Siapa Sangka Nintendo Juga Hampir Gulung Tikar

Bagi mereka yang membesar sekitar tahun 80-an dan 90-an, pasti kenal dengan Super Mario bukan? Permainan video keluaran Nintendo ini sangat terkenal serta mencatat sejarah menjadi permainan konsol yang paling berjaya di dalam sejarah.

Tahukah anda? Syarikat Nintendo ini telah berdiri teguh lebih daripada 100 tahun!

Jadi mari kita lihat serba sedikit mengenai sejarah syarikat terkenal ini.

Asal-Usul Nintendo

Kredit Gambar: YouTube

Nintendo telah diasaskan oleh Fusajiro Yamauchi pada 23 September 1889. Pada masa tersebut, belum wujud lagi permainan video seperti sekarang.

Jadi, apa yang diniagakan oleh Yamauchi?

Beliau membuat perniagaan menjual kad handmade secara kecil-kecilan. Pada tahun 1951, syarikat ini telah dinamakan Nintendo Playing Card Company.

Pada tahun 1953 pula, mereka telah mula menjual kad yang diperbuat daripada plastik. Kad plastik ini mendapat sambutan di luar jangkaan.

Pada tahun 1959, Nintendo telah bekerjasama dengan Disney untuk mengeluarkan kad yang memaparkan karakter terkenal Disney. Dalam masa setahun sahaja mereka telah berjaya menjual hampir 620,000 pek kad!

Namun kejayaan mereka ini tidak berpanjangan. Sekitar tahun 1962 hingga 1970, mereka telah melalui zaman suram sehingga hampir gulung tikar.

Mereka juga turut mencuba pelbagai cabang perniagaan lain seperti syarikat teksi, rangkaian hotel dan perniagaan vacuum cleaning. Namun semua ini gagal. Hanya perniagaan barang permainan sahaja yang mampu membuatkan mereka terus bertahan.

Pada tahun 1964, harga saham Nintendo merudum kepada 60 Yen daripada 900 Yen sebelum ini.

Kredit Gambar: Before Mario

Jadi Nintendo mengambil keputusan untuk fokus kepada perniagaan barang permainan. Namun mereka tetap berasa sukar untuk bertahan. Pada tahun 1970, syarikat ini telah mereka permainan baru yang diberi nama ‘Ultra Hand’.

Sambutan yang diterima sangat menggalakkan. Hampir satu juta unit permainan ini telah terjual. Bermula dari sini, setiap permainan yang mereka keluarkan pasti akan mendapat sambutan.

Mereka juga berminat untuk mengeluarkan permainan video. Untuk tujuan ini, mereka telah menjalankan R&D selama bertahun-tahun. Usaha ini akhirnya terbalas apabila permainan video mereka mendapat sambutan luar jangkaan seperti Donkey Kong, Radar Scop dan yang paling terkenal Mario Bros.

Kredit Gambar: Nintendo Life

Seterusnya lahirlah lebih banyak lagi permainan video seperti Game Boy yang turut digilai oleh kanak-kanak diseluruh dunia sekitar tahun 90-an dan awal tahun 2000.

Iklan

Kerjasama antara Niantic dan Nintendo telah menghasilkan Pokémon Go yang menjadi fenomena pada tahun 2016. Kalau ikut data yang mereka keluarkan pada tahun 2019, jumlah bilangan muat turun dah cecah 1 bilion!

Siapa sangka perniagaan yang hampir bungkus akhirnya menjadi satu jenama yang sangat terkenal.

Kini Nintendo masih bersaing dengan pesaing utama mereka iaitu Microsoft dan Sony.

Cumanya saham Nintendo hanya tersenarai di Tokyo Stock Exchange (TYO). Rasanya masih belum ada broker tempatan yang boleh kita gunakan untuk beli saham di TYO. Tapi kalau nak tahu antara pembekal komponen utama Nintendo (Switch) adalah NVIDIA. Manakala pembekal komponen utama bagi Sony (PS4) dan Micorosft (Xbox) pula adalah AMD.

Sumber Rujukan : https://successstory.com

Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Facebook, Google, Apple, McDonalds, NVIDIA dan AMD yang patuh syariah? Jangan lepaskan peluang ini.

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, market US ada hampir 10,000 saham, 519 daripadanya adalah patuh syariah.

4. Pasaran saham dekat Bursa Malaysia tak sama dengan Wall Street. Tetapi yang confirm sama adalah dua-dua boleh buat untung atau rugi.

