Kerajaan Sedang Bangunkan Pelan Tindakan Baharu Bumiputera – Rafizi

KUALA LUMPUR, 8 Nov (Bernama) — Kerajaan sedang membangunkan pelan tindakan baharu untuk Bumiputera bagi meneliti semula pendekatan dalam pelaksanaan program membabitkan golongan berkenaan, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata sehubungan itu, peruntukan untuk pembangunan Bumiputera menerusi Belanjawan 2024 diletakkan di bawah Kementerian Ekonomi terlebih dahulu berbanding disalurkan terus kepada agensi-agensi seperti Unit Peneraju Agenda Bumiputera (Teraju) atau Ekuiti Nasional Berhad (Ekuinas).

“Peruntukan untuk pemerkasaan Bumiputera dan pendidikan di bawah Yayasan Peneraju berjalan seperti biasa, termasuk program pembangunan sebanyak RM300 juta dan program khas peruntukan kepada Bumiputera untuk tahun depan.

“Saya buat keputusan untuk diletakkan di peringkat kementerian terlebih dahulu sementara kita membangunkan pelan tindakan baharu Bumiputera,” katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2024 peringkat jawatankuasa bagi kementeriannya di Dewan Rakyat, hari ini.

Pada Mac lepas, Rafizi dilaporkan berkata keberkesanan Teraju dalam mengendalikan agenda Bumiputera akan diteliti semula berikutan dana yang disediakan kerajaan tidak disalurkan sepenuhnya kepada golongan sasar.

Menurut beliau Teraju masih mempunyai baki dana sebanyak RM800 juta dari tahun-tahun sebelum ini merangkumi peruntukan perbelanjaan pembangunan dan mengurus yang boleh digunakan untuk aktiviti berkaitan Bumiputera pada tahun depan.

“Ya, akan ada program baharu Teraju kerana baki yang diperuntukkan pada tiga, empat tahun lepas (masih ada)… maksudnya program yang dibuat sama ada tidak ada sambutan atau tidak kena, kita perlu tambah baik dan selaras program itu, baru boleh melancarkan program baharu,” tambah beliau.

Teraju yang ditubuhkan pada 2011 di bawah Jabatan Perdana Menteri berperanan menerajui, menyelaras dan memacu agenda Bumiputera bertujuan meningkatkan penguasaan kumpulan berkenaan dalam ekonomi negara.

Sementara itu, Rafizi berkata pelaksanaan gaji progresif yang dicadangkan adalah bersifat sukarela dengan menggunakan pendekatan “carrot and stick” (ganjaran dan balasan).

Beliau berkata majikan yang menyertai skim gaji progresif dan mula membayar gaji secara progresif mengikut kadar yang ditetapkan oleh kerajaan berdasarkan sektor dan tahap kemahiran akan menerima insentif tunai tertentu.

“Kebaikan kepada majikan juga ialah kakitangan yang berada dalam skim gaji progresif perlu melalui latihan khusus yang akan meningkatkan kemahiran mereka.

“Manakala “stick” pula kalau mereka tidak masuk (sertai gaji progresif) maka akan hadapi kesukaran mendapatkan bakat,” katanya sambil menambah perincian lanjut akan dibahas melalui pembentangan Kertas Putih Gaji Progresif di Dewan Rakyat pada 30 Nov ini.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pelaburan Diluluskan Jan-Sept 2023 Antara Pencapaian Terbaik Malaysia Sepanjang 10 Tahun Lepas – Tengku Zafrul

Tajuk artikel telah dikemas kini.

KUALA LUMPUR, 6 Dis (Bernama) — Jumlah nilai pelaburan yang diluluskan Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) bagi tempoh Januari sehingga September tahun ini sebanyak RM225 bilion adalah antara pencapaian tertinggi dan terbaik Malaysia sepanjang 10 tahun lepas.

Menterinya, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata pencapaian itu membuktikan daya tarikan berterusan Malaysia serta keyakinan pelabur terhadap negara ini sebagai sebuah destinasi pelaburan.

“Nisbah pelaburan langsung asing (FDI) dan pelaburan langsung domestik (DDI) juga mencatatkan angka yang lebih kurang sama iaitu 56 peratus bagi FDI dan 44 peratus bagi DDI sepanjang sembilan bulan tahun ini,” katanya pada sidang media Pengumuman Kad Laporan MITI 2023 – Setahun Kerajaan MADANI di sini, pada Ranu.

Jumlah keseluruhan nilai pelaburan komited sepanjang misi pelaburan tahun ini sebanyak RM347 billion iaitu di China (RM170 bilion); Amerika Syarikat (APEC) (RM63 bilion); Abu Dhabi (RM40.6 bilion); Korea Selatan (RM24 bilion); Jepun (RM23.1 bilion); Singapura (RM13 bilion); Brunei (RM5 bilion); Amerika Syarikat (UNGA) (RM4.74 bilion); Itali (RM3.3 bilion); Indonesia (RM300 juta); dan Vietnam (RM5 juta).

Tengku Zafrul berkata aliran masuk pelaburan dari negara seperti Belanda, Singapura, Amerika Syarikat, China dan Jepun mencerminkan jenis pelaburan strategik berteknologi tinggi, yang disasarkan Malaysia daripada peserta global.

“MITI dan agensinya Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) akan terus meletakkan Malaysia sebagai destinasi yang sangat berdaya maju dan stabil untuk menarik lebih banyak pelaburan secara strategik daripada reka bentuk semula rantaian bekalan dalam landskap pelaburan global.

“Ini selaras dengan transformasi perindustrian seperti yang ditetapkan dalam Pelan Induk Perindustrian Baharu (NIMP) 2030,” katanya.

Beliau berkata Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (MIHAS) 2023 menjadi antara pencapaian yang membanggakan dalam tempoh sembilan bulan itu dengan nilai jualan berjumlah RM3.11 bilion, meningkat 24 peratus berbanding sasaran RM2.5 bilion, di samping mengetengahkan 44 negara pempamer.

Komitmen eksport dari misi perdagangan 2023 merekodkan nilai berjumlah RM13.39 bilion termasuk Korea Selatan (RM2.7 bilion); China (Beijing) (RM2.6 bilion); China (Nanning) (RM3.2 bilion); Hong Kong RM780 juta; Jepun (RM2.1 bilion); serta Amerika Syarikat (RM2.1 bilion). 

Selain itu, MITI kini berusaha untuk memasuki pasaran baharu yang lain seperti Ecuador, Nigeria, Tanzania, Puerto Rico dan Kyrgyzstan bagi memperluas pasaran eksport negara, katanya.

Mengulas lanjut mengenai keutamaan 2024, Tengku Zafrul berkata MITI akan menumpukan kepada usaha mempercepat proses pelaburan dan mencapai sasaran pelaburan ekonomi digital bernilai RM130 bilion pada 2025.

“Selain itu, fokus turut diberikan dalam usaha melengkapkan rasionalisasi agensi penggalakan pelaburan (IPA) pada tahun hadapan,” katanya. 

Dari segi perdagangan, beliau berkata MITI menyasarkan peningkatan sebanyak lima peratus bagi 2024 susulan unjuran Pertubuhan Dagangan Dunia (WTO) yang menunjukkan trend yang agak mencabar.

“Kita juga ingin membuka pasaran baharu termasuk di Timur Tengah, Afrika dan Amerika Selatan,” katanya. 

Beliau berkata MITI akan memperhalus dan menambah baik beberapa perjanjian perdagangan bebas (FTA) yang relevan dengan beberapa pihak, terutama dalam sektor digital dan teknologi hijau.

— BERNAMA