4 Perbezaan Antara Wasiat dan Hibah

Masih ramai lagi yang terkeliru definisi, fungsi dan kaedah pelaksanaan wasiat dan hibah. Rata-rata melihat kedua-duanyanya sama sahaja, iaitu menukar pemilikan sesuatu harta selepas berlaku pemilik harta meninggal dunia.

Sebenarnya telah banyak penerangan melalui penulisan mahu pun ceramah-ceramah yang menyatakan tentang perbezaan antara wasiat dan hibah. Akan tetapi penjelasan kali ini akan cuba ditulis mengikut aturan soalan-soalan yang banyak diterima berkaitan kedua-dua instrumen  pengurusan harta ini. Ini bagi memudahkan pembaca lebih mudah faham.

1. Apakah Maksud Sebenar Wasiat Dan Hibah?

Tanpa mengulas panjang tentang definisi yang diberikan syarak, kerana dikhuatiri ianya akan menyukarkan kefahaman pembaca, definisi yang lebih ringkas dan mudah tentang wasiat dah hibah adalah seperti berikut.

Wasiat ialah pemberian harta yang berlaku selepas kematian pewasiat manakala hibah pula ialah pemberian harta yang berlaku semasa hidup pemberi hibah.

Walaupun sebenarnya definisi yang diberikan ini terlalu ringkas, tetapi ia cukup untuk menampakkan perbezaan antara wasiat dan hibah.

2. Kepada Siapa Kita Boleh Berikan Harta Melalui Wasiat Dan Hibah?

Jika melalui wasiat, pemilik harta boleh memberikan harta kepada sesiapa sahaja selain daripada waris mereka sendiri. Itupun terhad kepada 1/3 dari keseluruhan nilai harta yang dimilikinya.

Sebagai contoh, kita sebagai pemilik harta berwasiat untuk memberikan 10% dari nilai akaun bank dan Tabung Haji kepada sebuah asrama anak yatim dan digunakan untuk pembinaan Maahad Tahfiz.

Jadi jelas, tak boleh pemilik harta berwasiat untuk memberikan hartanya kepada pasangan suami atau isteri dan anak-anak.

Manakala jika melalui hibah pula, pemilik harta bebas hendak memberikan hartanya kepada siapa yang dikehendaki, sama ada penerima tersebut adalah dari kalangan warisnya sendiri ataupun tidak.

Iklan

3. Berapa Kadar Harta Yang Boleh Diwasiatkan Dan Dihibahkan?

Seperti yang telah dinyatakan di atas, kadar harta yang boleh diwasiatkan oleh pemilik harta menurut syarak adalah setakat 1/3 sahaja daripada harta bersih peninggalannya pada waktu kematiannya. Itupu setelah ditolak dengan semua harta yang telah digunakan untuk belanja pengebumian dan melangsaikan hutang si mati.

Jika pemilik harta berwasiat melebihi kadar 1/3 hartanya maka wasiat yang lebih dari 1/3 tersebut tidak sah kecuali waris-waris bersetuju dengan kadar yang lebih itu.

Manakala bagi hibah pula, tiada had tertentu untuk seorang pemilik harta memberikan hartanya. Walaubagaimanapun, jika ibubapa ingin memberi hibah kepada anak-anak, jumhur ulama’ (Hanafi, Maliki dan Syafie) berpendapat bahawa sunat menyamakan pemberian hibah kepada mereka ia lebih adil dan dekat kepada taqwa.

4. Adakah Hibah Dan Wasiat Boleh Ditarik Balik?

This image has an empty alt attribute; its file name is pexels-andrea-piacquadio-3771097-1-700x466.jpg

Secara ringkas, wasiat boleh ditarik balik selagi si pemilik harta yang membuat wasiat masih hidup. Walaubagaimanapun, wasiat tersebut boleh terbatal dalam beberapa keadaan.

 • Sekiranya pembuat wasiat bankrap
 • Sekiranya pembuat wasiat murtad
 • Sekiranya penerima menolak wasiat
 • Penerima mati sebelum pembuat wasiat
 • Penerima membunuh pembuat wasiat
 • Berlaku kerosakan harta wasiat

Manakala bagi hibah pula, secara ringkas ianya tidak boleh ditarik balik melainkan dengan kerelaan si penerima hibah. Sebagai contoh, seorang suami telah memberi hibah sebuah rumah kepada isterinya. Setelah ijab dan qabul berlaku maka tidak boleh si suami menarik balik hibanya melainkan isteri yang rela hati memberi semula.

Walaubagaimanapun, hibah yang dibuat oleh bapa (termasuk juga ibu, datuk dan nenek) kepada anak-anaknya selama mana harta itu tidak ada kaitan dengan orang lain boleh ditarik semula.

Semoga dengan penerangan ringkas ini dapat membantu pembaca lebih memahami tentang perbezaan antara wasiat dan hibah.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, seorang konsultan perwarisan harta Islam di sebuah syarikat amanah yang menguruskan perancangan harta dan pentadbiran pusaka secara Syariah.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Tips Pengurusan Kewangan Untuk Mereka Yang Bergelar Ibu Atau Bapa Tunggal

Bergelar ibu atau bapa tunggal pastinya merupakan sesuatu yang sangat mencabar. Kalau dahulu, segalanya kesenangan dan kesusahan boleh dikongsikan bersama dengan pasangan. Kini semua benda terpaksa dilakukan sendiri, termasuklah dalam soal mengurus duit.

Ini pastinya sesuatu yang merunsingkan. Iyalah, kalau nak tanggung diri sendiri sahaja tak apa, kalau ada tanggungan lain seperti anak yang bersekolah? Pasti ia agak mencabar bukan?

Tetapi ianya tidak mustahil untuk dilakukan. Berikut merupakan 6 tips penting pengurusan kewangan untuk mereka yang bergelar ibu atau bapa tunggal.

1. Buat Belanjawan

Golongan bujang pun digalakkan untuk membuat belanjawan bulanan, apatah lagi single parent. Belanjawan sangat penting bagi memastikan kita menggunakan duit untuk perkara yang benar-benar perlu, sekaligus mengelakkan pembaziran.

Ia juga membantu kita dalam meletakkan sasaran simpanan yang perlu dilakukan setiap bulan.

2. Pelan Takaful

Jangan lupa untuk mendapatkan pelan takaful bukan sahaja untuk diri kita tetapi juga untuk anak-anak. Kita tidak dapat menduga apa yang bakal berlaku di masa akan datang.

Perlu ingat bahawa Takaful bukan berfungsi sebagai panadol, bila dah sakit baru nak cari.

Takaful merupakan salah satu persediaan kewangan sekiranya berlaku kejadian yang tidak diingini seperti kemalangan, kecacatan kekal atau kematian.

Baca juga 10 Soalan Yang Sering Ditanya Tentang Takaful

3. Simpanan

Buatlah simpanan secara tetap untuk setiap bulan. Kalau boleh, buat beberapa akauan simpanan yang khas untuk tujuan tertentu seperti kecemasan, simpanan pendidikan, simpanan perumahan dan sebagainya.

Kalau kita tidak mampu untuk menyimpan dalam jumlah yang banyak setiap bulan, simpanlah dalam amaun yang kita mampu walaupun sedikit.

Lama-kelamaan akan jadi banyak juga kan?

4. Kad Kredit

Kad kredit jika digunakan dengan betul mampu untuk memberikan pelbagai manfaat untuk penggunanya terutamanya di waktu kecemasan. Tetapi, kalau tidak pandai mengawal nafsu berbelanja, ia juga boleh mendatangkan keburukan seperti bebanan hutang.

Iklan

Jadi, kita perlu bijak dalam mengawal penggunaan kad kredit.

Baca juga 7 Cara Penggunaan Kad Kredit Yang Menguntungkan

5. Pendapatan Sampingan

Dalam menghadapi situasi hidup yang mencabar, kita mungkin perlu mencari pendapatan sampingan bagi mendapatkan kehidupan yang lebih selesa untuk anak-anak. Ada pelbagai jenis pekerjaan yang boleh kita lakukan secara sambilan termasuklah dari rumah.

Gunakan kesempatan ini untuk menambah pendapatan keluarga anda.