WEBINAR SAHAM WALL STREET
24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Alhamdulillah seminar ini mendapat kerjasama Islamicly dan CGS-CIMB Securities. Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Cepat rebut harga promosi. Klik >>SINI untuk maklumat lanjut.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rahsia Terbesar Bill Gates Dalam Membangunkan Microsoft

Berfikir merupakan asas kepada kejayaan dalam kehidupan. Walaubagaimanapun, tidak ramai di kalangan kita yang suka berfikir kerana proses berfikir ini adalah sesuatu yang rumit dan tidak menyenangkan.

Ramai di kalangan kita suka membuang masa dengan perkara yang tidak bermanfaat, daripada berfikir benda yang mendatangkan manafaat kepada kita. Kadang-kadang kita terlalu sibuk dengan kehidupan artis berbanding perkara yang boleh membantu perkembangan kerjaya kita .

Bill Gates merupakan individu yang tidak perlu diperkenalkan lagi dalam dunia keusahawanan dan teknologi. Beliau merupakan salah seorang lelaki terkaya dunia sebelum dipintas oleh Jeff Bezos.

Seorang yang sangat dermawan dengan menderma hampir keseluruhan kekayaannya kepada badan kebajikan untuk membantu golongan yang kurang bernasib baik. Beliau telah membina kekayaannya melalui Microsoft, sebuah syarikat perkomputeran yang mendominasi perisian komputer sejak dari zaman 1980-an lagi.

Kejayaan yang dikecapi oleh Bill Gates ini sangat sukar untuk dicapai oleh manusia biasa. Ianya tidak datang bergolek melainkan hasil usaha yang sangat keras dan tidak mengenal erti berputus asa.

Di antara faktor kejayaan yang dimiliki oleh Bill Gates adalah beliau seorang yang sangat tegas dalam membuat keputusan dan tidak mengambil kisah perasaan seseorang dalam membuat keputusan tersebut. Sesiapa yang berhati tisu memang tidak sesuai untuk berada di bawah Bill Gates.

Selain itu juga, rahsia terbesar kejayaan Bill Gates dalam membangunkan Microsoft adalah dengan memperkenalkan konsep “Think Week.”

Beliau akan mengambil masa seminggu setiap tahun, untuk membaca kertas kajian yang dilakukan oleh para pekerja-pekerja Syarikat Microsoft dan juga para pelabur. Melalui pembacaannya itu, Bill Gates akan berfikir tentang produk yang akan menemui pasaran dan apa yang akan berlaku pada masa hadapan.

Image by composita from Pixabay

Beliau menjalani Think Week ini di kawasan rahsia di tempat yang merupakan sebuah kawasan yang kaya dengan alam semulajadi. Bill Gates akan pergi ke tempat tersebut dengan menggunakan helikopter.

Purata pembacaan yang dilakukan oleh Bill Gates adalah selama 18 jam dalam masa sehari ketika melalui proses Think Week ini. Ini bererti beliau membaca dari awal pagi sehingga lewat pagi hari berikutnya untuk mengembangkan idea perniagaannya.

Dalam tempoh tersebut, beliau tidak membenarkan sesiapa sahaja untuk berjumpa dengannya termasuk ahli keluarganya sendiri. Ini kerana beliau ingin fokus.

Di antara kejayaan besar yang dikecapi oleh Bill Gates melalui Think Week ini  adalah dengan berjaya mencipta sebuah produk yang bernama Internet Explorer pada tahun 1995.

Kredit Gambar: Knowlab

Selain itu juga, pada tahun 2005 Bill Gates telah pun membaca sebuah kertas kajian yang bertajuk Virtual Earth yang merupakan sebuah peta seperti Waze sekarang yang menunjukkan aliran trafik dan arah jalan secara langsung kepada pengguna.

Iklan

Idea Think Week ini bermula pada tahun 1980-an ketika beliau berada di rumah neneknya. Bill Gates mendapat ilham apabila keadaan di situ sangat sunyi dan beliau mampu berfikir mengenai bagaimana untuk mengembangkan lagi Syarikat Microsoft pada ketika itu.

Komputer merupakan sesuatu yang sangat baru di kalangan masyarakat pada masa itu. Oleh itu, beliau memerlukan kreativiti yang tinggi untuk mengembangkan teknologi perkomputeran pada waktu tersebut.

Aktiviti berfikir ini sangat penting bagi mewujudkan persaingan dalam perniagaan. Jika kita lambat bertindak dengan idea yang terlintas dalam fikiran kita, pesaing kita akan mengambil peluang tersebut dan kita akan berputih mata sekiranya apa yang mereka lakukan itu menjadi satu fenomena yang luar biasa.

