Boost Menyertai Ekosistem DuitNow QR untuk Membantu Penjanaan Semula Ekonomi Malaysia Secara Tanpa Kontak dan Lebih Selamat

E-dompet tempatan, Boost mengumumkan penyertaan ke dalam PayNet Real Time Retail Payment Platform (“RPP”) dan boleh menggunakan DuitNow QR, bermula pada hari Jumaat lalu. DuitNow QR ialah standard kod QR kebangsaan yang dikeluarkan oleh Payments Network Malaysia (PayNet) di bawah Rangka Kerja Pemindahan Kredit Saling Operasi (ICTF) oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

Penyertaan Boost diumumkan tepat pada masanya, kerana ia meningkatkan pilihan dan keupayaan pembayaran digital bagi membantu menamatkan kitaran COVID-19 secara selamat dan tanpa kontak. Pada masa yang sama, ia menggalakkan perbelanjaan tempatan  dan penjanaan semula ekonomi yang kini kembali terbuka.

DuitNow QR berfungsi sebagai kod QR standard yang disatukan dan membolehkan urusan tanpa tunai, tanpa kontak dan mudah untuk semua pengguna e-dompet, termasuk mereka yang tidak menggunakan pelantar Boost. Kemudahan yang ditawarkan turut merangkumi pedagang Boost, di mana hanya satu kod QR diperlukan untuk menerima bayaran tanpa kontak dan tanpa tunai dari pengguna mana-mana syarikat e-dompet yang menyertai ekosistem PayNet. Seterusnya, pedagang akan mendapat akses kepada kelompok pelanggan mudah alih-dahulu yang lebih besar.

Pada masa yang sama, pengguna Boost juga boleh meningkatkan capaian kepada lebih ramai pedagang menggunakan QR DuitNow untuk pembayaran serta menuntut ganjaran kesetiaan Boost yang menarik.

Mohd Khairil Abdullah, CEO Boost berkongsi, “Kami percaya kewujudan kod QR standard yang disatukan sebagai infrasktuktur sepunya pembayaran ialah ciri penentu dalam membina ekosistem tanpa tunai ‘One Nation, One QR.’ Ini akan memudahcara saling kendali antara penyedia pembayaran digital dan meningkatkan kebolehcapaian warga Malaysia untuk menghayati gaya hidup kebiasaan baharu, di mana sistem tanpa tunai menjadi keutamaan. Tentunya, ini akan membantu pemulihan ekonomi dengan membolehkan warga Malaysia kekal selamat dan tanpa kontak apabila melangkah ke luar rumah dalam suasana pergerakan lebih bebas sewaktu PKPB, PKPP dan tempoh seterusnya.”

“Kami teruja untuk menyertai rangkaian QR DuitNow dan bekerjasama dengan Paynet untuk menyumbang kepada membentuk lembaran seterusnya dalam transformasi digital dan tanpa tunai negara,” tambah Khairil. 

Ketika negara masih giat memerangi pandemik, penggunaan QR DuitNow oleh Boost amat penting untuk mengurangkan pendedahan dan risiko kontak COVID-19, demi pengalaman lebih selamat apabila membeli belah dalam talian atau di kedai.

Peter Schiesser, CEO Kumpulan, PayNet berkata, “Pada tahun lalu, e-dompet seperti Boost memainkan peranan penting dalam membantu warga Malaysia mengamalkan gaya hidup tanpa tunai dan tanpa kontak. Penyertaan Boost di ekosistem DuitNow bakal mengukuhkan sumbangan mereka kepada memberdayakan perniagaan, khususnya perusahaan mikro dan PKS,untuk menerima pembayaran digital dan mengharungi impak COVID-19. PayNet berbesar hati untuk membantu Peserta kami melalui penyediaan ekosistem kewangan terangkum dan kolaboratif, yang berciri liut, berdaya saing dan boleh diakses oleh semua. Penyertaan Boost, dengan pangkalan pengguna dan pedagang luas meliputi sehingga Sabah dan Sarawak yang kini menggunakan QR DuitNow, ekosistem DuitNow di dalam negara yang rancak membangun semakin bersedia memacu penggunakan ePembayaran dan keterangkuman kewangan yang meluas di dalam negara.”  

Boost menempa nama sebagai pengusaha e-dompet utama yang pertama di dalam negara pada Oktober 2017. Semenjak itu, Boost sudah memperluaskan lingkaran kepada hampir sembilan juta pengguna. Kini, dengan kod QR DuitNow, syarikat memperluaskan pangkalan pedagang kepada lebih daripada 231,000. Syarikat e-dompet tempatan ini kini diterima dengan luas di seluruh negara, di mana hampir 60% pedagang terdiri daripada perusahaan mikro dan pedagang yang lazim berasaskan tunai seperti gerai makanan, peniaga pasar malam dan kedai kecil-kecilan, manakala baki 40% termasuk jenama terkenal di sektor peruncitan. 

Penggunaan kod QR DuitNow sejajar dengan kempen #BoostGotYou yang dirasmikan pada Mac lalu, ketika PKP pertama di mana warga Malaysia mula mempelajari cara kekal selamat di rumah dalam kebiasaan baharu. Kempen #BoostGotYou mengetengahkan perkhidmatan dan solusi inovatif untuk warga Malaysia menjalankan urusan perlu dengan kemudahan tanpa kontak yang selamat. Ini termasuk membayar bil, membeli tambah nilai prabayar untuk terus berhubung dengan orang tersayang, membeli-belah dalam talian, memperoleh perlindungan insurans dan membantu kelangsungan perniagaan pedagang tempatan.

Untuk maklumat lanjut, pengguna boleh mengikuti rangkaian media sosial rasmi Boost di Facebook (facebook.com/myboostapp) dan Instagram (instagram.com/myboostapp) serta laman sesawang rasmi di www.myboost.com.my. Boost boleh dimuat turun di Google Play, App Store atau HUAWEI AppGallery.

Previous ArticleNext Article

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.