Kisah Penuh Inspirasi Jack Ma Dalam Buku ‘Never Give Up’

Kisah inspirasi dari Jack Ma tidak putus-putus untuk kita ambil sebagai iktibar. Kali ini, buku berjudul ‘Never Give Up: Jack Ma in His Own Words’ hasil suntingan dari Suk Lee dan Bob Song (edisi Bahasa Melayu) mengutarakan kisah kegagalan Jack Ma dalam kehidupan dan kerjayanya sebelum menjadi orang yang berjaya.

Ramai yang tak pernah tahu apa kegagalan yang telah dialami oleh seorang jutawan terkemuka ini. Sudah pasti kejayaan sentiasa berada manusia, namun siapa tahu beliau juga pernah kerap-kali menempuhi kegagalan sebelumnya.

Kejayaan Jack Ma Hasil Daripada Kegagalan Lama

Kejayaan yang dikecapi Jack Ma pada hari ini sehingga tertubuhnya syarikat gergasi Asia adalah disebabkan oleh pengajaran dan kegagalan lama. Siapa sangka pengasas syarikat secara atas talian, Alibaba ini bukanlah golongan yang kaya-raya dan berpengaruh ketika kecil dahulu.

Biarpun syarikat perusahaannya telah mencatat rekod sebagai tawaran saham awam yang terbesar di dunia, beliau tetap bermula dari bawah dan orang biasa-biasa sahaja sebelumnya.

Dengan pendiriannya yang tegas, beliau mempunyai prinsip kehidupan di mana, apa sahaja yang berlaku, diri sendiri adalah faktor utama yang perlu dibaiki dan diberi perhatian. 

Begitu juga ketika Forum Ekonomi Dunia di Davos, Switzerland, Jack Ma menjadi tumpuan utama kerana beliau memaklumkan kepada CNBC bahawa Amerika tidak boleh menyalahkan orang lain kecuali diri sendiri bagi isu-isu berkaitan ekonomi.

Jack Ma juga telah menetapkan matlamat jangka masa panjang untuk mewujudkan 10 juta perniagaan yang menguntungkan serta 100 juta pekerjaan dalam tempoh 20 tahun yang akan datang.

Terkenang Akan Kegagalan Dahulu

Tahukah anda, kegagalan Jack Ma suatu masa dahulu adalah dari segi kerjaya di luar sana. Sebaik sahaja tamat pengajian, Jack Ma memohon 30 pekerjaan yang berbeza, tetapi kesemuanya telah ditolak mentah-mentah oleh majikan. 

Dalam buku Never Give Up, beliau turut berkongsi akan kegagalan dalam memohon kerja sebagai pihak polis, namun beliau dikatakan tidak layak.

“Saya juga pergi ke KFC apabila ia sudah ada di bandar saya. Dua puluh empat orang pergi untuk kerja. Dua puluh tiga telah diterima, hanya saya seorang sahaja yang ditendang.”

“Saya juga pernah memohon 10 kali untuk melanjutkan pengajian di Harvard Business School, tetapi tetap juga ditolak.”

Kegagalan Jack Ma pada masa lalu juga dikatakan kerana beliau tidak bijak pandai dan dilihat sebagai orang yang biasa-biasa, tidak pandai dan yakin. Apatah lagi jika melihat penampilannya yang miskin.

Pasti anda tidak menyangka bahawa Jack Ma berasal dari keluarga miskin di daerah Hangzhou, kawasan Zhejiang, China. Pada umur 12 tahun, Jack Ma sudah tertarik untuk belajar bahasa Inggeris.

Beliau juga pernah bekerja sebagai pemandu pelancong di sebuah hotel di Danau Hangzhou, sekitar 160 kilometer dari Shanghai. Sejak itu, pemikirannya lebih terbuka dan matang berbanding dengan teman-teman yang sebayanya.

