10 Tips Bebas Hutang Sebelum Umur 30

Ramai orang meletakkan target untuk bebas hutang dan kewangan sebelum umur mencecah 50 tahun. Apa kata kita letakkan target untuk bebas hutang pada umur 30 tahun?

Bekerja keras di usia muda adalah kelebihan yang sepatutnya digunakan.

Kau punya tenaga, kau punya masa.

Jom ikuti 10 tips bebas hutang mudah dan berkesan untuk kita amalkan!

 1. Ada Objektif Yang Jelas

Semua orang yang ingin bebas hutang haruslah mempunyai objektif dan matlamat yang jelas. Matlamat ini harus anda pegang walau ke mana sekalipun supaya anda tidak salah percaturan. Letakkan dalam minda anda untuk bebas kewangan dan hutang sebelum umur 30 tahun.

Secara automatik, kita akan bertindak secara bijak dan sentiasa berfikir jalan terbaik untuk menguruskan kewangan. Buat ini terlebih dahulu sebelum kita mula bertindak.

2. Jangan Memilih Kerjaya Tetapi Pastikan Ia Terbaik

Jangan terlalu memilih kerja, tetapi pastikan kerja yang kita lakukan adalah kerjaya yang terbaik.  Terbaik daripada segi gaji dan ganjaran, supaya ia dapat membantu dalam urusan pengurusan hutang dengan mudah. 

Paling tidak, pastikan kita mempunyai pekerjaan yang tetap dan menerima gaji setiap bulan. Ingin Tukar Kerjaya? Lihat Industri Terbaik Bagi Tahun 2019 Yang Anda Boleh Ceburi.

3. Kerja Keras Lebih Daripada Normal

Ya, kita memang pantang dengar orang cakap bangsa kita ni pemalas. Sila buktikan sebaliknya. Memang letih untuk bekerja siang dan malam, termasuklah hujung minggu. Kerja keras tidak bermaksud kita harus berpenat sentiasa, tetapi kita juga boleh melakukan kerja sambilan di rumah seperti bisnes sendiri seperti mengambil upah melakukan kerja-kerja freelance.

Sebab itu zaman ini ILMU itu penting. Buatlah apa sahaja yang kreatif bagi menambah wang poket kita!

4. Jangan Bertangguh Untuk Membayar Hutang

Jangan sesekali bertangguh untuk membayar hutang. Buatlah pembayaran hutang setiap bulan. Akibat daripada bertangguh membayar hutang, mungkin kita akan terguna wang tersebut dan tempoh masa bayar hutang akan menjadi lebih panjang nanti kerana hutang masih banyak.

Jangan pula pergi tambah hutang baru yang membebankan.

5. Laburkan 10% – 20% Daripada Pendapatan

Kesilapan yang kerap dilakukan oleh orang muda adalah tidak melabur 10% sehingga 20% daripada pendapatan. Mereka yang cukup duitnya sibuk berbelanja, malah simpanan pun tak ada.

Sebenarnya, pelaburan dapat menggandakan wang kita untuk jangka masa sederhana dan panjang. Di antara instrumen pelaburan yang popular adalah amanah saham (unit trust), hartanah dan juga pelaburan saham di Bursa Malaysia.

Baca juga Anak Muda Sekarang Melabur di Pasaran Saham Patuh Syariah

6. Sentiasa Bersedekah

Macam mana pula bersedekah dapat selesaikan hutang??

Itulah formula kebebasan hutang yang sebenar dan tips bebas hutang sebelum umur 30 tahun. Jangan terlalu takutkan dunia sehingga kita abaikan akhirat.

Sedekahlah walau sedikit RM1 sekalipun kerana dalam rezeki kita terdapat rezeki orang lain. Tips bebas hutang ini juga bergantung kepada kekerapan kita memberi.

Pernah dengar tentang kisah Founder Nurraysa yang sanggup memberi keuntungan perniagaannya pada ibu bapanya bagi memudahkan urusan mereka? Akhirnya beliau dilimpahkan rezeki yang berganda-ganda asbab daripada sedekah yang diamalkan setiap kali mendapat jualan.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

7. Hidup Bersederhana

Seterusnya, cuba jalani hidup bersederhana walaupun kita sebenarnya mampu. Kalau boleh, hidup seperti kita seorang pelajar universiti. Beli barang secara tunai dan jangan membazir.

Kesannya pasti kita akan dapat lihat pada masa hadapan.

Baca juga 7 Tips Menjadi Miskin!

8. Income Aktif Dan Pasif Dalam Genggaman

Pastikan kita mempunyai mesin jana duit secara aktif dan pasif. Active income adalah pendapatan yang kita terima di atas hasil kerja kita manakala passive income pula adalah pendapatan yang masuk tanpa kita perlu mengusahakannya selalu.

Mungkin ia adalah hasil pelaburan atau bisnes rangkaian yang membolehkan kita mendapatkan komisen, bonus dan sebagainya.

9. Jangan Sesekali Terjebak Dengan Skim Bukan-Bukan

Tolong elakkan diri daripada menyertai skim cepat kaya yang kita pun tak faham sebenarnya. Pantang nampak skim yang janjikan duit masuk tiap bulan atau minggu, laju je kau ya.

Baca juga 4 Ciri-Ciri ‘Pelaburan’ Scam – Melayu Mudah Lupa.

Dan jangan pula membuat pinjaman daripada Ah Long dan lain-lain lagi untuk menyelesaikan hutang sedia ada. Ianya bakal menjerat diri sendiri nanti.

10. Buat Jadual Pembayaran

Tips bebas hutang yang terakhir adalah dengan membuat jadual pembayaran balik untuk semua hutang yang kita ada. Tulis target bulanan dan tahunan yang kita ingin bayar berdasarkan umur, supaya kita dapat lihat garis masa dan follow rapat-rapat.

Tarikh bayar, jumlah bayaran, baki tempoho dan lain-lain perlu jelas dan sentiasa dikemaskini.

Selesaikan hutang yang kecil terlebih dahulu, yang juga dikenali sebagai snowball effect. Boleh baca selanjutnya di Langsaikan Hutang Dengan Mudah Menggunakan Kaedah Debt-Snowball. Sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit, akhirnya hutang habis juga!

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is suri-rumah-bangkit1.jpg

Anda Berkeinginan Nak Selesaikan Hutang?

Semua orang nak sangat bayar dan selesaikan hutang.

Tapi setiap kali nak bayar, pasti akan ada halangan yang tak dijangka maka pembayaran hutang juga tertangguh.

Hutang yang semakin bertambah dan tidak dapat dibayar akan buat kita semakin stress akibat tekanan yang dihadapi.

Jadi bagaimana cara nak bayar hutang yang ada?

Anda boleh belajar dari kisah seorang suri rumah ni melangsaikan hutangnya sebanyak setengah juta yang ditanggungnya.

Dapatkan eBook Suri Rumah Bangkit Hutang ½ Juta Selesai hari ini.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Memperkasa Zakat, Wakaf, dan Sedekah Membangun Ummah

Pada hari Jumaat, 1 November 2019 yang lalu lepas, khutbah Jumaat di seluruh Kuala Lumpur adalah berkenaan zakat, wakaf, dan sedekah. Di sini saya kongsikan isi kandungan khutbah tersebut:

Islam menganjurkan umatnya memiliki harta. Apabila sudah memiliki harta, ia perlu diagihkan dan diuruskan dengan teratur. Disebabkan itu, Islam mempunyai zakat, wakaf, dan sedekah. Harta yang diperoleh adalah amanah dari Allah SWT.

Pelaksanaan ketiga-tiga ibadah ini dapat mengurangkan jurang sosial di antara golongan kaya dan miskin serta membantu golongan yang memerlukan. Malah, ia juga menjadi saham kita di akhirat nanti selaku umat Islam.

Zakat merupakan rukun Islam yang ketiga. Zakat adalah satu proses penyucian harta setelah kita berusaha mencari harta. Matlamat utama zakat adalah untuk membantu golongan asnaf. Zakat adalah satu perkongsian di mana golongan kaya akan membantu golongan miskin.

Disebabkan itu, Islam menggalakkan memiliki harta kerana semakin ramai orang Islam yang kaya, semakin banyak kutipan zakat, dan akhirnya ramai golongan memerlukan yang boleh dibantu. Pada zaman Rasulullah SAW, zakat telah menjadi sumber pendapatan Madinah bagi tujuan pembangunan ummah.

