10 Tips Bebas Hutang Sebelum Umur 30

Ramai orang meletakkan target untuk bebas hutang dan kewangan sebelum umur mencecah 50 tahun. Apa kata kita letakkan target untuk bebas hutang pada umur 30 tahun?

Bekerja keras di usia muda adalah kelebihan yang sepatutnya digunakan.

Kau punya tenaga, kau punya masa.

Jom ikuti 10 tips bebas hutang mudah dan berkesan untuk kita amalkan!

 1. Ada Objektif Yang Jelas

Semua orang yang ingin bebas hutang haruslah mempunyai objektif dan matlamat yang jelas. Matlamat ini harus anda pegang walau ke mana sekalipun supaya anda tidak salah percaturan. Letakkan dalam minda anda untuk bebas kewangan dan hutang sebelum umur 30 tahun.

Secara automatik, kita akan bertindak secara bijak dan sentiasa berfikir jalan terbaik untuk menguruskan kewangan. Buat ini terlebih dahulu sebelum kita mula bertindak.

2. Jangan Memilih Kerjaya Tetapi Pastikan Ia Terbaik

Jangan terlalu memilih kerja, tetapi pastikan kerja yang kita lakukan adalah kerjaya yang terbaik.  Terbaik daripada segi gaji dan ganjaran, supaya ia dapat membantu dalam urusan pengurusan hutang dengan mudah. 

Paling tidak, pastikan kita mempunyai pekerjaan yang tetap dan menerima gaji setiap bulan. Ingin Tukar Kerjaya? Lihat Industri Terbaik Bagi Tahun 2019 Yang Anda Boleh Ceburi.

3. Kerja Keras Lebih Daripada Normal

Ya, kita memang pantang dengar orang cakap bangsa kita ni pemalas. Sila buktikan sebaliknya. Memang letih untuk bekerja siang dan malam, termasuklah hujung minggu. Kerja keras tidak bermaksud kita harus berpenat sentiasa, tetapi kita juga boleh melakukan kerja sambilan di rumah seperti bisnes sendiri seperti mengambil upah melakukan kerja-kerja freelance.

Sebab itu zaman ini ILMU itu penting. Buatlah apa sahaja yang kreatif bagi menambah wang poket kita!

4. Jangan Bertangguh Untuk Membayar Hutang

Jangan sesekali bertangguh untuk membayar hutang. Buatlah pembayaran hutang setiap bulan. Akibat daripada bertangguh membayar hutang, mungkin kita akan terguna wang tersebut dan tempoh masa bayar hutang akan menjadi lebih panjang nanti kerana hutang masih banyak.

Jangan pula pergi tambah hutang baru yang membebankan.

5. Laburkan 10% – 20% Daripada Pendapatan

Kesilapan yang kerap dilakukan oleh orang muda adalah tidak melabur 10% sehingga 20% daripada pendapatan. Mereka yang cukup duitnya sibuk berbelanja, malah simpanan pun tak ada.

Sebenarnya, pelaburan dapat menggandakan wang kita untuk jangka masa sederhana dan panjang. Di antara instrumen pelaburan yang popular adalah amanah saham (unit trust), hartanah dan juga pelaburan saham di Bursa Malaysia.

Baca juga Anak Muda Sekarang Melabur di Pasaran Saham Patuh Syariah

6. Sentiasa Bersedekah

Macam mana pula bersedekah dapat selesaikan hutang??

Itulah formula kebebasan hutang yang sebenar dan tips bebas hutang sebelum umur 30 tahun. Jangan terlalu takutkan dunia sehingga kita abaikan akhirat.

Sedekahlah walau sedikit RM1 sekalipun kerana dalam rezeki kita terdapat rezeki orang lain. Tips bebas hutang ini juga bergantung kepada kekerapan kita memberi.