Kegagalan Berubah Kepada Kejayaan ‘Never Give Up’

Dengan kegagalan yang ditempuh satu demi satu, beliau akhirnya bangkit dan terus berjaya. Ya, bagaikan mimpi, Alibaba.com telah memecah tembok e-dagang dunia sekitar 2014 malah jumlah transaksi atas talian Alibaba turut mencapai jumlah USD 248 bilion, lebih daripada jumlah yang diperolehi oleh Ebay dan Amazon.

Kisah kegagalan bertukar kepada kisah kejayaan ini adalah pengalaman yang dilalui Jack Ma yang tidak pernah berputus asa dalam kehidupan.

Sumber Rujukan: Book Cafe

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bagaimana Amazon Menghancurkan Pesaingnya Dan Memonopoli Pasaran?

Amazon merupakan kuasa terbesar dalam peruncitan secara dalam talian. Syarikat ini telah mendominasi setiap pasaran dengan menggunakan teknik ‘menghancurkan’ pesaing mereka dan seterusnya memonopoli didalam sesebuah pasaran dengan mengunakan teknik menjatuhkan harga pasaran sesebuah produk.

Jeff Bezos yang merupakan seorang yang berfikiran jauh dalam membangunkan Syarikat Amazon. Dia yang menggunakan kaedah klasik yang terkenal seperti razor and blade. Model perniagaan ini merupakan model perniagaan yang dipopularkan oleh Syarikat Kodak dan syarikat tersebut menguasai dunia fotografi selama lebih dari 100 tahun.

Klik di sini untuk membaca kisah Syarikat Kodak.

Syarikat Amazon merupakan sebuah syarikat yang mementingkan kepuasan pelanggan berbanding dengan mengejar keuntungan dan pada masa yang sama, Amazon menggunakan kekuatan kewangan yang dimiliki olehnya untuk menghapuskan syarikat yang lebih kecil dari pasaran segmen tertentu dan kemudian memonopoli untuk pasaran tersebut.

Syarikat Amazon yang menggunakan beberapa langkah untuk menghapuskan pesaing mereka dan setiap langkah dan tindakan  yang diambil oleh Amazon adalah sangat tepat.

Rahsia kejayaan yang dimiliki oleh Amazon ini adalah berpunca dari database yang dimiliki oleh mereka. Database yang dimiliki oleh Amazon adalah sangat berkualiti tinggi dan mereka mendapatkan database tersebut tanpa mengeluarkan kos yang besar berbanding pesaing mereka.

Case Study Amazon Menghancurkan Produk Bekas Kakitangan Apple

Untuk lebih jelas, mari kita lihat bagaimana Amazon mendominasi pasaran produk yang dilihatnya berpotensi untuk berkembang dan secara tidak langsung menjatuhkan pesaing mereka.

Oven yang dikeluarkan oleh Syarikat Amazon ini harganya separuh lebih murah berbanding dengan oven keluaran Syarikat June

Sebagai contoh, sebuah oven pintar yang mana oven tersebut dapat digunakan untuk memasak dengan hanya menggunakan pembantu maya yang dicipta mereka iaitu Alexa.

Idea oven pintar ini adalah dibangunkan oleh sebuah syarikat startup yang bernama June.

Syarikat June ini merupakan sebuah syarikat startup yang diasaskan oleh dua orang bekas pekerja Syarikat Apple. Mereka berdua berjaya mencipta oven yang pintar dan menjual produk tersebut di platform online Syarikat Amazon.

Selain mendapat kejayaan dengan oven pintar ini, syarikat ini juga dapat menarik pelabur asing untuk melabur didalam syarikat mereka. Antara pelabur yang besar melabur didalam syarikat tersebut adalah Amazon sendiri pada tahun 2018. Oleh kerana Syarikat June menggunakan platform yang disediakan oleh Amazon, mereka dapat menggunakan maklumat dan data mengenai corak pembelian pelanggan.

Pihak Amazon pula mendapat database yang lengkap mengenai produk tersebut tanpa melaburkan wang untuk membuat kajian tentang penerimaan produk tersebut di dalam pasaran.

