4 Sebab Utama Mengapa Harga Bitcoin Sangat Volatile

Harga Bitcoin terkenal sebagai harga yang volatile. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kita telah melihat pergerakan besar (baik naik mahupun turun) dalam selang beberapa hari, jam dan bahkan minit.

Apakah yang menyebabkan hal ini berlaku? Mengapa harga Bitcoin sangat volatile?

Kita tahu bahawa semakin volatile harga sesuatu pelaburan, semakin besar pula risiko yang perlu diambil jika anda memutuskan untuk melakukan pelaburan tersebut (dan sebenarnya, semakin tinggi pula potensi keuntungan yang anda dapatkan).

Prinsip ini juga berlaku untuk Bitcoin.

Dengan berlalunya waktu, kita dapat melihat harga Bitcoin tidak lagi mengalami volatile sebesar apa yang terjadi sebelumnya. Tahap volatile harian (perubahan harga sehari) rata-rata kurang daripada 5% sejak tahun 2015.

Pasaran Bitcoin masih kecil, jadi angka ini merupakan angka yang masuk akal, dan tidak terlalu berbeza dari emas dan kebanyakan mata wang utama lainnya (yang sebenarnya memiliki pasaran yang jauh lebih besar dan stabil).

Mari kita lihat dengan lebih dalam tentang faktor-faktor yang mempengaruhi pergerakan harga ini:

1. Bitcoin masih merupakan teknologi baru

Bitcoin masih relatif muda, dicipta pada tahun 2009. Di sisi lain, Internet tercipta pada tahun 1960an, penjelajahan luar angkasa telah ada sejak tahun 1957 dan kecerdasan buatan (artificial intelligence) telah ada sejak tahun 1956.

Teknologi baru memerlukan waktu untuk berkembang dan menemukan tempatnya dalam kehidupan seharian manusia. Teknologi baru akan melalui hype cycle.

Pada awalnya, hanya segelintir orang yang mengetahui atau menggunakannya. Kemudian, teknologi tersebut perlahan-lahan akan dikenali oleh masyarakat umum dan tiba-tiba, ramai akan berbicara mengenai teknologi tersebut.

Pendapat-pendapat yang aneh akan muncul, pernyataan yang melebih-lebihkan akan beredar dan level ”hype”-nya akan menjadi semakin menggila.

Kemudian realiti akan meredakan hype tersebut. Namun di sebalik tabir, teknologi tersebut terus berkembang dan menjadi sebahagian daripada kehidupan kita.

Berbeza dengan teknologi baru yang lain, kita dapat melihat tanda yang jelas bahawa Bitcoin sedang berada pada hype cycle, ini dapat dilihat menerusi harganya. Walaupun kitaran tersebut kelihatannormal, namun volatile-nya harga Bitcoin semakin memperjelaskan hype cycle ini.

Bitcoin merupakan teknologi dan juga bentuk pelaburan baru. Pelaburan terhadap Bitcoin merupakan pengakuan positif terhadap potensi teknologinya. Bitcoin masih berada dalam kitaran tersebut, sementara kita terus mencari tujuan penciptaannya dan bagaimana Bitcoin boleh memberi nilai tambah pada kehidupan kita semua.

Apapun yang terlihat pada harga Bitcoin, syarikat seperti Luno akan terus bekerja di sebalik tabir untuk membantu adopsi akan Bitcoin dan memastikan bahawa Bitcoin akan tetap bermanfaat dalam jangka masa panjang.

2. Bitcoin sebelumnya tidak secair seperti sekarang

Hanya ada 21 juta Bitcoin yang tersedia dan belum semuanya dilombong. Banyak Bitcoin yang ada pada saat ini dimiliki oleh beberapa orang saja. Kira-kira 4% individu memiliki 95% Bitcoin yang ada. Selain daripada itu, 1% daripada pemilik Bitcoin yang ada, menguasai setengah daripada pasaran Bitcoin sendiri.

Akibatnya, kecairan Bitcoin terbatas. Kecairan menandakan berapa mudah kita dapat membeli atau menjual sesuatu, tanpa mengubah harganya.

