PruBSN Meraikan Musim Perayaan Dengan Lestari; Bawa Mesej Kelestarian Di Seluruh Negara Melalui Inisiatif CSR

Kuala Lumpur, April 2, 2024 – Prudential BSN Takaful Berhad (“PruBSN”), Pengendali Takaful Keluarga No.1 di Malaysia selama 10 tahun berturut-turut, memperkasakan komuniti melalui inisiatif tanggungjawab sosial korporat (“CSR”) sepanjang kempen bulan Ramadan dan Aidilfitri. 721 orang sukarelawan dalam kalangan ejen dan warga kerja PruBSN di seluruh negara telah menggembleng tenaga dalam program seharian menyantuni komuniti. Program ini dijalankan secara serentak di semua 14 buah negeri seluruh Malaysia.

Berkongsi semangat Ramadan melalui amalan memberi sumbangan, sukarelawan PruBSN dengan kerjasama Yayasan MyPrihatin (“YMP”), telah memasak dan mengagihkan sebanyak 12,000 bungkus bubur lambuk ke pelbagai lokasi termasuk masjid, madrasah dan institusi pengajian tinggi di kesemua 14 buah negeri. Selain itu, para sukarelawan turut bersama membersihkan kawasan Tanah Perkuburan Islam Pantai Dalam, Kuala Lumpur bagi menyediakan persekitaran yang selesa dan memudahkan orang awam untuk berziarah khususnya pada Aidilfitir yang akan datang.

Ketua Pegawai Eksekutif PruBSN, Wan Saifulrizal Wan Ismail berkata,” Kami telah mengumpulkan lebih 4,000 jam sukarelawan melalui semua inisiatif ini. Di PruBSN, kami bukan sahaja menyediakan jaminan kewangan kepada rakyat Malaysia tetapi para petugas dan ejen kami turut mempunyai aspirasi untuk menjadi juara kelestarian dalam menghulurkan bantuan dan memupuk perubahan positif dalam kalangan komuniti dan alam sekitar.”

“Inisiatif-inisiatif CSR ini adalah sebahagian daripada perangkaan ESG atau agenda kelestarian kami. Sebagai pengendali takaful, komitmen kami terhadap kelestarian berkait rapat dengan prinsip-prinsip Islam sejajar dengan Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (“UNSDG”). Ini adalah seiring pendekatan strategik kami untuk mengintegrasikan nilai ekonomi, alam sekitar dan sosial di samping mendokong standard etika ke arah masa depan yang lebih inklusif, saksama dan
mampan,” tambah beliau.

PruBSN telah menaja perlindungan takaful untuk lebih 148,000 keluarga-keluarga yang kurang bernasib baik sejak tahun 2018 melalui inisiatif Microtakaful Jariyah. Salah satu aktiviti untuk mengumpulkan dana tersebut adalah kempen menderma di bulan Ramadan, One Donation, One Family (“ODOF”). Kempen ODOF yang telah memasuki tahun ke-5 ini, mensasarkan untuk menyediakan perlindungan takaful percuma selama 1 tahun sebanyak RM10,000 bagi membantu golongan berpendapatan rendah melalui program PruBSN Microtakaful Jariyah. PruBSN dijangka akan membuat kutipan sebanyak lebih RM 60,000 untuk musim perayaan kali ini dengan sumbangan kolektif daripada para petugas, ejen, pelanggan dan orang ramai.

PruBSN turut menghasilkan sebuah penceritaan yang penuh emosi melalui video Raya bertajuk “Kisah Raya Papa”. Sebuah penceritaan dramatic mengenai warisan yang meninggalkan nilai-nilai sedekah jariyah dan kasih sayang seorang bapa yang tidak berbelah bagi terhadap anak-anak perempuannya. Kisah ini dibintangi oleh selebriti-selebriti terkenal seperti Arash Mohamad, Aishah Azman, Mas Anizan dan ramai lagi pelakon yang berbakat. Penceritaan ini mengekspresikan makna di sebalik “Ta’awun” seperti yang diterapkan dalam prinsip takaful melibatkan sifat ihsan dan nilai pertolongan bersama.

