4 Sebab Utama Mengapa Harga Bitcoin Sangat Volatile

Harga Bitcoin terkenal sebagai harga yang volatile. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kita telah melihat pergerakan besar (baik naik mahupun turun) dalam selang beberapa hari, jam dan bahkan minit.

Apakah yang menyebabkan hal ini berlaku? Mengapa harga Bitcoin sangat volatile?

Kita tahu bahawa semakin volatile harga sesuatu pelaburan, semakin besar pula risiko yang perlu diambil jika anda memutuskan untuk melakukan pelaburan tersebut (dan sebenarnya, semakin tinggi pula potensi keuntungan yang anda dapatkan).

Prinsip ini juga berlaku untuk Bitcoin.

Dengan berlalunya waktu, kita dapat melihat harga Bitcoin tidak lagi mengalami volatile sebesar apa yang terjadi sebelumnya. Tahap volatile harian (perubahan harga sehari) rata-rata kurang daripada 5% sejak tahun 2015.

Pasaran Bitcoin masih kecil, jadi angka ini merupakan angka yang masuk akal, dan tidak terlalu berbeza dari emas dan kebanyakan mata wang utama lainnya (yang sebenarnya memiliki pasaran yang jauh lebih besar dan stabil).

Mari kita lihat dengan lebih dalam tentang faktor-faktor yang mempengaruhi pergerakan harga ini:

1. Bitcoin masih merupakan teknologi baru

Bitcoin masih relatif muda, dicipta pada tahun 2009. Di sisi lain, Internet tercipta pada tahun 1960an, penjelajahan luar angkasa telah ada sejak tahun 1957 dan kecerdasan buatan (artificial intelligence) telah ada sejak tahun 1956.

Teknologi baru memerlukan waktu untuk berkembang dan menemukan tempatnya dalam kehidupan seharian manusia. Teknologi baru akan melalui hype cycle.

Pada awalnya, hanya segelintir orang yang mengetahui atau menggunakannya. Kemudian, teknologi tersebut perlahan-lahan akan dikenali oleh masyarakat umum dan tiba-tiba, ramai akan berbicara mengenai teknologi tersebut.

Pendapat-pendapat yang aneh akan muncul, pernyataan yang melebih-lebihkan akan beredar dan level ”hype”-nya akan menjadi semakin menggila.

Kemudian realiti akan meredakan hype tersebut. Namun di sebalik tabir, teknologi tersebut terus berkembang dan menjadi sebahagian daripada kehidupan kita.

Berbeza dengan teknologi baru yang lain, kita dapat melihat tanda yang jelas bahawa Bitcoin sedang berada pada hype cycle, ini dapat dilihat menerusi harganya. Walaupun kitaran tersebut kelihatannormal, namun volatile-nya harga Bitcoin semakin memperjelaskan hype cycle ini.

Bitcoin merupakan teknologi dan juga bentuk pelaburan baru. Pelaburan terhadap Bitcoin merupakan pengakuan positif terhadap potensi teknologinya. Bitcoin masih berada dalam kitaran tersebut, sementara kita terus mencari tujuan penciptaannya dan bagaimana Bitcoin boleh memberi nilai tambah pada kehidupan kita semua.

Apapun yang terlihat pada harga Bitcoin, syarikat seperti Luno akan terus bekerja di sebalik tabir untuk membantu adopsi akan Bitcoin dan memastikan bahawa Bitcoin akan tetap bermanfaat dalam jangka masa panjang.

2. Bitcoin sebelumnya tidak secair seperti sekarang

Hanya ada 21 juta Bitcoin yang tersedia dan belum semuanya dilombong. Banyak Bitcoin yang ada pada saat ini dimiliki oleh beberapa orang saja. Kira-kira 4% individu memiliki 95% Bitcoin yang ada. Selain daripada itu, 1% daripada pemilik Bitcoin yang ada, menguasai setengah daripada pasaran Bitcoin sendiri.

Akibatnya, kecairan Bitcoin terbatas. Kecairan menandakan berapa mudah kita dapat membeli atau menjual sesuatu, tanpa mengubah harganya.

Ketika kecairan tidak cukup, ini bererti hanya beberapa orang saja yang bersedia menjual atau membeli. Hal inilah yang terjadi dengan mata wang kripto pada masa lalu.