Ketika kecairan tidak cukup, ini bererti hanya beberapa orang saja yang bersedia menjual atau membeli. Hal inilah yang terjadi dengan mata wang kripto pada masa lalu.

Ramai pemilik terbesar Bitcoin tidak mahu menjual Bitcoin mereka walau apa keadaan sekalipun. Maka jika seseorang cuba untuk membeli banyak Bitcoin sekaligus, tidak cukup Bitcoin yang tersedia. Hal ini membuat harga terdorong naik hingga lebih ramai orang yang ingin menjual Bitcoin mereka.

Sebaliknya, jika ramai orang memutuskan untuk menjual Bitcoin mereka pada waktu yang sama, ada kemungkinan tidak ada cukup pembeli. Kemudian harga akan jatuh hingga harga yang lebih rendah bagi menarik lebih ramai pembeli.

Sekarang, hal ini mulai berubah. Lebih ramai orang yang membeli dan menjual Bitcoin, sehingga lebih banyak kecairan Bitcoin di pasaran. Ini membantu menstabilkan harga kembali.

3. Melabur boleh mempengaruhi emosi

Ramai yang menyarankan bahawa ‘emosi’ tidak boleh terlibat ketika anda melabur. Namun, ini tidak selalu benar.

Ketika harga Bitcoin jatuh, para pelabur cenderung mengalami apa yang biasanya dikenali sebagai FUD: Fear, Uncertainty and Doubt (ketakutan, ketidakpastian dan keraguan).

Mereka takut harga akan terus jatuh. Mereka merasakan ketidakpastian harga tersebut boleh naik kembali. Mereka meragui keputusan mereka melabur itu benar. Kemudian, mereka akan menjual Bitcoin mereka.

Seringkali, hal ini bukanlah disebabkan kerana perubahan nilai Bitcoin yang nyata, tetapi hanya kerana khabar angin atau gosip.

Perubahan harga merupakan hal yang normal di dalam mana-mana pasaran sekalipun. Sama halnya, ketika harga Bitcoin meningkat, orang akan mengalami FOMO: Fear Of Missing Out (takut ketinggalan). Mereka takut ketinggalan kesempatan menjadi kaya dan mereka berharap harga akan terus meningkat, sehingga mereka mulai membeli Bitcoin, meningkatkan permintaan dan harga.

Hal ini menyebabkan kadar volatile yang dialami Bitcoin. Salah satu cara untuk memahaminya adalah bayangkan anda membeli laptop baru. Anda telah sejak lama mengidam sebuah laptop yang berharga RM6,000, dan berharap harga laptop tersebut akan turun.

Jika harganya turun menjadi RM4,000, anda akan segera membelinya. Namun, berbeza halnya dengan pelaburan. Ketakutan kita akan tertinggal (FOMO) mungkin membuat kita membeli laptop ketika harganya lebih mahal kerana kita beranggapan bahawa kita dapat menjualnya dengan harga yang lebih mahal.

Dengan FUD pula, ianya berlaku apabila kita menjual laptop tersebut ketika harganya lebih rendah; kerana kita beranggapan bahawa harganya akan menjadi semakin rendah.

4. Harga Bitcoin sangat mudah dipengaruhi berita-berita

Buy the rumour, sell the news.

Sama seperti melabur saham atau mata wang asing, harga Bitcoin boleh dipengaruhi oleh berita yang tersebar.

Bahan berita umum yang dapat mempengaruhi harga meliputi:

● Berita regulasi atau tindakan baru dari bank dan pemerintah (misalnya, keputusan SEC terhadap ETF , pelarangan Bitcoin di Tiongkok )
● Pernyataan dari tokoh-tokoh terkemuka di bidang teknologi dan pelabur (misalnya Jamie Dimon , John McAfee)
● Khabir angin dan informasi yang keliru

Hal-hal tersebut hanyalah beberapa faktor yang mempengaruhi pergerakan harga cryptocurrency seperti Bitcoin. Sebelum membuat keputusan pelaburan apa-apa sekalipun, penting untuk memahami pelaburan apa yang akan anda ceburi.

