Bagaimana Jutawan Broker Saham Ni Jatuh Muflis, Kemudian Jadi Jutawan Semula

Tak sangka daripada seorang jutawan yang kaya-raya, pelabur ini telah jatuh muflis pada tahun 1977 dan kini telah menjadi jutawan semula. Inilah kisah benar yang boleh dijadikan inspirasi untuk semua orang terutamanya para broker dan pelabur.

Sirivat Voravetvuthikunn adalah seorang ahli perniagaan dan broker saham yang berjaya dan dikatakan multi-jutawan. Akibat kegawatan ekonomi di Asia yang turut menyebabkan kejatuhan pasaran saham, beliau telah mengalami zaman gelap kerana gagal menjual kondominium yang dimilikinya pada ketika itu. 

Beliau tidak dapat membayar pinjaman wang dan mempunyai komitmen untuk membayar 40 orang pekerja. Tambahan pula, beliau perlu menanggung pembelajaran 3 orang anaknya yang berada di England dan New Zealand.

Jual Sandwic Setelah Diisytiharkan Muflis

Perkara yang beliau lakukan untuk mencari duit setelah bergelar muflis, adalah dengan menjual sandwic.  Beliau membawa sandwic seberat 2 kilo di bahu setiap hari dan menjualnya di jalanan. Tabahnya seorang bekas jutawan melakukan hal sedemikian. 

Keuntungan perniagaan pada hari pertama yang diperolehnya adalah $14 dolar, di mana 6 kotak sandwic terjual, dan selebihnya beliau sedekahkan kepada badan kebajikan.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

Beliau tidak menjual lebihan itu pada esoknya tetapi menjual sandwic yang baru. Hari demi hari, perniagaannya semakin maju.

Biarpun isterinya bukan seorang yang mahir memasak, beliau berusaha gigih untuk menghasilkan jualan yang terbaik. Usaha gigih beliau telah membuka mata ramai penjual lain untuk bekerjasama dengannya.

Sirivat telah mengambil pekerja untuk bekerja dengannya.

Kesedihan Dan Cabaran

Cabaran dilaluinya daripada segi mental, di mana beliau diuji dengan kehadiran kawan-kawan lama yang masih kaya-raya yang sering membunyikan hon kereta sahaja. Mereka tidak berhenti untuk membeli sandwicnya, sedangkan mereka tahu beliau amat susah sekarang. Sirivat juga pernah dihalang daripada berniaga di beberapa kawasan.

Biarpun ramai yang merendahkannya dan berkata jual sandwic takkan laku kerana penduduk Thai hanya gemarkan nasi, tetapi beliau tetap menjualnya. Beliau hanya ingin mengumpul wang untuk menyara keluarganya.

Setelah 14 Tahun Berlalu

Sirivat masih menjual sandwic setelah 14 tahun berlalu. Katanya, akibat krisis ekonomi dahulu, beliau telah temui perniagaan baru dan amat gembira. 

Beliau ditemubual oleh 121 syarikat media internasional dan 262 syarikat media tempatan termasuklah BBC WORLD, CNN, AP, NEW YORK TIMES, CNBC, NHK dan LOS ANGELES TIMES.

Kejayaan Sirivat Kini

Asbab menjual sandwic, tidak mustahil beliau menjadi jutawan semula seperti sekarang. Perniagaan beliau telah berkembang maju dengan menambah produk-produk lain, dan beliau kini mempunyai seramai 6,000 orang pekerja. 

Beliau juga memiliki 3 buah kedai kopi yang terkenal di Bangkok. Beliau sering dipanggil sebagai penceramah jemputan yang bertaraf antarabangsa.

Bagi beliau, apa jua perniagaan yang dilakukan tiada masalah untuk bangkit semula. Apa yang paling penting, setiap perniagaan perlu dikendalikan dengan cara yang betul dan perlu mempunyai semangat juang yang tinggi.

Itulah kekuatan yang membuatkan beliau bangkit semula menjadi jutawan selepas muflis hanya dengan menjual sandwic.

Sumber RujukanBulletin Media

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee