Kerjasama Tenaga Di Laos: TNB Dijangka Catat Pulangan RM2.3 Bilion Mulai 2025

VIENTIANE, 27 Jun (Bernama) — Tenaga Nasional Bhd (TNB) dan Electricite du Lao (EDL) menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) untuk menerokai potensi tenaga boleh baharu hidro di Laos yang dijangka memberikan pulangan RM460 juta hingga RM2.3 bilion setahun kepada TNB mulai 2025.

Langkah itu juga berpotensi meningkatkan perdagangan elektrik rentas sempadan Asean dan membantu Laos menjadi ‘The Battery of Asia’.

MoU yang ditandatangani pada Selasa sempena lawatan rasmi Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim itu juga bertujuan meningkatkan eksport elektrik Laos ke Malaysia melalui kerjasama tiga hala Malaysia-Thailand-Laos.

Selain MoU antara TNB dan EDL, Anwar, yang juga Menteri Kewangan turut menyaksikan pemeteraian dua Memorandum Kerjasama (MoC).

MoC itu melibatkan Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB) dan Lao National Railway State Enterprise (LNRSE) dalam bidang pengangkutan kereta api serta Mutiara Perlis Sdn Bhd (MPSB) dan Thanaleng Dry Port (TDP) dalam bidang pelabuhan darat. 

Kerjasama KTMB Pertingkat Kargo ke Laos Sebanyak 40 Peratus

Kerjasama antara KTMB dan LNRSE dalam bidang pengangkutan kereta api itu termasuk pemindahan teknologi serta pembinaan kapasiti LNRSE selain mewujudkan platform tiket tunggal yang akan memudah cara perjalanan penumpang dan kargo dari Malaysia ke Laos.

Hasil kerjasama ini, kargo dari Malaysia ke Laos dianggarkan akan meningkat sebanyak 40 peratus atau 1.2 juta tan pada tahun pertama selain berpotensi mencapai tahap maksimum 2.4 juta tan setahun dan pendapatan sebanyak RM120 juta setahun.

Rangkaian kereta api ini pula akan disokong oleh Pelabuhan Darat Perlis (PIP) menerusi kerjasama  Mutiara Perlis dan Thanaleng Dry Port (TDP) yang akan memudahkan pergerakan kargo di sempadan melalui Pengaturan Pelabuhan ke Pelabuhan.

Operasi Bersama PIP dan TDP berupaya memudah cara 20 juta tan kargo dan berpotensi memberikan pulangan kepada Malaysia sebanyak RM2.3 bilion setahun di samping menyediakan 520 peluang pekerjaan langsung dan 3,400 peluang pekerjaan dalam perkhidmatan lain yang berkaitan.

Pada majlis itu, MPSB diwakili Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), Wan Ahmad Zaheed Wan Mohamad manakala TDP diwakili Pengarah Urusan, Sakhone Philangam.

Lain-lain wakil syarikat ialah CEO Kumpulan KTMB, Datuk Mohd Rani Hisham Samsudin; Pengarah Urusan LNRE, Daochinda Siharath; Presiden dan CEO TNB Datuk Baharin Din; serta Pengarah Urusan EDL, Chanthaboun Soukaloun.

Majlis itu berlangsung di Pejabat Perdana Menteri Laos di sini dengan disaksikan Anwar dan Perdana Menteri Laos, Sonexay Siphandone.

Anwar kini dalam rangka lawatan rasmi dua hari di Laos mulai semalam, dan merupakan lawatan rasmi pertama beliau ke negara anggota ASEAN itu sejak mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri pada 24 Nov, 2022.

Dagangan dua hala Malaysia dan Laos melonjak sebanyak 425 peratus pada 2022 dengan nilai dagangan mencecah US$255.6 juta (RM1.19 bilion).

Malaysia kekal sebagai pelabur keempat terbesar di Laos dengan jumlah pelaburan sebanyak US$794 juta (RM3.71 bilion).

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Meskipun Hadapi Saingan Geopolitik, AS Kekal Pelabur Utama Di Malaysia – PM Anwar

NEW YORK, 22 Sept (Bernama) — Meskipun wujud persaingan antara Amerika Syarikat (AS) dengan China selain berlaku ketegangan di Laut China Selatan dan peningkatan ketara pelaburan China di Malaysia sejak kebelakangan ini namun, AS kekal menjadi pelabur utama negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata Malaysia ialah sebuah negara merdeka justeru, mengalu-alukan perdagangan dan pelaburan daripada semua pihak.

Pentadbiran AS dahulu dan sekarang sentiasa menyokong dan menjadi sekutu tradisional, katanya.

“Kami juga mempunyai hubungan yang sangat erat dengan China. Saya berasa selesa apabila bertemu Presiden Xi Jinping, dan telah bertemu tiga kali dengan Perdana Menteri Li Qiang,” katanya ketika sesi soal jawab pada acara Invest Malaysia New York di sini, pada Khamis.

Terdahulu, beliau menyampaikan ucap tama Regaining Malaysia’s Lead in Asia (Mengembalikan Penerajuan Malaysia di Asia) pada acara anjuran Bursa Malaysia itu.

Anwar kini berada di sini bagi menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78.

Lebih 100 wakil daripada syarikat utama AS dan pengurus dana menghadiri acara Invest Malaysia itu selain perbincangan meja bulat dengan syarikat Fortune 500 yang diadakan sebelumnya.

“Bagi saya situasi ini meletakkan Malaysia pada kedudukan yang unik untuk memanfaatkan dan meraih faedah daripada hubungan kami dengan AS dan China,” katanya.

Anwar, yang juga Menteri Kewangan, berkata negara memperoleh manfaat daripada pelaburan besar oleh syarikat AS seperti Amazon Web Services, Boeing dan Intel yang semuanya berkembang secara besar-besaran di Malaysia.

Malaysia, kekal sebagai antara negara yang mempunyai infrastruktur terbaik di rantau ini, dan sentiasa melaksanakan langkah untuk membantu pelabur yang bimbang mengenai isu seperti aspek mudah menjalankan perniagaan, prosedur kewangan dan rasuah, katanya.

Pada 2022, AS menyumbang kepada aliran masuk bersih tertinggi ke Malaysia, dengan nilai berjumlah kira-kira RM37.8 bilion.

Pada Ogos lepas, Duta Besar AS di Malaysia, Brian McFeeters (berkhidmat di Malaysia sehingga 24 Ogos, 2023) berkata syarikat AS telah membuat komitmen pelaburan bernilai RM100 bilion dalam pelbagai sektor di Malaysia sejak 18 bulan lepas.

Beliau berkata itu merupakan pelaburan besar dalam bidang yang AS mahu memperkukuh kehadirannya, iaitu sektor elektronik dan semikonduktor, serta segmen pusat data yang merupakan bidang pertumbuhan besar.

— BERNAMA