Pernah dengar tentang kisah Founder Nurraysa yang sanggup memberi keuntungan perniagaannya pada ibu bapanya bagi memudahkan urusan mereka? Akhirnya beliau dilimpahkan rezeki yang berganda-ganda asbab daripada sedekah yang diamalkan setiap kali mendapat jualan.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

7. Hidup Bersederhana

Seterusnya, cuba jalani hidup bersederhana walaupun kita sebenarnya mampu. Kalau boleh, hidup seperti kita seorang pelajar universiti. Beli barang secara tunai dan jangan membazir.

Kesannya pasti kita akan dapat lihat pada masa hadapan.

Baca juga 7 Tips Menjadi Miskin!

8. Income Aktif Dan Pasif Dalam Genggaman

Pastikan kita mempunyai mesin jana duit secara aktif dan pasif. Active income adalah pendapatan yang kita terima di atas hasil kerja kita manakala passive income pula adalah pendapatan yang masuk tanpa kita perlu mengusahakannya selalu.

Mungkin ia adalah hasil pelaburan atau bisnes rangkaian yang membolehkan kita mendapatkan komisen, bonus dan sebagainya.

9. Jangan Sesekali Terjebak Dengan Skim Bukan-Bukan

Tolong elakkan diri daripada menyertai skim cepat kaya yang kita pun tak faham sebenarnya. Pantang nampak skim yang janjikan duit masuk tiap bulan atau minggu, laju je kau ya.

Baca juga 4 Ciri-Ciri ‘Pelaburan’ Scam – Melayu Mudah Lupa.

Dan jangan pula membuat pinjaman daripada Ah Long dan lain-lain lagi untuk menyelesaikan hutang sedia ada. Ianya bakal menjerat diri sendiri nanti.

10. Buat Jadual Pembayaran

Tips bebas hutang yang terakhir adalah dengan membuat jadual pembayaran balik untuk semua hutang yang kita ada. Tulis target bulanan dan tahunan yang kita ingin bayar berdasarkan umur, supaya kita dapat lihat garis masa dan follow rapat-rapat.

Tarikh bayar, jumlah bayaran, baki tempoho dan lain-lain perlu jelas dan sentiasa dikemaskini.

Selesaikan hutang yang kecil terlebih dahulu, yang juga dikenali sebagai snowball effect. Boleh baca selanjutnya di Langsaikan Hutang Dengan Mudah Menggunakan Kaedah Debt-Snowball. Sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit, akhirnya hutang habis juga!

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is suri-rumah-bangkit1.jpg

Anda Berkeinginan Nak Selesaikan Hutang?

Semua orang nak sangat bayar dan selesaikan hutang.

Tapi setiap kali nak bayar, pasti akan ada halangan yang tak dijangka maka pembayaran hutang juga tertangguh.

Hutang yang semakin bertambah dan tidak dapat dibayar akan buat kita semakin stress akibat tekanan yang dihadapi.

Jadi bagaimana cara nak bayar hutang yang ada?

Anda boleh belajar dari kisah seorang suri rumah ni melangsaikan hutangnya sebanyak setengah juta yang ditanggungnya.

Dapatkan eBook Suri Rumah Bangkit Hutang ½ Juta Selesai hari ini.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hedge Fund Terbesar Dunia Membuat Pertaruhan $15 Bilion Ke Atas Pasaran Eropah Ketika Ekonomi Semakin Lemah

Bridgewater Associates telah membuat satu pertaruhan yang besar ketika suasana tidak menentu sedang melanda pasaran Eropah. Syarikat yang berpangkalan di New York dan dikendalikan oleh pelabur tersohor dunia iaitu Ray Dalio, nampak peluang di sini.

Syarikat yang mempunyai sebanyk $160 bilion dalam aset pengurusan telah membuat pertaruhan sebanyak $15 bilion di dalam pasaran di negara Eropah. Ray Dalio melakukan diversification terhadap pelaburan di Eropah.

Di antara negara yang menjadi destinasi pelaburan yang dibuat oleh beliau adalah di Perancis sebanyak $5.3 bilion, $4.7 bilion di Jerman dan $2.7 billion di Belanda. Ini bukan merupakan kali pertama syarikat ini membuat pelbran dalam jumlah yang besar didalam pasaran Eropah.

