Usaha Malaysia Untuk Meningkatkan Pematuhannya Terhadap WTO Membuahkan Hasil – MITI

KUALA LUMPUR, 10 Feb (Bernama) — Usaha Malaysia untuk meningkatkan pematuhannya kepada Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) dan mengekalkan persekitaran perdagangan yang terbuka dan telus membuahkan hasil apabila bilangan soalan yang dibangkitkan pada Semakan Semula Dasar Perdagangan (TPR) kelapan di Geneva, Switzerland berkurangan dengan ketara. 

Malaysia telah menerima sejumlah 367 soalan daripada 28 ahli WTO dengan majoriti soalan dari Amerika Syarikat, India, Australia, Kesatuan Eropah dan negara-negara anggota ASEAN.

Untuk rekod, bilangan soalan bertulis yang diterima oleh Malaysia pada TPR kelapan berkurangan berbanding 476 soalan diterima pada 2018, yang mencerminkan usaha Malaysia untuk meningkatkan pematuhannya kepada WTO dan mengekalkan persekitaran perdagangan yang terbuka dan telus, kata satu kenyataan dari Geneva kepada Bernama

Ia berkata soalan-soalan ini merangkumi pelbagai bidang seperti keterbukaan perdagangan, hak harta intelek, sekuriti makanan, pensijilan halal, perkhidmatan kewangan, pembangunan mampan, e-dagang, pembangunan PKS, perjanjian perdagangan bebas, piawaian, serta isu berkaitan perdagangan dan jantina.

“Malaysia komited untuk menegakkan sistem perdagangan pelbagai hala yang berasaskan peraturan, serta melaksanakan pembaharuan ekonomi dan amalan baik dalam bidang perdagangan, pelaburan dan kemampanan alam sekitar,” kata Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Seri Isham Ishak yang mengetuai delegasi Malaysia ke mesyuarat tersebut.

 TPR Malaysia kelapan telah diadakan pada 8 Feb dan 10 Feb, 2023.

Kementerian dan agensi-agensi lain yang terlibat ialah Kementerian Kewangan; Kementerian Perladangan dan Komoditi; Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan; Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim; Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup; Bank Negara Malaysia, Jabatan Kastam Diraja Malaysia dan Lembaga Minyak Sawit Malaysia.

Kenyataan itu juga berkata 37 ahli WTO melakukan intervensi dengan mengemukakan soalan dan memberikan komen positif mengenai dasar perdagangan dan pelaburan Malaysia semasa TPR dua hari itu.

Kebanyakan ahli telah memuji Malaysia di atas prestasi ekonominya walaupun menghadapi cabaran disebabkan pandemik, serta usaha berterusan Malaysia untuk menambah baik perundangan domestiknya bagi memenuhi piawaian antarabangsa terutamanya dalam bidang harta intelek dan hak pekerja.

Ahli WTO juga memuji sumbangan produktif Malaysia dalam perjanjian perdagangan serantau seperti Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) dan Perjanjian Komprehensif dan Progresif bagi Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP). Ahli-ahli mencerap perkembangan itu sebagai sesuatu yang baik untuk liberalisasi perdagangan pelbagai hala yang progresif.

Malaysia dipuji kerana penyertaan aktifnya dalam perbincangan WTO, seperti Inisiatif Kenyataan Bersama mengenai Kemudahan Pelaburan untuk Pembangunan (IFD) dan e-Dagang, mesyuarat Pembaharuan Kumpulan Cairns dan WTO. Pada masa ini, Perwakilan Tetap Malaysia di Geneva diketuai oleh Duta Besar Syahril Syazli Ghazali.

TPR ialah pelaksanaan yang dimandatkan dalam perjanjian WTO, sebagai sebahagian daripada obligasi ketelusan, yang mana dasar perdagangan dan berkaitan perdagangan Ahli-ahli WTO diperiksa dan dinilai. TPR Malaysia sebelum ini telah diadakan pada 2018.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Meskipun Hadapi Saingan Geopolitik, AS Kekal Pelabur Utama Di Malaysia – PM Anwar

NEW YORK, 22 Sept (Bernama) — Meskipun wujud persaingan antara Amerika Syarikat (AS) dengan China selain berlaku ketegangan di Laut China Selatan dan peningkatan ketara pelaburan China di Malaysia sejak kebelakangan ini namun, AS kekal menjadi pelabur utama negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata Malaysia ialah sebuah negara merdeka justeru, mengalu-alukan perdagangan dan pelaburan daripada semua pihak.

Pentadbiran AS dahulu dan sekarang sentiasa menyokong dan menjadi sekutu tradisional, katanya.

“Kami juga mempunyai hubungan yang sangat erat dengan China. Saya berasa selesa apabila bertemu Presiden Xi Jinping, dan telah bertemu tiga kali dengan Perdana Menteri Li Qiang,” katanya ketika sesi soal jawab pada acara Invest Malaysia New York di sini, pada Khamis.

Terdahulu, beliau menyampaikan ucap tama Regaining Malaysia’s Lead in Asia (Mengembalikan Penerajuan Malaysia di Asia) pada acara anjuran Bursa Malaysia itu.

Anwar kini berada di sini bagi menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78.

Lebih 100 wakil daripada syarikat utama AS dan pengurus dana menghadiri acara Invest Malaysia itu selain perbincangan meja bulat dengan syarikat Fortune 500 yang diadakan sebelumnya.

“Bagi saya situasi ini meletakkan Malaysia pada kedudukan yang unik untuk memanfaatkan dan meraih faedah daripada hubungan kami dengan AS dan China,” katanya.

Anwar, yang juga Menteri Kewangan, berkata negara memperoleh manfaat daripada pelaburan besar oleh syarikat AS seperti Amazon Web Services, Boeing dan Intel yang semuanya berkembang secara besar-besaran di Malaysia.

Malaysia, kekal sebagai antara negara yang mempunyai infrastruktur terbaik di rantau ini, dan sentiasa melaksanakan langkah untuk membantu pelabur yang bimbang mengenai isu seperti aspek mudah menjalankan perniagaan, prosedur kewangan dan rasuah, katanya.

Pada 2022, AS menyumbang kepada aliran masuk bersih tertinggi ke Malaysia, dengan nilai berjumlah kira-kira RM37.8 bilion.

Pada Ogos lepas, Duta Besar AS di Malaysia, Brian McFeeters (berkhidmat di Malaysia sehingga 24 Ogos, 2023) berkata syarikat AS telah membuat komitmen pelaburan bernilai RM100 bilion dalam pelbagai sektor di Malaysia sejak 18 bulan lepas.

Beliau berkata itu merupakan pelaburan besar dalam bidang yang AS mahu memperkukuh kehadirannya, iaitu sektor elektronik dan semikonduktor, serta segmen pusat data yang merupakan bidang pertumbuhan besar.

— BERNAMA