Lotus’s Malaysia potong harga 3,500 barang melalui kempen terbaharu

KUALA LUMPUR, 25 Julai (Bernama) — Lotuss Stores (Malaysia) Sdn Bhd (Lotus’s Malaysia) sedang melabur RM50 juta melalui kempen #LotussLebihMurah bagi membantu rakyat Malaysia menangani kenaikan kos sara hidup.

Pengarah Eksekutif Pelanggan Lotus’s Malaysia, Vivian Yap berkata untuk membolehkan pelanggan menerima nilai yang lebih bermakna apabila membeli-belah, syarikat akan mengurangkan harga lebih 3,500 barangan runcit dan bukan barangan runcit sehingga 37 peratus sebagai sebahagian daripada promosi itu. 

“Kami faham ramai rakyat Malaysia sedang cuba menangani cabaran kenaikan kos sara hidup dan mahukan kestabilan harga serta kos barangan runcit dan hasil segar yang lebih rendah.   

“Jadi apa yang kami cuba buat adalah dengan memperjuangkan nasib pelanggan, membantu mereka menabung, menguruskan belanjawan mereka dengan lebih baik dan mengurangkan kesan inflasi dengan menawarkan banyak inisiatif,” katanya pada taklimat media bagi memperkenalkan kempen #LotussLebihMurah di Lotus Kepong hari ini.

 Yap berkata senarai luas produk #LotussLebihMurah merangkumi banyak barangan kegemaran isi rumah Malaysia seperti beras, pasta, minyak masak, mi segera, sardin dalam tin, ikan kembung, sos, kopi, teh, makanan sejuk beku, biskut, lampin, detergen, pencuci badan, cecair pencuci pinggan mangkuk dan susu formula untuk kanak-kanak. 

Pelanggan boleh menikmati harga yang lebih murah apabila mereka membeli-belah di semua 66 kedai Lotus, Lotus’s Shop Online dan Lotus di Lazada, Shopee, Food Panda dan Grab.

“Untuk ahli My Lotus’s, mereka boleh berjimat lebih-lebih lagi apabila menggunakan mata Lotus’s mereka dalam pembayaran. Ahli mengumpul mata apabila mereka membeli-belah dan menggunakannya untuk membayar barangan runcit, bila-bila masa di kedai atau dalam talian. Ini membantu mereka mengurangkan bil runcit mereka,” katanya.

Selain kempen itu, Yap juga berkata Lotus telah memperkenalkan promosi pengurangan harga lain seperti Segar & Murah, yang menawarkan pilihan produk segar pada harga lebih rendah dan tawaran belian dengan pembelian pada Jun lepas. 

Bagi keluarga yang mencari alternatif yang lebih murah, Lotus’s Malaysia menawarkan lebih daripada 3,000 barisan produk jenamanya di kedai-kedai fizikal serta dalam talian.

Selain itu, kesemua 59 medan selera Lotus’s di seluruh negara akan terus menawarkan menu makanan Menu Rahmah pada harga RM5 setiap satu untuk pelanggan dan keluarga yang mengunjungi kedainya. 

Selain itu, rangkaian pasar raya besar itu akan memperluaskan inisiatif Rahmah tidak lama lagi dengan memberikan diskaun 10 peratus ke atas bahan-bahan utama kepada pengendali makanan yang menawarkan Menu Rahmah, kata Yap.

— BERNAMA 

Previous ArticleNext Article

Kementerian Kewangan Lanjutkan Tempoh Cadangan Belanjawan 2024 Sehingga 22 Sept

KUALA LUMPUR, 15 Sept (Bernama) — Susulan sambutan yang menggalakkan, Kementerian Kewangan (MOF) telah memutuskan untuk memanjangkan tempoh mengumpul maklum balas berkaitan Belanjawan 2024 melalui portal Cadangan Belanjawan 2024 selama seminggu sehingga 22 Sept 2023.

Setakat 13 Sept 2023, Jelajah Belanjawan 2024 telah melangkaui seluruh pelosok negara melalui 9 Jelajah Negeri yang diterajui oleh Timbalan Menteri I Datuk Seri Ahmad Maslan dan Timbalan Menteri II Steven Sim Chee Keong serta 24 sesi libat urus yang dikendalikan kementerian-kementerian di bawah Kerajaan Perpaduan.

“Sesi tersebut melibatkan penyertaan daripada lebih 7,000 peserta dari pelbagai latar belakang seperti dewan perniagaan, pakar ekonomi, teknokrat, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan orang awam,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Pada masa yang sama, MOF telah menerima lebih 9,500 maklum balas daripada orang ramai melalui portal Cadangan Belanjawan 2024.

Maklum balas yang diterima melalui semua platform tersebut meliputi bidang kelestarian ekonomi seperti pemeliharaan persekitaran, ekonomi hijau, tata kelola baik, pendigitalan, penambahbaikan tadbir urus fiskal dan langkah-langkah untuk memajukan industri sedia ada seperti industri kreatif dan pelancongan.

Kesiapsiagaan Belanjawan 2024 bermula dengan pembentangan Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat pada 27 Julai 2023, yang turut memainkan peranan sebagai kenyataan pra-Belanjawan.

Kerangka tersebut telah menjadi panduan kepada kertas-kertas dasar Kerajaan Perpaduan untuk menstruktur semula ekonomi Malaysia agar ia berlandas pada trajektori pertumbuhan baharu yang rancak dan saksama.

Kerangka dasar yang telah diluncurkan untuk melengkapi Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat merangkumi Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR), Pelan Induk Industri Baharu 2023 (NIMP) dan Kajian Separuh Penggal (KSP) Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12).

Ini akan disusul dengan Belanjawan 2024 yang akan dibentang oleh Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 13 Okt 2023, yang akan menggariskan usaha dan inisiatif untuk dilaksanakan pada 2024 bagi mencapai sasaran-sasaran seperti diumumkan oleh Perdana Menteri pada peluncuran Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat.

Selepas Kuching, Program Jelajah Belanjawan 2024 akan bersambung di Perak, Selangor dan Labuan. Program ini dijangka berakhir pada 22 Sept 2023.

Orang ramai dijemput untuk memberikan pendapat dan cadangan di portal Cadangan Belanjawan 2024 melalui pautan https://budget.mof.gov.my/ms/.

— BERNAMA