Oleh Luno

Luno merupakan syarikat mata wang kripto terkemuka global yang mempunyai misi untuk menaik taraf dunia kepada sistem kewangan yang lebih baik. Mempunyai pekerja lebih daripada 250 orang dan kini mempunyai ibu pejabatnya di London dengan hab serantau di Singapura dan Cape Town.

Diasaskan oleh CEO Marcus Swanepoel dan CTO Timothy Stranex, Luno telah mengumpul lebih daripada $13 juta dana sejak dilancarkan pada 2013 dan disokong oleh gergasi teknologi global Naspers Group yang memimpin pusingan Siri A mereka, dan Balderton Capital yang memimpin pusingan Siri B mereka, antara lainnya.

Mata Wang Digital Dan Token Digital Dikawalselia Suruhanjaya Sekuriti

Di Malaysia, mata wang digital diletakkan di bawah seliaan Suruhanjaya Sekuriti (SC). Lesen telah diberikan kepada mereka yang ingin menjalankan sebarang aktiviti yang berkaitan dengan mata wang digital ini, dan Luno merupakan salah sebuah syarikat yang mendapat lesen tersebut.

Bila ada lesen yang sah, barulah kita sebagai pengguna rasa selamat untuk menjalankan sebarang transaksi. Baca juga Hukum Penggunaan Mata Wang Bitcoin – Mufti Wilayah Persekutuan Dah Bersuara.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Tips Kewangan Sebelum Menyambut Cahaya Mata Pertama

Setelah mendirikan rumah tangga, kehadiran cahaya mata pasti merupakan sesuatu yang dinanti-nantikan oleh pasangan mahupun keluarga kedua-dua belah pihak. Dalam keghairahan menyambut orang baharu dalam keluarga, pasti banyak perkara yang perlu disediakan. Ini bermakna perbelanjaan juga makin bertambah.

Jadi bagaimana caranya untuk anda menyediakan segala persiapan ini tetapi dalam masa yang sama turut berjimat?

1. BELANJA BERPADA-PADA

Ini merupakan perkara paling penting sekali semasa anda menantikan kelahiran cahaya mata. Tidak dinafikan, setiap pasangan pasti merasa teruja ingin menyambut orang baru. Setiap ibu bapa pasti ingin menyediakan yang terbaik untuk anak mereka.

Tetapi kadang-kadang keterujaan itu boleh membawa kepada pembaziran. Apa kata anda buat senarai barang keperluan bayi agar tidak terbeli benda yang tidak penting pula nanti. Lagipun, selalunya cahaya mata sulung, akan menerima banyak hadiah daripada keluarga serta kenalan rapat yang turut berkongsi kegembiraan ini.

2. SEDIAKAN TABUNG KECEMASAN

Anda semua pasti tahu tentang kepentingan tabung kecemasan bukan? Bagi yang ingin menimang cahaya mata, seeloknya anda menyediakan simpanan yang dapat menampung kos perbelanjaan selama 3-6 bulan.

Manalah tahu sekiranya terjadi sesuatu seperti kemalangan, masalah kesihatan atau komplikasi kepada bayi baru lahir, sekurang-kurangnya anda mempunyai tabung kecemasan untuk menghadapinya. Bukan kita nak perkara buruk itu berlaku, tetapi bak kata orang tua-tua, sediakan payung sebelum hujan.

3. TAKAFUL

Kata orang, malang itu tidak berbau dan setiap ibu bapa pasti ingin melihat anak-anak mereka membesar di depan mata. Tetapi ada yag tidak sempat merasai detik-detik berharga itu. Jadi dengan adanya takaful ini, ia pastinya dapat membantu menampung keperluan anak anda sehingga mereka dewasa kelak.

Baca juga Rugikah Jika Terus Bayar Takaful Setiap Bulan Sedangkan Sihat Walafiat?

4. PUSAT TASKA/JAGAAN

Bagi pasangan suami isteri yang bekerja, anda perlu mula melakukan survey tentang pusat jagaan ataupun taska untuk bayi yang bakal lahir itu. Selain daripada faktor keselamatan, kebersihan, dan juga kepercayaan kepada pusat jagaan tersebut, soal harga pasti menjadi persoalan utama bukan? Pastikan ianya bersesuaian dengan bajet bulanan anda.

Baca juga Ada Daftar Anak Di Pusat Asuhan Atau Pra-Sekolah? Jangan Lupa Claim RM1,000

5. TABUNGAN TAMBAHAN

Setelah si isteri hamil, pasangan perlu menyediakan pelbagai keperluan bukan sahaja untuk bayi, tetapi juga untuk si ibu. Bakal ibu mungkin memerlukan pelbagai jenis makanan tambahan seperti susu, vitamin, pakaian untuk ibu mengandung dan sebagainya.

Jadi pasangan perlu menyediakan sedikit simpanan bagi menampung segala kos yang berkaitan. Bagi pasangan yang beragama Islam pula, anda perlu ingat tentang soal akikah anak anda.

Anak Itu Juga Merupakan Satu Rezeki

Senarai 5 perkara di atas merupakan sebahagian daripada perkara yang kami anggap penting, tapi kami percaya banyak lagi yang tidak tersenarai. Anda juga boleh meminta tips-tips lain daripada kenalan mahu pun ahli keluarga terdekat yang telah pun melalui pengalaman ini. Sekurang-kurangnya anda boleh juga buat persiapan untuk menyambut kelahiran orang baru dalam keluarga. Tahniah kami ucapkan!

Anak itu sendiri adalah rezeki daripada Allah, dan rezeki anak sudah pun ditetapkan sebelum bayi tersebut lahir lagi.

Sumber Rujukan:

Dapatkan eBook 30 Tips Bijak Merancang Wang

TAJUK MENARIK DALAM EBOOK

Pelajari konsep-konsep teras dalam pengurusan kewangan dengan ebook ini.

Aliran Tunai Kewangan Cash Flow

Merupakan asas dalam perancangan kewangan yang meliputi aspek pendapatan dan perbelanjaan melalui formula I-E=S supaya perbelanjaan tidak melebihi pendapatan setiap bulan dan tahun.

Nilai Bersih Aset Nett Worth

Formula A>L supaya dapat menyediakan aset dan dana yang cukup untuk menghadapi masa hadapan serta hutang yang terkawal supaya ia tidak membebankan hari tua kelak.

Simpanan Kewangan Saving

Jika seseorang itu gagal untuk menguruskan simpanannya dengan baik, agak sukar untuk dia mengurus instrumen-instrumen kewangan yang lain.

Perlindungan Kewangan Protection

Dalam kita bekerja untuk memperoleh pendapatan, dan menghasilkan aset, kita seharusnya untuk memastikan kedua-duanya itu dilindungi. Di sinilah fungsi perlindungan melalui takaful.

Pelaburan Kewangan Investment

Inflasi akan menurunkan nilai aset kita. Jadi, di sini perlunya untuk seseorang itu untuk membuat pelaburan sekurang-kurangnya untuk melawan inflasi.

Banyak Lagi Others

Pelbagai lagi topik menarik yang bakal dikongsikan bersama anda di dalam ebook ini. Pelaburan yang paling utama adalah pelaburan ilmu.

Khusus untuk pembaca Majalah Labur, dapatkan diskaun sebanyak 40% untuk eBook ini.

Iklan

Kakitangan Kerajaan Belanja Lebih Daripada 1/2 Gaji Untuk Bayar Hutang

Mengikut statistik, Malaysia mempunyai lebih kurang 1.6 juta kakitangan kerajaan. Ada yang kata jumlah ini terlalu tinggi, betul ke?

Dan untuk rekod, nisbah jumlah kakitangan awam Malaysia adalah 1 kepada 19.37, berbanding Singapura (1 kepada 71.4), China (1 kepada 108.3), Indonesia (1 kepada 110) dan United Kingdom (1 kepada 118).

Ini bermakna, daripada 20 orang yang kita kenal, pastinya salah seorang daripadanya adalah kakitangan kerajaan.

Jom kita selami kupasan daripada Kapital.my.


Bulan lalu, Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengeluarkan satu laporan bertajuk Hutang Kakitangan Kerajaan: Risiko dan Pertimbangan Polisi.

Menurut laporan tersebut lebih daripada separuh gaji kakitangan kerajaan digunakan bagi tujuan membayar hutang, ianya lebih tinggi berbanding purata peminjam di Malaysia (⅓ gaji digunakan untuk membayar hutang).