Bersempena dengan kempen menyambut perayaan Aidilfitri dengan lebih mesra alam, PruBSN turut berkolaborasi bersama Pencetus Ummah (PU) Amin untuk menyampaikan mesej-mesej utama mengenai kepentingan kelestarian daripada perspektif Islam kepada orang ramai. Selain itu, tahun ini PruBSN juga akan mengedarkan “duit raya” dengan sampul duit edisi eksklusif yang dihasilkan menggunakan kertas yang diperakui Forest Stewardship Council (“FSC”). Pensijilan ini adalah bukti kepada komitmen PruBSN
terhadap penjagaan alam sekitar yang merangkumi perhutangan lestari.

Pada tahun lepas, PruBSN telah memperkenalkan Dana Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG) yang dikenali sebagai Takafulink Dana ESG Global. Takafulink Dana ESG Global menjangkakan untuk memperkukuhkan pertumbuhan mampan yang disasarkan untuk menepati UNSDG serta menyediakan kaedah baru bagi pelaburang yang bertanggungjawab untuk para pelabur yang menyokong Gerakan ESG dengan menghasilkan impak global yang positif.

Previous ArticleNext Article

Industri Takaful Membayar Sebanyak RM8.74 Bilion Tuntutan Perlindungan Takaful Pada Tahun 2023

Takaful Keluarga dan Takaful Am masing-masing membayar RM6.79 bilion dan RM1.95 bilion.

Kuala Lumpur, 26 Mac 2024 – Persatuan Takaful Malaysia (MTA) hari ini mengumumkan bahawa pengendali takaful telah membayar tuntutan perlindungan Takaful berjumlah RM8.74 bilion pada tahun 2023 bagi menyokong rakyat pada masa mereka memerlukan. Pengendali Takaful Keluarga telah membayar sebanyak RM6.79 bilion, menggariskan komitmen mereka untuk melindungi keluarga di seluruh negara. Pengendali Takaful Am pula telah mengeluarkan jumlah tuntutan sebanyak RM1.95 bilion. Peningkatan pembayaran sebanyak 24.40% ini menunjukkan kepekaan industri takaful terhadap keperluan pemegang sijil dan berdedikasi untuk meringankan beban rakyat pada kadar segera.

Pembayaran ini disokong oleh sumbangan kasar perniagaan berkuat kuasa Takaful Keluarga yang meningkat sebanyak 7.55% kepada RM8.97 bilion, berbanding RM8.34 bilion pada tahun 2022. Bilangan sijil berkuat kuasa pada tahun 2023 stabil pada 6.60 juta, berbanding 6.63 juta sijil berkuat kuasa yang direkodkan pada tahun sebelumnya.

Sepanjang tahun 2023, pengendali Takaful Keluarga menambah 1.13 juta sijil baharu dengan caruman kasar sebanyak RM9.59 bilion tetapi tidak dapat mencapai 1.31 juta sijil baharu dan caruman kasar RM10.06 bilion yang didaftarkan pada tahun 2022. Walaupun jumlahnya lebih rendah sedikit berbanding tahun sebelumnya, ia masih memberi kesedaran dan kepercayaan yang berterusan terhadap perlindungan takaful dalam kalangan rakyat Malaysia.

Pengerusi MTA, Encik Elmie Aman Najas berkata, ̉Kepentingan dan manfaat takaful semakin mendapat sambutan seperti yang dibuktikan oleh bilangan sijil berkuat kuasa yang konsisten berikutan tahun yang kukuh untuk sijil baharu pada tahun sebelumnya. Ini menandakan bahawa peserta Takaful terus memenuhi kewajipan dalam memberi sumbangan mereka, mempunyai kesedaran yang berterusan terhadap perancangan kewangan serta pengekalan di kalangan pemegang peserta Takaful. Inisiatif kesedaran yang meluas diterjemahkan kepada hasil yang ketara di mana produk takaful terus menjadi pilihan utama.

Dari segi prestasi, data tiga tahun menunjukkan normalisasi dalam industri pada tahun 2023, selepas setahun pertumbuhan kukuh pasca-pandemik pada tahun 2022. Kadar penembusan Takaful Keluarga pada tahun 2023 kekal stabil pada 19.58%, walaupun populasi mencatat pertumbuhan tertinggi 10 tahun dengan peningkatan sebanyak 678,500 orang, mengatasi pertumbuhan tahun 2022,Ó sambung beliau. Pada tahun 2022, kadar penembusan Takaful Keluarga adalah 20.06% dan pertumbuhan populasi adalah 401,600 orang.

