Siapa Sangka Nintendo Juga Hampir Gulung Tikar

Bagi mereka yang membesar sekitar tahun 80-an dan 90-an, pasti kenal dengan Super Mario bukan? Permainan video keluaran Nintendo ini sangat terkenal serta mencatat sejarah menjadi permainan konsol yang paling berjaya di dalam sejarah.

Tahukah anda? Syarikat Nintendo ini telah berdiri teguh lebih daripada 100 tahun!

Jadi mari kita lihat serba sedikit mengenai sejarah syarikat terkenal ini.

Asal-Usul Nintendo

Kredit Gambar: YouTube

Nintendo telah diasaskan oleh Fusajiro Yamauchi pada 23 September 1889. Pada masa tersebut, belum wujud lagi permainan video seperti sekarang.

Jadi, apa yang diniagakan oleh Yamauchi?

Beliau membuat perniagaan menjual kad handmade secara kecil-kecilan. Pada tahun 1951, syarikat ini telah dinamakan Nintendo Playing Card Company.

Pada tahun 1953 pula, mereka telah mula menjual kad yang diperbuat daripada plastik. Kad plastik ini mendapat sambutan di luar jangkaan.

Pada tahun 1959, Nintendo telah bekerjasama dengan Disney untuk mengeluarkan kad yang memaparkan karakter terkenal Disney. Dalam masa setahun sahaja mereka telah berjaya menjual hampir 620,000 pek kad!

Namun kejayaan mereka ini tidak berpanjangan. Sekitar tahun 1962 hingga 1970, mereka telah melalui zaman suram sehingga hampir gulung tikar.

Mereka juga turut mencuba pelbagai cabang perniagaan lain seperti syarikat teksi, rangkaian hotel dan perniagaan vacuum cleaning. Namun semua ini gagal. Hanya perniagaan barang permainan sahaja yang mampu membuatkan mereka terus bertahan.

Pada tahun 1964, harga saham Nintendo merudum kepada 60 Yen daripada 900 Yen sebelum ini.

Kredit Gambar: Before Mario

Jadi Nintendo mengambil keputusan untuk fokus kepada perniagaan barang permainan. Namun mereka tetap berasa sukar untuk bertahan. Pada tahun 1970, syarikat ini telah mereka permainan baru yang diberi nama ‘Ultra Hand’.

Sambutan yang diterima sangat menggalakkan. Hampir satu juta unit permainan ini telah terjual. Bermula dari sini, setiap permainan yang mereka keluarkan pasti akan mendapat sambutan.

Mereka juga berminat untuk mengeluarkan permainan video. Untuk tujuan ini, mereka telah menjalankan R&D selama bertahun-tahun. Usaha ini akhirnya terbalas apabila permainan video mereka mendapat sambutan luar jangkaan seperti Donkey Kong, Radar Scop dan yang paling terkenal Mario Bros.

Kredit Gambar: Nintendo Life

Seterusnya lahirlah lebih banyak lagi permainan video seperti Game Boy yang turut digilai oleh kanak-kanak diseluruh dunia sekitar tahun 90-an dan awal tahun 2000.

Kerjasama antara Niantic dan Nintendo telah menghasilkan Pokémon Go yang menjadi fenomena pada tahun 2016. Kalau ikut data yang mereka keluarkan pada tahun 2019, jumlah bilangan muat turun dah cecah 1 bilion!

Siapa sangka perniagaan yang hampir bungkus akhirnya menjadi satu jenama yang sangat terkenal.

Kini Nintendo masih bersaing dengan pesaing utama mereka iaitu Microsoft dan Sony.

Cumanya saham Nintendo hanya tersenarai di Tokyo Stock Exchange (TYO). Rasanya masih belum ada broker tempatan yang boleh kita gunakan untuk beli saham di TYO. Tapi kalau nak tahu antara pembekal komponen utama Nintendo (Switch) adalah NVIDIA. Manakala pembekal komponen utama bagi Sony (PS4) dan Micorosft (Xbox) pula adalah AMD.

Sumber Rujukan : https://successstory.com

Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Facebook, Google, Apple, McDonalds, NVIDIA dan AMD yang patuh syariah? Jangan lepaskan peluang ini.

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, market US ada hampir 10,000 saham, 519 daripadanya adalah patuh syariah.