Adakah anda pernah mencuba aktiviti berfikir seperti Bill Gates ini?

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com


Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Microsot, Facebook, Google, Apple dan McDonalds yang patuh syariah?

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, pasaran saham Amerika Syarikat adalah yang terbesar di dunia. Nilai keseluruhan pasaran saham Amerika Syarikat adalah sebanyak USD36 trilion – 43% daripada nilai keseluruhan pasaran saham yang ada di seluruh dunia!

Memperkenalkan: WEBINAR SAHAM WALL STREET
Tarikh: 24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Klik https://thekapital.onpay.my/wallstreet untuk maklumat lanjut.

Das Abdul: Dulu Jurutera, Sekarang Jutawan Bantal

Pernah saya ikuti beberapa seminar perniagaan, rata-rata peniaga membawa produk mereka sendiri. Salah seorang daripada peserta tersebut membawa bantal.

Rupa-rupanya beliau adalah ejen bagi produk bantal tersebut. Katanya itu adalah bantal hotel ala tujuh bintang.

Saya terfikir sejenak, bolehkah maju dengan bisnes bantal ni?

Beberapa tahun berlalu, saya dapati produk wanita mempunyai saingan yang tinggi. Kemudian saya terfikir, kalaulah beberapa tahun yang lalu, kita jual bantal.

Permintaannya mungkin tinggi sehingga sekarang. Tambah-tambah lagi kalau bantal tersebut berkualiti dan lain daripada produk bantal yang lain.

Hal ini membuatkan saya terfikir, siapa punya bisnes sebenarnya produk bantal hotel tu? Bila dikaji dan diselidik, rupa-rupanya pemilik perniagaan bantal ‘hotel tujuh bintang’ ini sudah pun bergelar jutawan dan dulunya merupakan seorang jurutera!

Kisah Das Abdul, Usahawan Bantal ‘Hotel Tujuh Bintang’

Das Abdul adalah seorang jurutera yang pernah kehilangan pekerjaan, namun kini beliau adalah seorang jutawan usahawan bantal ‘Hotel Tujuh Bintang’. Siapa sangka kan?

Bau-baru ini, beliau turut terpilih sebagai penerima Anugerah Superbrand Malaysia 2019 Edisi ke-11 di kalangan 28 jenama tempatan yang lain. 

Bermula sebagai seorang jurutera setelah tamat pengajian di Universiti Tun Hussein Onn (UTHM) dalam Ijazah Kejuruteraan, beliau terpaksa meninggalkan kerjaya tersebut di atas masalah kewangan yang dihadapinya ketika itu. Kesusahan yang dialaminya amat perit jika difikirkan pada ketika itu.

Mula Berniaga Kecil-Kecilan

Atas desakan hidup, Das Abdul mula berniaga kecil-kecilan di but kereta. Mentor beliau pernah berkata ‘Guna apa sahaja yang ada di tangan untuk berniaga’. Ianya telah mencetuskan ilham kepadanya untuk berniaga bantal memandangkan hanya bantal berada di tangan beliau pada ketika itu.

Dengan niat dan semangatnya untuk membantu lebih ramai orang bagi mendapatkan bantal yang selesa dan terbaik, kini bantal jenama beliau telah mendapat permintaan tinggi dari Malaysia, Brunei, Indonesia dan Singapura. Jualannya juga telah melebihi RM1 juta.

Tips Perniagaan: Sedikit Demi Sedikit

Das Abdul mula berniaga sedikit demi sedikit, dari bawah naik perlahan-lahan. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit katanya. Pada mulanya, berniaga bantal di Car Boot Sale, jumlah bantal terjual hanyalah 20 biji sahaja.

Iklan

Kemudian, beliau mengaplikasikan teknik pemasaran yang diajar oleh gurunya, dan 500,000 biji bantal telah terjual.

Kini, purata bantal terjual setiap bulan adalah 30 ribu sehingga 40 ribu sebulan. Dalam tempoh 3 tahun sahaja, mereka telah mempunyai lebih daripada 2,000 orang ejen di seluruh negara. 

Bagi mengembangkan produk mereka di pasaran, lebih daripada 13 jenis bantal telah dipasarkan.