Ramai pemilik terbesar Bitcoin tidak mahu menjual Bitcoin mereka walau apa keadaan sekalipun. Maka jika seseorang cuba untuk membeli banyak Bitcoin sekaligus, tidak cukup Bitcoin yang tersedia. Hal ini membuat harga terdorong naik hingga lebih ramai orang yang ingin menjual Bitcoin mereka.

Sebaliknya, jika ramai orang memutuskan untuk menjual Bitcoin mereka pada waktu yang sama, ada kemungkinan tidak ada cukup pembeli. Kemudian harga akan jatuh hingga harga yang lebih rendah bagi menarik lebih ramai pembeli.

Sekarang, hal ini mulai berubah. Lebih ramai orang yang membeli dan menjual Bitcoin, sehingga lebih banyak kecairan Bitcoin di pasaran. Ini membantu menstabilkan harga kembali.

3. Melabur boleh mempengaruhi emosi

Ramai yang menyarankan bahawa ‘emosi’ tidak boleh terlibat ketika anda melabur. Namun, ini tidak selalu benar.

Ketika harga Bitcoin jatuh, para pelabur cenderung mengalami apa yang biasanya dikenali sebagai FUD: Fear, Uncertainty and Doubt (ketakutan, ketidakpastian dan keraguan).

Mereka takut harga akan terus jatuh. Mereka merasakan ketidakpastian harga tersebut boleh naik kembali. Mereka meragui keputusan mereka melabur itu benar. Kemudian, mereka akan menjual Bitcoin mereka.

Seringkali, hal ini bukanlah disebabkan kerana perubahan nilai Bitcoin yang nyata, tetapi hanya kerana khabar angin atau gosip.

Perubahan harga merupakan hal yang normal di dalam mana-mana pasaran sekalipun. Sama halnya, ketika harga Bitcoin meningkat, orang akan mengalami FOMO: Fear Of Missing Out (takut ketinggalan). Mereka takut ketinggalan kesempatan menjadi kaya dan mereka berharap harga akan terus meningkat, sehingga mereka mulai membeli Bitcoin, meningkatkan permintaan dan harga.

Hal ini menyebabkan kadar volatile yang dialami Bitcoin. Salah satu cara untuk memahaminya adalah bayangkan anda membeli laptop baru. Anda telah sejak lama mengidam sebuah laptop yang berharga RM6,000, dan berharap harga laptop tersebut akan turun.

Jika harganya turun menjadi RM4,000, anda akan segera membelinya. Namun, berbeza halnya dengan pelaburan. Ketakutan kita akan tertinggal (FOMO) mungkin membuat kita membeli laptop ketika harganya lebih mahal kerana kita beranggapan bahawa kita dapat menjualnya dengan harga yang lebih mahal.

Dengan FUD pula, ianya berlaku apabila kita menjual laptop tersebut ketika harganya lebih rendah; kerana kita beranggapan bahawa harganya akan menjadi semakin rendah.

4. Harga Bitcoin sangat mudah dipengaruhi berita-berita

Buy the rumour, sell the news.

Sama seperti melabur saham atau mata wang asing, harga Bitcoin boleh dipengaruhi oleh berita yang tersebar.

Bahan berita umum yang dapat mempengaruhi harga meliputi:

● Berita regulasi atau tindakan baru dari bank dan pemerintah (misalnya, keputusan SEC terhadap ETF , pelarangan Bitcoin di Tiongkok )
● Pernyataan dari tokoh-tokoh terkemuka di bidang teknologi dan pelabur (misalnya Jamie Dimon , John McAfee)
● Khabir angin dan informasi yang keliru

Hal-hal tersebut hanyalah beberapa faktor yang mempengaruhi pergerakan harga cryptocurrency seperti Bitcoin. Sebelum membuat keputusan pelaburan apa-apa sekalipun, penting untuk memahami pelaburan apa yang akan anda ceburi.

Oleh Luno

Luno merupakan syarikat mata wang kripto terkemuka global yang mempunyai misi untuk menaik taraf dunia kepada sistem kewangan yang lebih baik. Mempunyai pekerja lebih daripada 250 orang dan kini mempunyai ibu pejabatnya di London dengan hab serantau di Singapura dan Cape Town.

