Bagaimana Jutawan Broker Saham Ni Jatuh Muflis, Kemudian Jadi Jutawan Semula

Tak sangka daripada seorang jutawan yang kaya-raya, pelabur ini telah jatuh muflis pada tahun 1977 dan kini telah menjadi jutawan semula. Inilah kisah benar yang boleh dijadikan inspirasi untuk semua orang terutamanya para broker dan pelabur.

Sirivat Voravetvuthikunn adalah seorang ahli perniagaan dan broker saham yang berjaya dan dikatakan multi-jutawan. Akibat kegawatan ekonomi di Asia yang turut menyebabkan kejatuhan pasaran saham, beliau telah mengalami zaman gelap kerana gagal menjual kondominium yang dimilikinya pada ketika itu. 

Beliau tidak dapat membayar pinjaman wang dan mempunyai komitmen untuk membayar 40 orang pekerja. Tambahan pula, beliau perlu menanggung pembelajaran 3 orang anaknya yang berada di England dan New Zealand.

Jual Sandwic Setelah Diisytiharkan Muflis

Perkara yang beliau lakukan untuk mencari duit setelah bergelar muflis, adalah dengan menjual sandwic.  Beliau membawa sandwic seberat 2 kilo di bahu setiap hari dan menjualnya di jalanan. Tabahnya seorang bekas jutawan melakukan hal sedemikian. 

Keuntungan perniagaan pada hari pertama yang diperolehnya adalah $14 dolar, di mana 6 kotak sandwic terjual, dan selebihnya beliau sedekahkan kepada badan kebajikan.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

Beliau tidak menjual lebihan itu pada esoknya tetapi menjual sandwic yang baru. Hari demi hari, perniagaannya semakin maju.

Biarpun isterinya bukan seorang yang mahir memasak, beliau berusaha gigih untuk menghasilkan jualan yang terbaik. Usaha gigih beliau telah membuka mata ramai penjual lain untuk bekerjasama dengannya.

Sirivat telah mengambil pekerja untuk bekerja dengannya.

Kesedihan Dan Cabaran

Cabaran dilaluinya daripada segi mental, di mana beliau diuji dengan kehadiran kawan-kawan lama yang masih kaya-raya yang sering membunyikan hon kereta sahaja. Mereka tidak berhenti untuk membeli sandwicnya, sedangkan mereka tahu beliau amat susah sekarang. Sirivat juga pernah dihalang daripada berniaga di beberapa kawasan.

Biarpun ramai yang merendahkannya dan berkata jual sandwic takkan laku kerana penduduk Thai hanya gemarkan nasi, tetapi beliau tetap menjualnya. Beliau hanya ingin mengumpul wang untuk menyara keluarganya.

Setelah 14 Tahun Berlalu

Sirivat masih menjual sandwic setelah 14 tahun berlalu. Katanya, akibat krisis ekonomi dahulu, beliau telah temui perniagaan baru dan amat gembira. 

Beliau ditemubual oleh 121 syarikat media internasional dan 262 syarikat media tempatan termasuklah BBC WORLD, CNN, AP, NEW YORK TIMES, CNBC, NHK dan LOS ANGELES TIMES.

Kejayaan Sirivat Kini

Asbab menjual sandwic, tidak mustahil beliau menjadi jutawan semula seperti sekarang. Perniagaan beliau telah berkembang maju dengan menambah produk-produk lain, dan beliau kini mempunyai seramai 6,000 orang pekerja. 

Beliau juga memiliki 3 buah kedai kopi yang terkenal di Bangkok. Beliau sering dipanggil sebagai penceramah jemputan yang bertaraf antarabangsa.

Bagi beliau, apa jua perniagaan yang dilakukan tiada masalah untuk bangkit semula. Apa yang paling penting, setiap perniagaan perlu dikendalikan dengan cara yang betul dan perlu mempunyai semangat juang yang tinggi.

Itulah kekuatan yang membuatkan beliau bangkit semula menjadi jutawan selepas muflis hanya dengan menjual sandwic.

Sumber RujukanBulletin Media

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.