Sektor Tenaga 2023 Berterusan Dipengaruhi Konflik Geopolitik

KUALA LUMPUR, 28 Nov (Bernama) — Ia tidak pernah menjadi momen yang membosankan dalam pasaran tenaga tahun ini kerana industri terus dipengaruhi oleh konflik geopolitik yang sentiasa tidak menentu, pemotongan pengeluaran oleh Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dan tarikan permintaan-bekalan minyak dunia.

Walaupun beberapa tekanan serta-merta daripada krisis tenaga global telah berkurangan, ekonomi global kekal tidak tenang dengan inflasi yang degil, kos pinjaman yang melambung dan tahap hutang yang meninggi. Dan risiko gangguan seterusnya sentiasa berlaku dalam industri.

Niaga hadapan minyak mencecah paras tertinggi 2023 pada 28 Sept di tengah-tengah jangkaan bekalan yang terhad kerana inventori di hab penyimpanan terbesar di AS semakin jatuh menghampiri tahap operasi minimum.

West Texas Intermediate (WTI) melonjak lebih 3.0 peratus untuk ditutup pada US$93.68 setong berikutan kejatuhan stok simpanan kepada hanya di bawah 22 juta tong; kemudahan penyimpanan itu dianggap sebagai penanda aras bagi harga minyak AS. Niaga hadapan minyak Brent juga meningkat, diniagakan lebih 2.5 peratus lebih tinggi kepada US$96.55 setong.

Pada 7 Nov, harga minyak menjunam ke paras terendah berikutan data ekonomi China yang bercampur-campur dan apabila eksport OPEC yang meningkat meredakan kebimbangan mengenai pasaran yang ketat di tengah-tengah pengukuhan dolar AS.

Minyak Brent ditutup pada US$81.61 setong, turun 4.2 peratus, manakala niaga hadapan minyak mentah WTI AS ditutup pada US$77.37 setong, turun 4.3 peratus.

Konflik Timur Tengah dan pemotongan pengeluaran 

Lebih setahun selepas pencerobohan Rusia, pertempuran yang berterusan di Ukraine kini disertai pula risiko konflik berlarutan di Timur Tengah di tengah-tengah konflik ketenteraan dan politik di antara Israel dan Palestin yang bermula pada 7 Okt.

Peningkatan mendadak risiko geopolitik di Timur Tengah, rantau yang menyumbang lebih daripada satu pertiga perdagangan minyak menerusi laut, menyebabkan pasaran menjadi bimbang.

Hong Leong Investment Bank, dalam tinjauan sektor pada awal November, berkata ia tidak menjangkakan risiko bekalan dari rantau itu selagi konflik berkenaan hanya berlaku di Semenanjung Gaza.

Walaupun Arab Saudi dan Rusia meneruskan pemotongan pengeluaran sukarela mereka hingga akhir tahun, Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA) dalam laporan pasaran minyaknya pada Oktober 2023 menekankan bahawa kadar faedah yang ‘lebih tinggi untuk tempoh yang lebih lama’ boleh memperlahankan pertumbuhan ekonomi dan permintaan.

Tiada negara yang menjadi pulau tenaga

Walaupun keadaan politik dan ketegangan geopolitik berada di hadapan kesan daripada industri minyak dan gas, jangan lupa terhadap dorongan global ke arah sumber tenaga yang lebih bersih dan lebih mampan.

Langkah ke arah memperoleh sumber tenaga yang mampan ini juga akan mengukuhkan pertahanan terhadap kejutan disebabkan minyak pada masa hadapan.

Rakan Pengurusan SPI Asset Management Stephen Innes berkata syarikat-syarikat dalam sektor minyak dan gas mula meneroka pilihan tenaga boleh diperbaharui dan melabur dalam teknologi untuk mengurangkan jejak karbon mereka.

Beliau menyatakan beberapa syarikat minyak dan gas sedang mengembangkan pelaburan mereka dengan mempelbagaikan sumber tenaga boleh diperbaharui seperti solar, angin dan biobahan api.

“Sebab utama di sebalik kepelbagaian ini ialah pertimbangan ekonomi dan keinginan untuk beralih ke arah amalan yang lebih mampan. Malaysia mencapai kemajuan yang ketara ke arah ini,” kata Innes kepada Bernama.

Dalam sektor minyak dan gas, kemajuan teknologi seperti kecerdasan buatan, analisis data dan automasi kini mengoptimumkan penerokaan, pengeluaran dan kecekapan operasi.

Pada Mac tahun ini, firma minyak nasional Petronas mengumumkan rancangannya untuk membelanjakan RM300 bilion bagi perbelanjaan modal dalam tempoh lima tahun akan datang, dengan 80 peratus daripadanya menumpukan pada perniagaan teras hidrokarbonnya untuk meningkatkan sekuriti tenaga sambil mencapai keseimbangan dalam usaha peralihan tenaga .

Sebagai pemain Perkhidmatan dan Peralatan Minyak dan Gas (OGSE), kerajaan bercadang untuk melaksanakan semakan separuh penggal Pelan Tindakan Industri OGSE Kebangsaan 2021-2030 tahun depan yang akan merangkumi kemampanan dan peralihan tenaga untuk industri.

