John Sculley, Pencetus Revolusi ‘Experience Marketing’ Terhebat Di Pepsi

John Sculley merupakan ikon yang tidak asing dalam syarikat koperat Amerika Syarikat pada era 1980-an. Beliau merupakan orang yang bertanggungjawab membawa Pepsi yang mana pada era 1970-an berada di belakang pesaing terdekat mereka iaitu Coca-Cola.

Beliau juga pernah menjadi CEO syarikat Apple sehingga menyebabkan ahli lembaga pengarah Apple memecat Steve Jobs daripada syarikat tersebut.

Pada kali ini, kita akan lihat kisah John Sculley yang bermula dari bawah dan berjaya membawa Pepsi sehingga menggugat pasaran Coca-Cola yang mendominasi pasaran dunia pada ketika itu.

Nisbah di antara jualan minuman Coca-Cola berbanding minuman Pepsi adalah dengan kadar 10 kepada 1. Ini menunjukan penguasaan Coca-Cola terhadap Pepsi di dalam pasaran.

John Sculley merupakan pekerja bawahan untuk Pepsi ketika dia baru memasuki syarikat tersebut. Beliau hanya bermula sebagai trainee sebelum menjadi Marketing Vice-President ketika usianya mencecah 30 tahun. Dalam tempoh 10 tahun sahaja, beliau telah diangkat menjadi CEO Pepsi.

Langkah pertama yang dilakukan oleh John Sculley ketika menjadi  Marketing Vice-President adalah menghasilkan botol minuman Pepsi yang mampu menewaskan keunikan botol Coca-Cola.

Beliau kemudianya turun padang sendiri untuk mengetahui masalah yang dihadapi oleh pelanggan mereka. Prinsip pemasaran yang dilakukan oleh John Sculley adalah sangat mudah.

Baginya, beliau ingin tahu kehendak pelanggan berbandng menghasilkan teknologi tinggi terhadap sesuatu produk.                           

John Sculley mula mengkaji pelanggan mereka untuk mengetahui apa yang mereka perlukan berbanding dengan mencipta botol baru. Dari pemerhatian yang diperolehi, beliau mendapati botol minuman ringan pada ketika itu adalah bersaiz kecil dan dibuat daripada botol kaca dengan risiko untuk botol tersebut pecah adalah tinggi.

John Sculley membuat keputusan untuk menambah isipadu minuman tersebut  dengan memperkenalkan botol Pepsi 2 liter yang dihasilkan daripada plastik.

Idea beliau ini telah memaksa pesaing mereka turut menambah isipadu minuman keluaran mereka untuk bersaing dengan Pepsi di dalam pasaran miuman ringan.

Selain daripada itu, pemasaran yang berjaya dilakukan oleh John Sculley dengan Pepsi sehingga Coca-Cola ingin mengikutinya adalah Pepsi Challenge. Pepsi Challenge adalah cabaran yang dilakukan terhadap penggemar minuman Coca-Cola untuk memilih minuman kegemaran mereka ketika menutup mata.

Cabaran ini ditujukan kepada peminat tegar minuman Coca-Cola dan ianya pertama kali dilakukan di San Antonio, Texas yang merupakan kawasan dengan jualan Pepsi yang sangat rendah di Amerika Syarikat.

Perkara yang paling diingati sehingga ke hari ini adalah melibatkan seorang nenek tua yang merupakan peminat setia minuman Coca-Cola yang mengambil Pepsi Challenge. Apa yang menarik perhatian adalah nenek tersebut memilih minuman Pepsi ketika Pepsi Challenge dijalankan.

Ini telah membuktikan minuman Pepsi lebih sedap berbanding dengan Coca-Cola bagi mereka yang telah mencuba kedua-duanya. Selama ini penggemar minuman Coca-Cola hanya bergantung kepada jenama sahaja dan bukan kepada rasa.

Inilah Experience Marketing yang paling berjaya di dunia pada ketika itu.

Jadi tidak hairanlah mengapa John Sculley telah menjadi CEO Apple pada pertengahan 1980-an. Beliau kemudiannya telah meninggalkan Apple pada tahun 1993 dengan nilai $2 bilion dan hutang sebanyak $200 juta.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee