Ringgit Dijangka Catat Prestasi Lebih Baik Berbanding Dolar AS Pada 2024

KUALA LUMPUR, 4 Dis (Bernama) — Mata wang serantau termasuk ringgit dijangka mencatat prestasi yang lebih baik berbanding dolar AS pada tahun akan datang, disokong oleh berita dan petunjuk bahawa Kadar Dana Persekutuan AS kemungkinan menghampiri paras tertinggi.

Timbalan Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) Adnan Zaylani Mohamad Zahid berkata asas Malaysia juga dilihat positif dengan pengumuman kerajaan mengenai pelbagai projek pembangunan yang berkaitan dengan infrastruktur, peralihan tenaga dan Pelan Induk Perindustrian Baharu (NIMP 2030). 

“Jika senario menunjukkan perkembangan global dengan kadar faedah tertinggi di pasaran maju pada tahun depan, atau pada masa ini, justeru, mata wang di rantau ini secara keseluruhannya, termasuk ringgit, dijangka mencatat prestasi yang lebih baik.

“Bagaimanapun, kita tidak boleh mengambil mudah mengenai perkara itu. BNM akan terus memantau dan mengambil tindakan yang sewajarnya dalam pasaran, dan terus bekerjasama dengan industri kewangan dan media untuk memahami keperluan naratif yang seimbang,” katanya kepada media pada Bengkel Media BNM 2023 di sini hari ini. 

Beliau berkata mensensasikan liputan yang berat sebelah hanya akan mewujudkan kebimbangan serta media mempunyai tanggungjawab dan kuasa untuk memastikan keyakinan dan kepercayaan orang ramai.

Selepas 11 kenaikan sejak Mac 2022, kadar Fed yang menjadi penanda aras kini berada antara 5.25 peratus dan 5.5 peratus.

Mengulas mengenai usaha kerajaan untuk mengurangkan turun naik ringgit, Adnan Zaylani berkata ini adalah mandat BNM dan inisiatif telah diambil sepanjang tahun lepas.

Beliau turut menjangka lebih banyak aliran berita pada suku tahun akan datang mengenai pelaburan langsung asing (FDI) di negara ini.

“Itu juga akan mewujudkan lebih banyak momentum untuk ringgit. Oleh itu, kami positif untuk ringgit pada tahun akan datang dan ramai penganalisis pasaran turut mengunjurkan ringgit yang lebih kukuh pada tahun akan datang,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Ringgit Muncul Mata Wang Berprestasi Terbaik Di Asia Hasil Tindakan Bersepadu Kerajaan

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama) — Ringgit muncul sebagai mata wang berprestasi terbaik di rantau Asia berbanding dolar US sejak pelaksanaan tindakan bersepadu oleh kerajaan dan Bank Negara Malaysia (BNM) pada 26 Februari 2024, kata Kementerian Kewangan (MoF).

Menerusi jawapan bertulis di Dewan Negara, MoF berkata ia susulan usaha menggalakkan aliran masuk dana lebih konsisten ke dalam pasaran kewangan domestik termasuk penghantaran balik dan pertukaran pendapatan pelaburan asing oleh syarikat berkaitan kerajaan.

“Setakat 17 Julai 2024, ringgit diniagakan pada paras 4.6642 berbanding 4.7987, nilai tukaran terendah pernah dicatatkan pada tahun ini. 

“Selain itu, kadar pertukaran efektif nominal (NEER) ringgit yang merupakan kayu ukur prestasi mata wang tempatan berbanding rakan dagangan utama juga telah meningkat sebanyak 3.4 peratus,” katanya.

MoF berkata demikian sebagai menjawab soalan Senator Datuk Shamsuddin Abd Ghaffar yang bertanya mengenai apakah usaha dilakukan kerajaan ke arah penambahbaikan nilai ringgit berbanding dolar US dan bila usaha itu akan berjaya.

Menurut kementerian, BNM akan terus mengambil langkah-langkah wajar untuk memastikan kestabilan mata wang dan pasaran pertukaran asing domestik. 

“Perkara ini termasuk mengambil langkah operasi intervensi dalam pasaran pertukaran asing untuk membendung pergerakan mata wang yang dianggap berlebihan,” katanya. 

MOF turut menegaskan kerajaan kekal komited dan fokus dalam usaha pelaksanaan polisi pembaharuan struktur dan pengukuhan fiskal. 

Pelbagai usaha telah dijalankan dan mula menampakkan hasil positif seperti pelaburan yang diluluskan kekal menggalakkan bagi tahun 2023 (2023: RM330 bilion; 2022: 267.8 bilion) serta suku pertama 2024 sebanyak RM89.7 bilion (Suku Pertama 2023: RM71.4 bilion).

Selepas enam tahun, JP Morgan telah menaikkan taraf Malaysia daripada ‘underweight’ kepada ‘neutral’ berikutan dasar pembaharuan struktur yang dilaksanakan termasuk pelaburan dalam membangunkan pusat hab data serantau dan teknologi hijau. 

“Ini menunjukkan bahawa pelabur kekal yakin terhadap perkembangan ekonomi negara dan dengan usaha dilakukan oleh kerajaan. Aliran masuk dana dan pelaburan asing ini dijangka akan berterusan dan ia akan menyokong pengukuhan nilai ringgit,” kata MOF.

— BERNAMA