Rafizi: Ekosistem Berasaskan Data Harga Akan Dibangunkan Untuk Kawal Inflasi

PUTRAJAYA, 23 Dis (Bernama) — Satu ekosistem berasaskan data harga dari seluruh negara untuk menyuntik keanjalan harga dan bekalan akan dibangunkan dalam usaha membantu mengawal inflasi pada masa akan datang, menurut Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata ekosistem yang akan dilancarkan dalam masa sebulan itu akan dibangunkan dan digerakkan sendiri oleh pengguna untuk membantu menambah keanjalan dari sudut permintaan.

“Saya berharap kita dapat menyediakan ekosistem yang mana tabiat membeli itu banyak dipengaruhi oleh harga berpatutan. (Jadi) peniaga contohnya hendak menaikkan harga barang makanan yang dijual dari semasa ke semasa, dia fikir dua kali (dan) tidak semudah itu,” katanya pada sidang media Penerbitan Indeks Harga Pengguna (IHP) November 2022 di sini hari ini.

 Rafizi berkata kerajaan tidak akan terlibat secara langsung dalam membangunkan platform untuk ekosistem itu, sebaliknya akan membantu mereka yang bersedia membangunkannya dengan menyediakan data berkaitan harga purata sesuatu barangan dari Jabatan Perangkaan Malaysia dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup.

Menurutnya pengguna juga perlu memainkan peranan untuk menjadikan penawaran dan permintaan barangan lebih anjal, termasuk tidak membeli produk yang dijual lebih mahal berbanding sebelumnya, supaya harga sesuatu barangan tidak meningkat terlalu tinggi.

Beliau berkata pengguna di negara ini dilihat masih bersedia untuk membayar harga yang ditawarkan penjual biarpun harga barangan terus meningkat, justeru menyarankan pengguna membeli daripada peniaga yang menawarkan harga berpatutan.

“Bukan boikot. Tetapi, anda tidak perlu membeli kerana ada banyak pengganti. Jika harga yang dikenakan peniaga dirasakan terlalu tinggi berbanding harga purata peniaga lain, sewajarnya pengguna menjauhi peniaga itu agar faktor permintaan yang berkurang akan menekan peniaga untuk menurunkan harga,” katanya.

Menurutnya data IHP November 2022 menunjukkan, satu kategori perbelanjaan paling mempengaruhi inflasi adalah harga barangan makanan dan minuman bukan alkohol iaitu kumpulan perbelanjaan paling besar bagi isi rumah iaitu pada wajaran 29.5 peratus.

“Perbelanjaan makanan dan minuman bukan alkohol pula dipecahkan kepada makanan di rumah (pada wajaran 16.9 peratus perbelanjaan) dan makanan di luar  rumah (pada 11.5 peratus perbelanjaan),” katanya.

Beliau berkata, bagi November 2022, kadar inflasi kekal pada empat peratus, didorong oleh peningkatan harga makanan dan minuman bukan alkohol yang naik pada kadar 7.3 peratus pada bulan itu berbanding 7.1 peratus pada bulan sebelumnya.

Kenaikan ini sebahagiannya disebabkan oleh peningkatan harga makanan siap dimasak, terutamanya berasaskan ayam dan tepung, katanya.

Sehubungan itu, Rafizi berkata usaha mengawal inflasi memerlukan kerjasama semua pihak sama ada kerajaan, peniaga mahupun rakyat.

“Kementerian-kementerian kini giat membangunkan langkah segera untuk membaiki rantaian nilai di sebelah pembekal untuk memastikan harga tidak naik dengan bekalan mencukupi.

“Pada masa sama, saya berpendapat kita wajar menggerakkan kesedaran rakyat supaya lebih tangkas bertindak balas kepada kenaikan harga makanan dan minuman bukan alkohol untuk memastikan hubung kait permintaan dan bekalan lebih anjal,” katanya.

Ketika ditanya langkah kerajaan untuk membantu mengurangkan impak pelaksanaan subsidi secara bersasar kepada rakyat, beliau berharap satu mekanisme yang membolehkan subsidi diagihkan secara adil kepada penerima yang layak dapat dibangunkan pada tahun hadapan.