4. Pasaran saham dekat Bursa Malaysia tak sama dengan Wall Street. Tetapi yang confirm sama adalah dua-dua boleh buat untung atau rugi.

WEBINAR SAHAM WALL STREET
24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Alhamdulillah seminar ini mendapat kerjasama Islamicly dan CGS-CIMB Securities. Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Cepat rebut harga promosi. Klik >>SINI untuk maklumat lanjut.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kisah Di Sebalik Restoran A&W Yang Ramai Tak Tahu

Pernahkah anda ke restoran A&W dan memesan air Root Beer yang sangat melegakan itu?

A&W sudah berada di pasaran sejak kita kecil lagi. Pasti teruja untuk kita tahu bagaimana restoran ini bermula sehinggalah sekarang.

Mari kami kongsikan kisah di sebalik jenama A&W dan cara mereka menembusi pasaran.

Latar Belakang Restoran A&W

A&W bermula pada bulan Jun 1919 di 13 Pine Street Lodi, California, ketika Frank Wright bekerjasama dengan Roy Allen untuk membantunya dalam perniagaan root beer pada tahun tersebut.

Sebenarnya A&W menjadi terkenal di Amerika Syarikat kerana cawannya yang sejuk beku. Cawan tersebut akan disimpan di dalam peti sejuk sebelum diisi dengan root beer dan disajikan kepada pelanggan.

Cara A&W Menembusi Pasaran

This image has an empty alt attribute; its file name is web1_170707-VMS-a-RootBeerWEB-700x466.jpeg

Mereka menjenamakan produk mereka A&W Root Beer mengikut nama keluarga mereka iaitu Allen dan Wright.

Pada tahun 1921, Allen mula memasarkan minuman tersebut dan boleh dikatakan sebagai francais makanan pertama yang berjaya. Keuntungan datang daripada penjualan francais.

Kemudian, pada tahun 1924 Allen membayar bahagian Wright untuk memiliki A&W sepenuhnya yang menjadikannya rangkaian restoran francais pertama di Amerika pada ketika itu.

Beliau telah menjual A&W Root Beer secara khas untuk francais ini bagi memastikan kualitinya berterusan. Menjelang tahun 1933, lebih daripada 170 francais A&W telah dibuka.

Perubahan Pemilikan A&W

Pada tahun 1950, Roy Allen bersara dan menjual perniagaan tersebut kepada Gene Hurtz. Pada tahun 1963 pula, Hurtz pula menjual Syarikat A&W tersebut kepada Syarikat J. Hungerford Smith.

Lebih banyak perubahan pemilikan berlaku pada tahun 60-an dan 70-an, tetapi satu-satunya tempat untuk mendapatkan A&W Root Beer adalah di restaurant A&W.

Pada tahun 1962, restoran A&W luar negara pertama dibuka di Guam dan perusahaan A&W ini dengan cepat berkembang ke negara-negara seperti Filipina dan Malaysia pada tahun 1963.

Bagi menaikkan lagi populariti A&W, maskot duta besar A&W, Great Root Beer diciptakan pada tahun 1974. Ianya bertujuan untuk mengambil bahagian dalam pembukaan dan melakukan khidmat masyarakat, seperti berhibur di hospital kanak-kanak.

Terus Tembusi Pasaran Sehingga Kini

Kredit Gambar: IOI City Mall

Pada tahun 1971, syarikat ini telah membekalkan produk A&W dalam botol ke kedai runcit. Minuman ringan yang dijual di bawah A&W adalah root beer dan krim soda buatan Dr Pepper atau Seven Up, Inc.

Pada tahun 1989, A&W telah membuat perjanjian dengan Carousel Snack Bars yang berpusat di Minnesota untuk menukar 200 kedai rantai itu kepada A&W Hot Dogs & More.

Pada akhir tahun 2000-an, A&W telah menambahkan francaisnya dengan penampilan baru dan berteknologi moden. Mereka menyediakan laluan drive-thru dan beberapa buah meja makan berkelah.

Kesimpulannya, walaupun syarikat ini sentiasa bertukar tangan, namun pemiliknya tetap bijak dalam mengatur strategi agar A&W terus berkembang.

Dengan memiliki beberapa francais unik, ia telah menarik ramai pelanggan dan terkenal di seluruh dunia. Contohilah syarikat A&W yang bijak mengatur strategi serta menarik ramai pelanggan dengan cara yang betul.

Sumber Rujukan:

Iklan

Majalah Labur