Langkah yang seterusnya,pihak Amazon telah mengeluarkan produk oven pintar mereka sendiri tetapi dengan harga hampir separuh lebih murah dari oven yang dikeluarkan oleh Syarikat June.Apa yang berlaku adalah pihak Amazon telah merosakkan pasaran oven pintar dan produk keluaran Syarikat June.

Ramai pelanggan yang akan tertarik dengan produk oven Amazon kerana harga yang dijual oleh begitu murah dan mempunyai fungsi yang hampir sama dengan oven yang dikeluarkan oleh Syarikat June.

Dengan berbuat demikian orang ramai akan beralih arah untuk mendapatkan oven yang dikeluarkan oleh Syarikat Amazon berbanding dengan Syarikat June dan berkemungkinan syarikat ini akan megalami kerugian selepas Syarikat Amazon melancarkan oven pintar mereka sendiri.

Case Study Amazon Menghancurkan Syarikat Diapers Dengan Ugutan

Amazon menurunkan harga hampir semua barangan bayi untuk mengekang dominasi syarikat Quidsi

Selain daripada Syarikat June, Syarikat Amazon juga pernah menjatuhkan pesaing mereka dalam perniagaan pengeluaran barangan bayi. Syarikat Diapers yang merupakan syarikat mengeluarkan barangan bayi yang terkenal di Amerika Syarikat.

Amazon yang berminat dengan syarikat ini kerana syarikat ini telah membuat banyak keuntungan pada tahun sebelum ini dan telah membuat tawaran untuk memiliki syarikat ini dengan membeli Syarikat Quidsi, iaitu ibu syarikat kepada Syarikat Diapers ini.

Malangnya , Syarikat Quidsi telah menolak tawaran yang dikemukan oleh Syarikat Amazon.

Amazon yang mengambil langkah drastik dengan menurunkan harga produk barangan bayi di platform mereka sebanyak 30%. Ini membuat Syarikat Quidsi mengalami kerugian yang teruk akibat dari tindakan yang dilakukan oleh Amazon.

Syarikat Quidsi yang tidak mampu bertahan untuk melawan Syarikat Amazon kerana Syarikat Amazon adalah gergasi peruncitan online terbesar di Amerika Syarikat.

Oleh kerana Syarikat Quidsi mengalami kerugian akibat perang harga dengan Syarikat Amazon, pihak Walmart telah datang dengan tawaran untuk membeli syarikat ini.

Jeff yang mengetahui berita ini telah menghantar ancaman kepada Syarikat Quidsi bahawa dia akan menurunkan lagi harga barangan bayi jika syarikat itu tidak dijual kepada Syarikat Amazon.

Syarikat Quidsi yang akur dengan permainan yang dimulakan oleh Syarikat Amazon telah menjual syarikat tersebut kepada Syarikat Amazon. Akibat dari perang harga dengan syarikat Quidsi ini, Syarikat Amazon telah mengalami kerugian sebanyak $100 juta , Syarikat Amazon yang kemudianya telah menutup operasi ini pada tahun 2015 atas alasan syarikat ini tidak dapat membuat keuntungan.

Kerajaan Amerika Syarikat tidak dapat mendakwa Syarikat Amazon dibawah akta monopoli kerana tidak ada bukti yang kukuh untuk mendakwa Syarikat Amazon melakukan aktiviti monopoli ke atas pasaran dan kes ini tidak dapat dibawa ke muka pengadilan.

Perbandingan di antara jualan dan keuntungan oleh Syarikat Amazon menunjukan jualan Syarikat Amazon lebih 10 kali ganda lebih berbanding dengan keuntungan yang diperolehi

Daripada model perniagaan yang dikatakan seperi teknik razor and blade yang dilakukan oleh Jeff Bezos Ini, Syarikat Amazon tidak mendapat sebarang keuntungan dari jualan yang dilakukan oleh syarikat tersebut kerana untuk menghancurkan pesaing mereka didalam pasaran yang sama, mereka perlu menjual barangan yang dikeluarkan oleh mereka dengan harga yang rugi atau hanya balik modal sahaja.

Microsoft Mangsa Amazon Yang Seterusnya?

Syarikat Amazon lebih mementingkan pengguna menggunakan perkhidmatan dan ecosystem yang disediakan oleh syarikat tersebut berbanding mendapat keuntungan dari penjualan barang oleh syarikatnya. Syarikat Amazon yang mahu mengguasai segmen pelanggan dengan menyediakan ecosystem bagi memudahkan pelanggan  menggunakan perkhidmatan yang disediakan oleh Syarikat Amazon.

Setakat ini, Syarikat Amazon hanya membuat keuntungan melalui perniagaan simpanan awan mereka.Kebanyakan syarikat startup menggunakan perkhidmatan simpanan awan yang disediakan oleh Syarikat Amazon.

Hampir separuh dari pasaran simpanan awan dikuasai oleh syarikat Amazon  hanya Syarikat Microsoft sahaja yang mampu memberi saingan kepada Syarikat Amazon dalam perniagaan ini. Adakah Syarikat Amazon akan berjaya menghapuskan perkembangan simpanan awan milik Syarikat Microsoft?

Jawapanya mungkin tidak. Syarikat Amazon tidak mampu untuk menghalang perkembangan Syarikat Microsoft dan mendominasi didalam pasaran simpanan awan. Ini kerana Syarikat Microsoft merupakan syarikat gergasi perisian di dunia dan berpengalaman dalam bidang perisian komputer.

Buktinya,Syarikat Amazon tewas  dalam penganugerahan kontrak kententeraan dari kerajaan Amerika Syarikat walaupun Syarikat Microsoft baru sahaja memulakan perniagaan dalam perkhidmatan simpanan awan jika dibandingkan dengan Syarikat Amazon. Pertembungan kedua syarikat ini dalam segmen perniagaan yang sama ibarat buku bertemu ruas.

Klik di sini untuk membaca bagaimana Syarikat  Microsoft menewaskan Syarikat Amazon dalam kontrak kententeraan.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=pBffKzWECUQ&t=492s
  2. https://www.youtube.com/watch?v=ojGveiE51Hk&t=9s

Iklan

Tesla, Syarikat Automotif Paling Bernilai Di Dunia

Baru-baru ini, syarikat Tesla telah muncul sebagai syarikat automotif yang paling bernilai di dunia – mengatasi Toyota dan Volkswagen. Memang tak disangka-sangka sekali, apatah lagi ketika berlakunya pandemik Covid-19 yang sedang melanda seluruh dunia.

Kredit Gambar: Visual Capitalist

Tesla yang bermula 15 tahun yang lalu, telah melalui perjalanan yang penuh berliku untuk mencapai takhta pada hari ini. Tatkala jualan kereta merudum dengan keadaan ekonomi yang tidak menentu dan pandemik yang berlaku, harga saham Tesla telah meningkat sebanyak 348% dalam masa setahun.

Sumber: Trading View

Setahun yang lalu, harga saham Tesla baru lebih kurang $220 USD, hari ini dah nak cecah $1,000 USD pula.

Apa Yang Menyebabkan Harga Tesla Meningkat?

Pada awal tahun yang lalu, Tesla telah mencapai satu milestone yang baru dengan mengatasi nilai General Motors dan Ford yang digabungkan. Dua syarikat gergasi ini telah tewas di tangan Tesla yang boleh dikatakan masih lagi ‘mentah’ dalam dunia automotif.

Walaupun jualan kereta Tesla di Amerika Syarikat jauh ketinggalan di belakang Toyota, namun jualan kereta mereka di seluruh dunia telah meningkat dengan secara konsisten sejak kebelakangan ini.