Pada tahun 2018, syarikat ini telah melabur sebanyak $22 bilion  ke dalam pasaran Eropah yang mana memfokuskan pasaran di negara seperti Jerman,Itali dan juga Perancis.

Di antara syarikat yang menajdi pilihan Bridgewater Associates terdiri daripada lebih 30 buah syarikat termasuklah Adidas, Bayer, Allianz, BBVA, Santander, DHL, Mercedes Benz,  SAP, Siemens, Intesa Sanpaolo, Munich Re, BASF, Telefonica, AXA, BNP Paribas, Societe Generale, dan banyak lagi.

Bridgewater Associates juga melakukan pertaruhan yang besar terhadap syarikat teknologi SAP dari Jerman sebanyak $1 bilion dan sebuah lagi syarikat semiconductor dari Belanda iaitu ASML sebanyak $715 juta.

Ray Dalio yang percaya bahawa keadaan ekonomi di Eropah buat masa sekarang berada dalam keadaan yang lemah dan sangat sesuai untuk melakukan pembelian ketika orang ramai masih lagi berada di dalam keadaan panik,

Ekonomi di Eropah telah menjadi parah akibat dari kesan Covid-19 ini. Banyak kerajaan di Eropah mula membantu syarikat-syarikat dari negara masing-masing buat masa sekarang,

Perancis telah memberi jaminan kepada pemain industri di sana dan juga perniagaan yang bersaiz besar atau kecil dengan bantuan kewangan bagi menghadapi virus yang membahaya ini. Kerajaan Perancis telah memberi inisiatif yang luar biasa kepada mereka dengan menangguhkan pembayaran cukai.

Selain itu juga, kerajaan Perancis akan memberi suntikan pinjaman kewangan bagi menghadapi masalah ini. Presiden Perancis memberi jaminan bahawa tiada syarikat negara itu akan muflis dan jika keadaan terdesak, negara itu akan menasionalkan mana-mana syarikat yang besar menghadapi masalah dengan situasi ini.

Jerman juga tidak berkecuali dalam membantu syarikat terkemuka mereka. Jerman yang menjadi tunjang kepada ekonomi di benua Eropah telah memberi suntikan kewangan sebanyak $500 bilion dan menagguhkan kutipan cukai terhadap syarikat dan industri di negara terbabit.

Britain juga turut mengambil inisiatif yang sama dalam mengekang kemelesetan ekonomi negara mereka walaupun negara tersebut kini bukan lagi di dalam Kesatuan Eropah (EU). Britain yang menyuntik dana kewangan sebnyak $400 bilion kedalam ekonomi mereka dan para penyewa di negara terbabit telah bersetuju mengangguhkan pembayaran sewa selama 3 bulan kepada penyewa akibat dari wabak yang membahaya ini.

Sepanyol pula memberi bantuan kepada ekonomi negara dengan pinjaman sebanyak $220 bilion sebagai pelan penyelamat untuk syarikat-syarikat yang ada di negara tersebut.

Sumber Rujukan:

Iklan

10 Benda Anda Kena Tahu Mengenai Perang Perdagangan Amerika Syarikat dan China

Mesti ramai yang panas apabila perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China berlarutan sudah sekian lama. Bila hubungan mereka berdua tegang, pasaran saham pun merudum. Tapi bila hubungan mereka kembali pulih walaupun untuk seketika, pasaran saham melonjak pula.

Jom kita dengarkan perkongsian menarik Stallion Brothers berkenaan isu Trade War ini.

1. Apa itu Trade War?

Trade War atau perang perdagangan adalah salah satu agenda Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump. Beliau mahu mengenakan tarif atau duti kepada barangan yang masuk ke Amerika Syarikat dengan niat untuk melindungi pengusaha tempatan negara tersebut dan mengurangkan kebergantungan kepada barangan import.

