Bank Muamalat Sasar Transaksi Rentas Sempadan RM5 Bilion Tahun Depan Di Platform Visa B2B Connect

KUALA LUMPUR, 12 Sept (Bernama) — Bank Muamalat Malaysia Bhd menyasarkan transaksi rentas sempadan bernilai RM5 bilion menjelang akhir 2024 dengan memanfaatkan platform Visa Business to Business Connect (Visa B2B Connect).

Ketua Pegawai Operasinya Zury Rahimee Zainal Abiden berkata menyedari jumlah nilai transaksi rentas sempadan yang tinggi di Malaysia, bank itu mengambil peluang untuk memudahkan permintaan kiriman wang antarabangsa, menawarkan peluang perniagaan untuk pengembangan global melalui transaksi yang lancar.

“Bagi tempoh lapan bulan pertama tahun ini kami telah melakukan transaksi bernilai RM3 bilion dan dengan memanfaatkan platform B2B ini, kami berharap dapat menambah RM500 juta nilai transaksi sehingga akhir tahun,” katanya kepada Bernama selepas melancarkan Visa B2B Connect hari ini.

Bank Muamalat juga mengumumkan perkongsian strategiknya dengan syarikat teknologi pembayaran utama global, Visa.

Kerjasama ini menandakan mercu jaya penting dalam usaha Bank Muamalat menjadi bank pertama di Malaysia untuk melaksanakan platform Visa B2B Connect, yang membolehkan ia menjadi saluran utama bagi pembayaran rentas sempadan, dengan platform Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) menjadi alternatif kepada pelanggan.

Langkah Bank Muamalat menyepadukan Visa B2B Connect ke dalam Platform Perniagaan Bank Muamalat (iBiz) menawarkan peluang yang tidak pernah diberikan sebelum ini kepada syarikat, agensi, kementerian dan perniagaan bagi pengembangan di peringkat global, sekali gus meletakkan Bank Muamalat di hadapan dalam inovasi industri.

Zury Rahimee berkata, dana boleh dipindahkan dengan pantas dan selamat, secara terus daripada bank pengeluar kepada bank penerima, pada kos yang lebih rendah.

“Proses ini mengurangkan kadar kelewatan dan kerumitan transaksi antarabangsa yang berkaitan.

“Pelanggan juga dapat membuat semakan status pembayaran hampir dalam masa sebenar, meningkatkan ketelusan dan juga aliran transaksi,” katanya.

Menurutnya, sejajar dengan langkah ini, Bank Muamalat kini merupakan sebahagian daripada kumpulan institusi kewangan yang terkemuka di 109 negara seluruh dunia, dengan komitmen untuk menyokong usaha kerajaan merangsang pertumbuhan ekonomi, menggiatkan perdagangan antarabangsa, dan menggalakkan keterangkuman kewangan di dalam negara. 

Keutamaan yang diberikan kepada mata wang penting seperti dolar AS, euro, pound Britain, yen Jepun, dolar Singapura, yuan China, dolar Australia, rupee India dan rupiah Indonesia memastikan transaksi pembayaran yang lancar untuk perniagaan yang beroperasi di pasaran global. 

Selain itu, penyepaduan ini yang memberikan tumpuan strategik terhadap negara-negara G7 iaitu Kanada, Perancis, Jerman, Itali, Jepun, United Kingdom, dan Amerika Syarikat menyokong perniagaan untuk memanfaatkan peluang antarabangsa dan memacu pertumbuhan mantap di peringkat global.

Sementara itu, Pengurus Visa Negara bagi Visa Malaysia, Ng Kong Boon berkata seiring usaha berterusan perniagaan Malaysia mengembangkan sayap di peringkat global, penyelesaian inovatif kini muncul untuk mencetus transformasi dalam kaedah pembayaran B2B.

“Lazimnya, transaksi rentas sempadan menggunakan kaedah lama, mengambil masa yang lama dan menelan kos yang tinggi. Kami percaya bahawa kami perlu memudahkan pembayaran rentas sempadan untuk perniagaan kecil dan sederhana dan syarikat korporat di Malaysia.

“Visa B2B Connect mengguna pakai pendekatan inovatif dan mengenepikan segala kerenah transaksi rentas sempadan dengan menggunakan teknologi lejar tersebar untuk meningkatkan kepantasan, keselamatan dan kebolehpercayaan transaksi tersebut,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Kementerian Kewangan Lanjutkan Tempoh Cadangan Belanjawan 2024 Sehingga 22 Sept

KUALA LUMPUR, 15 Sept (Bernama) — Susulan sambutan yang menggalakkan, Kementerian Kewangan (MOF) telah memutuskan untuk memanjangkan tempoh mengumpul maklum balas berkaitan Belanjawan 2024 melalui portal Cadangan Belanjawan 2024 selama seminggu sehingga 22 Sept 2023.

Setakat 13 Sept 2023, Jelajah Belanjawan 2024 telah melangkaui seluruh pelosok negara melalui 9 Jelajah Negeri yang diterajui oleh Timbalan Menteri I Datuk Seri Ahmad Maslan dan Timbalan Menteri II Steven Sim Chee Keong serta 24 sesi libat urus yang dikendalikan kementerian-kementerian di bawah Kerajaan Perpaduan.

“Sesi tersebut melibatkan penyertaan daripada lebih 7,000 peserta dari pelbagai latar belakang seperti dewan perniagaan, pakar ekonomi, teknokrat, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan orang awam,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Pada masa yang sama, MOF telah menerima lebih 9,500 maklum balas daripada orang ramai melalui portal Cadangan Belanjawan 2024.

Maklum balas yang diterima melalui semua platform tersebut meliputi bidang kelestarian ekonomi seperti pemeliharaan persekitaran, ekonomi hijau, tata kelola baik, pendigitalan, penambahbaikan tadbir urus fiskal dan langkah-langkah untuk memajukan industri sedia ada seperti industri kreatif dan pelancongan.

Kesiapsiagaan Belanjawan 2024 bermula dengan pembentangan Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat pada 27 Julai 2023, yang turut memainkan peranan sebagai kenyataan pra-Belanjawan.

Kerangka tersebut telah menjadi panduan kepada kertas-kertas dasar Kerajaan Perpaduan untuk menstruktur semula ekonomi Malaysia agar ia berlandas pada trajektori pertumbuhan baharu yang rancak dan saksama.

Kerangka dasar yang telah diluncurkan untuk melengkapi Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat merangkumi Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR), Pelan Induk Industri Baharu 2023 (NIMP) dan Kajian Separuh Penggal (KSP) Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12).

Ini akan disusul dengan Belanjawan 2024 yang akan dibentang oleh Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 13 Okt 2023, yang akan menggariskan usaha dan inisiatif untuk dilaksanakan pada 2024 bagi mencapai sasaran-sasaran seperti diumumkan oleh Perdana Menteri pada peluncuran Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat.

Selepas Kuching, Program Jelajah Belanjawan 2024 akan bersambung di Perak, Selangor dan Labuan. Program ini dijangka berakhir pada 22 Sept 2023.

Orang ramai dijemput untuk memberikan pendapat dan cadangan di portal Cadangan Belanjawan 2024 melalui pautan https://budget.mof.gov.my/ms/.

— BERNAMA