Boost Menyertai Ekosistem DuitNow QR untuk Membantu Penjanaan Semula Ekonomi Malaysia Secara Tanpa Kontak dan Lebih Selamat

E-dompet tempatan, Boost mengumumkan penyertaan ke dalam PayNet Real Time Retail Payment Platform (“RPP”) dan boleh menggunakan DuitNow QR, bermula pada hari Jumaat lalu. DuitNow QR ialah standard kod QR kebangsaan yang dikeluarkan oleh Payments Network Malaysia (PayNet) di bawah Rangka Kerja Pemindahan Kredit Saling Operasi (ICTF) oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

Penyertaan Boost diumumkan tepat pada masanya, kerana ia meningkatkan pilihan dan keupayaan pembayaran digital bagi membantu menamatkan kitaran COVID-19 secara selamat dan tanpa kontak. Pada masa yang sama, ia menggalakkan perbelanjaan tempatan  dan penjanaan semula ekonomi yang kini kembali terbuka.

DuitNow QR berfungsi sebagai kod QR standard yang disatukan dan membolehkan urusan tanpa tunai, tanpa kontak dan mudah untuk semua pengguna e-dompet, termasuk mereka yang tidak menggunakan pelantar Boost. Kemudahan yang ditawarkan turut merangkumi pedagang Boost, di mana hanya satu kod QR diperlukan untuk menerima bayaran tanpa kontak dan tanpa tunai dari pengguna mana-mana syarikat e-dompet yang menyertai ekosistem PayNet. Seterusnya, pedagang akan mendapat akses kepada kelompok pelanggan mudah alih-dahulu yang lebih besar.

Pada masa yang sama, pengguna Boost juga boleh meningkatkan capaian kepada lebih ramai pedagang menggunakan QR DuitNow untuk pembayaran serta menuntut ganjaran kesetiaan Boost yang menarik.

Mohd Khairil Abdullah, CEO Boost berkongsi, “Kami percaya kewujudan kod QR standard yang disatukan sebagai infrasktuktur sepunya pembayaran ialah ciri penentu dalam membina ekosistem tanpa tunai ‘One Nation, One QR.’ Ini akan memudahcara saling kendali antara penyedia pembayaran digital dan meningkatkan kebolehcapaian warga Malaysia untuk menghayati gaya hidup kebiasaan baharu, di mana sistem tanpa tunai menjadi keutamaan. Tentunya, ini akan membantu pemulihan ekonomi dengan membolehkan warga Malaysia kekal selamat dan tanpa kontak apabila melangkah ke luar rumah dalam suasana pergerakan lebih bebas sewaktu PKPB, PKPP dan tempoh seterusnya.”

“Kami teruja untuk menyertai rangkaian QR DuitNow dan bekerjasama dengan Paynet untuk menyumbang kepada membentuk lembaran seterusnya dalam transformasi digital dan tanpa tunai negara,” tambah Khairil. 

Ketika negara masih giat memerangi pandemik, penggunaan QR DuitNow oleh Boost amat penting untuk mengurangkan pendedahan dan risiko kontak COVID-19, demi pengalaman lebih selamat apabila membeli belah dalam talian atau di kedai.

Peter Schiesser, CEO Kumpulan, PayNet berkata, “Pada tahun lalu, e-dompet seperti Boost memainkan peranan penting dalam membantu warga Malaysia mengamalkan gaya hidup tanpa tunai dan tanpa kontak. Penyertaan Boost di ekosistem DuitNow bakal mengukuhkan sumbangan mereka kepada memberdayakan perniagaan, khususnya perusahaan mikro dan PKS,untuk menerima pembayaran digital dan mengharungi impak COVID-19. PayNet berbesar hati untuk membantu Peserta kami melalui penyediaan ekosistem kewangan terangkum dan kolaboratif, yang berciri liut, berdaya saing dan boleh diakses oleh semua. Penyertaan Boost, dengan pangkalan pengguna dan pedagang luas meliputi sehingga Sabah dan Sarawak yang kini menggunakan QR DuitNow, ekosistem DuitNow di dalam negara yang rancak membangun semakin bersedia memacu penggunakan ePembayaran dan keterangkuman kewangan yang meluas di dalam negara.”  