2. Tapi kenapa China jadi sasaran?

Kebangkitan negara China sebagai kuasa besar dalam aktiviti perdagangan dunia dan juga dalam sektor teknologi seperti 5G telah membuatkan Donald Trump rasa tercabar. Mengikut statistik tahun 2018, US telah mengimport sebanyak $540 bilion barangan dari China dan China hanya mengimport sebanyak $120 bilion barangan dari US.

3. Apakah punca kemarahan Donald Trump?

Trade defisit atau jurang perdagangan yang besar ini telah membuatkan Donald Trump merasakan China telah mengeksploitasi ekonomi negaranya. Boleh kata 2/3 barangan asas yang terdapat di US datang dari China. Syarikat gergasi di US juga telah memilih China sebagai destinasi utama utk pengeluaran product mereka sebab kos pengeluaran adalah rendah di China berbanding di negara lain.

4. Tarif atau duti dikenakan kepada barangan China

Pihak US akan mengenakan tarif sebanyak 15% kepada $300 billion barangan dari China dan ini akan dilakukan dalam dua peringkat. Peringkat pertama bermula dari 1 September 2019 utk $120 billion barangan, antaranya termasuk Footwear, Clothing, Kitchenware dan juga Agriculture. Baki $180 billion lagi akan dikenakan pada 15 Disember dan barangan yang terlibat adalah laptop, smartphone dan permainan kanak-kanak.

5. Apakah kesan utama kepada tarif itu?

Harga barang sudah pasti akan naik dan impak terbesar adalah kepada pengguna di US kerana terpaksa menanggung kenaikan harga barangan. Kajian menunjukkan secara purata perbelanjaan isi rumah akan meningkat sebanyak $1000 setahun. Sekiranya syarikat US berjaya memindahkan operasi ke negara lain, sudah pasti China akan terasa tetapi kerja permindahan bukanlah senang dan memakan masa yang agak panjang.

6. Duit lebihan dari tarif tu akan mengalir ke mana?

Duit yang dicukai oleh kerajaan US kepada barangan China akan direkodkan sebagai income kerajaan dan Trump beranggapan ini adalah salah satu cara untuk membangunkan ekonomi.

7. Adakah negara lain turut dikenakan tarif?

Selain China, negara Eropah juga bakal akan dikenakan tarif oleh Donald Trump. Sektor automotif adalah antara mangsa utama sebab sektor automotif adalah antara komponen terbesar barangan import negara Eropah ke US.

8. Negara yang dikenakan tarif tu tak lawan balik ke?

Sudah pasti negara yang terlibat akan lawan sebab itulah ia dipanggil perangan perdagangan. China baru-baru ini telah meletakkan tarif sebanyak $75 billion kepada barangan US yang masuk ke pasaran China secara berperingkat.

9. So siapa yang menang?

Mengikut fakta yang ada, trade war tidak akan memberi faedah kepada mana-mana negara malah ia akan memberi kesan yang negatif kepada perkembangan ekonomi dunia dan memberi kesan yang negatif kepada pengguna. Ia dikatakan boleh menjadi pencetus kepada krisis ekonomi dunia.

10. Sebagai pelabur apa nasihat terbaik?

Sekiranya anda pelabur Bursa Malaysia, anda perlu fokus kepada strategi short-term investing sebab pegangan yang bersifat long-term buat masa ini kurang sesuai. Untuk pelabur global, ini adalah masa yang terbaik untuk kita bersedia dan menyiapkan diri utk menghadapi krisis. Biasalah, pelaburan global berbentuk dua hala, tak kira naik atau turun kita boleh menjana keuntungan.

Sumber: Stallion Brothers

Peluang Belajar Saham Global Dengan Mereka Yang Pakar

Di kala pasaran saham Malaysia suram, ambil peluang untuk belajar pasaran saham global dengan Stallion Brothers. Kini kita boleh menjadi pemegang saham-saham global seperti McDonalds, Starbucks, Facebook, Apple, Google, Adidas, Li-Ning, Uniqlo dan bermacam-macam lagi.