Beliau berkata ia perlu dibangunkan secepat mungkin bagi membolehkan kerajaan mengagihkan subsidi dan bantuan kewangan kepada rakyat secara bersasar.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

KWAP Lancarkan Dana Perintis Dengan Saiz RM500 Juta

Komitmen strategik untuk memperkasa syarikat pemula dalam sektor teknologi, memacu inovasi  dan menyokong daya tahan ekonomi 

• RM250 juta diperuntukan untuk pelaburan modal teroka yang berfokuskan Malaysia • RM250 juta diperuntukan untuk pelaburan terus ke syarikat pemula Malaysia yang  berpotensi tinggi 

Kuala Lumpur, 21 September 2023 – Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) [KWAP] hari  ini melancarkan Dana Perintis, yang disasarkan untuk memberi sokongan kepada ekosistem  modal teroka (VC) Malaysia. Dengan komitmen untuk melabur sehingga RM500 juta dalam  tempoh 18 hingga 24 bulan akan datang, KWAP mensasarkan inisiatif pemerkasaan syarikat  pemula untuk memacu inovasi dan menyokong daya tahan ekonomi.  

Dana Perintis yang dilancarkan oleh Menteri Ekonomi, YB Tuan Mohd Rafizi Ramli di Pejabat  KWAP hari ini telah diasaskan berdasarkan dua kategori strategik: pelaburan ke dalam modal  teroka yang memfokuskan Malaysia dan pelaburan terus dalam syarikat yang berada di tahap  permulaan. Dengan peruntukan sebanyak RM250 juta untuk setiap kategori, inisiatif KWAP ini  disasarkan untuk memacu pertumbuhan dalam landskap keusahawanan selari dengan komitmen  kelestarian KWAP sebagai salah satu organisasi yang menyokong Prinsip Pelaburan  Bertanggungjawab Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.  

“KWAP menyedari potensi untuk berinovasi serta pertumbuhan dalam ekosistem peringkat awal  di Malaysia,” kata Encik Hazman Hilmi Sallahuddin, Ketua Pegawai Pelaburan di KWAP. “Kami  berbangga untuk memperkenalkan Dana Perintis, sebuah inisiatif yang menyokong komitmen  untuk memacu pertumbuhan industri syarikat pemula di Malaysia. Dengan Dana Perintis, kami  bukan sahaja menyalurkan modal kewangan, tetapi juga melabur kepakaran, sumber dan  komitmen untuk melihat syarikat pemula Malaysia berjaya melangkah ke pentas dunia,  terutamanya untuk syarikat yang disokong secara terus.”  

Sebagai salah satu daripada pelabur terkemuka di Malaysia, KWAP berhasrat untuk memainkan  peranan penting dalam memacu negara ke arah ekosistem peringkat awal yang 

memberangsangkan. Dengan melabur secara strategik dan menangani jurang kritikal, KWAP  menyasarkan untuk menggerakkan trajektori pertumbuhan landskap syarikat pemula, dan  memperolehi pulangan risiko terselaras yang menarik kepada pihak berkepentingannya. 

Sebahagian besar daripada dana sehingga RM250 juta akan disalurkan kepada pelaburan ke  dalam dana modal teroka dengan pendedahan berfokuskan kepada Malaysia. Ini selari dengan  wawasan KWAP untuk menyokong dan membangunkan ekosistem teroka yang mampu berdiri  sendiri. Modal teroka ini akan berfungsi sebagai pemangkin dinamik, memupuk inovasi dalam  kalangan syarikat pemula dan memberikan dana yang mencukupi bersama bimbingan yang  sewajarnya. Pelaburan strategik KWAP akan merangkumi keseluruhan spektrum perjalanan  syarikat pemula – daripada syarikat pemacu kepada syarikat pengurus pertumbuhan. Ini akan menyumbang kepada pematangan keseluruhan ruang modal teroka di Malaysia. Selari dengan  pelaburan dana, RM250 juta lagi akan didedikasikan kepada pelaburan terus ke dalam syarikat  yang berpotensi di peringkat awal. Ini membuktikan komitmen KWAP dalam memupuk syarikat  pemula melalui fasa pertumbuhan dan pengembangan.  

“Kami berdedikasi untuk memperkasa syarikat pemula dan PKS, menyokong tenaga kerja, dan  memupuk inovasi. Dalam mencapai visi ini, KWAP telah mengenalpasti beberapa syarikat pemula  berpotensi untuk dilabur, yang kini menggajikan kira-kira 1,000 rakyat Malaysia daripada pelbagai  latar belakang,” tambah Hazman Hilmi. 

Pelancaran Dana Perintis ini selari dengan inisiatif Ekonomi Madani dan mencerminkan fokus  KWAP dalam memperkasa pertumbuhan PKS, memacu perkembangan ekonomi serta  menyumbang kepada masa hadapan keusahawan di Malaysia.  

Dalam fasa KWAP melaksanakan inisiatif ini, KWAP akan terus menggalas peranan dan komitmen  kepada komuniti pesara yang merupakan pemegang taruh utama kami, untuk merangsang  pertumbuhan dana pencen, dan membolehkan KWAP memenuhi amanahnya selari dengan  slogannya “Teman Persaraan Anda”.