Boost menempa nama sebagai pengusaha e-dompet utama yang pertama di dalam negara pada Oktober 2017. Semenjak itu, Boost sudah memperluaskan lingkaran kepada hampir sembilan juta pengguna. Kini, dengan kod QR DuitNow, syarikat memperluaskan pangkalan pedagang kepada lebih daripada 231,000. Syarikat e-dompet tempatan ini kini diterima dengan luas di seluruh negara, di mana hampir 60% pedagang terdiri daripada perusahaan mikro dan pedagang yang lazim berasaskan tunai seperti gerai makanan, peniaga pasar malam dan kedai kecil-kecilan, manakala baki 40% termasuk jenama terkenal di sektor peruncitan. 

Penggunaan kod QR DuitNow sejajar dengan kempen #BoostGotYou yang dirasmikan pada Mac lalu, ketika PKP pertama di mana warga Malaysia mula mempelajari cara kekal selamat di rumah dalam kebiasaan baharu. Kempen #BoostGotYou mengetengahkan perkhidmatan dan solusi inovatif untuk warga Malaysia menjalankan urusan perlu dengan kemudahan tanpa kontak yang selamat. Ini termasuk membayar bil, membeli tambah nilai prabayar untuk terus berhubung dengan orang tersayang, membeli-belah dalam talian, memperoleh perlindungan insurans dan membantu kelangsungan perniagaan pedagang tempatan.

Untuk maklumat lanjut, pengguna boleh mengikuti rangkaian media sosial rasmi Boost di Facebook (facebook.com/myboostapp) dan Instagram (instagram.com/myboostapp) serta laman sesawang rasmi di www.myboost.com.my. Boost boleh dimuat turun di Google Play, App Store atau HUAWEI AppGallery.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Pfizer Dan DoctorOnCall Bekerjasama Untuk Memperkasakan Literasi Kesihatan Dan Penjagaan Pesakit Di Malaysia

Pfizer pada hari ini telah mengumumkan kerjasama dengan DoctorOnCall untuk melancarkan platform terapeutiks digital yang memberi tumpuan kepada tiga sasaran terapeutik utama; berhenti merokok, vaksinasi, dan kesihatan jantung. Bagi mendepani dunia dan masyarakat yang semakin cakna teknologi dan mudah alih, platform terapi digital ini memberi peluang kepada rakyat Malaysia untuk mengurus kesihatan mereka, membantu dalam pengurusan penyakit dan meningkatkan kualiti hidup sambil memberikan panduan dan maklumat lain untuk memudahkan komunikasi antara pesakit dan penyedia penjagaan kesihatan mereka.

Platform terapeutiks digital ini merangkumi tiga “pusat kesihatan” di laman web DoctorOnCall yang mengandungi maklumat untuk tiga sasaran terapeutik berikut dalam Bahasa Malaysia dan Inggeris:

  • Health Centre – Smoking Cessation / Pusat Kesihatan – Berhenti Merokok
  • Health Centre – Vaccination / Pusat Kesihatan – Vaksinasi
  • Health Centre – Heart Health / Pusat Kesihatan – Kesihatan Jantung

Merapatkan jurang antara pesakit, doktor, dan sistem penjagaan kesihatan melalui dunia kesihatan digital

Sepanjang tahun yang lalu, laporan media dan juga laporan pengamal perubatan mengetengahkan kisah-kisah pesakit yang menghadapi gangguan rawatan akibat daripada COVID-19 dan penguatkuasaan perintah kawalan pergerakan di seluruh negara. Tahun lalu, Persatuan Hospital Swasta Malaysia (APHM) mengesahkan bahawa terdapat pesakit yang mengalami serangan jantung dan strok yang menjauhkan diri dari hospital disebabkan COVID-19. Oleh itu, platform kesihatan digital seperti DoctorOnCall memberikan kemudahan kepada pesakit yang memerlukan nasihat kesihatan segera tetapi tidak dapat berjumpa doktor pada masa kritikal ini kerana ia membolehkan pesakit untuk segera menghubungi doktor untuk mendapatkan bantuan.