Di Wilayah Persekutuan, PPZ-MAIWP bertanggungjawab membuat kutipan zakat manakala Bahagian Baitulmal MAIWP akan melaksanakan proses pengagihan. Terdapat 28 skim bantuan zakat yang membantu golongan asnaf dari segi keperluan asasi, perumahan, pendidikan, perniagaan, kebajikan, dan dakwah. Bantuan ini berjalan sepanjang tahun.

Selain zakat, Islam juga menganjurkan pelaksanaan ibadah wakaf. Wakaf adalah pemberian sukarela bertujuan untuk manfaat orang ramai. Pahala pihak yang berwakaf adalah berpanjangan sehingga kematian pewakaf.

Rasulullah SAW pernah mewakafkan tujuh kebun untuk manfaat golongan fakir miskin, Saidina Umar pernah mewakafkan tanahnya di Khaibar, Abu Talhah pernah mewakafkan kebun, dan Saidina Uthman pernah mewakafkan perigi untuk kegunaan penduduk Madinah.

MAIWP melalui Pusat Wakaf MAIWP berperanan untuk mengurus dana wakaf sama ada secara tunai atau aset. Jika tidak mempunyai aset seperti tanah dan rumah, sumbangan tunai boleh dibuat di mana tunai tersebut akan digunakan untuk manfaat orang ramai secara berpanjangan contohnya seperti penubuhan sekolah tahfiz atau perpustakaan bagi tujuan penyebaran ilmu.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

Sedekah pula telah disebutkan lebih seratus kali dalam al-quran. Sedekah boleh dibuat seikhlas hati tidak kira berapa nilainya. Terdapat 3 kesimpulan yang boleh diambil dari khutbah seperti berikut :

1. Harta adalah amanah daripada Allah SWT yang padanya terdapat hak orang lain yang mesti ditunaikan malah ia akan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak.

2. Islam mensyariatkan ibadah zakat, wakaf, dan sedekah sebagai jalan melepaskan golongan tidak bekemampuan daripada belenggu kemiskinan.

3. Ibadah zakat, wakaf, dan sedekah sekiranya digembleng secara kolektif dan strategik akan memberikan impak yang besar dalam pembangunan ummah.

Teks Penuh Khutbah: http://www.islam.gov.my/e-khutbah

Ayuh Kita Berzakat, Berwakaf dan Bersedekah

Untuk makluman, setiap negeri mempunyai institusi sendiri yang membuat kutipan dan agihan zakat contohnya seperti Wilayah Persekutuan melalui PPZ-MAIWP / Baitulmal-MAIWP (boleh layari laman web www.zakat.com.my). Manakala bagi Negeri Selangor adalah melalui Lembaga Zakat Selangor (www.zakatselangor.com.my).

Bagi institusi wakaf, kita ada Pusat Wakaf-MAIWP (www.maiwp.gov.my). Contoh lain adalah Yayasan Wakaf Malaysia (www.ywm.gov.my).

Sedekah pula boleh dibuat di mana-mana sahaja seperti di tabung masjid atau membuat sedikit sumbangan makanan ketika majlis bacaan Yasin di surau pada malam Jumaat.

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Iklan

Sentimen Berisiko Pasaran Saham Global, Apa Yang Anda Perlu Tahu Setakat Ini?

Pasaran saham Jepun menjunam pada Selasa dan secara rasminya memasuki zon ‘Bear Market’ dengan kejatuhan saham global semakin meningkat pada perayaan Krismas. Dalam masa yang sama, ketidaktentuan dalam pasaran global memacu permintaan aset selamat (safe-haven) sekaligus membawa matawang Yen ke paras tertinggi empat bulan yang lalu berbanding Dolar AS.

Penanda aras saham Jepun, Nikkei 225 jatuh sebanyak 5% pada hari Selasa sekaligus menjadi paras terendah sejak April 2017. Indeks utama Jepun ini telah merekodkan kejatuhan 20% sejak Oktober dan berada di landasan untuk mencatat kejatuhan 16% bagi tahun 2018.

Amerika Syarikat Jatuh, Yang Lain Jatuh Sekali

Seperti yang kita tahu, Wall Street telah pun memasuki zon ‘Bear Market’ dan menjadi faktor utama yang menolak saham global ke bawah sejak dua bulan yang lepas.

Bear Market adalah keadaan di mana harga sesuatu sekuriti jatuh lebih dari 20% dan membawa kepada keadaan pesimis dalam pasaran contohnya kejatuhan Nasdaq, S&P500 dan Nikkei 225 ketika ini.

Kejatuhan di Tokyo berlaku sehari selepas Wall Street merekodkan kejatuhan terbesar dengan Dow Jones Industrial Average (DJIA) jatuh sebanyak 653 mata. S&P 500 pula jatuh sebanyak 2.7% sekaligus menyertai Nasdaq dalam ‘Bear Market’.

Ketidakstabilan Di Amerika Syarikat

Pasaran global ketika ini banyak terkesan oleh ketidaktentuan di Amerika Syarikat, khususnya dalam isu dasar monetari dan ketidakstabilan politik. Ketika ini separuh daripada kerajaan Amerika Syarikat ditutup kerana tidak mendapat sokongan daripada Parti Demokratik dalam isu perbelanjaan kerajaan. Ahli-ahli Demokratik di House of Representative menentang cadangan kerajaan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump untuk mendapatkan dana pembinaan sempadan AS-Mexico.

Siri kenaikan kadar faedah oleh bank pusat Amerika Syarikat (Federal Reserve) berkemungkinan telah memberi kesan kepada pasaran saham. Baru-baru ini, The Fed sekali lagi telah menaikkan kadar faedah di Amerika Syarikat yang membawa Fed Fund Rate ke paras 2.50%. Dalam masa yang sama bank pusat memberi isyarat dua lagi kenaikan kadar pada tahun hadapan.

Pasaran keseluruhannya bimbang dengan kenaikan kadar faedah yang tinggi akan memperlahankan pertumbuhan ekonomi dan memberi tekanan kepada harga saham global. Hal ini kerana, sesetengah pelabur berpendapat The Fed menaikkan kadar faedah ketika pertumbuhan ekonomi global sedang perlahan.

Pelabur Beralih Ke Aset Selamat

Tidak dapat dinafikan, pasaran ketika ini berada dalam ketidaktentuan (uncertainty) berikutan situasi di Amerika Syarikat dan juga perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China. Dalam keadaan pasaran yang berisiko (Risk-Off) ketika ini, pelabur tidak akan duduk diam dan membiarkan portfolio mereka begitu sahaja, dan akan mencari jalan untuk menyimpan dana-dana mereka di tempat selamat yang boleh mengekalkan nilai aset tersebut daripada kerugian.

Dua aset yang sering menjadi pilihan pelabur ketika pasaran berada dalam keadaan berisiko (Risk-Off) adalah mata wang Yen dan Emas. Kita dapat lihat kenaikan berterusan emas khasnya sejak bulan Oktober sehingga hari ini.

Kenaikan Harga Emas

Tren Kenaikan Emas Sejak Oktober, Sumber : Investing.com

Harga emas naik ke paras $1,276 setiap auns, paras tertinggi yang dicatatkan sejak enam bulan yang lalu. Begitu juga dengan logam berharga Perak. Kedua-dua logam ini secara amnya dianggap sebagai aset selamat untuk mengekalkan nilai aset pelabur pada ketika pasaran berisiko.

Kenaikan Mata Wang Yen

Tren Kejatuhan USD/JPY Sejak Oktober, Sumber : Investing.com

Matawang Yen pula membuat kenaikan sejak bulan Oktober dan menjadi antara pilihan popular sebagai aset selamat. Untuk pengetahuan anda, matawang Yen sering membuat kenaikan ketika Risk-Off dan ini terbukti dengan beberapa peristiwa yang berlaku seperti krisis Korea Utara – Amerika pada tahun lalu.

Iklan

Cara Syarikat Di Malaysia Lari Cukai (Sila Jangan Tiru)

Seksyen 77A(1) Akta Cukai Pendapatan menetapkan tiap-tiap syarikat, badan amanah atau koperasi supaya menghantar borang cukai dalam tempoh 7 bulan selepas penutupan tempoh perakaunan.