Baca juga Nikmat Isteri Zaman WiFi, Melekat di Rumah Juga Boleh ‘Masyuk’

6. Manfaatkan Bantuan Kerajaan

Kerajaan juga menyediakan banyak jenis bantuan terutamanya untuk ibu tunggal yang disalurkan oleh badan kerajaan seperti Jabatan Kebajikan Masyarakat. Selain itu, bantuan persekolahan turut disediakan kepada mereka yang kurang berkemampuan dan juga yang mempunyai pendapatan yang rendah.

Bantuan kanak-kanak : Minimum  sebanyak RM100 sebulan seorang dan maksimum sebanyak RM450  seisi rumah melebihi  4 orang kanak- kanak.

Ibu tunggal yang cukup kriteria penerimaan zakat boleh memohon bantuan zakat menerusi Lembaga Zakat Selangor (LZS) atau Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP).

Jadi gunakan manfaat yang diberikan oleh kerajaan ini dengan sebaiknya. Jangan berasa malu untuk memohon sekiranya anda serta anak tanggungan anda itu berkelayakan. Ini bukan untuk diri kita semata-mata tetapi juga untuk masa depan mereka.

Baca juga 12 Bantuan Yang Ada Untuk Golongan B40 di Malaysia

Untuk membesarkan anak-anak sendirian, bukanlah suatu perkara yang mudah. Tetapi ia juga bukan sesuatu yang mustahil.

Anggaplah ianya sebagai satu ujian, dan jangan mudah berputus asa serta sentiasalah berdoa agar dipermudahkan segala urusan. Kami doakan yang terbaik untuk anda.

Sumber Rujukan:

Iklan

Perusahaan Kecil Dan Sederhana (PKS) Serta 5 Kepentingannya Kepada Negara

Pada 6 April 2020, YAB Perdana Menteri Malaysia telah mengumumkan Pakej Rangsangan Ekonomi Rakyat (PRIHATIN) khusus bagi Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) bernilai RM 10 Billion. Ini adalah kesinambungan daripada Pakej Rangsangan Ekonomi Rakyat (PRIHATIN) yang telah diumumkan pada 27 Mac yang lalu.

Di antara manfaat yang ditawarkan adalah subsidi upah antara RM600 sehingga RM 1,200 selama 3 bulan bagi mengelakkan pemberhentian pekerja. Manfaat lain pula ada seperti geran khas RM3,000, Skim Kredit Mikro Tanpa Faedah, pengecualian/diskaun sewa premis, dan pengurangan bayaran levi sebanyak 25 peratus bagi warga kerja asing.

Apa yang istimewanya dengan PKS sehingga ada satu bajet khusus untuk mereka?

Bagi yang masih tidak jelas atau samar-samar, definisi PKS adalah seperti berikut:

Sumber: www.smecorp.gov.my

Sekarang dah faham apa itu PKS? Jadi apa sumbangan mereka kepada negara? Seperti dalam teks ucapan YAB PM, sektor PKS adalah penyumbang 2/3 dari sektor pekerjaan dan hampir 40 peratus kepada ekonomi.

Oleh itu, adalah penting bagi sektor ini terus bergerak dan memacu ekonomi Malaysia.

Bagi yang masih tak tahu, berikut disenaraikan sumbangan PKS kepada negara:

1. Peluang Pekerjaan

PKS adalah sektor yang berorientasikan buruh. Keperluan tenaga buruh secara langsung mengurangkan pengangguran dan mewujudkan peluang pekerjaan.

Seperti yang telah dinyatakan, 2/3 dari sektor pekerjaan adalah sumbangan dari PKS.

2. Pengagihan Pendapatan

PKS membuka peluang kepada pekerja kurang mahir dan separuh mahir untuk meraih pendapatan. Kewujudan PKS dapat mengurangkan jurang pendapatan di kalangan masyarakat.

Sebagai contoh, Kilang Jeruk Pak Ali membuka peluang pekerjaan kepada golongan yang berpendidikan rendah untuk bekerja sebagai pembungkus atau operator.

Bayangkan jika semua pekerjaan yang ditawarkan adalah kerjaya profesional seperti akauntan atau doktor, apa jadi dengan golongan yang berpendidikan rendah?

Iklan

3. Pengukuhan Industri Negara

PKS dapat mengukuhkan struktur asas ekonomi negara. Kewujudan PKS adalah sebagai pelengkap kepada firma yang lebih besar dan selari dengan impian Malaysia untuk menjadi sebuah negara perindustrian.

