Rafizi: Ekosistem Berasaskan Data Harga Akan Dibangunkan Untuk Kawal Inflasi

PUTRAJAYA, 23 Dis (Bernama) — Satu ekosistem berasaskan data harga dari seluruh negara untuk menyuntik keanjalan harga dan bekalan akan dibangunkan dalam usaha membantu mengawal inflasi pada masa akan datang, menurut Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata ekosistem yang akan dilancarkan dalam masa sebulan itu akan dibangunkan dan digerakkan sendiri oleh pengguna untuk membantu menambah keanjalan dari sudut permintaan.

“Saya berharap kita dapat menyediakan ekosistem yang mana tabiat membeli itu banyak dipengaruhi oleh harga berpatutan. (Jadi) peniaga contohnya hendak menaikkan harga barang makanan yang dijual dari semasa ke semasa, dia fikir dua kali (dan) tidak semudah itu,” katanya pada sidang media Penerbitan Indeks Harga Pengguna (IHP) November 2022 di sini hari ini.

 Rafizi berkata kerajaan tidak akan terlibat secara langsung dalam membangunkan platform untuk ekosistem itu, sebaliknya akan membantu mereka yang bersedia membangunkannya dengan menyediakan data berkaitan harga purata sesuatu barangan dari Jabatan Perangkaan Malaysia dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup.

Menurutnya pengguna juga perlu memainkan peranan untuk menjadikan penawaran dan permintaan barangan lebih anjal, termasuk tidak membeli produk yang dijual lebih mahal berbanding sebelumnya, supaya harga sesuatu barangan tidak meningkat terlalu tinggi.

Beliau berkata pengguna di negara ini dilihat masih bersedia untuk membayar harga yang ditawarkan penjual biarpun harga barangan terus meningkat, justeru menyarankan pengguna membeli daripada peniaga yang menawarkan harga berpatutan.

“Bukan boikot. Tetapi, anda tidak perlu membeli kerana ada banyak pengganti. Jika harga yang dikenakan peniaga dirasakan terlalu tinggi berbanding harga purata peniaga lain, sewajarnya pengguna menjauhi peniaga itu agar faktor permintaan yang berkurang akan menekan peniaga untuk menurunkan harga,” katanya.

Menurutnya data IHP November 2022 menunjukkan, satu kategori perbelanjaan paling mempengaruhi inflasi adalah harga barangan makanan dan minuman bukan alkohol iaitu kumpulan perbelanjaan paling besar bagi isi rumah iaitu pada wajaran 29.5 peratus.

“Perbelanjaan makanan dan minuman bukan alkohol pula dipecahkan kepada makanan di rumah (pada wajaran 16.9 peratus perbelanjaan) dan makanan di luar  rumah (pada 11.5 peratus perbelanjaan),” katanya.

Beliau berkata, bagi November 2022, kadar inflasi kekal pada empat peratus, didorong oleh peningkatan harga makanan dan minuman bukan alkohol yang naik pada kadar 7.3 peratus pada bulan itu berbanding 7.1 peratus pada bulan sebelumnya.

Kenaikan ini sebahagiannya disebabkan oleh peningkatan harga makanan siap dimasak, terutamanya berasaskan ayam dan tepung, katanya.

Sehubungan itu, Rafizi berkata usaha mengawal inflasi memerlukan kerjasama semua pihak sama ada kerajaan, peniaga mahupun rakyat.

“Kementerian-kementerian kini giat membangunkan langkah segera untuk membaiki rantaian nilai di sebelah pembekal untuk memastikan harga tidak naik dengan bekalan mencukupi.

“Pada masa sama, saya berpendapat kita wajar menggerakkan kesedaran rakyat supaya lebih tangkas bertindak balas kepada kenaikan harga makanan dan minuman bukan alkohol untuk memastikan hubung kait permintaan dan bekalan lebih anjal,” katanya.

Ketika ditanya langkah kerajaan untuk membantu mengurangkan impak pelaksanaan subsidi secara bersasar kepada rakyat, beliau berharap satu mekanisme yang membolehkan subsidi diagihkan secara adil kepada penerima yang layak dapat dibangunkan pada tahun hadapan.

Beliau berkata ia perlu dibangunkan secepat mungkin bagi membolehkan kerajaan mengagihkan subsidi dan bantuan kewangan kepada rakyat secara bersasar.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Petronas Mungkin Kehilangan Sebahagian Pendapatan Kerana Tidak Menjadi Agregator Gas Tunggal Di Sarawak

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama)– Petroliam Nasional Bhd (Petronas) dijangka kehilangan sebahagian daripada pendapatannya kerana tidak lagi menjadi pengagregat gas tunggal di Sarawak, kata RHB Investment Bank Bhd (RHB IB).

Dalam nota penyelidikan hari ini, bank itu berkata terdapat banyak perbincangan mengenai Petronas yang dijangka memotong perbelanjaan modal (capex) berikutan berita Petroleum Sarawak Bhd (Petros) akan mengambil alih pembelian dan penjualan gas asli Sarawak daripada Petronas.

Pengambilalihan itu akan bermula pada separuh kedua 2024.

“Kami mungkin menyaksikan beberapa potensi dalam gangguan operasi bagi tempoh terdekat sebelum banyak kejelasan atau penyelesaian jelas dicapai antara Petros dan Petronas.

“Bagaimanapun, kami percaya bahawa pada akhirnya kedua-dua pihak mahu memaksimumkan pengeluaran, terutamanya apabila harga minyak dijangka kekal stabil,” tambahnya.

Selain itu, RHB IB berpendapat pemotongan capex domestik yang drastik oleh satu pihak adalah tidak mampan dalam jangka panjang kerana ia akhirnya akan menjejaskan kedudukan minyak dan gas (O&G) Malaysia di rantau ini.

Sebelum ini Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM300 bilion antara 2023 dan 2027 (RM50 bilion setahun) yang merangkumi perbelanjaan modal purata domestik RM22.6 bilion setahun (capex lima tahun RM113 bilion).

Bank pelaburan itu berkata Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM52.8 bilion pada tahun kewangan 2023, dengan pembahagian yang hampir sama untuk portfolio domestik dan antarabangsanya.

“Segmen huluan dan gas masing-masing menyumbang 52 peratus dan 22 peratus daripada capex domestik, dan pemindahan peranan pengumpul gas tunggal kepada Petros mungkin membawa kepada pemotongan capex yang lebih ketara dalam segmen gas.

“Walaupun kami mungkin melihat beberapa gangguan operasi yang berpotensi dalam tempoh terdekat, kami masih menganggap resolusi yang perlu dicapai antara kedua-dua pihak terbabit tanpa menjejaskan pengeluaran sedia ada dan pelaburan domestik masa depan untuk memperoleh permintaan gas global yang semakin meningkat,” katanya.

Bank pelaburan itu berkata impak pendapatan terhadap Petronas juga kekal tidak menentu, tetapi langkah itu mungkin menjejaskan keupayaannya untuk berbelanja.

Secara keseluruhannya, walaupun terdapat ketidaktentuan yang semakin meningkat terhadap hala tuju dan strategi Petronas, RHB IB masih mengekalkan saranan ‘overweight’ terhadap sektor O&G.

Buat masa ini, bank pelaburan itu terus memihak kepada pemain perkhidmatan huluan dengan pendedahan yang lebih besar dalam bidang berkaitan penyelenggaraan, kerana ia memberikan daya tahan dalam pendapatan yang lebih besar, ditambah pula dengan syarikat yang memiliki kepelbagaian antarabangsa seperti Yinson, MISC dan Bumi Armada.

–BERNAMA