Trajektori perniagaan Takaful Am terus meningkat pada tahun 2023 dengan peningkatan sebanyak 17.44% dalam sumbangan kasar kepada RM5.45 bilion daripada RM4.64 bilion. Sumbangan langsung juga mencatatkan peningkatan, sebanyak 17.40% kepada RM5.44 bilion daripada RM4.64 bilion pada tahun sebelumnya.

Prestasi teguh takaful kenderaan yang berkembang sebanyak 18.70% kepada RM3.64 bilion membantu kepada peningkatan sumbangan dan kekal sebagai pemacu utama Takaful Am. Prestasi ini sejajar dengan 799,731 kenderaan bermotor baharu yang dijual pada tahun tersebut yang didorong oleh kempen promosi dan pelancaran model baharu. Peningkatan kesedaran dan penghargaan terhadap produk takaful serta kemudahan pembelian melalui platform digital menyebabkan takaful kenderaan telah menyumbang sebanyak 66.94% daripada perniagaan Takaful Am.

Pengendali Takaful Am tangkas dalam memperkenalkan produk takaful kenderaan yang inovatif bagi pemilik kenderaan elektrik (EV). Produk yang direka khusus untuk kenderaan EV telah membantu pengendali, serta menyokong Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Nasional yang menyasarkan 20% daripada jumlah kenderaan yang dijual adalah xEV menjelang tahun 2030, dan 50% menjelang tahun 2040.

Bidang perniagaan lain juga mencatat pertumbuhan kukuh akibat pemulihan pasca-pandemik berterusan, khususnya industri berkaitan logistik. Prestasi penerbangan meningkat sebanyak 146.04%, mencatatkan RM13.81 juta sumbangan kasar secara langsung (2022: RM5.61 juta), manakala industri kargo meningkat sebanyak 79.09% kepada RM30.85 juta (2022: RM17.24 juta) dan badan kapal laut meningkat sebanyak 45.89% kepada RM15.07 juta. Pemulihan sektor pembinaan pada 2023 membantu Semua Risiko Kontraktor (CAR) & Kejuruteraan mencapai peningkatan sebanyak 44.00% atau RM71.32 juta, iaitu RM233.42 juta bagi tahun tersebut.

Dari segi saluran, Agensi dan Bancatakaful kekal sebagai pusat hubungan utama, dengan sumbangan perniagaan baharu sebanyak 34.03% dan 29.99%.

MTA menjangkakan industri takaful dapat mengekalkan momentum yang stabil pada 2024, selari dengan unjuran pengembangan ekonomi keseluruhan Malaysia. Industri takaful bersatu dalam komitmennya untuk menyediakan perlindungan takaful yang boleh diakses dan berpatutan untuk rakyat sebagai sebahagian daripada usahanya untuk menyokong pembangunan ekonomi negara.

Selaras dengan ini, MTA mengumumkan pelan transformasi strategik empat tahunnya untuk meningkatkan dan menginovasikan takaful menjadi nama yang dikenali di Malaysia dan mengilhamkan pemegang polisi generasi baharu. Mandat ini adalah untuk menjadikan takaful lebih relevan, mudah diakses dan memberi impak yang lebih besar.

Dikenali sebagai Hijrah27, pelan transformasi strategik ini merangkumi perubahan dengan tujuan serta menyepadukan misi MTA dengan matlamat visi Rangka Kerja Sektor Kewangan 2026 dan kerangka Intermediasi Berasaskan Nilai untuk industri. Hijrah27 adalah sambungan daripada Pelan Reformasi MTA yang berjaya dilaksanakan pada 2022-2023, yang dikenali sebagai ISLAH 23, dan akan memacu industri dan ekosistem Islam secara keseluruhan bagi memajukan takaful.

Walaupun Hijrah27 masih dalam proses penyelesaian, MTA merancang Hijrah27 ini akan memberikan dorongan dan seterusnya mengekalkan momentum pertumbuhan takaful dan menjadikannya pemimpin di Malaysia. Hijrah27 akan berterusan memberikan penekanan pada kerjasama, kesedaran menyeluruh, inovasi produk dan perkhidmatan, dan pengekalan peranan Takaful dalam seluruh ekosistem untuk memperluaskan perlindungan dan memenuhi keperluan rakyat yang kurang (unserved) atau tidak mempunyai akses (underserved) mengikut tahap keperluan mereka bagi memastikan setiap rakyat Malaysia mempunyai jaringan keselamatan.