Sebagai contoh, industri automotif memerlukan kontraktor pengilangan, komponen enjin, komponen tayar, dan lain-lain lagi yang akan membuka peluang kepada PKS terlibat dalam industri negara.

Semua ini akan membuka jaringan bekalan yang cukup luas dan mewujudkan peluang pekerjaan.

4. Pengurangan Import Barangan Pengguna

PKS menawarkan barangan pengguna pada kadar harga yang lebih rendah jika dibandingkan dengan barangan yang diimport.

Jika PKS dapat meningkatkan pengeluaran dan masyarakat pula membeli daripada mereka, kerajaan dapat mengurangan kebergantungan kepada barangan import sekaligus mengurangkan pengaliran mata wang ke luar negara.

5. Peningkatan Eksport

Jika PKS berdaya saing dan dapat meningkatkan mutu pengeluaran, barangan tersebut boleh dieksport ke luar negara dan meningkatkan ekonomi negara sekaligus mencapai hasrat menjadi negara perindustrian.

Kita boleh lihat kebanyakan negara maju yang banyak mengeksport barangan keluar negara seperti Korea Selatan dan China.

Disebabkan oleh Covid 19, sektor PKS adalah antara sektor yang terjejas kerana tidak dapat menjalankan operasi perniagaan seperti biasa. Diharap dengan Pakej PRIHATIN yang diperkenalkan kerajaan dapat membantu mereka mengukuhkan kembali sektor PKS ke landasan yang sepatutnya.

Manfaat yang diberikan diharap dapat membantu mereka mengawal aliran tunai yang terjejas akibat penutupan premis dan operasi semenjak Perintah Kawalan Pergerakan yang bermula pada 18 Mac yang lalu.

Sebarang pertanyaan atau permohonan bagi program subsidi upah boleh hubungi Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) manakala bagi skim kredit mikro boleh rujuk Bank Simpanan Nasional (BSN) atau TEKUN Nasional selaku agensi pelaksana.

Semoga bermanfaat.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Iklan

Apa itu FinTech dan masa depan FinTech di Malaysia

FinTech Malaysia

Sejak tahun 2015,  startups FinTech telah menggunakan teknologi untuk memudahkan pengguna untuk melabur, membuat bayaran dan juga mendapatkan pinjaman secara online.

Bagi millennials, FinTech amat menarik kerana mereka membesar dengan peranti mudah alih dan ingin melakukan transaksi kewangan dengan cara yang sama mereka berkongsi gambar atau memohon pekerjaan. Perspektif inilah yang membolehkan FinTech berkembang.

Apa Kelebihan FinTech Untuk Pengguna Macam Saya?

Kemudahan Pembayaran Digital

Perbelanjaan pengguna lebih mudah, cepat dan selamat.

Firma Fintech seperti Square membantu SME dengan memudahkan pembayaran pemprosesan kad kredit yang lebih murah. Transaksi boleh dipercayai adalah penting bagi jualan harian begitu juga dengan pemprosesan gaji pekerja.

Aplikasi pembayaran seperti Venmo menyediakan perkhidmatan “Free Digital Wallet” kepada ribuan pengguna telefon pintar. Aplikasi ini membolehkan pengguna menghantar dan meminta wang secara selamat melalui Facebook.

Apple Pay

Platform seperti Apple Pay dan Bitcoin telah menginovasikan kaedah pembayaran gaji pekerja. Bagi mereka yang selalu menghantar wang ke luar negara pula, boleh gunakan TransferWise untuk menjimatkan yuran pemindahan wang antarabangsa.

Kewangan Digital (Peer-to-Peer dan Crowdfunding)

Peer-To-Peer (P2P) adalah model perniagaan yang merangkumi pelbagai produk dan perkhidmatan seperti sewa rumah, perkhidmatan pembersihan, dan apa-apa lagi di dunia ini yang telah “uberized.” Firma startup FinTech telah memudahkan pinjaman di dalam internet, membolehkan anda untuk mendapatkan dana tanpa bantuan bank-bank besar secara konvensional.