Variasi Dan Kualiti Produk Bantal Das Abdul GLobal (DAG)

DAG telah mengeluarkan produk bantal yang berkualiti dan selesa untuk semua pengguna kelengkapan bilik tidur di Malaysia. Kualiti produk bantal yang diterapkan adalah ia mudah dicuci, sangat lembut, tahan lasak, anti alergik dan tidak panas. 

Paling istimewa, bantal Tujuh Bintang ini tidak busuk dan lembik jika terperangkap dengan kelembapan habuk dan sebagainya. Memang sesuailah dengan tagline mereka iaitu “Sleep Like A King”.

Demi meningkatkan kualiti produk beliau, Das Abdul telah meletakkan nama ‘Tujuh Bintang’ sempena produk yang amat berkualiti seakan hotel tujuh bintang, serta servis yang diberikan oleh mereka juga amat berkualiti. 

Di antara servis yang dimaksudkan adalah servis penghantaran, harga, layanan mesra dan sistem sokongan. Misi DAG adalah untuk memastikan pengguna dapat tidur dengan nyenyak dan berkualiti setiap hari.

Kecekapan Kumpulan Das Dalam Perniagaan

Dulu bergelar jurutera, pastinya Das Abdul mempunyai pengalaman yang boleh diaplikasikan ke dalam perniagaan. Begitu juga dengan kumpulan mereka yang sangat aktif memberi buah fikiran, idea serta menjalankan tanggungjawab dengan baik. 

Dengan kejayaan mendapatkan ejen yang ramai serta kakitangan HQ seramai 20 orang, DAG lebih berkembang maju sehingga ke hari ini.

Das Abdul mengakui bahawa kejayaannya menjual bantal ini adalah berkat sokongan daripada isteri tersayang, iaitu Puan Sapinah Muhammad yang juga merupakan Co-Founder DAG.

Sebenarnya tiada apa yang tak mustahil. Semuanya boleh menjadi realiti jika seseorang itu sentiasa berusaha dan meletakkan matlamatnya untuk jadi nombor satu.

Sumber RujukanDas Abdul Global

Iklan

Dari Pemain Muzik Kepada Usahawan Kopi Yang Bernilai $700 Juta, Kisah Blue Bottle Coffee

Minuman kopi  premium kini merupakan gaya hidup yang santai dan digemari di seluruh dunia. Banyak rangkaian restoran yang menawarkan minuman kopi yang ekslusif didalam rangkaian restoran mereka.

Selain dapat menikmati kopi yang premium,restoran kopi premium menyediakan suasana yang menarik untuk pelanggan mereka untuk menghabiskan masa mereka untuk aktiviti yang bermanafaat selain aktiviti kerja seperti perbincangan dalam perniagaan.

Starbucks merupakan sebuah syarikat yang menjadikan minuman kopi ini sebagai gaya hidup masa kini, di mana tiada sesiapa yang mampu menandinginya. Sebelum kedatangan Starbucks, kopi hanyalah minuman yang biasa dibancuh di rumah dan dijual di kedai-kedai biasa.

Kini industri kopi premium tidak lagi didominasi oleh Starbucks lagi. Generasi ketiga dalam industri kopi premium ini telah terbuka kepada pemain industri yang lebih kecil. Kini Starbucks mempunyai banyak pesaing di negara Amerika Syarikat sendiri, tidak termasuk lagi dengan kelahiran kopi premium dari China.

Salah satunya adalah  Blue Bottle Coffee yang merupakan satu nama yang agak asing bagi masyarakat kita, tetapi ia merupakan fenomena baru di Amerika Syarikat terutamanya di California di mana tempat syarikat kopi premium ini diasaskan.

Blue Bottle Coffee merupakan sebuah syarikat kopi yang premium yang diasaskan oleh seorang pemain muzik klaret yang bernama James Freeman. Beliau yang merupakan seorang penggemar kopi tegar dan sangat cerewet tentang pemilihan kopi untuk diminum.

James yang sedikit kecewa dengan keadaan kopi yang dijual di pasaran yang pada pendapatnya dipanggang sedikit hangus.

Pada awal penubuhan syarikat Blue Bottle Coffee.James hanya memangan biji kopi dalam rumah sewaya di California

Beliau yang mengambil keputusan untuk memanggang kopinya sendiri daripada membeli kopi yang sudah dipanggang. Sebelum menjadi seorang pemuzik, beliau merupakan seorang pekerja untuk sebuah syarikat start-up yang mengkhususkan dalam industri muzik.