Tahniah kepada mereka yang patuh menghantar borang setiap tahun. Kepada yang masih belum patuh, kami doakan semoga anda cepat-cepat kantoi. Ops!

Peringatan : Artikel kali ini ditulis bukan nak mengajar pembaca cara lari cukai, tetapi ambil iktibar supaya tidak ‘dicekup’ oleh pegawai Lembaga Hasil dalam Negeri Malaysia (LHDN) dan dikenakan penalti yang tinggi.

Hasil sembang-sembang dengan kawan-kawan di firma audit, berikut merupakan cara yang digunapakai oleh syarikat di Malaysia untuk kurangkan bayaran cukai. Mereka ni jenis yang hantar borang cukai tetapi ‘berusaha’ untuk kurangkan bayaran cukai.

1. Buat Syarikat Banyak-Banyak

Sekarang kita dah kembali ke zaman SST menggantikan GST. Bagi cukai SST, ia adalah sejenis cukai yang dikenakan ke atas harga pengeluaran dari kilang.

Syarikat yang semakin membesar biasanya akan sengaja buat tax planning dengan menubuhkan beberapa anak syarikat (subsidiari) dengan niat untuk mengurangkan bayaran cukai.

Syarikat pengilang akan berusaha kurangkan kos di peringkat awal supaya cukai SST yang dibayar adalah rendah. Tetapi dalam masa sama, ia mempunyai syarikat-syarikat lain yang berkaitan antara satu sama lain dan mengambil kesempatan dengan menaikkan kembali harga barang.

Contohnya : Apabila produk telah dikeluarkan, syarikat pengilang A jual kepada syarikat pemasaran B (subsidiari) dengan harga RM20,000.

Kemudiannya, produk tadi akan dijual ke dalam pasaran dengan harga yang lebih tinggi, katakan RM70,000. Jadi, cukai SST yang dikenakan adalah atas RM20,000 bukannya RM70,000.

Syarikat pengilangan A akan dikenakan cukai pendapatan syarikat 18% ke 24% (mengikut modal berbayar syarikat) ke atas kadar untung bersih yang lebih kecil. Yelah, dah dia jual murah-murah je dekat syarikat pemasaran B, sah-sah untung pun lebih kecil.

Syarikat pemasaran B yang ditubuhkan oleh pengilang A tu pula untung dah jadi tinggi . Tapi dia boleh kurangkan cukai dengan tinggikan belanja. Itu kalau dia buat 1 syarikat pemasaran. Kalau 10? Akhirnya tauke kilang A juga yang untung besar.

2. Kaedah-Kaedah Klasik (illegal)

Kaedah klasik yang masih diamalkan adalah seperti :

  • Palsukan perbelanjaan (Contoh : tuntut kos renovasi ofis, walhal itu resit-resit kerja renovasi rumah pengarah)
  • Palsukan pembelian (Contoh : reka invois pembelian palsu dan duit akhirnya masuk ke akaun pengarah syarikat)
  • Beli aset atas nama syarikat (sebenarnya untuk kegunaan peribadi)
  • Aset syarikat dah jual tetapi masih tuntut Elaun Modal

3. ‘Beli’ Barang/Stok Dari Luar Negara

Ini pun kategori memalsukan belian tetapi advance sikit. Konon syarikat beli barang dari luar negara tetapi itu pun syarikat dia jugak. Jenis ni memang confident pihak LHDN takkan check entiti luar negara.

4. Buat 2 Set Akaun

Cara ni agak agresif. Syarikat akan buat 1 set akaun yang betul dan 1 lagi set akaun yang ada unsur penipuan. Yang akan dilapor kepada pihak LHDN sudah tentu set akaun yang tak betul tadi. Di zaman yang serba moden ni kami tak terkejut kalau ada perisian perakaunan yang mampu buat benda ni secara automatik.

.

..

Ops, cukuplah buat masa ini, nanti kami tambah lagi.

Akhir kata, hayati lah pepatah lama, sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga..