“Walaupun COVID-19 memberikan kesan dan impak yang sangat besar terhadap pelbagai aspek penyediaan penjagaan kesihatan, ia juga memberikan ruang bagi kita untuk mengatur norma yang baharu. Penerapan kesihatan digital dan penjagaan maya akan memainkan peranan yang lebih besar dalam dunia penjagaan kesihatan pada masa depan,” kata Cik Luksanawan Thangpaibool, Pengurus Negara Pfizer Malaysia & Brunei. 

“Sebagai syarikat yang mementingkan pesakit, Pfizer memberikan komitmen untuk membantu masyarakat menjalani kehidupan dengan sihat melalui pemberian rawatan tepat ketika ia diperlukan. Melalui perkongsian dengan DoctorOnCall, kami berharap untuk memberikan pesakit dan penyedia perkhidmatan kesihatan di Malaysia peluang untuk terus berhubung dan membuat keputusan yang tepat, baik semasa wabak ini mahupun di masa depan,” tambah Cik Luksanawan Thangpaibool.

Sumber digital untuk berhenti merokok, vaksinasi, dan kesihatan jantung

Tiga pusat kesihatan ini menawarkan kandungan menarik di mana pengguna mendapat akses terhadap pelbagai petua dan artikel kesihatan, video pendidikan dan alat-alat seperti kuiz dan permainan. Ini termasuk kalkulator penjimatan merokok, kuiz faktor risiko hipertensi dan permainan vaksinasi.

  • Berhenti merokok: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mendakwa bahawa wabak tembakau adalah salah satu ancaman kesihatan awam terbesar di dunia. Ia membunuh lebih daripada lapan juta orang setahun di seluruh dunia dan merupakan beban ekonomi yang besar seperti melalui kos penjagaan kesihatan besar untuk penyakit yang berkaitan dengan merokok[1]. Di Malaysia, 1017 dalam setiap 100,000 kematian yang dilaporkan adalah disebabkan penyakit yang berkaitan dengan merokok, menjadikannya penyebab utama kematian di Malaysia sejak tahun 1980-an[2]. Disebabkan itu, pusat kesihatan berhenti merokok di laman web DoctorOnCall memberikan petua untuk berhenti merokok. Melalui platform ini, pesakit juga dapat mengira jumlah penjimatan yang mereka boleh peroleh jika mereka berhenti merokok sekarang dan seberapa cepat paru-paru mereka dapat menghitam berdasarkan tingkah laku merokok mereka.
Alat bagi membantu dan menggalakkan pesakit untuk berhenti merokok
  • Vaksinasi: Pandemik COVID-19 telah menunjukkan kepentingan vaksin untuk melindungi diri kita dari penyakit yang dicegah oleh vaksin. Menurut WHO, vaksin berjaya mencegah 2 hingga 3 juta kematian daripada penyakit seperti tetanus, difteria, campak, pneumokokus dan influenza[3]. Di Malaysia, penyakit pneumokokus merupakan salah satu penyakit yang dicegah oleh vaksin yang paling lazim. Penyakit pneumokokus boleh membawa kesan serius dan berpotensi membawa maut, oleh itu langkah pencegahan seperti vaksinasi adalah cara terbaik untuk mencegah penyakit pneumokokus[4]. Untuk membantu orang ramai lebih memahami vaksin dan imunisasi serta menghilangkan salah faham mengenai topik ini, pusat kesihatan vaksinasi di laman web DoctorOnCall mengandungi artikel dan video yang berguna serta inisiatif perundingan doktor percuma. Pesakit juga dapat lihat jumlah penjimatan yang boleh diperolehi jika tidak perlu membayar kos pembiayaan kemasukan ke hospital dan rawatan dengan mendapatkan vaksin untuk penyakit pneumokokus.
  • Kesihatan jantung: Penyakit kardiovaskular merupakan penyebab utama kematian di Malaysia sejak awal 1980-an[5]. Daftar NCVD-ACS (Pangkalan Data Penyakit Kardiovaskular Kebangsaan – Sindrom Koronari Akut) tahun 2014-2015 menunjukkan bahawa rakyat Malaysia mengalami serangan jantung pada usia yang lebih muda berbanding dengan di negara maju6. Fibrilasi atrium (AF) adalah aritmia berterusan yang paling lazim dihadapi dalam amalan klinikal7. Kadar prevalens AF di peringkat global adalah pada angka kira-kira 33.5 juta pada tahun 2010, dan akan terus meningkat seiring dengan peningkatan usia, meningkatkan kesedaran penjagaan kesihatan dan menambah baik alat diagnostik7. Oleh kerana AF berkait rapat dengan penyakit kardiovaskular seperti penyakit arteri koronari, penyakit jantung valvular, kegagalan jantung dan hipertensi, ia pasti akan menambahkan beban besar terhadap kos penjagaan kesihatan masa depan7. Dalam usaha untuk membantu rakyat Malaysia belajar mengenai anatomi jantung, gangguan dan petua untuk  menguruskan kesihatan jantung, pusat kesihatan di laman web DoctorOnCall membolehkan pesakit memeriksa risiko hipertensi mereka dengan Kalkulator Risiko Hipertensi. Pesakit juga dapat mengetahui risiko strok mereka dengan mengambil kuiz penilaian kendiri di platform ini.
Alat bagi membantu pesakit memahami hipertensi dan risiko strok