Risiko perubahan iklim

Perubahan iklim memberi impak yang besar di Malaysia. Justeru kerajaan berada di peringkat awal menggubal rang undang-undang perubahan iklim negara dalam tempoh dua hingga tiga tahun akan datang. Rang undang-undang baharu itu akan menerima pakai pendekatan di seluruh negara merangkumi penglibatan dengan pihak-pihak berkepentingan yang berkaitan.

Dengan krisis tenaga global yang memacu kesegeraan mendadak dalam pelaksanaan tenaga boleh diperbaharui, Putrajaya telah memperkenalkan pelan hala tuju dan dasar dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk mempercepatkan komitmennya untuk mencapai pelepasan karbon sifar bersih menjelang 2050.

Pada Ogos tahun ini, kerajaan melancarkan Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR), menggariskan usaha untuk mencapai sistem tenaga yang mampan dan inklusif dengan jangkaan pengurangan 32 peratus dalam pelepasan di sektor tenaga, selain membawa masuk jumlah pelaburan langsung asing hijau yang lebih tinggi ke dalam negara.

Bagaimanakah harga pasaran bagi tenaga pada 2024?

Pada 2024, keadaan kesihatan ekonomi global akan memberi impak besar kepada permintaan minyak dan gas.

Menurut IEA, permintaan minyak global dijangka perlahan kepada 900,000 tong sehari pada 2024 kerana pemulihan semula pasca-COVID-19 telah kehabisan tenaga manakala pengembangan ekonomi menjadi perlahan dan peningkatan dari segi kecekapan tenaga menjejaskan penggunaan minyak.

Innes berkata pertumbuhan ekonomi cenderung untuk memacu penggunaan tenaga, jadi perubahan dalam keadaan ekonomi boleh menjejaskan industri.

Pada masa yang sama, beliau menyatakan perubahan dalam peraturan yang berkaitan dengan piawaian alam sekitar, langkah-langkah keselamatan dan pengurangan pelepasan boleh memberi kesan kepada cara syarikat minyak dan gas beroperasi manakala peraturan akan terus memaksa minyak dan gas untuk melaksanakan kepelbagaian daripada fosil kepada yang boleh diperbaharui.

“Kuasa penggerak untuk semua ini ialah Akta Pengurangan Inflasi (IRA) AS, yang bukan sahaja menggalakkan tenaga boleh diperbaharui dan menyumbang kepada perlindungan iklim tetapi juga menggalakkan ekonomi bertukar kepada hijau, yang akan kekal sebagai tumpuan besar untuk industri pada 2024,” kata Innes.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Cadangan Naikkan OPR Untuk Perkukuhkan Nilai Ringgit Bukan Langkah Sesuai – Fahmi

PUTRAJAYA, 21 Feb (Bernama) — Sebarang cadangan menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) bertujuan memperkukuhkan nilai mata wang negara merupakan langkah yang tidak sesuai ketika ini, ia juga akan memberi kesan kepada rakyat, kata Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil.

“Saya ambil maklum ada sesetengah pihak beri komen, saya tak pasti sama ada pihak tertentu ini mahu Bank Negara Malaysia (BNM) menaikkan OPR. Saya jangka itu bukan satu perkara yang akan membantu rakyat pada waktu ini.

“Perdana Menteri (Datuk Seri Anwar Ibrahim) cakna mengenai perkara ini dan saya rasa itu bukan langkah baik pada waktu ini. Apapun BNM yang akan putuskan,” katanya yang juga jurucakap Kerajaan Perpaduan.

Beliau berkata demikian dalam sidang media pasca Mesyuarat Kabinet di Kementerian Komunikasi di sini hari ini bagi mengulas sama ada Mesyuarat Jemaah Menteri pada Rabu membincangkan mengenai prestasi semasa ringgit namun Fahmi menjelaskan tiada sebarang perbincangan dibuat mengenainya.

Menurut Fahmi, penjelasan mengenai prestasi ringgit telah diberikan oleh Gabenor BNM Datuk Abdul Rasheed Ghaffour semalam dan Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan baru-baru ini

Abdul Rasheed dalam satu kenyataan dikeluarkan semalam berkata BNM berpandangan bahawa paras ringgit pada masa ini tidak mencerminkan prospek positif ekonomi Malaysia pada masa akan datang dan prestasi ringgit baru-baru ini sama seperti mata wang serantau lain, dipengaruhi oleh faktor-faktor luaran.

Selain itu, mengenai peletakan jawatan tiga pengurusan kanan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Fahmi berkata mesyuarat Jemaah Menteri tidak membincangkan mengenainya.

“Perkara ini tidak dibincangkan. Belum lagi…kami menerima pemakluman terkini, apakah statusnya. Tapi saya percaya Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan (Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin) ada meneliti perkara ini dan sekiranya ada pemakluman nanti, ia akan diumumkan kemudian,” katanya.

Sebelum ini, LTAT menyaksikan peletakan jawatan Ketua Eksekutifnya Datuk Ahmad Nazim Abd Rahman pada 31 Januari lepas diikuti oleh Pengerusi LTAT Jeneral (B) Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor pada 8 Februari dan pada 20 Februari, Pengarah Kanan Strategi LTAT Dayana Rogayah Omar dilaporkan mengemukakan surat peletakan jawatan.

— BERNAMA

TAG : OPR, Fahmi, Anwar, ringgit, LTAT