Dapatkan 101 Rahsia Penjimatan Cukai Pada Harga Istimewa

This image has an empty alt attribute; its file name is Dapatkan-101-Rahsia-Penjimatan-Cukai-Pada-Harga-Istimewa-700x934.jpg

Bila sebut sahaja LHDN, rata-rata akan tersentap mendengar 4 huruf berbisa ini yang langsung berkait rapat dengan cukai. Topik cukai bukanlah satu isu yang asyik dibincangkan. Malah, mereka yang bukan dari golongan pembayar cukai akan cepat-cepat tutup telinga dan melarikan diri dari isu panas ini.

Sebenarnya, isu cukai adalah topik yang menyeronokkan dan patut diambil berat oleh semua individu yang menjana pendapatan lebih dari RM36,000 SETAHUN, lebih-lebih lagi usahawan dan mereka yang memiliki perniagaan. Kurang daripada itu, anda sebenarnya tak perlu takut.

Apa Kandungan Dalam e-Book Ini Yang Dapat Bantu Saya Kurangkan Cukai?

Dalam e-book yang dikarang khas untuk anda yang bakal membayar cukai dan sedang pening kepala membuat kira-kira, anda akan pelajari 101 pendedahan ilmu pengurangan cukai antara tajuknya:

1. Manfaat Menjadi Seorang Pembayar Cukai

Ketahui 6 kelebihan menjadi pembayar cukai yang sebenarnya menguntungkan anda dan bisnes anda. Anda juga diberikan carta alir panduan pendaftaran cukai pendapatan secara online.

2. Simpan Rekod Anda

Ketahui lebih 20 jenis rekod atau penyata yang wajib anda simpan jika anda mahu menggunakan sepenuhnya fasiliti pengurangan cukai

3. Tak Semua Pendapatan Dikenakan Cukai

Ketahui 13 jenis pendapatan yang dikecualikan daripada dikenakan cukai.

4. Yuran Pendidikan – Belajar Sampai Liang Lahat

Jika anda sedang melanjutkan pelajaran, ketahui jumlah maksimum pelepasan yang anda boleh masukkan.

5. Pelepasan Gaya Hidup – Jangan Terlebih Gaya Sudahlah

5 pelepasan cukai terhadap pembelian atau langganan tertentu yang boleh dituntut.

6. Derma Dibenarkan – Faedah Dunia Akhirat

Ketahui bagaimana untuk menuntut pengurangan cukai melalui derma-derma yang telah dilakukan

Dan banyak lagi kaedah dan cara-cara yang dapat mengurangkan cukai.

Dapatkan e-Book 101 Rahsia Penjimatan Cukai hari ini -> https://www.majalahlabur.com/BijakCukai

Iklan

6 Kesilapan Biasa Anak Muda. Adik Umur Bawah 30an Mari Baca

kesilapan kewangan

Banyak sebenarnya kesilapan yang telah saya sendiri lakukan sebagai anak muda berumur 30-an. Saya pasti ramai juga anak muda lain yang pernah terbuat kesalahan ini.


“Menyesal aku buat benda tu …”
“Kenapa lah takde orang nasihat aku dulu?…”

Bukan tak ada orang yang nasihatkan. Tapi jiwa muda suka mencuba. Tak nak dengar cakap. Konon nak belajar daripada pengalaman. Dah dapat pengalaman pedih dan perih tu…maka tanggung lah.

Jadi, buat yang masih muda tu korang boleh baca kesilapan-kesilapan di bawah sebagai iktibar:

1. Tak Tahu Aliran Wang

Pernah tak dapat gaji, lepas tu tak tahu duit pergi mana? 2 minggu lepas gaji, meleleh air mata tengok dompet nipis. Kau sendiri yang habiskan duit tu. Kena bijak mengawal aliran duit, bukan duit yang kawal korang. Nak tahu ke mana duit tu pergi, buatlah bajet. Rancang awal belanja yang nak dibuat. Sekarang banyak aplikasi dekat Google Store.

2. Kahwin Guna Personal Loan

Paling banyak buat benda ni adalah mereka yang baru melangkah ke alam pekerjaan terutamanya sektor awam. Dah ada 3 bulan slip gaji, senang la nak buat pinjaman peribadi.

Bila ditanya kenapa buat pembiayaan peribadi, jawapannya sebab nak kahwin. Nak buat majlis gilang-gemilang. Takut apa pula orang kata kalau buat ala kadar. Hmm…berapa lama nak setel loan tu?