Selepas mengambil kira perbelanjaan keperluan dan bayaran hutang, kakitangan kerajaan dilihat mempunyai simpanan yang terhad untuk berdepan sebarang kecemasan.

Perkara ini lebih merisaukan bagi mereka yang berpendapatan di bawah RM5,000 sebulan,mereka hanya ada 15% (bersamaan RM360 – RM586) sahaja baki gaji untuk perbelanjaan lain seperti bil telefon, pakaian dan aktiviti riadah. Adakah lebihan ini mencukupi?

Dilaporka bahawa lebih kurang ⅔ kakitangan kerajaan berpendapatan di bawah RM5,000. Mengikut pecahan geografi pula, lebih kurang separuh kakitangan kerajaan tinggal di kawasan bandar dengan kos sara hidup yang lebih tinggi.

Kredit: BNM

Kakitangan Kerajaan Suka Ambil Pinjaman Peribadi?

Pinjaman peribadi merupakan penyumbang utama hutang kakitangan kerajaan. 34% daripada jumlah hutang berbentuk pinjaman peribadi.

Jika kita lihat senario hari ini, pinjaman peribadi sudah sangat sinonim dengan kakitangan kerajaan. Antara puncanya adalah kelulusan yang mudah serta kadar faedah yang lebih rendah ditawarkan kepada mereka.

Menurut seorang pegawai bank, operasi “gali lubang tutup lubang” merupakan perkara biasa dalam kalangan kakitangan kerajaan. Setiap tahun, sejurus kenaikan gaji, mereka akan mengambil hutang peribadi baru dan menutup hutang peribadi  lama, lebihan baki pula digunakan untuk berbelanja.

Kredit: BNM

Walau bagaimana pun, hutang kakitangan kerajaan tidak memberikan impak yang besar kepada institusi kewangan. Hal ini kerana sebahagian daripada bayaran hutang mereka telah ditolak secara automatik oleh agensi tertentu seperti Angkasa.

Setakat Februari 2018, jumlah hutang penjawat kerajaan adalah RM236 bilion bersamaan 20% daripada hutang isi rumah di Malaysia. 62% daripada RM236 bilion tersebut merupakan hutang daripada institusi kewangan bukan bank seperti Bank Simpanan Nasional (BSN) .

Baca: Hutang Isi Rumah Masih Membimbangkan Walaupun Terkawal

Melihat kepada hutang kakitangan kerajaan yang semakin tinggi, BNM mencadangkan beberapa polisi bagi mengawal perkara ini.

i) Mempercepatkan pelaksanaan undang-undang Akta Kredit Pengguna bagi meningkatkan kebajikan dan perlindungan pengguna

Akta Kredit Pengguna sedang dirangka oleh kerajaan dan BNM bagi tujuan menguatkan perlindungan kepada pengguna dan menyelaraskan rangka kerja pengawalseliaan dan pengawasan terhadap aktiviti kredit pengguna.

ii) Merangka strategi nasional bagi meningkatkan literasi kewangan

Pengetahuan kewangan yang tinggi akan membantu pengguna membuat keputusan kewangan yang bijak.

BNM dengan kerjasama AKPK telah menjalankan pelbagai prorgram seperti Money Sense dan Program Pengurusan Wang Ringgit Anda (POWER!) bagi meningkatkan literasi kewangan kepada beberapa kumpulan sasaran.

Image result for karnival kewangan
Kredit: Harian Metro

Pada tahun 2016, BNM dan beberapa agensi kerajaan merangka strategi nasional bagi meningkat literasi kewangan bagi tujuan berikut:

  1. Memupuk sikap ambil berat terhadap kewangan daripada usia muda
  2. Menggalakkan gaya hidup kewangan yang sihat
  3. Menyemai sikap dan tingkah laku kewangan yang positif dalam kalangan kumpulan sasaran
  4. Membuat perancangan kewangan jangka masa panjang dan merancang persaraan
  5. Memperkasakan individu untuk menguruskan risiko dan pulangan

iii) Mencari strategi yang lebih mampan bagi isu pemilikan rumah

Kerajaan telah mengambil beberapa langkah bagi meningkatkan bekalan rumah mampu milik dan menambah baik pasaran sewaan sebagai alternatif kepada pemilikan rumah.

