John Sculley, Pencetus Revolusi ‘Experience Marketing’ Terhebat Di Pepsi

John Sculley merupakan ikon yang tidak asing dalam syarikat koperat Amerika Syarikat pada era 1980-an. Beliau merupakan orang yang bertanggungjawab membawa Pepsi yang mana pada era 1970-an berada di belakang pesaing terdekat mereka iaitu Coca-Cola.

Beliau juga pernah menjadi CEO syarikat Apple sehingga menyebabkan ahli lembaga pengarah Apple memecat Steve Jobs daripada syarikat tersebut.

Pada kali ini, kita akan lihat kisah John Sculley yang bermula dari bawah dan berjaya membawa Pepsi sehingga menggugat pasaran Coca-Cola yang mendominasi pasaran dunia pada ketika itu.

Nisbah di antara jualan minuman Coca-Cola berbanding minuman Pepsi adalah dengan kadar 10 kepada 1. Ini menunjukan penguasaan Coca-Cola terhadap Pepsi di dalam pasaran.

John Sculley merupakan pekerja bawahan untuk Pepsi ketika dia baru memasuki syarikat tersebut. Beliau hanya bermula sebagai trainee sebelum menjadi Marketing Vice-President ketika usianya mencecah 30 tahun. Dalam tempoh 10 tahun sahaja, beliau telah diangkat menjadi CEO Pepsi.

Langkah pertama yang dilakukan oleh John Sculley ketika menjadi  Marketing Vice-President adalah menghasilkan botol minuman Pepsi yang mampu menewaskan keunikan botol Coca-Cola.

Beliau kemudianya turun padang sendiri untuk mengetahui masalah yang dihadapi oleh pelanggan mereka. Prinsip pemasaran yang dilakukan oleh John Sculley adalah sangat mudah.

Baginya, beliau ingin tahu kehendak pelanggan berbandng menghasilkan teknologi tinggi terhadap sesuatu produk.                           

John Sculley mula mengkaji pelanggan mereka untuk mengetahui apa yang mereka perlukan berbanding dengan mencipta botol baru. Dari pemerhatian yang diperolehi, beliau mendapati botol minuman ringan pada ketika itu adalah bersaiz kecil dan dibuat daripada botol kaca dengan risiko untuk botol tersebut pecah adalah tinggi.

John Sculley membuat keputusan untuk menambah isipadu minuman tersebut  dengan memperkenalkan botol Pepsi 2 liter yang dihasilkan daripada plastik.

Idea beliau ini telah memaksa pesaing mereka turut menambah isipadu minuman keluaran mereka untuk bersaing dengan Pepsi di dalam pasaran miuman ringan.

Selain daripada itu, pemasaran yang berjaya dilakukan oleh John Sculley dengan Pepsi sehingga Coca-Cola ingin mengikutinya adalah Pepsi Challenge. Pepsi Challenge adalah cabaran yang dilakukan terhadap penggemar minuman Coca-Cola untuk memilih minuman kegemaran mereka ketika menutup mata.

Cabaran ini ditujukan kepada peminat tegar minuman Coca-Cola dan ianya pertama kali dilakukan di San Antonio, Texas yang merupakan kawasan dengan jualan Pepsi yang sangat rendah di Amerika Syarikat.

Perkara yang paling diingati sehingga ke hari ini adalah melibatkan seorang nenek tua yang merupakan peminat setia minuman Coca-Cola yang mengambil Pepsi Challenge. Apa yang menarik perhatian adalah nenek tersebut memilih minuman Pepsi ketika Pepsi Challenge dijalankan.

Ini telah membuktikan minuman Pepsi lebih sedap berbanding dengan Coca-Cola bagi mereka yang telah mencuba kedua-duanya. Selama ini penggemar minuman Coca-Cola hanya bergantung kepada jenama sahaja dan bukan kepada rasa.

Inilah Experience Marketing yang paling berjaya di dunia pada ketika itu.

Jadi tidak hairanlah mengapa John Sculley telah menjadi CEO Apple pada pertengahan 1980-an. Beliau kemudiannya telah meninggalkan Apple pada tahun 1993 dengan nilai $2 bilion dan hutang sebanyak $200 juta.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM