Marie Kondo, Ratu Yang Mengubah Dunia Pembersihan Dan Susun Atur Di Rumah

Negara Jepun merupakan negara yang paling bersih di dunia. Masyarakat Jepun merupakan yang paling berdisplin dan sangat pentingkan akan kebersihan. Oleh itu, tidak hairanlah negara Matahari Terbit ini mempunyai rakyat yang suka akan kebersihan kerana telah dididik semenjak di bangku sekolah lagi mengenai betapa pentingnya untuk menjaga kebersihan.

Bagi penduduk Jepun, Marie Kondo merupakan seorang ikon yang tidak asing lagi dalam bidang pembersihan dan susun atur barangan untuk rumah kediaman atau pejabat.

Marie Kondo, ratu yang mengubah presepsi masyarakat mengenai konsep minimalist untuk membersih dan susun atur barang di rumah

Marie Kondo dilahirkan pada tahun 1984 di Tokyo Jepun. Beliau merupakan seorang konsultan yang berjaya dalam teknik pembersihan dan susun atur barangan kegunaan harian kita.

Beliau merupakan seorang yang begitu obses dengan menjaga kebersihan dan susun atur barang sejak berusia 5 tahun.

Sejak di bangku tadika lagi, Marie Kondo merupakan seorang yang suka akan kebersihan dan selalu mengemas rak-rak buku dan menyusun buku di kala kawan-kawan sekelasnya bermain di luar kelas. Beliau sangat sensitif dengan kebersihan dan penyusunan barang serta amat peka dengan keadaan sekeliling.

Semasa beliau masih belajar di Universiti Tokyo, beliau telah membuat konsultasi pada usianya 19 tahun. Syarikat konsultasi ini bertujuan untuk membantu orang ramai supaya tahu dengan betul cara untuk membersihkan tempat tinggal atau tempat kerja.

Pada permulaan perniagaan konsultasinya, Marie Kondo mengenakan bayaran sebanyak $100 untuk sesi konsultasi selama 5 jam. Perkhidmatan yang disediakanya mula mendapat tempat di hati pelanggan pada tahun ketiga penubuhan syarikatnya itu.

Oleh kerana perkhidmatan yang disediakan beliau mendapat permintaan yang sangat tinggi, Marie Kondo mempunyai senarai pelanggan yang terpaksa menunggu untuk membuat temujanji denganya selama 6 bulan. Setelah mendapat permintaan lebih daripada penawaran dalam perniagaannya itu, beliau telah mengambil keputusan untuk memberi sepenuh perhatian kepada syarikatnya.

Marie Kondo telah menulis 4 buah buku yang merupakan best-seller dengan jualan sebanyak 8.5 juta naskhah di seluruh dunia, dan bergelar jutawan dengan mengajar dan memberi konsultasi cara yang betul untuk mengemas rumah.

Beliau telah membangunkan Kaedah KonMari untuk mengemas sesuatu tempat dengan cara yang betul.

Antara barangan yang disimpan yang menggunakan keadah KonMari yang di perkenalkan oleh Marie Kondo

Falsafah teori dan praktikal yang diguna pakai dalam Kaedah KonMari ini terbahagi kepada 6 perkara asas yang patut dilakukan sebelum mengemas kediaman ataupun tempat kerja.

1. Mesti Meyakinkan Diri Sendiri Untuk Mengemas Kediaman

Hal ini berkait rapat dengan mindset. Seseorang yang ingin mengemas rumah perlulah mempunyai keazaman dan matlamat yang jelas untuk melakukan perkara tersebut.

2. Membayangkan Kehidupan Yang Kita Mahu Semasa Melakukan Kerja Mengemas Rumah

Dengan berimiginasi yang jelas,kita akan mempunyai ideal yang jitu untuk melakukan kerja mengemas rumah. Tempat kediaman yang kita miliki itu juga akan mudah dikemaskan berdasarkan keinginan yang terbit dari hati nurani kita.

3. Memulakan Aktiviti Mengemas Dengan Membuang Barangan Yang Tidak Diperlukan

Tidak semua barangan wajib untuk kita kemaskan. Pertama, kita mesti membuang barangan yang betul-betul tidak diperlukan.

Dengan tindakan ini, ia akan menjadikan kerja mengemas dapat dijalankan dengan begitu mudah. Semakin banyak barangan yang dibuang, semakin mudah kerja mengemas boleh dijalankan dengan cepat dan teratur.

4. Mengemas Mengikut Kategori, Bukan Mengikut Lokasi

Dalam Teknik KonMari ini, Marie telah membangunkan satu keadah untuk barangan yang disimpan. Beliau membahagikan barangan yang disimpan kepada 5 bahagian iatu: pakaian, buku, kertas, lain-lain dan barangan yang mempunyai nilai sentimental.

5. Mengemas Mengikut Turutan Kategori

Semasa melakukan proses pengemasan barangan, setiap barang perlu disusun mengikut kategori  tersebut. Ia bagi memudahkan kepada kita semasa untuk memilih barangan yang perlu disimpan dan yang mana perlu dibuang.

6. Tanya Diri Sendiri Samada Gembira Dengan Melakukan Pengemasan

Setelah barangan siap disusun, kita boleh bertanyakan kepada diri kita mengenai barangan yang kita tidak perlu. Jika kita merasa sayang akan barangan tersebut, itu bermakna barangan tersebut boleh disimpan. Jika tidak, sebaliknya.

Setiap barang yang tidak diperlukan, kita mesti ucapkan terima kasih kepada barangan tersebut kerana pernah berbakti kepada kita.

Di antara koleksi buku yang ditulis oleh Marie Kondo yang mencapai jumlah jualan sebanyak 8.5  juta naskhah

Dengan teori dan praktikal yang ditulis di dalam bukunya ini, Marie Kondo telah dapat menarik hati golongan masyarakat dunia dengan kaedah yang diperkenalkannya. Buku yang dikeluarkanya itu telah diterjemahkan kepada pelbagai bahasa dan disenaraikan di antara buku jualan paling laris di Amerika Syarikat.

Oleh kerana beliau mempunyai pengaruh yang kuat dalam masyarakat Amerika Syarikat, Marie telah dilamar oleh pihak Netflix iaitu saluran untuk mempunyai rancangan realitinya sendiri. Rancangan realiti yang bertajuk “Tidying Up with Marie Kondo” merupakan rancangan yang mendapat sambutan hebat.

Dengan kejayaan yang dimiliki, beliau telah dinobatkan sebagai salah seorang daripada 100 ikon yang paling berpengaruh di dunia pada tahun 2015.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Betul Beli Kereta Yang Masih Ramai Tak Tahu

Ramai yang ingin membeli kereta idaman, tetapi kalau tak kena caranya – akan bermulalah episod yang menjerat kewangan sehingga 9 tahun lamanya. Jom ikuti perkongsian Tuan Redzwan Khairudin sebagai panduan kita untuk beli kereta dengan cara yang betul.

Hadamkan dulu amaran ini sebelum teruskan bacaan.

Amaran: Segala pengiraan dalam posting ini sesuai dibaca untuk yang masih tercari-cari point kukuh, kenapa tak perlu beli kereta yang harga lebih daripada RM65,000.

Dengan syarat, jika kereta tersebut semata-mata untuk digunakan bagi memenuhi tuntutan keperluan di samping mendambakan sedikit keselesaan.

Dunia kewangan taklah zalim sangat, kalau korang bijak membahagi darabkan antara keperluan dan kemahuan. Panjang pulak amaran saya ni.

Antara kereta yang saya sarankan korang beli adalah seperti:

Sumber : PROTON

  • Proton Suprima Medium Spec (bukan highest spec yang siap dengan skirting)
  • Proton Persona Medium Spec
  • Proton Neo Medium Spec
  • Proton Saga Highest Spec
  • Proton Iriz Highest Spec
  • Perodua Alza Medium Spec
  • Perodua Myvi Highest Spec
  • Perodua Axia Lowest Spec (boleh beli 2 buah)
  • Perodua Bezza Highest Spec
  • Atau lain-lain kereta yang harga bawah RM65,000 (boleh tambah sendiri list ini)

Ini dia game plan yang anda boleh gunakan.

1. Sediakan Deposit

Kita assume harga kereta kat atas ni ikut selera masing-masing tetapkan pada harga RM63,400 sahaja. So, sediakan deposit 10% sebagai duit muka bayaran kereta.

Total RM6,340 tu, korang pandai-pandai sediakan. Hasil buat kerja part time ke, hasil jualan melalui dropship ke, atau lain-lain. Janji rezeki itu halalan toyyiban.

2. Cari Tawaran Pinjaman Yang Baik

Cari bank yang tawarkan rate 3.0% untuk pinjaman kereta korang bagi kereta lokal yang bertaraf nasional.

Ya, sesetengah orang akan cakap mana ada bank nak bagi 3%. Sekarang, kereta lokal je dah 3.3% ke atas.

Okay, macam ni. Kalau tak jumpa mana yang nak bagi 3% tu boleh contact Abam RK.

Kalau abam carikan ada yang nak bagi 3% atau kurang lagi, alamatnya korang memang kena deal dengan Abam RK untuk proses-proses seterusnya.

So, cari sampai jumpa okay?

3. Bayaran Bulanan

Secara tak langsung korang buat pinjaman dengan pihak bank, untuk baki harga kereta setelah dibayar duit mukanya itu tadi.

Saya assume RM57,000 ikat bank 9 tahun dengan kadar bunga 3% setahun. Maka bayaran bulanannya ialah RM602.89. Sap sap sui, RM600 kasi senang cerita.

Ini surprise yang anda bakal dapat lepas dah beli kereta nanti.

4. Buat ASB Financing?

Next korang cari Abam RK. Bagi abam test drive kereta korang tu. Abam nak tekan minyak laju-laju, lepas tu buat drift satu kali.

Lepas siap buat drift, Abam keluar kereta terus bagi korang borang ASB Financing.

Pasti korang terpinga-pinga, kan? Dalam hati, eh pokemon betul RK ni.

Dah la hentak pedal dalam-dalam. Habis minyak kereta aku. Lepas tu buat drift tak beragak.

Tup-tup, suruh buat ASB Financing. Sakai ke ape mamat ni? Insuran nyawa dah berlambak kot?

Okay. Pendek cerita, korang buat RM110,000 ASB Financing, ikat 30 tahun. Monthly bayar RM604.02 Sap sap sui, RM600 senang cerita.

5. Konsisten Buat Bayaran

Teruskan membayar bulanan kereta untuk RM602.89 dan ASB Financing untuk RM604.02. Total komitmen bulanan untuk kedua benda ni ialah:

RM602.89 + RM604.02 = RM1,206.91. Senang kira, RM1,200 lah ya. Jaga kewangan dengan penuh tanggungjawab. Bayar kepada bank untuk kedua benda ni selama 4 tahun.

Layankan saja kalau ada model-model kereta baru yang keluar selepas ni dalam pasaran. Kau siul jer kuat-kuat, jangan bagi kata nafsu memenangi peperangan saraf di kotak minda tu.

4 tahun pun berlalu…

6. Jual Sijil ASB Financing

Selepas 4 Tahun, korang terminate (jual semula) sijil pembiayaan ASB Financing RM110,000 itu tadi.

Secara tak langsung akan menghasilkan dividen terkumpul sebanyak RM35,500, dan hasil jualan semula sijil sebanyak RM6,800. Total cash in hand hasil termination ASB Financing ketika ini ialah RM42,300:

Dividen Terkumpul + Surrender Value
RM35,500 + RM6,800 = RM42,300.

7. Semak Outstanding Balance

Sekarang semak semula berapa outstanding balance untuk hutang kereta selepas 4 tahun solid membayar.

Total Car Loan at beginning – 48 bulan hasil bayaran telah dibuat,
RM65,112 – (RM602.89 X 48 Bulan) = RM36,170 (Baki @ Outstanding Amount).

8. Selesaikan Bayaran Kereta

Gunakan total cash in hand melalui hasil ASB Financing tadi untuk setelkan terus outstanding figure car loan korang. Maka, akan ada sedikit lebihan:

RM42,300 – RM36,170 = RM6,130. Antara contoh strategi yang anda boleh gunakan.

Kereta Suprima (contoh berdasarkan list kat atas tadi) yang korang beli dan ikat tepi selama 9 tahun dengan pihak bank, dapat diselesaikan dalam masa 4 tahun solid saja. Lebihan wang keramat sebanyak RM6,100++ tercipta.

Jika kereta Suprima itu tadi anda jual pada market value, nilainya masih ada sebab baru saja berusia 4 tahun (kebanyakan kereta terpakai masih acceptable jika usia 4 tahun ke bawah).

Jika kita ambil 40% sahaja dari harga asal, maka kereta korang akan memberi pulangan tunai sebanyak RM25,360.

Maka secara asasnya, total wang tunai akan menjadi:

Lebihan dari game plan 4 tahun + hasil step up game plan,
RM6,130 + RM25,360 = RM31,490.

Jika kereta Suprima itu tadi korang jadikan untuk dibuat sewa kepada pelajar universiti (ataupun dipajakkan untuk dibuat sewa oleh bisnes kereta sewa), maka korang deal sendiri dengan tokey bisnes tersebut.

Ini bertujuan untuk dapatkan constant passive inflow of cash darinya untuk setiap bulan.

Carilah deal yang tak menindas dan tak menyukarkan diri korang sendiri. Jika positive cash flow utk deal macam ni boleh bagi pulangan RM1,000 setiap bulan, itu pun dah cukup bagus.

Itu adalah antara pilihan yang boleh anda lakukan. Lepas tu, apa nak buat?

Kalau pilih untuk jual semula kereta korang, maka korang akan ada cash almost RM32,000.

Kalau saya, buat Financing untuk ASB dan ASB2 nilai maksimum RM200,000 setiap satu, dan kemudiannya apply teknik rolling dividend selama 29 tahun akan datang.

Sekurang-kurangnya selepas 30 tahun dari sekarang, saya bakal ada dana persaraan sebanyak hampir RM520,000. Banyak kan?

Jika pilih untuk menyewa atau dipajakkan, maka korang get ready pelan untuk melabur dalam pelaburan hartanah, atau lain-lain jenis pelaburan. Maintain agreement pajakan kereta untuk sewa tu (maintain at least 5 tahun).

Dapatkan positive cash flow RM800 ke RM1,000 setiap bulan. Jadikan sebagai holding power untuk property sebelum korang jual untuk dapatkan capital appreciation.

Tips tambahan: Jual BMV (below market value) untuk elak risiko tak terjual. Deco bagi cun, pada masa yang sama, dalami ilmu hartanah dalam-dalam.

Ini kerugian yang anda kena tanggung kalau tak buat strategi macam ini. Jika tak buat strategi macam ni, maka korang beli kereta ikat 4 tahun saja dengan kadar bunga yang sama 3%, maka bayaran sebulan ialah RM1,261.

Lepas habis bayar, korang kekurangan RM9,000 ++ sebenarnya. Ini yang dinamakan sebagai opportunity lost. Jom kita kira.

Hasil lebihan jika guna ASB yg tak dapat + bayar lebih RM61 selama 48 bulan,
RM6,130 + (RM61 X 48 Bulan) = RM9,058 (ini jumlah peluang yang korang rugi).

Kesimpulan yang boleh dibuat, beregu itu memang baik jika kena pada caranya. Potensi mereka amat besar. Jika digilap secara berterusan, Inshaa Allah pasti akan menyinar.

Hapuskan hutang jahat dengan convert ia menjadi hutang yang baik. Istiqomah dalam berdakwah. Jangan hangat-hangat tahi ayam. Nanti segala perancangan akan pergi ke laut.

Sesuaikan ikut kewangan poket masing-masing. Saya cuma bagi gambaran sahaja. Usah banyak bicara jika mahu berjaya.

Kalau rasa-rasa tak boleh hadap, anda muhasabah balik diri tu. Tanya balik apa tujuan utama kita hidup dimuka bumi. Nak enjoy lebih, atau nak berjaya sesama kita dan bantu lebih ramai orang yang seagama?