Misi Bebas Hutang Sebelum Umur 30

Ramai orang meletakkan target untuk bebas hutang dan kewangan sebelum umur mencecah 50 tahun. Apa kata kita letakkan sasaran untuk bebas hutang pada umur 30 tahun?

Bekerja keras di usia muda adalah kelebihan yang sepatutnya digunakan.

Kau punya tenaga, kau punya masa.

Penulis tidak berjaya bebas hutang sebelum umur 30 tahun. Lambat sedikit, masuk 36 tahun baru selesai. Hutang kereta selesai. Hutang PTPTN selesai. Personal loan pun selesai. Syukur Ya Allah.

Boleh cuba ikuti 10 tips bebas hutang yang mudah dan berkesan untuk pembaca amalkan!

 1. Ada Objektif Yang Jelas

Semua orang yang ingin bebas hutang haruslah mempunyai objektif dan matlamat yang jelas. Matlamat ini harus anda pegang walau ke mana sekalipun supaya anda tidak salah percaturan. Letakkan dalam minda anda untuk bebas kewangan dan hutang sebelum umur 30 tahun.

Secara automatik, otak dan badan kita akan bertindak secara bijak dan sentiasa berfikir jalan terbaik untuk menguruskan kewangan. Buat ini terlebih dahulu sebelum kita mula bertindak.

2. Jangan Memilih Kerjaya Tetapi Pastikan Ia Terbaik

Jangan terlalu memilih kerja, tetapi pastikan kerja yang kita lakukan adalah kerjaya yang terbaik.  Terbaik daripada segi gaji dan ganjaran, supaya ia dapat membantu dalam urusan pengurusan hutang dengan mudah. 

Paling tidak, pastikan kita mempunyai pekerjaan yang tetap dan menerima gaji setiap bulan. Ingin Tukar Kerjaya? Lihat Industri Terbaik Bagi Tahun 2019 Yang Anda Boleh Ceburi.

3. Kerja Keras Lebih Daripada Normal

Ya, kita memang pantang dengar orang cakap bangsa kita ni pemalas. Sila buktikan sebaliknya. Memang letih untuk bekerja siang dan malam, termasuklah hujung minggu. Kerja keras tidak bermaksud kita harus berpenat sentiasa, tetapi kita juga boleh melakukan kerja sambilan di rumah seperti bisnes sendiri seperti mengambil upah melakukan kerja-kerja freelance.

Sebab itu zaman ini ILMU itu penting. Buatlah apa sahaja yang kreatif bagi menambah wang poket.

Dulu penulis mengambil upah membuat laman web. Memang bersengkang mata try and error sebab dulu-dulu tak banyak orang mengajar di YouTube. Perisian atau template pun terhad.

Baca juga 9 Idea Buat Duit Sambil Tidur Dengan Cara Yang Halal

4. Jangan Bertangguh Untuk Membayar Hutang

Jangan sesekali bertangguh untuk membayar hutang. Buatlah pembayaran hutang setiap bulan. Akibat daripada bertangguh membayar hutang, mungkin kita akan terguna wang tersebut dan tempoh masa bayar hutang akan menjadi lebih panjang nanti kerana hutang masih banyak.

Jangan pula pergi tambah hutang baru yang membebankan.

Baca juga 5 Langkah Untuk Bayar Hutang PTPTN Guna Wang KWSP

5. Laburkan 10% – 20% Daripada Pendapatan

Kesilapan yang kerap dilakukan oleh orang muda adalah tidak melabur 10% sehingga 20% daripada pendapatan. Mereka yang cukup duitnya sibuk berbelanja, malah simpanan pun tak ada.

Sebenarnya, pelaburan dapat menggandakan wang kita untuk jangka masa sederhana dan panjang. Di antara instrumen pelaburan yang popular adalah amanah saham (unit trust), aset digital dan juga pelaburan saham di Bursa Malaysia.

Panduan:

6. Sentiasa Bersedekah

Macam mana pula bersedekah dapat selesaikan hutang??

Itulah formula kebebasan hutang yang sebenar dan tips bebas hutang sebelum umur 30 tahun. Jangan terlalu takutkan dunia sehingga kita abaikan akhirat.

Sedekahlah walau sedikit RM5 sekalipun kerana dalam rezeki kita terdapat rezeki orang lain. Tips bebas hutang ini juga bergantung kepada kekerapan kita memberi.