Diasaskan oleh CEO Marcus Swanepoel dan CTO Timothy Stranex, Luno telah mengumpul lebih daripada $13 juta dana sejak dilancarkan pada 2013 dan disokong oleh gergasi teknologi global Naspers Group yang memimpin pusingan Siri A mereka, dan Balderton Capital yang memimpin pusingan Siri B mereka, antara lainnya.

Mata Wang Digital Dan Token Digital Dikawalselia Suruhanjaya Sekuriti

Di Malaysia, mata wang digital diletakkan di bawah seliaan Suruhanjaya Sekuriti (SC). Lesen telah diberikan kepada mereka yang ingin menjalankan sebarang aktiviti yang berkaitan dengan mata wang digital ini, dan Luno merupakan salah sebuah syarikat yang mendapat lesen tersebut.

Bila ada lesen yang sah, barulah kita sebagai pengguna rasa selamat untuk menjalankan sebarang transaksi. Baca juga Hukum Penggunaan Mata Wang Bitcoin – Mufti Wilayah Persekutuan Dah Bersuara.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

“Wang” – Dipercayai oleh Semua Manusia

Duit! Duit!
Di mana kau duit
Duit! Duit!
Hutangku membukit

Di dalam konteks umum, wang atau duit dikenali sebagai pertarungan (war) mata wang, revolusi dan sebagainya. Tapi pernahkah terdetik di dalam pemikiran kita apakah sebenarnya yang dimaksudkan dengan wang?

Adakah ianya sebuah pergunungan kekayaan, punca kesenangan? Bagaimanakah kita boleh hidup di dunia di mana kebanyakan wang tidak kelihatan dan sesetengah situasi hanya tertera angka pada skrin komputer atau telefon pintar? Di manakah wang berasal? Dan di manakah semuanya pergi?

Jika dikaji pada sejarah yang lalu, sudah lama kita mengenali wang iaitu sejak beribu-ribu tahun yang lalu. Namun jika kita tanya 10 orang secara rawak tentang maksud dan pemahaman mereka tentang wang, pasti sedikit sebanyak jawapan yang mereka bagi mempunyai beza antara 1 sama lain.

Menurut Yuval Harari: “Wang adalah satu sejarah yang paling berjaya pernah dicipta, kerana ianya dipercayai oleh semua manusia”. 

Sememangnya benar, kehidupan kita tidak lari daripada menggunakan wang. Tanpa wang sebagai medium utama untuk menggerakkan ekonomi, kehidupan kita tidak mungkin selancar seperti hari ini.

Berikut adalah sebab kenapa kita memiliki dan menyakini wang (Fiat money) sebagai salah satu benda terpenting dalam kehidupan kita.

1. Tempat penyimpanan nilai (store of value).

Semasa kita bekerja, atau berniaga, mengikut arahan atau apa jua bentuk cara sekalipun; adalah untuk mendapatkan imbuhan berbentuk wang. Di sini wang berguna sebagai satu instrumen penyimpanan nilai, yang kemudiannya boleh dilaburkan untuk menggandakan wang.

2. Terdapat dalam pelbagai bentuk untuk penggunaan yang pelbagai.

Di antaranya adalah syiling (Coin) yang diperbuat daripada logam, wang kertas (bill) yang dalam bentuk fizikal yang kita boleh. Ianya boleh wujud dalam bentuk digital seperti kad kredit, transaksi online dan lain-lain. Trend terkini adalah dengan menggunakan e-Wallet, bayar dalam bentuk cashless, tak perlu lagi bawa wang tunai ke mana-mana.

3. Wang dapat memenuhi cara pertukaran.

Contohnya kita hendak membeli telefon bimbit, kita boleh menggunakan wang secara tunai atau pun kad kredit. Bayar duit, dapat barang. Cukup mudah dan senang.

4. Selamat dan dilindungi oleh pihak berkuasa.

Wang tidak boleh dicetak sesuka hati atau diterbitkan oleh orang awam, ianya di kawalselia oleh kerajaan dan bank pusat sesebuah negara. Siapa yang menyalahi undang-undang, boleh ditangkap dan didakwa.

5. Mudah dibawa ke mana-mana.

Bayangkan jika wang sebesar batu-bata, semestinya sukar untuk dibawa. Disebabkan wang mudah diurus dan disimpan, maka mudahlah untuk digunakan.

