindakan ini mengurangkan jumlah yang boleh diperuntukkan oleh Kerajaan untuk perbelanjaan yang lebih produktif atau memberikan bantuan dalam bentuk lain, terutamanya kepada golongan yang paling memerlukan.

Bagaimanakah kenaikan kadar faedah boleh memberikan kesan kepada saya?

Kadar faedah yang lebih tinggi bertujuan untuk menggalakkan orang ramai kurang meminjam dan lebih banyak menyimpan.

Jika anda mempunyai pinjaman, kesannya bergantung pada jenis pinjaman yang diambil.

Pinjaman berkadar tetap tidak akan terjejas.
Jumlah yang anda bayar balik kepada bank akan kekal sama. Lazimnya, kadar ini digunakan untuk pinjaman kereta.

Jika anda mempunyai pinjaman berkadar terapung, kos peminjaman akan meningkat.
Hal ini bermakna bayaran ansuran bulanan anda akan menjadi lebih tinggi. Lazimnya, kenaikan kadar ini akan memberikan kesan pada pinjaman perumahan dan sesetengah pinjaman peribadi. Bagi peminjam individu, kadar faedah pinjaman anda akan meningkat pada jumlah yang sama seperti kenaikan OPR.

Contohnya, jika OPR dinaikkan sebanyak 25 mata asas, kadar faedah bagi pinjaman perumahan anda juga akan meningkat kepada 3.75% sekiranya kadar sebelum ini ialah 3.50%. Ansuran pinjaman anda akan meningkat seiring dengan kadar faedah yang lebih tinggi.

Kesan peningkatan OPR.

Sumber: Bank Negara Malaysia

Previous ArticleNext Article

MITI Jangka Pelaksanaan e-Invois Tidak Jejas Jumlah Jualan Kenderaan Tahun Ini

KUALA LUMPUR, 15 Julai (Bernama) — Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) menjangka pelaksanaan e-invois yang dijadualkan bermula secara berperingkat pada Ogos depan tidak akan memberi impak kepada jumlah jualan keseluruhan industri (TIV) pada tahun ini.

Menterinya Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata pelaksanaan sistem e-invois pada bulan depan hanya terpakai kepada syarikat yang mempunyai pendapatan atau jualan tahunan melebihi RM100 juta dan dijangka tidak menjejaskan syarikat jualan kenderaan bersaiz kecil.

“Saya sudah berbincang dengan Institut Automotif, Robotik dan IoT Malaysia (MARii) dan kami berpendapat tidak ada impak ke atas pelaksanaan e-invois, cuma mungkin kegusaran syarikat kecil ini kerana ia akan melibatkan sistem yang perlu mereka ada,” katanya pada sidang media selepas melancarkan inisiatif Akreditasi Halal & Peningkatan Teknologi (HATI), di sini, hari ini.

Tengku Zafrul berkata Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan Kementerian Kewangan (MoF) telah memaklumkan bahawa pelaksanaan sistem e-invois untuk permulaan hanya membabitkan syarikat yang memiliki pendapatan atau hasil melebihi RM100 juta.

“Secara teori sepatutnya tiada kesan kerana penjual kereta…syarikat mereka tidaklah sebesar itu.

“Namun kita tahu ada kerisauan kerana ada segelintir yang menawarkan pinjaman penuh untuk kenderaan, jadi dengan e-invois ia menjadikan transaksi lebih terus, dan amalan ini tidak boleh dilakukan lagi,” katanya.

Beliau berkata demikian bagi mengulas laporan media baru-baru ini yang menyatakan jualan kenderaan dijangka mengalami penurunan permintaan pada Ogos akibat penghapusan pinjaman penuh terhadap pembelian susulan pelaksanaan e-invois.

Kerajaan sebelum ini mengumumkan 4,000 syarikat berpendapatan melebihi RM100 juta disasarkan menjadi kumpulan pertama bagi pelaksanaan e-invois mulai 1 Ogos, 2024.

Syarikat dengan pendapatan atau jualan tahunan melebihi RM25 juta dan sehingga RM100 juta akan mula mengguna pakai e-invois pada 1 Jan, 2025.

Manakala penguatkuasaan penuh sistem e-invois akan dilaksana pada 1 Julai, 2025.

— BERNAMA