Pernah dengar tentang kisah Founder Nurraysa yang sanggup memberi keuntungan perniagaannya pada ibu bapanya bagi memudahkan urusan mereka? Akhirnya beliau dilimpahkan rezeki yang berganda-ganda asbab daripada sedekah yang diamalkan setiap kali mendapat jualan.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

Panduan:

7. Hidup Bersederhana

Seterusnya, cuba jalani hidup bersederhana walaupun kita sebenarnya mampu. Kalau boleh, hidup seperti kita seorang pelajar universiti. Beli barang secara tunai dan jangan membazir.

Kesannya pasti kita akan dapat lihat pada masa hadapan.

Panduan:

8. Income Aktif Dan Pasif Dalam Genggaman

Pastikan kita mempunyai mesin jana duit secara aktif dan pasif. Active income adalah pendapatan yang kita terima di atas hasil kerja kita manakala pendapatan pasif pula adalah pendapatan yang masuk tanpa kita perlu mengusahakannya selalu.

Mungkin ia adalah hasil pelaburan atau bisnes rangkaian yang membolehkan kita mendapatkan komisen, bonus dan sebagainya.

Baca juga Cara Buat Duit Tepi Dengan Shopee

9. Jangan Sesekali Terjebak Dengan Skim Bukan-Bukan

Tolong elakkan diri daripada menyertai skim cepat kaya yang kita pun tak faham sebenarnya. Pantang nampak skim yang janjikan duit masuk tiap bulan atau minggu, laju je kau ya.

Baca juga 4 Ciri-Ciri ‘Pelaburan’ Scam – Melayu Mudah Lupa.

Dan jangan pula membuat pinjaman daripada Ah Long dan lain-lain lagi untuk menyelesaikan hutang sedia ada. Ianya bakal menjerat diri sendiri nanti.

10. Buat Jadual Pembayaran

Tips bebas hutang yang terakhir adalah dengan membuat jadual pembayaran balik untuk semua hutang yang kita ada. Tulis target bulanan dan tahunan yang kita ingin bayar berdasarkan umur, supaya kita dapat lihat garis masa dan follow rapat-rapat.

Tarikh bayar, jumlah bayaran, baki tempoh dan lain-lain perlu jelas dan sentiasa dikemaskini.

Selesaikan hutang yang kecil terlebih dahulu, yang juga dikenali sebagai snowball effect. Boleh baca selanjutnya di Langsaikan Hutang Dengan Mudah Menggunakan Kaedah Debt-Snowball. Sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit, akhirnya hutang habis juga!

Sikap yang bersungguh-sungguh pasti ada jalannya. Selain itu, jangan lupa mendah tangan bermunajat kepada-Nya agar semuanya dipermudahkan.

Sumber Rujukan:

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

4 Akaun Simpanan Digital Paling Untung di Malaysia (2024)

Kini makin banyak bank digital yang dilancarkan di Malaysia. Hati-hati, jangan hanya tergoda dengan pulangan ke atas simpanan yang dijanjikan, ada bank digital ini yang tidak patuh syariah.

Seiring dengan perkembangan teknologi, antara matlamat utama bank digital ditubuhkan adalah untuk memenuhi semua keperluan perbankan dalam aplikasi telefon pintar tanpa perlu pergi ke cawangan bank fizikal lagi.

Antara kelebihan utama bank digital ialah boleh dapat kadar keuntungan (profit rate) daripada duit yang disimpan. Kalau simpan di bank biasa sebelum ini tak dapat kelebihan ini.

1. Aeon Bank

AEON Bank (M) Berhad telah dilancarkan sebagai bank digital islamik (Patuh Syariah) pertama di Malaysia pada 26 Mei 2024 lalu.

Antara ciri-ciri dalam aplikasi Aeon Bank:

  • Akaun Simpanan-i (Savings Account-i)
  • Savings Pot, tabung untuk mengasingkan simpanan
  • Pengurusan bajet

Bagi mereka yang berjaya daftar dan aktifkan akaun sempena kempen pelancarannya, pelanggan Aeon Bank terima bonus pendaftaran sebanyak 3,000 mata AEON dan 3X mata AEON dengan transaksi menggunakan kad debit-i Aeon Bank x Visa.