Ditambah lagi dengan pembukaan kilang Tesla di China, ianya telah membuktikan betapa seriusnya mereka ingin berkembang di China dan seterusnya rantau Asia.

Baca: Elon Musk Guna Strategi Jeneral Sun Tzu Dengan Membuka Kilang Tesla Di China

Sebagai peneraju kereta elektrik, Tesla memang jauh di depan berbanding syarikat-syarikat lain. Malah, Syarikat Faraday Future, Pencabar Utama Tesla Diisytiharkan Muflis. Ini membuktikan bahawa memang sukar untuk menandingi Tesla di persada dunia.

Di kala permintaan masyarakat dunia yang mahukan sebuah kenderaan hijau dan mesra alam, masa depan Tesla sememangnya cerah. Ditambah pula dengan ura-ura mengatakan Tesla akan mula membangunkan trak atau pikap sebagai model terbaru mereka, inilah kereta masa depan yang kita cari-cari selama ini.

Sumber Rujukan: Visual Capitalist

Boleh beli lagi tak saham syarikat Tesla ni? Kalau daripada segi Fundamental, memang power. Kena tengok pula dari sudut Technical pula untuk menentukan masa terbaik nak beli saham Tesla ni.

Lagi pun, harga seunit saham Tesla pun dah nak cecah $1,000 USD. Mesti ramai yang akan kata mahal harga saham Tesla ni kan? Jangan terkejut kalau tahun depan boleh cecah $2,000 USD pula.

Iklan

Kesilapan Besar Yang Dilakukan Oleh 6 Bilionaire Terkemuka Dunia

Kesilapan merupakan guru yang sangat baik untuk diri kita. Mengikut pandangan saintis terulung di dunia iaitu Albert Einstein “orang yang tidak melakukan kesilapan adalah orang yang tidak melakukan apa-apa yang baru”.

Orang yang tidak melakukan apa-apa yang baru bermaksud mereka tidak cuba untuk membangunkan atau meningkatkan lagi keupayaan diri mereka. Orang sebegini dikenali sebagai fixed mindset dan situasi ini berbahaya jika mereka merupakan seorang usahawan.

Mari kita lihat kesilapan yang pernah dilakukan oleh tokoh bilionaire terkemuka yang memberi pengajaran berguna kepada diri mereka dan juga kepada kita.

Sebenarnya kesilapan mereka ini menunjukkan bahawa bilionaire juga melakukan kesilapan seperti kita, dan kita tidak perlu takut untuk melakukan kesilapan. Yang lebih penting adalah kita mampu belajar daripada kesilapan dan bangkit semula.

1. Bill Gates

Merupakan pengasas syarikat gergasi dunia perkomputeran iaitu Microsoft. Beliau menyatakan kesilapan yang paling besar dilakukannya ketika di Microsoft adalah tidak membangunkan sistem operasi telefon pintar sendiri seperti Android.

Ini disebabkan kerana beliau tidak yakin bahawa telefon pintar mampu menggantikan komputer, namun sangkaan Bill Gates meleset sama sekali.

Sebaliknya Google dan Apple telah membangunkan sistem untuk telefon pintar dan memberi mereka kejayaan yang besar kepada mereka. Beliau yang menyatakan kesilapannya itu telah memberi impak yang sangat besar di mana Microsoft hilang penguasaan pasaran yang bernilai $400 billion di dalam industri telefon pintar.

2. Mark Zuckerberg

Menurut Mark Zuckerberg, kesilapan terbesar baginya adalah ketika skandal yang melibatkan pembocoran data maklumat peribadi pengguna Facebook pada tahun 2018 oleh Cambridge Analytica.

Facebook yang dituduh menggunakan maklumat peribadi pengguna Facebook ketika kempen pilihanraya presiden, yang menyaksikan Donald Trump berjaya menjadi Presiden Amerika Syarikat.

Kesilapan tersebut telah menjejaskan saham Facebook dan juga nilai kekayaan dirinya. Mark mengaku bahawa Facebook perlu mengambil tindakan yang agresif bagi menangi masalah tersebut.

