Kisah Penuh Inspirasi Jack Ma Dalam Buku ‘Never Give Up’

Kisah inspirasi dari Jack Ma tidak putus-putus untuk kita ambil sebagai iktibar. Kali ini, buku berjudul ‘Never Give Up: Jack Ma in His Own Words’ hasil suntingan dari Suk Lee dan Bob Song (edisi Bahasa Melayu) mengutarakan kisah kegagalan Jack Ma dalam kehidupan dan kerjayanya sebelum menjadi orang yang berjaya.

Ramai yang tak pernah tahu apa kegagalan yang telah dialami oleh seorang jutawan terkemuka ini. Sudah pasti kejayaan sentiasa berada manusia, namun siapa tahu beliau juga pernah kerap-kali menempuhi kegagalan sebelumnya.

Kejayaan Jack Ma Hasil Daripada Kegagalan Lama

Kejayaan yang dikecapi Jack Ma pada hari ini sehingga tertubuhnya syarikat gergasi Asia adalah disebabkan oleh pengajaran dan kegagalan lama. Siapa sangka pengasas syarikat secara atas talian, Alibaba ini bukanlah golongan yang kaya-raya dan berpengaruh ketika kecil dahulu.

Biarpun syarikat perusahaannya telah mencatat rekod sebagai tawaran saham awam yang terbesar di dunia, beliau tetap bermula dari bawah dan orang biasa-biasa sahaja sebelumnya.

Dengan pendiriannya yang tegas, beliau mempunyai prinsip kehidupan di mana, apa sahaja yang berlaku, diri sendiri adalah faktor utama yang perlu dibaiki dan diberi perhatian. 

Begitu juga ketika Forum Ekonomi Dunia di Davos, Switzerland, Jack Ma menjadi tumpuan utama kerana beliau memaklumkan kepada CNBC bahawa Amerika tidak boleh menyalahkan orang lain kecuali diri sendiri bagi isu-isu berkaitan ekonomi.

Jack Ma juga telah menetapkan matlamat jangka masa panjang untuk mewujudkan 10 juta perniagaan yang menguntungkan serta 100 juta pekerjaan dalam tempoh 20 tahun yang akan datang.

Terkenang Akan Kegagalan Dahulu

Tahukah anda, kegagalan Jack Ma suatu masa dahulu adalah dari segi kerjaya di luar sana. Sebaik sahaja tamat pengajian, Jack Ma memohon 30 pekerjaan yang berbeza, tetapi kesemuanya telah ditolak mentah-mentah oleh majikan. 

Dalam buku Never Give Up, beliau turut berkongsi akan kegagalan dalam memohon kerja sebagai pihak polis, namun beliau dikatakan tidak layak.

“Saya juga pergi ke KFC apabila ia sudah ada di bandar saya. Dua puluh empat orang pergi untuk kerja. Dua puluh tiga telah diterima, hanya saya seorang sahaja yang ditendang.”

“Saya juga pernah memohon 10 kali untuk melanjutkan pengajian di Harvard Business School, tetapi tetap juga ditolak.”

Kegagalan Jack Ma pada masa lalu juga dikatakan kerana beliau tidak bijak pandai dan dilihat sebagai orang yang biasa-biasa, tidak pandai dan yakin. Apatah lagi jika melihat penampilannya yang miskin.

Pasti anda tidak menyangka bahawa Jack Ma berasal dari keluarga miskin di daerah Hangzhou, kawasan Zhejiang, China. Pada umur 12 tahun, Jack Ma sudah tertarik untuk belajar bahasa Inggeris.

Beliau juga pernah bekerja sebagai pemandu pelancong di sebuah hotel di Danau Hangzhou, sekitar 160 kilometer dari Shanghai. Sejak itu, pemikirannya lebih terbuka dan matang berbanding dengan teman-teman yang sebayanya.

Kegagalan Berubah Kepada Kejayaan ‘Never Give Up’

Dengan kegagalan yang ditempuh satu demi satu, beliau akhirnya bangkit dan terus berjaya. Ya, bagaikan mimpi, Alibaba.com telah memecah tembok e-dagang dunia sekitar 2014 malah jumlah transaksi atas talian Alibaba turut mencapai jumlah USD 248 bilion, lebih daripada jumlah yang diperolehi oleh Ebay dan Amazon.

Kisah kegagalan bertukar kepada kisah kejayaan ini adalah pengalaman yang dilalui Jack Ma yang tidak pernah berputus asa dalam kehidupan.

Sumber Rujukan: Book Cafe

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tyler Perry, Bilionaire Berkulit Hitam Di Hollywood Yang Tak Dikenali Ramai

Industri hiburan menjanjikan pulangan yang lumayan bagi mereka yang menceburinya. Industri hiburan di Hollywood pula merupakan industri yang menjanjikan pulangan yang luar biasa tinggi kepada mereka yang terlibat di dalamnya.