Bagi mempromosikan pasaran sewa yang lebih baik, kerajaan sedang merangka Akta Sewaan Kediaman dan memperkenalkan Tribunal Penyewaan.

iv) Memperkukuhkan “underwriting practices” di antara pemberi pinjaman institusi bukan bank kepada penjawat awam

Pemberi pinjaman institusi bukan bank perlu meletakkan had kepada jumlah pinjaman yang boleh dipohon oleh kakitangan kerajaan.

v) Meningkatkan prospek pertumbuhan pendapatan

Pendapatan merupakan faktor penting dalam menilai kemampuan kewangan individu. Dengan pendapatan yang lebih tinggi, kakitangan kerajaan mempunyai  daya tahan yang lebih tinggi terhadap musibah kewangan.

Sumber: Kapital.my

Banyak Usaha Sedang Dijalankan, Tapi Kalau Diri Sendiri Masih Tak Sedar – Susah Juga

Kita boleh lihat bagaimana pelbagai usaha sedang dijalankan oleh pihak kerajaan bagi membantu orang ramai mencapai tahap celik kewangan yang tinggi, namun ianya seolah menemui jalan buntu.

Lihat saja statistik berikut yang menggerunkan:

1. Orang Kita Tiada Perlindungan

Mengikut statistik, Hanya 15% Rakyat Malaysia Ada Takaful. Ianya adalah satu statistik yang sangat menyedihkan. Perlindungan merupakan perkara yang paling asas semua orang patut ada, tapi masih ramai lagi yang tidak mempunyainya.

2. Orang Kita Tiada Simpanan

Kita disarankan untuk mempunyai simpanan sebanyak 3-6 bulan daripada gaji bulanan kita. Kalau kita mempunyai gaji sebanyak RM3,000, pastikan ada simpanan sebanyak RM9,000 ke RM18,000 untuk bersedia dengan sebarang musibah.

Tetapi Bank Negara Malaysia (BNM) sendiri menyatakan bahawa: 3 daripada 4 rakyat Malaysia tidak mampu menyediakan RM1,000 jika berlaku kecemasan.

3. Orang Kita Mudah Terpedaya Dengan Skim Cepat Kaya

Bila bercerita tentang pelaburan, memang best. Boleh dikatakan topik yang paling hangat untuk dijadikan perbincangan adalah pelaburan. Habis tu kenapa kita pergi join skim cepat kaya? Baca saja berkenaan Kerugian Dianggar RM3.8 bilion. PDRM Dedahkan 30 Syarikat Tawar Skim Tidak Sah.

Hampir sejuta rakyat Malaysia yang tertipu dengan skim-skim penipuan. Ini yang dilaporkan, yang tidak dilaporkan agak-agaknya banyak lagi tak?


Belajar Ilmu Pengurusan Dan Perancangan Kewangan Daripada Afyan Mat Rawi, Perancang Kewangan Yang Terbaik

Seminar Bijak Merancang Wang 2018 Edisi November

Lokasi : UniKL BMI, Gombak
Tarikh : 10 November 2018, Sabtu
Masa : 8.00 AM – 5.00 PM

1 tiket – RM 149
2 tiket – RM 196 ( RM98 / tiket)

Dengan bayaran ini, anda akan dapat:

+ Tiket Seminar Bijak Merancang Wang 2018 (Full day)
+ 1 Set workbook Seminar Bijak Merancang Wang
+ 1 ebook  30 tip Bijak Merancang Wang bernilai RM49.00

100% Money Back Guarantee – jika anda rasa program ini tidak berbaloi selepas menghadirinya.
Tempat adalah terhad, daftar sekarang di sini.

Iklan

Lim Oon Kuin, Bilionaire Minyak Singapura Isytihar Muflis Disebabkan Krisis Harga Minyak Mentah Dunia

Kesan kejatuhan harga minyak bukan sahaja menyebabkan negara pengeluar minyak mentah dunia garu kepala tetapi ia juga menjejaskan negara yang berurusan secara langsung dengan komoditi tersebut.

