3 Cara Berjimat Perbelanjaan Harian

Dengan kadar kos sara hidup yang tinggi hari ini, menyebabkan setiap orang perlu mengambil langkah untuk berjimat cermat. Perkara penting yang perlu dilakukan adalah dengan mengurangkan perbelanjaan setiap hari.

Anda masih tercari–cari tips untuk berjimat?

1. Bawa Bekal Siap Dari Rumah

Hari ini, harga makanan semakin naik. Cuba kira kos makan anda setiap hari untuk sarapan, makan tengah hari dan juga makan petang. Lebih dari RM10 sudah tentu.

Anda boleh merancang makanan harian anda dengan bijak. Buat jadual makanan untuk sarapan, makan tengah hari sehingga makan petang. Sama juga sekiranya anda bekerja syif.

Pasti ada yang akan sebut tiada masa untuk menyediakan bekal untuk dibawa. Tiada masa untuk masak. Alasan yang agak kerap didengari.

Boleh cuba untuk menggunakan masa hujung minggu yang terluang untuk menyiapkan jenis makanan yang berbentuk frozen yang memudahkan kerja anda untuk membawa bekal pada hari bekerja.

Boleh panaskan di pejabat sekiranya mempunyai microwave atau kalau tidak, panaskan siap-siap sebelum ke tempat kerja.

2. Latih Diri Daripada Membazir

Mungkin terdetik dalam diri anda untuk makan di luar. Mana tahu sudah bosan untuk makan makanan bekal.

Tidak salah untuk sesekali makan di luar. Namun, tempat makan perlulah menjadi satu pilihan yang tepat.

Sebaik-baiknya, elakkan daripada membuat pembaziran dengan makan di restoran-restoran dan juga kafe-kafe yang mahal.

Ketepikan gaya hidup yang hanya membebankan kewangan anda. Sesekali tu boleh, tapi jangan biasakan diri untuk melakukan perkara yang bakal menjadikan kewangan kita sakit.

3. Lebih Banyak Luangkan Masa Di Rumah

Fokus kepada niat utama untuk keluar rumah atas tujuan untuk bekerja. Selepas waktu kerja, terus balik rumah dan jangan pergi merayau-rayau ke tempat-tempat lain. Ini kerana bila kita banyak berjalan-jalan, mesti banyak berbelanja.

Perbelanjaan harian yang tinggi mungkin disebabkan oleh anda sendiri tidak sedar di mana ianya dibelanjakan. Sedangkan anda telah berjimat cermat dengan membawa bekal dan tidak makan di tempat mahal.

Nampak macam mudah, tapi nak istiqomah mungkin mengambil masa.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jalinan Kerjasama Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) Bersama Dengan Media Dan Pemain Industri Perkukuh Pelaksanaan e-invois

Kuala Lumpur, 22 Mei 2023 – Seiring dengan arus revolusi digital yang pesat, perniagaan memerlukan cara yang lebih mudah untuk membuat pertukaran maklumat dan transaksi perdagangan di peringkat domestik mahupun global. Bagi memastikan kecekapan pengurusan pentadbiran percukaian negara seiring dengan perkembangan teknologi semasa, kerajaan melalui pembentangan Bajet 2023 telah memperkenalkan pelaksanaan e-invois sebagai satu mekanisma baharu untuk mencapai hasrat tersebut.

Sehubungan itu, satu sesi libat urus YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom bin Sairi, Ketua Pegawai Eksekutif HASiL bersama hampir 220 orang peserta yang terdiri daripada pengamal media, pempengaruh media (media influencer) dan pemain industri telah diadakan di Hotel Westin, Kuala Lumpur.

Pelaksanaan e-invois ini akan diadakan secara berperingkat mulai akhir tahun 2023 dengan memfokuskan pembangunan sistem dan projek rintis bersama pembayar cukai terpilih serta penggunaannya adalah diwajibkan kepada perniagaan mengikut nilai ambang jualan secara berperingkat bermula pada Jun 2024.


Perincian bagi cadangan pelaksanaan e-invois ini adalah seperti yang berikut:

Sesi ini juga bertujuan untuk memberi pendedahan awal kepada pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri serta mendapatkan maklum balas terus berkenaan strategi-strategi pemasaran yang boleh dilaksanakan bagi membantu HASiL dalam menyebarluas kepentingan e-invois dalam konteks urusan percukaian negara. Tambahan pula, peranan yang dimainkan oleh kumpulan ini sangat penting dan mampu bertindak sebagai duta HASiL dalam menyampaikan maklumat percukaian kepada pembayar cukai yang berkaitan.

YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom Sairi dalam ucapannya menyatakan bahawa pelaksanaan e-invois ini bukan sahaja mampu menambah baik kualiti perkhidmatan yang ditawarkan oleh pentadbir cukai, malah ia turut memberikan banyak manfaat kepada pembayar cukai dari segi meningkatkan kecekapan operasi perniagaan, memudahkan urusan penyimpanan rekod dan mengurangkan kos pematuhan cukai mereka.

Tambah beliau lagi, pelaksanaan e-invois ini juga dapat mewujudkan transaksi perniagaan yang lebih telus sekali gus membantu kerajaan mengatasi masalah ekonomi bayangan (shadow economy) dalam urus niaga.

Turut sama hadir dalam sesi libat urus ini ialah YBhg. Datuk Dr. Sotimin bin Muhalip, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Dasar), YBrs. Puan Wan Ramiza binti Wan Ghazali, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Operasi Percukaian), YBrs. Encik Hisham bin Rusli, Timbalan Ketua Eksekutif (Pengurusan) serta barisan pengurusan kanan HASiL.

Semoga dengan penganjuran sesi libat urus ini, para pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri dapat memainkan peranan yang signifikan dalam memberi pemahaman berkenaan pelaksanaan e-invois kepada pembayar cukai, seterusnya memastikan sistem ini mendapat sokongan yang padu dan dipercayai oleh rakyat.