Setelah syarikatnya itu distihar muflis akibat fenomena bubble dot com, beliau menjadi pemuzik sambilan. Pada masa lapang, hobinya adalah meminum kopi yang dipanggangnya sendiri. Beliaug mendapat idea untuk menjual kopi setelah dia merasakan kopi yang dipanggangya begitu unik sekali.

Setelah beliau yakin dengan keunikan rasa kopinya itu, James memulakan perniagaanya di pasar Old Oakland. Beliau telah menyewa apartmen seluas 180 kaki persegi untuk dijadikan sebagai tempat memanggang kopi untuk dijual.

Ketika permulaannya, untuk proses memanggang tersebut beliau gunakan mesin pemanggang kecil yang mana hanya mampu memanggang biji kopi seberat 7 pound sahaja untuk sekali panggang.

Keunikan penyedian kopi dari Blue Bottle Coffee membuatkan syarikat ini berjaya menempatkan diri dalam pasaran kopi premium yang dikatakan telah tepu di Amerika Syarikat

Setelah mendapat sambutan yang menggalakkan dari pelanggan, James mula lebih serius dan telah membuat pelaburan yang agak besar bagi dirinya. Beliau telah membuat pelaburan dalam perniagaan kopi ini sebanyak $20,000, dengan $15,000 menggunakan hutang kad kredit.

Iklan

Pada permulaan pembukaan kedai fizikalnya yang pertama, perniagaannya tertumpu di kawasan bandar berdekatan rumahanya. Ramai yang beranggapan bahawa beliau tidak akan dapat bertahan lama dalam industri perniagaan kopi, kerana di bandar tersebut telah mempunyai restoran kopi yang besar seperti Starbucks atau Peet’s Coffee. 

Perniagaan kopi premium merupakan perniagaan yang tepu di kawasan kediamannya, tetapi beliau tidak menghiraukan itu semua kerana baginya beliau mempunyai strategi yang mampu menggerakkan perniagaan yang diceburinya itu.

Di antara strategi yang digunakan beliau yang begitu unik berbanding dengan pesaingnya seperti Starbuck atau Peet’s Coffee, adalah dengan menggunakan cara penyediaan kopi menggunakan kertas turas berbanding dengan penapis biasa.

Kopi yang menggunakan penapis kertas turas merupakan sesuatu yang unik kerana ia memerlukan lebih masa berbanding dengan cara penyediaan kopi menggunakan mesin kopi. Menggunakan teknik ini, pelanggan memerlukan sedikit kesabaran kerana kopi yang diletakkan di dalam kertas turas perlu disirami dengan air panas yang  mendidih.

Kopi yang ditapis menggunakan kertas turas dipercayai dapat mengekalkan rasa segar kopi kerana kopi yang digunakan oleh Blue Bottle Coffee ini adalah kopi yang baru dipanggang, dan teknik siraman dengan air panas membuatkan kopi itu rasa sungguh lazat.

Keadaan restoran Blue Bottle Coffee sangat ringkas membuat ramai pelanggan mereka sanggup membayar harga kopi yang premium di dalam premis tersebut

Setelah hampir satu dekad, para pelabur luar mula menyedari kewujudan syarikat ini dan mula malabur ke dalamnya. Beliau pada mulanya tidak mengambil kisah tentang para pelabur yang ingin melabur dalam perniagaan kopi yang dijalankan, kerana baginya membuat kopi yang terbaik untuk pelanggan adalah lebih penting daripada menarik para pelabur untuk melabur ke dalam syarikatnya.

Fikirannya berubah apabila Fames bertemu dengan salah seorang pelanggan yang bernama Brian Meehan yang menerangkan kepadanya tentang pelaburan yang akan diberikan oleh pelabur kepada syarikatnya akan memberi pulangan yang besar, dan akan mempercepatkan proses perkembangan serta mengukuhkan jenama Blue Bottle Coffee di peringkat antarabangsa.

Ramai pelabur yang terkenal turut melabur dalam perniagaan yang diasaskan oleh James ini. Di antaranya adalah bekas CEO Twitter Evan Williams, pemain skateboard lagenda Tony Hawk, bank pelaburan terkenal di Amerika Syarikat iaitu Fidelity Investment dan juga Google Ventures. Dengan pelaburan yang dilakukan oleh nama-nama besar tersebut, syarikat ini semakin bertambah kukuh dalam perniagaan kopi premium.