Jemput Datang Ke Seminar Kuasai Pasaran Global (SKPG) Seluruh Malaysia

JOHOR BAHRU
HOTEL GRAND PARAGON
SABTU, 14 SEPTEMBER 2019
8.00 PAGI – 5.00 PETANG
Klik Sini Untuk Mendaftar

KUALA LUMPUR
MENARA PGRM, CHERAS
SABTU, 21 SEPTEMBER 2019
8.00 PAGI – 5.00 PETANG
Klik Sini Untuk Mendaftar

PULAU PINANG
PEARL VIEW HOTEL, PERAI
SABTU, 28 SEPTEMBER 2019
8.00 PAGI – 5.00 PETANG
Klik Sini Untuk Mendaftar

SHAH ALAM
SHAH ALAM CONVENTION CENTRE
SABTU, 5 OKTOBER 2019
8.00 PAGI – 5.00 PETANG
Klik Sini Untuk Mendaftar

Klik sini untuk maklumat lanjut berkenaan Seminar Kuasai Pasaran Global (SKPG).

Nak belajar dengan Stallion Brothers dengan lebih mendalam? Dapatkan promosi terbaik daripada mereka sekarang. Klik gambar di bawah untuk keterangan lebih lanjut.

Iklan

Simpan 7 Tahun, Tuai 7 Tahun

Untuk perkongsian kali ini, kita ambil kisah daripada Surah Yusuf ayat 47-49:

“…Yusuf menjawab: “Hendaklah kamu menanam bersungguh-sungguh tujuh tahun berturut-turut, kemudian apa yang kamu ketam biarkanlah dia pada tangkai-tangkainya; kecuali sedikit dari bahagian yang kamu jadikan untuk makan. Kemudian akan datang selepas tempoh itu, tujuh tahun kemaraun yang besar, yang akan menghabiskan makanan yang kamu sediakan baginya; kecuali sedikit dari apa yang kamu simpan (untuk dijadikan benih). “Kemudian akan datang pula sesudah itu tahun yang padanya orang ramai beroleh rahmat hujan, dan padanya mereka dapat memerah (hasil anggur, zaitun dan sebagainya)”.

Cerita ini rentetan daripada Nabi Yusuf AS mentafsir mimpi Raja Mesir yang bermimpi 7 ekor sapi betina gemuk dimakan 7 ekor sapi betina kurus, dan 7 butir gandum hijau dan 7 butir gandum kering.

Baik, cerita ini mengingatkan kita supaya menyimpan dan beringat ketika keadaan senang akan ada masa kita akan susah. Bila kita senang, simpan sedikit supaya apabila kita jatuh, kita tidak kehilangan semua.

Bila dapat gaji, komisyen atau habuan tidak sepatutnya dibelanjakan kesemuanya. Ada sebahagian digunakan untuk aset jangka panjang seperti dinar, emas, rumah, saham, Takaful dan kemudian baru dibelanja untuk komitmen setiap bulan seperti makanan, pakaian, pendidikan dan bil utility.

Bila kita lihat balik keadaan ekonomi dunia dan Malaysia, ada trend turun dan naik.

Ia juga dikenali sebagai ‘Business Cycle’ atau ‘Trade Cycle’.

Pusingan business cycle ini adalah satu proses semulajadi untuk pengukuhan ekonomi yang akan berlaku setiap 5-10 tahun. Setiap business cycle ini mempunyai 4 tahap iaitu : expansion (perkembangan), peak (kemuncak), contraction (penguncupan), dan trough (jurang/jatuh)

Sebagai contoh pusingan kemelesetan ekonomi di Malaysia telah diakibatkan oleh:

1973: Kejutan harga minyak akibat perang Mesir dan Israel

1978: Kesan revolusi Iran

1985: Kejatuhan harga komoditi dan kelembapan ekonomi dunia

1997: Krisis kewangan Asia

2008: Kemerosotan kualiti Subprime Assets di Amerika Syarikat

2018: Ekonomi berkembang perlahan

Apakah Kelebihan Apabila Ekonomi Meleset?

Photo by Artem Beliaikin on Unsplash

Ianya dapat turunkan kadar inflasi. Jika mereka yang terlibat dengan saham unit amanah atau pelabur di Bursa Malaysia, mereka boleh beli banyak unit dengan harga yang murah.