Pada awal minggu lepas, kita dikejutkan dengan kejatuhan yang tidak pernah berlaku di dalam sejarah negara Amerika Syarikat apabila minyak mentah didagangkan pada nilai negatif. Boleh baca kisahnya dalam Bangun Pagi, Harga Minyak Mentah Dunia Dah Negatif!

Kesan daripada peristiwa tersebut, banyak negara pengeluar minyak mengelami kesan langsung. Kini pengusaha yang menjalankan perdangangan minyak mentah juga turut menjadi mangsa.

Salah seorang daripadanya adalah bilionaire dari negara jiran kita Singapura yang bernama Lim Oon Kuin. Beliau telah menghadapi masalah ini apabila syarikatnya Hin Leong Trading telah mengalami masalah untuk membayar pinjaman hutang bank.

Syarikatnya itu merupakan di antara syarikat pegumpulan minyak mentah yang terbesar di Singapura dan yang ke-16 terbesar di dunia. Lim Oon Kuin mengasaskan syarikat itu pada era 1960-an ketika beliau berusia 20-an yang diberi nama Hin Leong Trading yang bermaksud “kekayaan” di dalam bahasa Cina.

Lim Oon Kuin merupakan imigiran yang berasal dari Fujian, China. Pada permulaannya, beliau hanya membekalkan minyak kepada nelayan-nelayan kecil di kawasan sekitar. Dari situ beliau mula belajar cara perdangangan minyak yang betul dan telah mengembangkan perniagaan syarikatnya.

Tahun demi tahun perniagaan semakin maju dan pada penghujung tahun 1960-an, syarikatnya telah membeli kapal penyimpanan minyak yang pertama. Perniagaannya makin berkembang dari tahun ke tahun dan menjadikan syarikatnya itu  bernilai berbilion dollar.

Kemuncak kejayaan syarikat Hin Leong Trading adalah apabila memiliki sebanyak 130 kapal penyimpanan minyak di Singapura.

Kini syarikat tersebut telah diisytiharkan muflis dan tidak mampu untuk membayar hutang perniagaan mereka. Ianya disebabkan harga minyak mentah dunia yang telah menjunam dengan begitu teruk apabila Covid -19 menular ke seluruh dunia.

Perang harga di antara Rusia dan negara OPEC pada bulan lalu merupakan pencetus kepada krisis ini. Lim Oon Kuin yang melakukan pertaruhan terhadap minyak mentah seperti tahun-tahun yang sebelumnya dan tidak menyangka bahawa pada tahun ini, gelombang pandemik ini terlalu besar untuk dihadapi oleh syarikatnya.

Beliau menjangkakan Covid -19 yang melanda China pada awal tahun ini dapat dikawal dan tidak merebak ke seluruh dunia.

Sangkaan yang dibuat itu ternyata meleset apabila harga minyak mula jatuh menjunam dengan begitu teruk. Wabak pandemik ini ternyata telah menghancurkan hampir keseluruhan ekonomi dunia.

Lim Oon Kuin yang menghadapi masalah apabila pihak bank telah meminta pembayaran balik pinjaman yang dilakukan oleh syarikatnya. Disebabkan krisis minyak mentah dunia yang kini meruncing, beliau terpaksa meminta penangguhan bayaran selama 6 bulan bagi mengurangkan beban yang ditanggung oleh syarikatnya itu.

Beliau yang terpaksa meletakan jawatan dari syarikat tersebut akibat daripada tekanan dalaman yang dihadapi. Syarikat itu dipercayai memiliki hutang sebanyak $3.85 bilion daripada 23 peminjam, termasuklah pelbagai bank antarabangsa seperti HSBC, Societe Generale, Standard Chartered dan Deutsche Bank.

Kini hutang syarikatnya telah melebihi kadar aset yang dimiliki kerana kebanyakan minyak yang berada di dalam simpanannya hanya mampu dijual dengan harga di bawah pasaran.

Lim Oon Kuin yang terpaksa isytihar muflis kerana keputusan untuk mendapat moratorium untuk tempoh 6 bulan, namun pihak bank hanya memberi tempoh selama satu bulan kepada beliau untuk menjelaskan hutang yang dimiliki oleh syarikatnya itu.

