Boost Menyertai Ekosistem DuitNow QR untuk Membantu Penjanaan Semula Ekonomi Malaysia Secara Tanpa Kontak dan Lebih Selamat

E-dompet tempatan, Boost mengumumkan penyertaan ke dalam PayNet Real Time Retail Payment Platform (“RPP”) dan boleh menggunakan DuitNow QR, bermula pada hari Jumaat lalu. DuitNow QR ialah standard kod QR kebangsaan yang dikeluarkan oleh Payments Network Malaysia (PayNet) di bawah Rangka Kerja Pemindahan Kredit Saling Operasi (ICTF) oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

Penyertaan Boost diumumkan tepat pada masanya, kerana ia meningkatkan pilihan dan keupayaan pembayaran digital bagi membantu menamatkan kitaran COVID-19 secara selamat dan tanpa kontak. Pada masa yang sama, ia menggalakkan perbelanjaan tempatan  dan penjanaan semula ekonomi yang kini kembali terbuka.

DuitNow QR berfungsi sebagai kod QR standard yang disatukan dan membolehkan urusan tanpa tunai, tanpa kontak dan mudah untuk semua pengguna e-dompet, termasuk mereka yang tidak menggunakan pelantar Boost. Kemudahan yang ditawarkan turut merangkumi pedagang Boost, di mana hanya satu kod QR diperlukan untuk menerima bayaran tanpa kontak dan tanpa tunai dari pengguna mana-mana syarikat e-dompet yang menyertai ekosistem PayNet. Seterusnya, pedagang akan mendapat akses kepada kelompok pelanggan mudah alih-dahulu yang lebih besar.

Pada masa yang sama, pengguna Boost juga boleh meningkatkan capaian kepada lebih ramai pedagang menggunakan QR DuitNow untuk pembayaran serta menuntut ganjaran kesetiaan Boost yang menarik.

Mohd Khairil Abdullah, CEO Boost berkongsi, “Kami percaya kewujudan kod QR standard yang disatukan sebagai infrasktuktur sepunya pembayaran ialah ciri penentu dalam membina ekosistem tanpa tunai ‘One Nation, One QR.’ Ini akan memudahcara saling kendali antara penyedia pembayaran digital dan meningkatkan kebolehcapaian warga Malaysia untuk menghayati gaya hidup kebiasaan baharu, di mana sistem tanpa tunai menjadi keutamaan. Tentunya, ini akan membantu pemulihan ekonomi dengan membolehkan warga Malaysia kekal selamat dan tanpa kontak apabila melangkah ke luar rumah dalam suasana pergerakan lebih bebas sewaktu PKPB, PKPP dan tempoh seterusnya.”

“Kami teruja untuk menyertai rangkaian QR DuitNow dan bekerjasama dengan Paynet untuk menyumbang kepada membentuk lembaran seterusnya dalam transformasi digital dan tanpa tunai negara,” tambah Khairil. 

Ketika negara masih giat memerangi pandemik, penggunaan QR DuitNow oleh Boost amat penting untuk mengurangkan pendedahan dan risiko kontak COVID-19, demi pengalaman lebih selamat apabila membeli belah dalam talian atau di kedai.

Peter Schiesser, CEO Kumpulan, PayNet berkata, “Pada tahun lalu, e-dompet seperti Boost memainkan peranan penting dalam membantu warga Malaysia mengamalkan gaya hidup tanpa tunai dan tanpa kontak. Penyertaan Boost di ekosistem DuitNow bakal mengukuhkan sumbangan mereka kepada memberdayakan perniagaan, khususnya perusahaan mikro dan PKS,untuk menerima pembayaran digital dan mengharungi impak COVID-19. PayNet berbesar hati untuk membantu Peserta kami melalui penyediaan ekosistem kewangan terangkum dan kolaboratif, yang berciri liut, berdaya saing dan boleh diakses oleh semua. Penyertaan Boost, dengan pangkalan pengguna dan pedagang luas meliputi sehingga Sabah dan Sarawak yang kini menggunakan QR DuitNow, ekosistem DuitNow di dalam negara yang rancak membangun semakin bersedia memacu penggunakan ePembayaran dan keterangkuman kewangan yang meluas di dalam negara.”  

Boost menempa nama sebagai pengusaha e-dompet utama yang pertama di dalam negara pada Oktober 2017. Semenjak itu, Boost sudah memperluaskan lingkaran kepada hampir sembilan juta pengguna. Kini, dengan kod QR DuitNow, syarikat memperluaskan pangkalan pedagang kepada lebih daripada 231,000. Syarikat e-dompet tempatan ini kini diterima dengan luas di seluruh negara, di mana hampir 60% pedagang terdiri daripada perusahaan mikro dan pedagang yang lazim berasaskan tunai seperti gerai makanan, peniaga pasar malam dan kedai kecil-kecilan, manakala baki 40% termasuk jenama terkenal di sektor peruncitan. 

Penggunaan kod QR DuitNow sejajar dengan kempen #BoostGotYou yang dirasmikan pada Mac lalu, ketika PKP pertama di mana warga Malaysia mula mempelajari cara kekal selamat di rumah dalam kebiasaan baharu. Kempen #BoostGotYou mengetengahkan perkhidmatan dan solusi inovatif untuk warga Malaysia menjalankan urusan perlu dengan kemudahan tanpa kontak yang selamat. Ini termasuk membayar bil, membeli tambah nilai prabayar untuk terus berhubung dengan orang tersayang, membeli-belah dalam talian, memperoleh perlindungan insurans dan membantu kelangsungan perniagaan pedagang tempatan.