Sebelum ini kita telah membaca kisah bagaimana David Geffen yang merupakan orang di belakang tabir menjadi begitu kaya di dalam industri hiburan pada ketika ini.

Baca: David Geffen, Lelaki Terkaya Dalam Industri Hiburan Di Hollywod

Pada artikel kali ini, kita akan lihat bagaimana seorang lelaki berkulit hitam yang berjaya di Hollywod yang mana industri ini dikuasai oleh golongan berkulit putih.

Siapa Tyler Perry?

Tyler Perry atau nama sebenarnya Emmitt Perry, Jr dilahirkan di New Orleans, Louisiana pada tahun 1969. Beliau dilahirkan di dalam keluarga yang sangat miskin. Sejak kecil lagi, bapanya sering menderanya dan beliau tidak gemar untuk tinggal bersama dengan bapanya.

Ketika remaja, beliau gagal untuk menghabiskan pelajaran di peringkat sekolah menengah dan pernah cuba untuk membunuh diri akibat daripada tekanan hidup.

Pada usia 16 tahun, beliau telah membuang nama keluarganya kerana tidak mahu ada kaitan dengan ayahnya yang selalu mendera dirinya.

Kredit Gambar: Shadow and Act

Ketika berusia 20 tahun, Tyler Perry mula berpindah ke Atlanta untuk hidup berdikari. Beliau terpaksa bekerja beberapa jenis pekerjaan termasuk menjadi jurujual kenderaan. Beliau kemudiannya bekerja hampir 25 jenis pekerjaan sebelum berjumpa dengan passion yang ada di dalam dirinya.

Kehidupanya mula berubah apabila melihat rancangan temubual Oprah Winfrey pada awal tahun 1990-an. Dalam rancangan tersebut, ianya telah menyedarkan beliau tentang seseorang boleh berubah jika betul-betul mahukannya.

Tyler Perry kemudianya menggunakan wang simpanan peribadinya berjumlah USD12,000 untuk membuka studio kecil menghasilkan filem.

Kredit Gambar: Forbes

Filem pertama yang dihasilkan berjudul ‘I Know I’ve Been Changed’ yang telah berjaya menjadikannya seorang pengarah dan juga producer. Filem tersebut telah menjadi batu loncatan kepada Tyler Perry di dalam industri hiburan di Hollywood.

Watak Yang Menaikkan Nama Tyler Perry Di Hollywood

Kredit Gambar: Eonline

Di antara watak yang berjaya menjadikan Tyler Perry sebagai pelakon yang terkenal adalah Madea. Watak ini merupakan seorang wanita pertengahan abad berkulit hitam yang sering memberontak dengan keadaan sekelilingnya.

Madea sinonim dengan kegiatan jenayah kecil di dalam kehidupan sehariannya. Watak yang dibawa oleh Tyler Perry ini dilhamkan dari ibu dan makciknya. Ianya diperkenalkan di dalam filem yang berjudul ‘I Can Do Bad All by Myself’.

Watak ini sangat popular dan sering kali digunakan di dalam filem-filem yang dikeluarkan beliau. Sepanjang dua dekad sejak watak ini diperkenalkan kepada umum, sebanyak 11 buah filem telah dihasilkan dengan kutipan mencecah USD670 juta.

Kejayaan Tyler Perry

Setelah menempa nama di Hollywood, banyak syarikat penyiaran gergasi mula bekerjasama dengan Tyler Perry dalam menghasilkan drama dan juga filem. Selama hampir 3 dekad di dalam industri hiburan, syarikat beliau kini mempunyai hak cipta sebanyak 1,200 episod drama, 22 buah filem dan memiliki studio yang berkeluasan 330 ekar.

Beliau juga memiliki kontrak penyiaran dengan ViacomCBS yang bernilai USD150 juta setahun.

Kredit Gambar: Forbes

Kini beliau merupakan seorang ikon terkenal di Hollywood yang bertaraf bilionaire. Pihak Forbes telah meletakkan Tyler Perry ini sebaris dengan David Geffen, Steven Spielberg, George Lucas dan Oprah Winfrey di dalam industry Hollywood.

Walaupun tidak sepopular seperti pelakon Kelas A di Hollywood, peranan Tyler Perry di belakang tabir mampu memberikan sentuhan yang diperlukan.

Kejayaan yang diperolehi oleh Tyler Perry ini boleh dijadikan inspirasi kepada usahawan di luar sana dengan menempa nama dari bawah sehinggalah berjaya menjadi seorang bilionaire.

Sumber Rujukan:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!