Kenali Dermawan Yang Mewakafkan RM56 Juta Ringgit Ke Jalan Islam

Nama Ahmad Dawjee Dadabhoy pasti asing buat anda bukan? Tetapi beliau sangatlah kaya dan merupakan seorang dermawan sehingga mewakafkan hampir keseluruhan hartanya berupa sebidang tanah yang luas sekitar 1.2 ekar di Jalan Perak dan juga lot lot saham bernilai jutaan dolar di Bursa Saham London dan beberapa bursa saham lain.

Sumber: Kuala Lumpur Office

Pernah Pergi Menara Bank Islam Jalan Perak?

Tanah beliau di Jalan Perak, Kuala Lumpur dibangunkan sebuah menara wakaf 34 tingkat yang hari ini dikenali sebagai Menara Wakaf Bank Islam. Bangunan yang dibina dengan modal dikeluarkan Tabung Haji itu pada tahun 2007 dengan kos RM151 juta. Hari ini disewakan sebagai pejabat Kelas A di kawasan segitiga emas yang kedudukannya tidak jauh dari KLCC.

Kawasan tempat letak basement Menara Bank Islam akan ditutup pada hari Jumaat, bagi membolehkan orang di sekitar menunaikan solat Jumaat di situ; tanpa perlu berjalan jauh ke Masjid KLCC. Bayangkan berapa ribu warga kota menunaikan solat Jumaat di situ?

Diberitakan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) sebagai pemegang amanah harta wakaf Ahmad Dawjee Dadabhoy ini akan menerima RM56.6 juta hasil sewaan bangunan ini selama 25 tahun.

Dihari kematian beliau pada 24 Januari 1987, beliau meninggal di sebuah rumah flat kecil di Jalan Masjid India di kelilingi oleh buku-buku bacaan beliau. Tidak ada harta lain lagi bersama beliau melainkan sedikit itulah. Selebihnya sudah diwakafkan keseluruhannya untuk ummah.

Latarbelakang Ahmad Dawjee Dadabhoy

  • Berasal dari Gujerat, India dan lahir pada 1907
  • Ahli perniagaan kain dan merantau ke Semenanjung Malaysia sekitar tahun 1940
  • Meninggal dunia pada 24 Januari 1987 pada usia 82 tahun
  • Fasih dalam pelbagai bahasa dan gemar kepada kitab dan ilmu

Pernah keluarganya datang dari Afrika Selatan ke Malaysia. Apabila dibawa melawat tanah tanah wakaf beliau di kawasan segitiga emas Kuala Lumpur, mereka menitiskan air mata melihat bertapa tingginya nilai hartanah tersebut dan tingginya ketaqwaan saudara mereka Ahmad Dawjee yang mewakafkan hartanya itu.

Inilah tauladan di zaman kita sebagaimana yang kerap kita dengar kisah sahabat sahabat Nabi SAW yang meninggal dunia tanpa harta kerana mewakafkan harta mereka sebelum meninggal dunia walaupun ketika hidupnya kaya raya.

Ia juga petunjuk kepada kita bahawa agama menggalakkan kita mencari harta dan mengembangkan harta. Tetapi perlu diingat harta kekayaan itu bukanlah milik mutlak kita. Perlu dikongsikan dengan ummah berupa zakat, sedekah dan wakaf. Di hari kematian kita, tinggal di alam barzakh, pahala sedekah itu akan terus menerus berjalan. Kemudian dibangkitkan di akhirat kelak menjadi lebih kaya untuk tempoh yang tiada penghujungnya disebabkan ketinggian taqwa kita kepada Allah atas harta yang kita infakkan.

Sumber: Blog Mazeer

Sedekah Bekalan Kita Bawa Ke Akhirat

Sedekah dan wakaf merupakan salah satu daripada tiga bekalan yang boleh kita bawa ke akhirat; selain daripada anak soleh yang mendoakan serta ilmu bermanfaat yang digunakan orang lain. Inilah saham akhirat yang selalu disebut-sebut tu. Tak perlu tunggu kaya baru nak buat.

Oleh itu, berusahalah kita untuk mencari rezeki seolah-olah kita akan mati seribu tahun lagi; tetapi beribadatlah bersungguh-sungguh seolah-olah kita akan mati esok hari.

Baca juga Saham WAQAF Yang Confirm Untung, Modal Serendah RM10. Sebarkan!

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!