Untuk maklumat lanjut, pengguna boleh mengikuti rangkaian media sosial rasmi Boost di Facebook (facebook.com/myboostapp) dan Instagram (instagram.com/myboostapp) serta laman sesawang rasmi di www.myboost.com.my. Boost boleh dimuat turun di Google Play, App Store atau HUAWEI AppGallery.

Previous ArticleNext Article

Tiga Agensi Bermandat Bumiputera Dijajar Semula Bagi Lonjakkan Penyertaan Ekonomi Bumiputera Secara Mampan

CYBERJAYA, 20 Mei (Bernama) — Tiga agensi bermandat bumiputera di bawah kawal seliaan Kementerian Ekonomi dijajar semula selaras dengan matlamat Kerajaan MADANI untuk memperkasa dan melonjakkan penyertaan ekonomi bumiputera secara strategik, mampan dan berkesan, kata menterinya, Rafizi Ramli. 

Beliau berkata ia akan dijayakan melalui kerjasama pintar dan inovatif antara sektor awam dan swasta, sejajar dengan prinsip Kerajaan MADANI yang memberikan keutamaan kepada inklusiviti, keberkesanan dan kelestarian.

“Penjajaran semula strategi dan pelaksanaan bagi Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU), Yayasan Peneraju (YP) dan Ekuiti Nasional Bhd (Ekuinas) dilaksanakan setelah mengambil kira pandangan pelbagai pihak berkepentingan melalui sesi libat urus yang telah dijalankan awal tahun ini.

“Inisiatif penjajaran semula ini juga dilakukan susulan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (KSP RMKe-12) yang telah menggariskan strategi untuk memperkukuh peranan agensi mandat bumiputera dalam penyampaian agenda bumiputera,” katanya dalam ucapan pada Majlis Menskalakan Penciptaan Nilai Bumiputera di sini hari ini.

Lebih 500 orang termasuk wakil perusahaan bumiputera pelbagai saiz, pemimpin korporat, syarikat berkaitan kerajaan dan agensi kerajaan hadir pada majlis itu.

Rafizi berkata menerusi penjajaran semula ini, YP, TERAJU dan Ekuinas akan memainkan peranan yang khusus dalam ekosistem keusahawanan bumiputera. 

Katanya YP akan fokus kepada pembangunan bakat untuk meningkatkan kelas pencipta nilai bumiputera manakala TERAJU akan bertindak sebagai ‘super-scaler’ dalam memacu pertumbuhan dan memperluas skala syarikat bumiputera kepada tahap lebih tinggi dan kompetitif di arena global.

Beliau berkata Ekuinas pula akan terus memacu penciptaan kekayaan dan penglibatan ekonomi bumiputera melalui pemilikan ekuiti korporat.

“Menjelang 2030, hasil daripada penjajaran semula ini, ketiga-tiga agensi terlibat telah diberikan sasaran yang perlu dicapai. 

“YP perlu menyediakan 10,000 bakat bumiputera yang bersedia untuk bersaing dan menjadi pemain industri, TERAJU pula disasarkan untuk menyediakan kemudahan pembiayaan berjumlah RM1 bilion menerusi kerjasama dengan sektor swasta serta membangunkan dan meningkatkan keupayaan sebanyak 1,000 syarikat,” katanya.

Beliau berkata Ekuinas akan menyokong lebih banyak syarikat usahawan bumiputera yang mempunyai rekod prestasi dan keuntungan yang cemerlang. 

Melalui dana berjumlah RM800 juta, katanya Ekuinas akan melabur untuk menyokong pertumbuhan syarikat, memastikan mereka terus berkembang dan mencapai kejayaan yang lebih besar di pasaran.

Pada majlis itu, Rafizi turut menyaksikan beberapa pertukaran dokumen penyataan persefahaman antaranya antara TERAJU dan Leave a Nest bagi peluang kolaborasi dan rangkaian melalui ekosistem strategik, akses pembiayaan dan sokongan pembuatan prototaip.

Selain itu, TERAJU juga bakal berkolaborasi dengan Malaysian Institute of Economic Research bagi program pemudahcaraan melalui depositori Korporat Bumiputera, khidmat rundingan dan khidmat nasihat. 

Ia juga akan berkolaborasi dengan SIRIM Bhd bagi program pemudahcaraan melalui khidmat rundingan dan khidmat nashat yang memfokuskan kepada produk teknologi dan perkhidmatan.

TERAJU juga akan berkolaborasi dengan institusi kewangan seperti Bank Muamalat Malaysia Bhd, RHB Islamic Bhd, MIDF Bhd, MBSB Bank Bhd, Sabah Credit Corporate, Maybank Islamic Bhd, SME Bank, Agrobank, Bank Rakyat, Credit Guarantee (CGC), Exim Bank, PERNAS, Development Bank of Sarawak bagi mewujudkan kemudahan pembiayaan bernilai RM1 bilion untuk syarikat bumiputera.

— BERNAMA

TAG: Rafizi Ramli, penjajaran, bumiputera, Yayasan Peneraju, TERAJU, Ekuinas