“Dalam era digital di mana pendidikan kesihatan cuba untuk memupuk perubahan tingkah laku yang berpanjangan yang akan menghasilkan persekitaran kesihatan yang lebih baik, kita mempunyai tanggungjawab untuk mendorong inovasi yang menjamin kesihatan dalam masyarakat kita. Dengan mengorak langkah dalam alam maya yang sentiasa berubah, kami berharap kerjasama kami dengan Pfizer akan menimbulkan minat terhadap maklumat yang dikongsi dan boleh membentuk masyarakat yang diperkasakan,” kata En Chiak Tang, Ketua Pegawai Operasi DoctorOnCall.

Untuk maklumat lanjut mengenai tiga pusat kesihatan yang dilancarkan oleh Pfizer dan DoctorOnCall, sila layari https://www.doctoroncall.com.my/


[1] World Health Organization. Health Topics, Tobacco. Accessed from: https://www.who.int/health-topics/tobacco#tab=tab_1

[2] International Journal of Collaborative Research on Internal Medicine & Public Health. Smoking and Burden of Ill Health: A Review of the Malaysian Context. Accessed from: https://internalmedicine.imedpub.com/smoking-and-burden-of-ill-health-a-review-of-themalaysian-context.php?aid=6423

[3] World Health Organization. Health Topics, Tobacco. Accessed from: https://www.who.int/health-topics/vaccines-and-immunization#tab=tab_1

[4] MyHealth. Ministry of Health Malaysia. Pneumococcal Vaccine. Accessed from: http://www.myhealth.gov.my/en/pneumococcal-vaccine/

[5] Primary & Secondary Prevention of Cardiovascular Disease 2017. Accessed from: https://www.moh.gov.my/moh/resources/Penerbitan/CPG/CARDIOVASCULAR/3.pdf

6 Dr. Nandakumar A/L Ramakrishnan, Consultant Cardiologist. Columbia Asia. More Malaysians Are Suffering Heart Attacks at a Younger Age Accessed from: https://www.columbiaasia.com/malaysia/health-articles/more-malaysians-are-suffering-heart-attacks-younger-age

7 US National Library of Medicine National Institutes of Health. Heart Asia 2016. Prevalence of atrial fibrillation in the Malaysian communities. Accessed from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5133392/

Iklan

Majalah Labur