Pembelian majoriti saham Blue Bottle Coffee oleh syarikat Nestle membuatkan James mempunyai kekayaan sebanyak $425 juta

Pada awal tahun ini, syarikat gergasi dari Switzerland iaitu Nestlé telah membeli majoriti saham yang dimilki oleh James iaitu sebanyak 65%. Dengan pembelian saham tersebut, Blue Bottle Coffee telah mencapai nilai sebayak $700 juta dan kekayaan yang diperolehi oleh James adalah dipercayai sebanyak $425 juta.

Kini Blue Bottle Coffee telah meluaskan empayar perniagaanya ke Jepun dan Korea. Di Jepun, sambutan yang diterima adalah begitu menggalakkan kerana masyarkat Jepun begitu gemar dengan cara penyediaan kopi yang dilakukan mereka.

Kini syarikat ini semakin berkembang dan tidak mustahil suatu hari nanti syarikat ini akan menjadi pesaing yang hebat bagi Peet’s Coffee dan Starbucks, terutamanya di bawah kendalian dan pengurusan pihak Nestlé.

Sumber Rujukan:

Iklan

Ini 5 Youtuber Terkaya Malaysia (?)

Bukan mudah menjadi seorang youtuber, apatah lagi yang menjana income sehingga 5 angka. Tetapi tidak mustahil bagi mereka yang bergelar youtuber kerana ia telah pun dibuktikan oleh youtuber terkenal di negara kita.

YouTube bukan sahaja menjadi pengganti kepada televisyen, namun ia juga mendatangkan pendapatan daripada video-video yang dimuat naik menerusi iklan (Adsense), penaja serta mengharapkan viewer mereka akan klik pada link-link referral (jualan produk atau servis).

Di Malaysia juga pengaruh Youtube boleh dikatakan amatlah kuat. Ada juga dalam kalangan masyarakat negara kita yang telah menjadikan YouTube sebagai karier mereka.

Jom kami kongsikan antara 5 youtuber yang berkemungkinan meraih pendapatan yang tinggi di Malaysia.

1. Alieff Irfan

Alieff Irfan telah menubuhkan saluran YouTube beliau pada 6 Ogos 2016 yang lalu. Beliau telah memuat naik sebanyak 145 buah video.

Pendapatan beliau dikatakan mencecah USD 22,230 sebulan yang bersamaan dengan hampir RM 95 ribu sebulan. Walaupun ini hanya anggaran, namun Aliff Irfan katanya telah mempunyai syarikat produksinya yang tersendiri dan dibantu oleh 8 orang pekerja. Wow!

2. Namewee

Sebut sahaja nama Namewee, teringat akan kontroversi lagu Negaraku yang telah diubah olehnya. Kini, Namewee telah mempunyai 1.9 juta pengikut di YouTube. Pendapatan Namewee kini dikatakan mencecah USD15,300 sebulan. 

Pasti ramai yang sudah kenal akan nama ini bukan? Maklumlah beliau sering mencetuskan kontroversi.

3. Syahmi Sazli

Siapa tak kenal dengan Syahmi Sazli yang telah mengarahkan drama spontan di youtube bersama Asif Suhaimi dan Yoe Parey. Mengikut laporan, pendapatan beliau juga mencecah RM 100 ribu sebulan? Beliau juga sedang giat mengarahkan Movie yang bertajuk Mael Totey The Movie.

Iklan

Siapa sangka dengan kisah yang bersahaja dan tidak terlalu mengikut standard pembikinan filem, video-video di channel beliau menjadi kegemaran ramai kerana telatah lucu Asuf dan Yoe.

4. Isa Isarb

Katanya baru beli rumah dengan harga RM1.8 Juta. Beliau sering menghabiskan duitnya dalam bersedekah kepada yang memerlukan sambil dalam penggambaran videonya.

Video-video beliau juga turut viral dan kebanyakan video ada referral link ke Lazada dan OctaFX yang boleh menjadi sumber pendapatan tambahan.

5. Nur Amira Syahira

Adakah anda mengenali Nur Amira Syahira? Ya, beliau adalah seorang gadis yang gemar bermain drum sejak kecil lagi. Beliau telah menjadi seorang youtuber sejak tahun 2011.

Tahukah anda, beliau pernah menjuarai rancangan TV realiti kanak-kanak ‘Ceria All Stars’ pada tahun 2015. Syabas diucapkan kepada beliau!

Kesimpulannya, ramai lagi youtuber Malaysia yang buat duit melalui YouTube dan tidak cukup ruang untuk kami senaraikan seperti Mat Luthfi, Soloz dan sebagainya.

Cuma nak pesan, bila dah masyuk jangan lupa tunaikan kewajipan lapor pendapatan dan bayar cukai pendapatan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!