3. Warren Buffett

Warren Buffett  yang terkenal sebagai seorang pelabur lagenda juga tidak lari daripada melakukan kesilapan. Di antara kesilapnanya yang paling awal ketika melabur adalah dengan membeli syarikatnya sendiri iaitu Berkshire Hathaway.

Beliau yang melakukan kesilapan membeli syarikat tersebut pada harga yang tinggi, kerana harga saham telah dimanipulasi oleh pemilik asal. Warren yang berasa marah dengan tindakan itu telah membeli keseluruhan saham syarikat tersebut dan memecat pemilik syarikat tersebut yang bernama Seabury Stanton.

Warren yang kemudian menutup operasi tekstil syarikat tersebut yang pada tahun 1980-an kerana tidak memberi keuntungan kepadanya. Beliau sehingga kini masih mengekalkan nama syarikatnya itu dengan nama Berkshire Hathaway, bagi mengingati kesilapan di dalam pelaburan yang pernah dilakukannya.

4. Ratan Tata

Beliau merupakan seorang bilionaire dan Industrialist yang berasal dari India. Ratan adalah merupakan pemilik syarikat kenderaan terbesar di India iaitu Tata.

Di antara kesilapan terbesar di dalam perniagaannya adalah dengan memperkenalkan kenderaan yang bernama Nano Car. Kenderaan ini merupakan kenderaan asas untuk rakyat India tetapi diberi jolokan ‘kenderaan murah’.

Ia memberi imej yang teruk di pandangan mata orang India sendiri dan dia sepatutnya memperkenalkan kenderaan ini dengan nama kenderaan yang ‘mampu milik’.

Akibatnya, jualan kenderaan ini tidak berjaya menarik minat pembeli kerana sebagai takut digelar orang miskin kerana memakai kenderaan tersebut.

5. Elon Musk

Merupakan CEO kepada dua syarikat yang terkenal di Amerika Syarikat iatu Tesla dan Space X. Di antara kesilapan yang dilakukan di dalam perniagaan yang membuatkan dirinya menyesal adalah dengan tidak memberi sepenuh perhatian kepada Tesla pada awal penubuhannya, iaitu di antara tahun 2004 sehingga 2008.

Pada waktu ini Elon merupakan pelabur dan pengerusi untuk Syarikat Tesla. Beliau sedang sibuk dengan Space X ketika itu, sebuah syarikat penerokaan angkasa lepas yang dibangunkan olehnya pada tahun 2002.

Ketika krisis ekonomi berlaku pada tahun 2008, beliau telah mengambil alih tugas sebagai CEO untuk Tesla dan syarikat tersebut terus berada pada landasan yang betul dalam industri automotif.

6. Jack Ma

Jack Ma merupakan pengerusi syarikat e-commerce terbesar di Asia iaitu Alibaba, dan merupakan lelaki terkaya di Asia. Beliau telah menubuhkan Alibaba dari apartmen rumahnya pada tahun 1999.

Di antara kesilapan besar yang berlaku di dalam hidupnya adalah dengan menubuhkan syarikat Alibaba. Jack Ma terlalu fokus terhadap pengurusan syarikat tersebut sehingga tiada masa untuk dirinya sendiri dan menikmati hidup.

Beliau yang merasakan itu tindakan kurang tepat, akhirnya telah mengambil keputusan untuk bersara pada tahun 2018 dan digantikan dengan CEO baru yang bernama Daniel Zhang. Kini beliau kekal sebagai pengerusi Alibaba.

Sumber Rujukan: economictimes.indiatimes.com

Iklan

5 Ciri Utama Yang Membezakan Bilionaire Dengan Orang Biasa

Sejak dari dulu lagi, masyarakat sering mengkaji bagaimana seseorang itu mampu berjaya sehingga memegang title jutawan dan bilionaire. Kisah hidup mereka dan cara mereka bekerja mungkin berbeza antara satu sama lain.