Harga rumah juga akan turun, jadi bagus untuk mereka yang mempunyai kewangan yang kukuh untuk beli rumah pada waktu ini. Muncul juga peluang perniagaan baru yang murah, dan menarik pembeli untuk membeli barang pada harga diskaun.

Ada juga bisnes yang dibuka sewaktu ekonomi meleset seperti Airbnb pada tahun 2008. Dan Bill Gates pula memulakan perniagaan Microsoft pada tahun 1973-1974.

Bisnes perkhidmatan akan boleh terus hidup jika kita mempunyai klien yang setia dan harga yang mampu milik. Bisnes seminar dan pakaian murah juga boleh berkembang semasa ekonomi gawat.

Keadaan ini tidaklah lama kerana ia akan kembali pulih. Siapa yang bijak, akan bersedia untuk membeli pada harga yang rendah untuk ekonomi gawat akan datang.

Adakah kegawatan ekonomi telah pun berlaku pada tahun ini? Atau ia akan berlaku pada tahun 2020? Rasanya soalan yang lebih tepat adalah, bersediakah kita?

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Iklan

6 Langkah Yang Terlibat Dalam Proses Tuntutan Harta Pusaka Kecil

Harta Pusaka Kecil adalah harta peninggalan si mati yang terdiri daripada harta tak alih (tanah atau rumah) atau harta alih (wang tunai) dengan nilaian di bawah RM2 juta. Pengurusan Harta Pusaka Kecil adalah tertakluk di bawah Akta Harta Pusaka Kecil (Pembahagian) 1955 [Akta 98].

Urusan proses tuntutan pusaka kecil lebih ringkas jika dibandingkan dengan tuntutan pusaka besar. Pemohon boleh membuat permohonan sendiri tanpa perlu mengupah peguam.

Oleh itu, jom kita tengok langkah-langkah untuk membuat tuntutan harta pusaka kecil.

1. Waris Perlu Berbincang Dan Bermuafakat Untuk Melantik Seorang Wakil Sebagai Pemohon Proses Tuntutan

Untuk memulakan proses tuntutan harta pusaka, semua waris perlu berbincang dan bersepakat untuk melantik seorang wakil bagi membuat permohonan tuntutan pusaka. Waris perlu maklum bahawa wakil waris yang dilantik bukanlah pemilik keseluruhan harta pusaka arwah, jadi tidak perlu risau.

Wakil inilah yang akan membuat permohonan tuntutan harta pusaka di pejabat pusaka kecil.

Langkah pertama ini akan jadi jauh lebih mudah jika arwah semasa hayatnya ada membuat perancangan hartanya. Sama ada buat wasiat, hibah atau infaq.

Ini kerana, semasa membuat perancangan harta, arwah telah melantik 2 orang wasi atau pemegang amanah untuk menguruskan harta pusakanya.

2. Kumpul Dokumen Yang Diperlukan Untuk Permohonan

Kemudian, waris perlu menyediakan beberapa dokumen sokongan sebelum membuat tuntutan pusaka. Dokumen-dokumen ini perlu dihantar bersama Borang A yang boleh didapatkan di pejabat pusaka kecil.

Dokumen sokongan yang dimaksudkan adalah:

  • Bukti kematian arwah. Sama ada laporan dari hospital atau balai polis.
  • Segala dokumen yang berkaitan dengan harta-harta si mati. Termasuklah, geran tanah, geran kereta, dokumen SnP, penyata akaun dan yang berkaitan.
  • Dokumen-dokumen yang mengesahkan kaitan antara waris dan si mati. Contohnya seperti sijil nikah, surat beranak dan dokumen yang berkaitan.

Pastikan semua dokumen sokongan ini dikumpulkan baru buat permohonan. Ini kerana seringkali terjadi apabila waris tidak kumpulkan semua dokumen berkaitan harta si mati. Selepas permohonan dibuat baru teringat ada satu akaun bank arwah yang tidak disenaraikan sekali.