Sumber Rujukan:

Nak tahu kisah disebalik harga minyak negatif, kena baca 4 Sebab Mengapa Minyak Mentah WTI Menjadi Serendah Negatif $40 USD Setong.

Iklan

Perubahan Dalam Dunia Kewangan Akan Datang

Pernahkah kita tertanya-tanya, bagaimana agaknya perkhidmatan dalam dunia kewangan untuk tempoh lima ke sepuluh tahun yang akan datang?

Seperti yang kita sedia maklum, bidang kewangan adalah bidang yang relevan sepanjang zaman kerana transaksi kewangan berlaku setiap hari dan pengurusan kewangan amat diperlukan bagi setiap individu.

Namun, bagaimanakah cara pelaksanaan dan kemudahan untuk pengguna pada masa hadapan?

Hikmah pandemik yang berlaku hari ini, kita lihat banyak perkara boleh dilakukan secara online dan ianya memudahkan urusan pelbagai pihak. Ia juga menjimatkan masa, tenaga dan mempercepatkan urusan.

Walaupun ekonomi negara-negara G7 masih mendominasi iaitu Kanada, Perancis, Jerman, Itali, Jepun, Amerika Syarikat dan United Kingdom; negara lain yang sedang membangun menunjukkan peningkatan dan mereka lebih mudah melaksanakan teknologi dalam kewangan berbanding negara yang sudah 40 tahun menggunakan sistem lama yang didapati banyak digunakan negara G7.

Tinjauan telah dijalankan oleh pihak Deloitte yang melibatkan institusi dari 28 buah negara dan 200 responden eksekutif senior. Tinjauan ini mendedahkan bagaimana kesan geografi mempengaruhi perkhidmatan kewangan akan datang dan apa yang mereka rancangkan.

Hasil dari analisis tersebut medapati negara G7 agak skeptikal dengan perubahan yang dilakukan atau akan dilakukan dengan teknologi baru dan kurang berminat untuk melaksanakannya.

Selain itu, keperluan untuk bakat baru juga berbeza. Negara G7 mencari mereka yang berpengetahuan dalam industri namun pihak lain mencari alternatif yang lebih fleksibel dan pelaksanaan lebih mudah

Teknologi akan memberi kesan tetapi pasaran baru teknologi tidak akan mendominasi keadaan sekarang.

Tinjauan ini juga menunjukkan 5 kategori responden di negara G7 terhadap pelaksanaan teknologi dalam dunia kewangan contohnya transaksi menggunakan internet, biometrik, matawang kripto, bayaran menggunakan handphone, blockchain, Robotic & Cognitive Automation (R&CA). Hasilnya mendapati bahawa negara G7 menyatakan ia tidak memberi impak yang besar terhadap apa yang dilakukan sekarang.

Dari carta di atas kita lihat penerimaan institusi selain dari negara G7 lebih terbuka dalam menggunakan teknologi baru. Sekarang pun kita boleh nampak kesannya terhadap negara China yang lebih laju dalam menjana ekonomi negara dengan menggunakan teknologi baru.

Namun, negara G7 mengakui kesan teknologi dalam dunia bisnes dalam kebanyakan sektor seperti perkhidmatan pelanggan, pembangunan produk, operasi dan pemilihan bakat baru dalam industri. Mereka lebih memilih pekerja yang mahir dalam sesuatu bidang.

Maka, kita perlu bersedia dengan segala kemungkinan teknologi akan datang. Teknologi adalah bagus namun ia tidak menafikan keperluan interaksi dengan manusia untuk menerangkan mengenai sesuatu produk serta memberi perkhidmatan.

Jangan risau kepada mereka yang menjadi agen dalam servis kewangan kerana perkhidmatan dan kemahiran anda amat diperlukan. Ini kerana dengan adanya teknologi memang ia memudahkan namun membuatkan orang lain akan sibuk juga dengan hal lain.

Akhirnya, kita akan mencari seseorang dalam bidang kewangan untuk uruskan kewangan peribadi seperti simpanan, pelaburan, takaful dan juga urusan wasiat.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan (pelaburan, takaful dan wasiat) di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga sesi konsultansi individu.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!