Iklan

Pelaburan dalam platform (Crowdfunding) seperti Indiegogo, Kickstarter dan GoFundme telah membantu beribu-ribu idea menjadi kenyataan – daripada permainan video dan jaket pelbagai guna, perniagaan kecil dan usahawan kini boleh berpaling kepada orang awam untuk bantuan kewangan.

Di Malaysia, Skolafund adalah platform digital untuk membantu biayai pelajar di institusi pendidikan tinggi. Pelajar yang tidak memenuhi kriteria untuk biasiswa atau pinjaman bank, memilih inisiatif ini untuk melangsaikan yuran universiti mereka. Skolafund menyimpan butiran akademik pelajar untuk bacaan orang awam dan agensi-agensi yang akan mengumpul dana kewangan yang mencukupi.

Pelaburan Digital (Robo Advisors, Low Cost Trading Platforms)

Robo advisor akan bertanya beberapa soalan dan kemudian menggunakan algoritma untuk tampil dengan pelan pelaburan terbaik untuk mereka. Pengguna yang tidak mempunyai aset pelaburan boleh memilih pelaburan kos rendah seperti dana indeks atau dana dagangan bursa.

Robo advisor juga boleh mengendalikan pengimbangan semula dan aset peruntukan secara automatik, memudahkan lagi para pelabur. Ia tidak memerlukan banyak penglibatan dari segi masa untuk mewujudkan satu pelan kewangan asas berdasarkan toleransi risiko dan tempoh masa, dan secara tidak langsung memudahkan pelabur–pelabur kecil membuat keputusan.

Masa Depan FinTech

Institusi-institusi perbankan boleh memberi perkhidmatan yang lebih baik jika mereka menerima FinTech dengan minda terbuka, bekerjasama dan melabur di dalam firma startup FinTech. Bank-bank patut mewujudkan cabang FinTech yang selari dengan teknologi terkini. Dengan ini mereka boleh menyesuaikan diri dan menghadapi cabaran dan risiko FinTech dengan lebih baik, lebih cepat dan untuk kekal kompetitif.

Percayalah, bukan sahaja institusi perbankan yang akan menggunakan FinTech, malah syarikat-syarikat besar daripada industri hartanah dan perakaunan juga akan mula melabur di dalam firma FinTech.

Akhir Kata

Revolusi Fintech mempunyai kesan yang positif ke atas pasaran kerja dan sektor kewangan negara dari segi pembukaan firma dan pencarian bakat baru di dalam industri yang berkembang pesat ini. Penerima manfaat terbesar adalah pelanggan perkhidmatan kewangan yang memudahkan mereka mendapat produk yang lebih baik dengan harga yang berpatutan. Oleh itu, adalah penting bagi agensi kawal selia kerajaan bersedia untuk menangani risiko yang akan datang demi kestabilan dan perkembangan ekonomi negara.

Iklan

Hak Perwarisan Harta Pusaka Bagi Anak Tak Sah Taraf

Tahukah anda, mengikut statistik Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), dari tahun 2010 hingga 2018, seramai 172,811 anak tak sah taraf beragama Islam yang didaftarkan.

Dan sejak tahun 2019 sehingga bulan Januari 2020 pula, seramai 25,567 anak tak sah taraf telah didaftarkan.

Walaupun, perbahasan mengenai kedudukan perwarisan anak tak sah taraf terpencil, tetapi ianya mesti dibincangkan juga kerana ada dari kalangan masyarakat Muslim di Malaysia yang menghadapi masalah ini.

Isu ini agak sensitif dan perlu dibahaskan secara akademik dan objektif bagi memberi kefahaman kepada masyarakat.

Adakah anak tak sah taraf langsung tiada hak mewarisi harta pusaka?

Jika berhak, harta pusaka siapakah yang boleh diwarisinya?

Jika tidak berhak, adakah anak ini terzalimi kerana disebabkan dosa ‘ibubapanya’?

Sebelum menjawab persoalan-persoalan ini, perlu kita tahu dulu apakah maksud anak tak sah taraf.

Apakah yang dimaksudkan dengan anak tak sah taraf di Malaysia?

