Malaysia Perlu Proaktif Dapatkan Manfaat Daripada Projek Jambatan Darat Thailand – Penganalisis

ALOR SETAR, 3 Dis (Bernama) — Malaysia tidak boleh menunggu sehingga rancangan Thailand untuk membina jambatan darat direalisasikan bagi mengambil tindakan atau langkah-langkah yang perlu untuk negara mendapat manfaat daripada projek berkenaan.

Felo Institut Dasar Ekonomi dan Kewangan (ECOFI), Pusat Pengajian Ekonomi Kewangan dan Perbankan, Universiti Utara Malaysia (UUM) Prof Madya Dr Shazida Jan Mohd Khan menegaskan impak projek itu khususnya kepada ekonomi negara perlu dinilai dan diperhalusi segera.

“Walaupun projek ini masih lama lagi untuk dilaksanakan, kita (Malaysia) tidak boleh hanya menunggu projek ini siap kerana apabila terbinanya infrastruktur bagi projek ini nanti pastinya akan memberi saingan yang utama kepada sektor perkapalan negara.

“Land brigde ini akan menjadi jalan alternatif yang memberi perkhidmatan yang lebih cepat dan murah daripada segi logistik kepada kapal-kapal yang sebelum ini melalui Selat Melaka,” katanya kepada Bernama ketika diminta mengulas berhubung rancangan Thailand itu yang diumumkan Perdana Menterinya Srettha Thavisin baru-baru ini.

Menurut Shazida Jan, salah satu langkah yang boleh dilakukan Malaysia adalah dengan membangunkan sektor perindustrian dan logistik di kawasan wilayah utara Semenanjung khususnya di negeri Perlis, Kedah dan Pulau Pinang.

Beliau berkata projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP) yang dicadang dibangunkan di Kedah mampu menjadi nilai tambah yang dilihat dapat menyokong projek jambatan darat Thailand itu yang akan memberi manfaat kepada Malaysia.

“Kita perlu melihat kedua-dua projek ini (jambatan darat Thailand dan KXP) secara positif dan menilai daripada segi kekuatan dan kekangan yang sedia ada.

“Apa yang pasti perkhidmatan hab kargo akan berkembang selaras dengan keperluan masa kini dan KXP ini mampu memberi sokongan kepada pelabuhan Pulau Pinang mahupun perkhidmatan kargo Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang secara positif,” katanya.

Sementara itu, Felo Penyelidik di Institut Penyelidikan untuk Indonesia, Thailand dan Singapura di UUM (UUM-ITS) Prof Madya Abdul Rahim Anuar pula berkata Malaysia perlu mengambil bahagian secara langsung dalam pembinaan jambatan darat Thailand itu sekiranya mahu mendapat manfaat daripadanya.

Ia boleh dilakukan menerusi penawaran pelaburan atau kepakaran antara syarikat tempatan dengan syarikat Thailand yang akan terlibat dalam projek itu, katanya.

“Saya melihat projek jambatan darat itu mungkin tidak memberi manfaat kepada Malaysia apabila siap nanti kerana kedudukannya yang agak jauh dari Malaysia, justeru untuk dapat manfaat Malaysia harus terlibat dalam pembinaannya,” kata Abdul Rahim.

Dalam pada itu, Pengerusi Jawatankuasa Industri dan Pelaburan, Pengajian Tinggi dan Sains, Teknologi dan Inovasi Kedah Dr. Haim Hilman Abdullah berkata kerajaan negeri dan Kerajaan Persekutuan perlu mengambil inisiatif untuk meneliti projek tersebut.

“Projek ini cabaran kepada kita…ia sangat memberi kesan daripada sudut geopolitik dan kerajaan negeri Kedah serta kerajaan pusat perlu meneliti,” katanya pada Sidang Dewan Undangan Negeri Kedah, baru-baru ini.

Pada 27 November lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim sebaik selesai mengadakan lawatan sehari ke Sadao, Thailand berkata rancangan negara jiran itu untuk membina projek berkenaan turut akan memberi manfaat kepada Malaysia.

Anwar berkata Perdana Menteri Thailand turut menyuarakan pandangan dan memberi jaminan untuk melibatkan Malaysia dalam projek tersebut.

Sebelum ini, Thailand dilaporkan mengemukakan cadangan untuk membina pelabuhan dan jambatan darat bagi mengurangkan masa perjalanan kapal dengan menghubungkan Teluk Siam dan Laut Andaman.

Srettha dilaporkan memberitahu pelabur di San Francisco, Amerika Syarikat bahawa projek yang dianggar bernilai 1 trilion bath (US$28 bilion) itu boleh memendekkan masa perjalanan kira-kira empat hari dan mengurangkan perbelanjaan perkapalan sebanyak 15 peratus.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

MITI Jangka Pelaksanaan e-Invois Tidak Jejas Jumlah Jualan Kenderaan Tahun Ini

KUALA LUMPUR, 15 Julai (Bernama) — Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) menjangka pelaksanaan e-invois yang dijadualkan bermula secara berperingkat pada Ogos depan tidak akan memberi impak kepada jumlah jualan keseluruhan industri (TIV) pada tahun ini.

Menterinya Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata pelaksanaan sistem e-invois pada bulan depan hanya terpakai kepada syarikat yang mempunyai pendapatan atau jualan tahunan melebihi RM100 juta dan dijangka tidak menjejaskan syarikat jualan kenderaan bersaiz kecil.

“Saya sudah berbincang dengan Institut Automotif, Robotik dan IoT Malaysia (MARii) dan kami berpendapat tidak ada impak ke atas pelaksanaan e-invois, cuma mungkin kegusaran syarikat kecil ini kerana ia akan melibatkan sistem yang perlu mereka ada,” katanya pada sidang media selepas melancarkan inisiatif Akreditasi Halal & Peningkatan Teknologi (HATI), di sini, hari ini.

Tengku Zafrul berkata Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan Kementerian Kewangan (MoF) telah memaklumkan bahawa pelaksanaan sistem e-invois untuk permulaan hanya membabitkan syarikat yang memiliki pendapatan atau hasil melebihi RM100 juta.

“Secara teori sepatutnya tiada kesan kerana penjual kereta…syarikat mereka tidaklah sebesar itu.

“Namun kita tahu ada kerisauan kerana ada segelintir yang menawarkan pinjaman penuh untuk kenderaan, jadi dengan e-invois ia menjadikan transaksi lebih terus, dan amalan ini tidak boleh dilakukan lagi,” katanya.

Beliau berkata demikian bagi mengulas laporan media baru-baru ini yang menyatakan jualan kenderaan dijangka mengalami penurunan permintaan pada Ogos akibat penghapusan pinjaman penuh terhadap pembelian susulan pelaksanaan e-invois.

Kerajaan sebelum ini mengumumkan 4,000 syarikat berpendapatan melebihi RM100 juta disasarkan menjadi kumpulan pertama bagi pelaksanaan e-invois mulai 1 Ogos, 2024.

Syarikat dengan pendapatan atau jualan tahunan melebihi RM25 juta dan sehingga RM100 juta akan mula mengguna pakai e-invois pada 1 Jan, 2025.

Manakala penguatkuasaan penuh sistem e-invois akan dilaksana pada 1 Julai, 2025.

— BERNAMA