Bila awal-awal dah ada personal loan, komitmen anak muda semakin tinggi dan kelayakan di pihak bank untuk beli rumah nanti semakin berkurangan.

3. Tergoda Dengan Kad Kredit

Kad kredit adalah pembunuh senyap pengurusan kewangan korang. Jika korang tak pandai kawal dan main swap je, bayar pun separuh-separuh memang korang akan merana. Kena ingat kadar faedah kad kredit merupakan kadar faedah yang paling tinggi. Boleh mencapai sehingga 18%!

4. Awal-Awal Dah Sambar Kereta Idaman

Tak salah mempunyai impian untuk memiliki kereta hebat. Yang salahnya apabila korang membeli kereta di luar kemampuan korang. Dah tahu gaji sebulan RM 2,000 tapi masih meneruskan impian membeli kereta Honda City (Civic tak lepas). Alasannya itu lah kereta impian sejak zaman belajar lagi. Kos petrol, servis, tol, road tax, saman tak nak ambil kira.

Takkan tiap bulan nak bayar ansuran kereta Honda City tapi malam-malam makan maggi je?Tangguh dulu impian tu. Kumpul duit dulu. Nanti dah stabil belilah kereta impian tu. Tak lari gunung dikejar.

5. Tak Menyimpan

Belanja dulu baru simpan, tapi malangnya belanja sampai tak ada baki!

Ada juga yang berpendapat masa muda ni buat apa nak menyimpan kan? Tunggu tua sedikit lah baru mula menyimpan.

Itulah silapnya. Kalau mula awal, hasilnya juga nampak awal. Cuba mulakan menyimpan 10% daripada pendapatan. Tak seharusnya kena menyimpan 10%. Mulakan dengan menyimpan 2%. Lepas tu naikkan 5%. Asasnya, simpan dulu baru berbelanja. Simple.

6. Duit Sikit Tapi Suka Travel

Jauh perjalanan, luas pengalaman. Ya, pergi travel memang bagus. Korang boleh jumpa ramai orang. Pemikiran jadi hebat. Tapi kalau setiap bulan pergi travel guna duit PTPTN, duit kutu, duit member, baik tak payah. Hutang dah keliling pinggang.

Orang bank telefon tak nak jawab. Member mintak balik hutang, korang maki member. Baik korang travel ke Port Dickson je, guna Myvi zero downpayment korang tu. Lagi jimat. Tak payah travel luar negara.

Eleh, korang tu dekat Insta up gambar pergi travel luar negara. Dekat Facebook marahkan kerajaan harga barang makin naik.

Masa muda lah korang putuskan nak bina aset ataupun bina hutang. Pilihan di tangan korang. Hasilnya bukan nampak sekarang, tapi 10-20 tahun akan datang. Jangan nanti umur dah 30 tahun, baru nak mula titiskan air mata keinsafan.

“Eleh, pergi travel pun bukan pakai duit kau.”

Ye, memang mereka beli kereta besar, pergi travel sana sini tak guna duit kita. Tapi bangsa Melayu lah paling ramai muflis, paling ramai miskin dan paling ramai yang hidup dalam hutang yang tinggi. Melayu beb. Syarat muflis mudah – bila korang ada hutang RM 30 ribu dan ke atas tetapi tak bayar, standby.

Orville Wright pernah berpesan iaitu “Apa yang kalian buat pada masa ini, hasilnya adalah pada masa hadapan kalian.” Kah!

Sumber asal : Amir Syahir


CCRIS

Kesilapan lain yang bakal dibuat adalah bila tak ambil tahu tentang laporan CCRIS. Kalau tak dijaga sakit nanti bila nak mohon loan rumah. Kalau tak jaga bayaran ansuran kereta dan kad kredit nanti dalam laporan CCRIS tercatat angka 1, 2, 3 dan seterusnya.

Jangan risau, sekarang dah boleh semak CCRIS online.

Ambil Inisiatif Untuk Semak Sendiri Laporan Kredit (Credit Report)

Dengan kemudahan internet dan semuanya kini di hujung jari, anda boleh dapatkan skor kredit (credit score) secara online saja. Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!