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-57 (“Muzakarah Fatwa Kebangsaan”) yang bersidang pada 10 Jun 2003 telah membincangkan mengenai Anak Tak Sah Taraf. Muzakarah telah memutuskan seperti berikut:

 1. Anak Tak Sah Taraf ialah: Anak yang dilahirkan di luar nikah sama ada akibat zina atau rogol dan dia bukan daripada persetubuhan syubhah atau bukan daripada anak perhambaan.
 2. Anak dilahirkan kurang dari 6 bulan 2 lahzah (saat) mengikut Takwim Qamariah daripada tarikh tamkin (setubuh).

Anak tak sah taraf tidak boleh dinasabkan kepada lelaki yang menyebabkan kelahirannya atau kepada sesiapa yang mengaku menjadi bapa kepada anak tersebut.

Bahkan, “bapa” tersebut tidak menjadi mahram bagi si anak (perempuan) dan tidak boleh mewalikan anak ketika anak tersebut ingin bernikah.

Kedudukan Anak Tak Sah Taraf Dalah Hukum Perwarisan Harta Pusaka

Merujuk pada Seksyen 11 (1) Akta Kesahtarafan 1961 [Akta 60]:

11. (1)  Jika, pada atau selepas tarikh yang ditetapkan, ibu seseorang yang tak sah taraf, jika anak itu bukan orang disahtarafkan, mati tak berwasiat berkenaan dengan kesemua atau mana-mana hartanya, dan tak meninggalkan zuriat sah taraf yang hidup dan pada masa dia mati, anak yang tak sah taraf itu, atau, jika dia telah mati, zuriatnya, berhak mengambil apa-apa kepentingan mengenai harta itu yang dia atau zuriatnya akan berhak mengambilnya jika dia telah dilahirkan sah taraf.

Perkara yang jelas, anak dan bapa (lelaki yang menyebabkan ibunya mengandung) tidak boleh saling mewarisi.

Dengan kata yang lebih mudah, jika si anak tidak mewarisi harta pusaka ‘bapanya’ dan begitu juga si ‘bapa’ tidak mewarisi harta pusaka anaknya.

Iklan

Walaubagaimanapun, anak tak sah taraf tidak terputus hubungan dengan ibunya.

Malah kedua-duanya boleh mewarisi antara satu sama lain. Jika ibu meninggal dunia, dia boleh mewarisi harta ibu dan begitu juga sebaliknya.

Oleh itu, berdasarkan Akta Kesahtarafan 1961, anak-anak yang tak sah taraf hanya boleh mewarisi harta dengan 3 syarat berikut:

 • Harta yang dipusakakan adalah milik ibu
 • Ibu meninggal tanpa wasiat
 • Ibu tak mempunyai keturunan lain yang sah (anak, cucu dll)

Kemudian timbul persoalan, bagaimana jika kedua ibubapa telah bertaubat dan akhirnya bernikah.

Bolehkah anak mewarisi harta pusaka bapanya?

Di sini timbul percanggahan antara hukum perundangan sivil dan syarie.

Menurut hukum perundangan sivil, jika si ibu dan bapa kemudiannya berkahwin, mereka boleh memohon untuk sahkan anak tersebut selepas mendaftarkan perkahwinan mereka secara rasmi.

Hal ini tertakluk di bawah akta yang sama, iaitu Seksyen 4 Akta Kesahtarafan 1961 [Akta 60].

Manakala dari sudut hukum syarak, anak tersebut tetap dianggap anak tak sah taraf walaupun kedua ibubapanya telah berkahwin.

Dan begitu juga dengan hukum perwarisan, si anak dan bapa tetap tidak saling mewarisi.

Apa yang boleh dilakukan adalah dengan membuat wasiat atau hibah antara bapa dan anak semasa hidup.

Kesimpulan

Anak tak sah taraf tidak selayaknya dipersalahkan dengan keadaan mereka. Bukan mereka yang membuat dosa tapi kedua ibu bapa mereka.

Mereka berhak mendapat hak penjagaan, perlindungan dan nafkah, termasuk makan minum, tempat tinggal, pakaian, pendidikan, penjagaan kesihatan serta kebajikan tanpa mengira latar sejarah ibu bapa mereka.

Mereka juga berhak untuk mewarisi harta (seperti yang telah dinyatakan), serta berhak menerima wasiat dan hibah.

______________________________________________________________________________

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, seorang konsultan di sebuah firma runding perancangan harta dan urus pusaka. Beliau mengendalikan laman web fakhrurradzi.com. Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi beliau di sini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!