Kesannya? Perlu mula semula proses urus pusaka kecil ini. Kena tunggu tuntutan harta pusaka yang telah dibuat selesai, baru boleh buat tuntutan atas harta lain yang tertinggal tadi.

3. Tunggu Empat Ke Enam Bulan Untuk Permohonan Diproses

Selepas lengkap semua dokumen dan borang yang diperlukan, maka permohonan boleh terus dihantar ke pejabat pusaka kecil yang paling hampir dengan kedudukan rumah atau tanah arwah yang hendak dituntut.

Permohonan yang dihantar akan dinilai sama ada benarkah nilai harta pusaka si mati di bawah RM2juta. Jika ya, maka pejabat pusaka kecil akan terus uruskan permohonan tersebut dan jika lebih, maka permohonan akan dibawa ke Mahkama Tinggi.

Permohonan kita juga akan disemak semula jika pernah ada waris sebelumnya yang pernah membuat permohonan tuntutan harta pusaka yang sama. Proses semakan dan penilaian semula ini biasanya ambil masa yang agak lama; 4 ke 6 bulan sebelum mendapat surat perbicaraan kuasa.

Tempoh ini jangan dibiarkan berlalu saja. Gunakan tempoh ini untuk berbincang dengan semua waris yang berhak ke atas harta pusaka tersebut. Bagaimana nak agihkan pusaka arwah.

Ikut faraid, suka sama suka atau mungkin ada waris yang melepaskan haknya sebagi penerima pusaka.

4. Perbicaraan Pusaka Di Pejabat Pusaka Kecil

Semasa perbicaraan, semua waris perlu hadir. Ketika inilah kaedah pembahagian pusaka akan dimuktamadkan. Sebab itu penting tempoh 4 ke 6 bulan menunggu surat tersebut waris perlu mencapai kata sepakat.

Bagi waris yang tidak dapat hadir semasa perbicaraan, boleh mewakilkan waris yang dapat hadir dengan mengisi borang DDA.

Penting semasa proses perbicaraan ini berlangsung untuk semua waris bersepakat dengan kaedah membahagikan harta pusaka. Kerana jika tidak, proses akan menjadi panjang dan kemungkinan besar perbicaraan perlu diulang semula.

5. Menunggu Surat Perintah Pembahagian

Selepas selesai perbicaraan, waris perlu selesaikan fi pentadbiran kepada pejabat pusaka kecil dan dalam tempoh 14 hari pejabat pusaka akan mengeluarkan surat perintah pembahagian.

Kadar fi pentadbiran paling tinggi adalah 0.2% daripada nilai seluruh harta pusaka yang dituntut.

6. Mencairkan Aset

Hanya selepas mendapat surat perintah pembahagian, barulah waris boleh pergi ke pejabat tanah untuk uruskan pindahmilik nama rumah si mati kepada waris yang masih hidup. Begitu juga prosesnya dengan harta pusaka yang lain.

Jika ada harta tak alih seperti tunai di bank, dengan surat perintah pembahagianlah baru waris boleh mengeluarkan duit tersebut.

Kesimpulannya, proses permohonan tuntutan pusaka kecil tidaklah serumit tuntutan pusaka besar yang mana melibatkan Mahkamah Tinggi Sivil. Walaubagaimanapun, bagi yang tidak biasa dengan istilah, borang-borang dan pengurusan harta pusaka secara umum, mungkin akan melihat proses ini adalah sukar dan memenatkan.

Untuk itu, disarankan bagi mereka yang tiada pengalaman mengurus pusaka, supaya meminta bantuan khidmat urus pusaka daripada mereka yang lebih arif.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, konsultan di sebuah firma runding perancangan harta dan urus pusaka.

Mungkin sebab itu jugalah, Tiada Kesedaran Dan Kefahaman, Punca Aset RM70 Bilion Beku Dan Tidak Dituntut. cuba bayangkan berapa besarnya manfaat jika duit sebanyak ini mengalir dalam masyarakat.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!