3 Langkah Untuk Mulakan Perancangan Kewangan Hari Ini Juga

Perancangan kewangan ini boleh dilakukan dan diamalkan oleh semua orang termasuklah pelajar sekolah, remaja, dewasa mahupun orang tua. Tetapi sudah pasti keperluan di setiap peringkat umur adalah berbeza.

Tapi sebelum itu, apakah yang dimaksudkan dengan perancangan kewangan?

Perancangan kewangan didefinisikan sebagai satu usaha untuk menguruskan kewangan dengan lebih sistematik dan teratur.

Mengapa perancangan kewangan penting?

Ianya adalah penting kerana keupayaannya untuk mengawal aliran wang keluar dan masuk. Kena pastikan aliran tunai kita positif setiap bulan dan mempunyai wang yang cukup untuk pelaburan dan mencapai objektif jangka masa panjang seperti menyimpan untuk beli rumah atau sebagai persediaan untuk bersara.

Oleh itu, terdapat 4 langkah penerapan perancangan kewangan yang boleh diamalkan dalam kehidupan seharian.

Langkah 1: Kumpul Maklumat

Fasa ini merupakan permulaan kepada perancangan kewangan. Kita harus mencari tujuan utama mengapa perlukan perancangan kewangan samada untuk jangka masa panjang atau pendek.

Senaraikan dahulu beberapa perkara seperti:

  • Pendapatan
  • Perbelanjaan
  • Hutang

Langkah 2: Objektif

Seterusnya kita kena tahu objektif atau matlamat kewangan yang ingin dicapai.

Bagi orang bujang, mungkin objektifnya untuk kumpul duit untuk kahwin. Bagi yang sudah berumahtangga pula, mungkin objektifnya untuk menyimpan untuk pendidikan anak-anak.

Bagi yang dah berumur sedikit, mungkin tengah persiapkan tabung persaraan yang bakal tiba tak lama lagi.

Bila dah tahu apa matlamat kewangan dan berapa jumlah yang ingin dikumpul, barulah bersemangat sedikit untuk membuat langkah seterusnya.

Langkah 3: Pelaksanaan

Ini merupakan fasa yang sangat penting dalam menguruskan kewangan. Maklumat dah ada, objektif dah ada, sekarang masa untuk melaksanakannya.

Sekiranya kita perlu potong perbelanjaan yang tidak perlu, maka potonglah. Sekiranya perlu untuk tingkatkan perbelanjaan dengan membuat kerja part-time, maka buatlah.

Yang penting, kita bertindak hari ini juga. Walaupun rasa macam tak banyak yang boleh dibuat sekarang, tapi percayalah lambat-laun kesannya dapat dirasai juga.

Bak kata pepatah, “sikit-sikit, lama-lama jadi bukit”.

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Previous ArticleNext Article

Nak Mohon Kad Kredit? 5 Perkara Penting Untuk Dipertimbangkan

Satu ketika dahulu, kad kredit dianggap sebagai lambang kemewahan. Tetapi sejajar dengan perkembangan semasa, hari ini kad kredit merupakan salah satu keperluan.

Ini kerana ianya lebih selamat dan mudah kerana pemilik tidak perlu lagi membawa cash yang banyak semasa keluar untuk berbelanja.

Jadi, sekiranya anda ingin memohon untuk mendapatkan kad kredit, apakah perkara penting yang harus anda pertimbangkan?

1. Yuran Tahunan

Lihat dahulu yuran tahunan yang dikenakan kepada pemilik kad. Ini kerana yuran yang dikenakan adalah berbeza antara satu institusi dengan satu institusi kewangan yang lain.

Dan, tentunya ada juga kad kredit yang memberikan pengecualian ke atas yuran ini. Walaupun yuran yang dikenakan tidak terlalu tinggi, tetapi jika ada yang murah, mengapa anda harus memilih untuk membayar lebih?

2. Manfaat

Yang paling disukai ramai tentunya manfaat yang bakal diperoleh oleh pemilik kad kredit tersebut.

Terdapat pelbagai jenis manfaat ataupun ganjaran yang bakal dinikmati seperti rebat untuk penggunaan petrol, mata ganjaran berbelanja, ‘cashback’ dan sebagainya.

3. Ansuran Tanpa Faedah

Tahukah anda terdapat banyak kedai yang telah mula menawarkan servis ataupun produk mereka secara ansuran bulanan tanpa mengenakan sebarang faedah?

Dan manfaat ini hanya dapat dinikmati oleh pemegang kad kredit daripada bank terpilih sahaja. Jadi, buat sedikit survey, adakah kad kredit yang bakal anda miliki itu diterima di banyak buah kedai?

Sekiranya ya, teruskan rancangan anda untuk memohon kad kredit tersebut. Ini sekaligus dapat menjimatkan lagi poket anda.

4. Penggunaan Di Luar Negara

Mungkin sekarang kita tak dapat nak travel ke luar negara. Tetapi selepas situasi Covid-19 di negara kita semakin pulih da selalu ke luar negara atas urusan kerja mahupun melancong, boleh pilih kad kredit yang dapat memudahkan lagi urusan semasa berada di luar negara.

Pastikan kad tersebut mudah diterima di pelbagai tempat, caj yang dikenakan dan tukaran mata wang asing adalah berpatutan.

5. Pengeluaran Tunai

Sekiranya berlaku kecemasan dan anda sangat terdesak dan memerlukan cash pada ketika itu, anda boleh menunaikan duit tersebut di mesin ATM dengan hanya menggunakan kad kredit itu sahaja.

Ada dua kos yang akan terlibat iaitu yuran pendahuluan tunai (biasanya 5% daripada jumlah) dan juga kadar faedah pendahuluan tunai (lazimnya 18% setahun yang dikira berdasarkan dasar harian).

Banyak bukan? Jadi carilah kad kredit yang mengenakan faedah yang paling rendah.

Kesimpulannya, pilihlah kad kredit yang sesuai dengan gaya hidup dan keperluan hidup. Walaupun ianya dapat memudahkan banyak urusan kewangan, anda harus berjaga-jaga.

Tersilap langkah, memang merana jawabnya.

Sumber Rujukan: Duit Kertas

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Majalah Labur