Antara kelebihan Aeon Bank adalah, ada dua cara untuk pelanggan kumpul mata ganjaran sekiranya mereka menggunakan akaun Aeon Bank ketika membuat perbelanjaan. Pertama, boleh guna untuk dapat mata ganjaran ketika membeli-belah di rangkaian pasar raya Aeon. Yang kedua, boleh dapat mata ganjaran ketika guna kad debit Aeon Bank setiap kali buat pembayaran di luar rangkaian pasar raya Aeon juga. Jadi, tidak terhad untuk guna di pasar raya Aeon sahaja. Semua mata ganjaran ini boleh disemak dalam aplikasi.

Mata ganjaran AEON yang dikumpul ini kemudiannya boleh ditebus kepada nilai ganjaran tunai yang akan dikreditkan ke dalam akaun AEON Bank pelanggan. Sesuai untuk mereka yang suka kumpul mata ganjaran!

Yang paling menarik, AEON Bank turut menawarkan kadar keuntungan 3.88% setiap tahun! (setakat artikel ditulis)

2. Rize

Rize secara rasmi telah dilancarkan sebagai sebuah bank digital yang dikuasakan oleh Bank Al-Rajhi Malaysia pada 17 Februari 2023 lalu.

Antara kelebihan utama Rize:

  • Personal Financing-i
    • Menawarkan pilihan pembiayaan peribadi yang berpatutan kepada pelanggan
    • Pemohon hanya perlu mengambil empat langkah dan 15 minit untuk dapatkan wang pembiayaan dalam akaun mereka!
  • Savings Pot
    • Servis tabung simpanan bank digital Malaysia yang tunggal dengan kadar keuntungan (profit rate), membolehkan pelanggan mendapatkan keuntungan sambil menyimpan duit. 
    • Yang uniknya, pelanggann boleh ajak keluarga dan sahabat untuk bersama menyumbang ke dalam tabung tersebut 
  • Rize tawar kadar keuntungan 3.8% setiap tahun!
Kad Debit Rize

3. Versa Cash-i

Versa dibangunkan untuk membantu rakyat Malaysia menyimpan dan melabur dengan mudah bersama pakar pengurus dana.

Dalam bahasa mudah, konsep Versa ialah menyimpan duit dalam dana-dana pelaburan yang disediakan untuk mendapatkan pulangan. Dana pelaburan yang disediakan ada yang patuh syariah dan ada yang tidak patuh syariah. Dana unit amanah ini diuruskan oleh AHAM Capital Asset Management.

Ada tiga fokus utama dana pelaburan dalam Versa iaitu Invest (untuk pelaburan), Save (untuk simpanan) dann Retirement (untuk persaraan)

Antara dana pelaburan yang ada di Versa ialah:

4. Be U

Kelebihan Aplikasi Be U

Aplikasi Be U ni adalah bank digital pertama di Malaysia yang menggunakan teknologi cloud yang berpangkalan di Amazon Web Service (AWS). Dengan adanya teknologi cloud ini, aplikasi bank digital menjadi lebih tangkas dan menjadikan pengalaman perbankan peribadi lebih mesra pengguna.

Be U ini juga ditujukan khas untuk generasi muda. Kita boleh nampak yang ‘User Interface’ (UI) dan ‘User Experience’ (UX) Be U disesuaikan untuk jiwa anak muda yang gemarkan grafik kreatif.

Lepas daftar, anda boleh pilih daripada 5 reka bentuk kad Be U Visa Debit-i yang disukai.

Antara fungsi utama yang ada di Be U:

  • Boleh buat transaksi perbankan tanpa perlu pergi ke cawangan Bank Islam.
  • Tiada jumlah minimum diperlukan untuk memastikan akaun kekal aktif sehingga setahun.
  • Ciri ‘Nest’ yang membantu pengguna menabung untuk matlamat tertentu.
  • Menyediakan akses penyelesaian kewangan yang berpatutan dan mudah digunakan
  • Tiada caj dikenakan jika anda membuka akaun melalui aplikasi

Selain itu, antara kelainan yang ada pada aplikasi ini ialah terdapat ciri yang dipanggil Gigs. Tujuannya adalah untuk membantu pengguna mendapat kerja-kerja ‘gig’ sekaligus membantu menjana duit tambahan.

Ciri mikrotakaful serendah RM0.80 juga menarik perhatian kami. Tapi setakat artikel ditulis, Be U tidak menyediakan kadar keuntungan ke atas simpanan seperti bank digital lain.