Tetapi ada beberapa persamaan di antara mereka, dan inilah yang membezakan di antara mereka dengan kebanyakan orang lain:

1. Tidak Peduli Dengan Kegagalan

Kalau anda kaji betul-betul, bukan semua mereka yang memegang status orang terkaya ini berjaya dengan hanya sekali percubaan. Ada yang mencuba sehingga berpuluh kali tetapi gagal. Namun mereka tidak pernah peduli walaupun gagal.

Mereka tetap berusaha untuk berjaya dan menjadikan kegagalan mereka itu sebagai pengajaran. Di antara contoh terbaik adalah Colonel Sanders (KFC) dan juga Jack Ma (Alibaba).

Bagi bos Amazon sendiri, Jeff Bezos, beliau menganggap usahanya sebagai satu eksperimen. Dan di dalam setiap eksperimen itu bukan semuanya akan berjaya. Tetapi bila ia berjaya, ia akan memberikan satu kejayaan yang sangat besar dan bermakna.

2. Impian Menggapai Bintang

Tidak salah untuk bercita-cita tinggi. Bak kata orang, bukan kena bayar pun.

Cuba kita lihat Elon Musk. Beliau tidak pernah takut untuk mengatakan yang beliau berhasrat untuk menghantar manusia ke bulan. Bukan sebagai seorang angkasawan yang melakukan projek sains, tetapi sebagai seorang pelancong. Walaupun idea ini kedengaran kurang realistik, tetapi ianya tidak mustahil jika diusahakan.

Mereka yang bercita-cita tinggi pastinya ingin melihat impian mereka itu tercapai. Jadi mereka akan cuba sedaya upaya untuk merealisasikannya.

Pada awalnya mereka mungkin tak mendapat hasil seperti yang mereka impikan. Tetapi jika mereka berusaha sebaik mungkin, mereka mungkin akan menerima lebih banyak lagi ganjaran.

3. Memimpin Berdasarkan Pengalaman

Pengalaman boleh mematangkan seseorang. Jadi gunakan pengalaman itu dengan sebaik mungkin dalam bisnes termasuklah dalam pengurusan pekerja.

Kalau kita bermula daripada bawah, kita pasti tahu setiap kepayahan yang perlu dihadapi. Jadi kalau boleh, bantulah pekerja kita supaya mereka tidak perlu melalui kesukaran yang sama seperti kita dahulu.

Ini bukan bermaksud kita perlu memanjakan pekerja sehingga mereka jadi berat tulang. Tetapi fahamilah mereka dan cuba bertoleransi dengan mereka. Dengan cara itu, para pekerja akan jadi lebih setia dan bekerja keras untuk membantu kita membangunkan perniagaan.

4. Idea Datang Tanpa Disangka

Perkara ini berlaku kepada setiap orang. Kadang-kadang bila kita baru saja nak terlelap. Ada sahaja idea bisnes atau idea untuk menyelesaikan masalah datang pada waktu yang tak diduga. Bila kita duduk bertapa memikirkan idea, tak ada pula solusi yang hadir.

Sebab itulah, Bill Gates sentiasa membawa buku nota serta pen ke mana sahaja. Jadi bila idea itu muncul, beliau akan terus mencatatkannya di dalam buku nota tersebut supaya tidak lupa.

5. Berfikir Di Luar Kotak

Walaupun sudah berada dipuncak kejayaan, ini tidak bermakna kita boleh bersenang lenang dan relaks dengan kejayaan. Sentiasa cuba untuk berfikir di luar kotak.

Mungkin pada awalnya agak sukar, tetapi sekiranya kita sering melakukannya; ia akan menjadi mudah.

Macam mana? Tak susah pun kan? Jadi apa tunggu lagi? Mari kita cuba untuk mengikut jejak mereka!

Sumber Rujukan: 5 powerful traits that separate successful millionaires like Jeff Bezos and Mark Zuckerberg from everyone else

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!