6. Boleh dipecah-pecahkan kepada pelbagai unit.

Daripada sekecil-kecel angka 1 sen sehingga ke sebesar-besar nilai, wang lebih mudah digunakan apabila ia boleh didapati dalam pelbagai unit. Kalau tiada duit kecil untuk menjalankan sesuati transaksi, bayar dengan duit besar pun boleh.

Tahukah anda ketika artikel ini ditulis, RM1 bersamaan dengan 61,142.948 Venezuelan Boliver?

Dah penat bekerja dan dah dapat wang tu, ke mana pula ianya perlu dibelanjakan? Boleh follow tips-tips berikut:

Iklan

Membeli Produk Kewangan Dalam Talian Di Malaysia

Baru-baru ini, membeli-belah dalam talian untuk produk kewangan telah menjadi viral di Malaysia. Membeli-belah dalam talian membolehkan anda menikmati banyak manfaat seperti kemudahan, harga yang lebih baik dan pelbagai lagi. Jadi, jika anda dapat menikmati semua manfaat ini dengan hanya duduk di rumah dan kedai anda dengan bantuan beberapa klik pada komputer atau skrin mudah alih anda, kenapa anda akan menghabiskan masa dan mengambil sesuatu?

Apakah belanja dalam talian? Ia adalah satu bentuk belanja elektronik yang membolehkan pengguna membeli barangan dan perkhidmatan terus dari penjual dengan menggunakan internet. Pada masa kini, membeli-belah dalam talian telah memadai keperluan keperluan gaya hidup anda untuk membantu anda membeli produk kewangan secara dalam talian.

Bagaimana belanja dalam talian untuk produk kewangan berfungsi:

Menurut beberapa penemuan baru-baru ini, sejumlah besar rakyat Malaysia menjalankan pencarian dalam talian untuk produk kewangan dan memohon secara dalam talian. Sehingga hari ini, belanja dalam talian untuk produk kewangan telah popular di rantau seperti Eropah dan Australia.

Baru-baru ini, trend ini telah berkembang ke Malaysia juga. Kini, penduduk Malaysia boleh mencari, membandingkan dan memohon produk kewangan secara dalam talian. Laman kewangan dalam talian menyenaraikan produk kewangan seperti pinjaman rumah, pinjaman kereta, deposit tetap peribadi, kad kredit, insurans dan lain-lain serta kadar dan terma dan syarat yang sedia ada. Kebanyakan laman web juga membolehkan anda untuk memohon secara langsung di dalam laman web tersebut.

Kelebihan Membeli Produk Kewangan Secara Dalam Talian

Berikut adalah beberapa sebab mengapa lebih ramai rakyat Malaysia mencari produk kewangan secara dalam talian:

1. Carian Pantas

Anda boleh mencari produk anda dengan lebih cepat. Membeli-belah dalam talian adalah proses percuma yang mudah dan tidak memerlukan buruh fizika. Dengan bantuan beberapa klik sahaja, anda boleh mendapatkan idea yang jelas tentang produk yang anda cari. Laman web kewangan dalam talian membolehkan anda membandingkan produk yang sama yang ditawarkan oleh bank yang berbeza, membantu anda memilih yang paling sesuai untuk keperluan anda. Dan dengan itu, anda boleh memohon sebarang produk terus dari ruang tamu anda atau di mana sahaja anda berada.

2. Kelulusan Segera

Memandangkan sebahagian besar laman web e-dagang mempunyai pilihan untuk memohon secara langsung, ia menjadi lebih mudah bagi pengguna untuk mengakses produk-produk ini serta-merta dengan kurang kertas kerja. Anda boleh mendapatkan kelulusan segera pada aplikasi anda. Terdapat pasukan yang membantu dan berpengalaman yang membantu anda untuk mendapatkan permohonan anda diproses secepat mungkin.

3. Kemudahan Akses

Baru-baru ini, Malaysia telah menyaksikan pertumbuhan pesat dalam pencarian produk kewangan melalui telefon bimbit. Dengan peningkatan penembusan telefon mudah alih di pasaran, kini setiap individu yang berminat boleh mencari produk kewangan pada bila-bila masa dari mana-mana sahaja. Apa yang anda perlukan adalah telefon pintar dan akses internet.

4. Harga Khusus

Anda juga mendapatkan sebut harga yang diperibadikan pada produk tertentu untuk anda, yang mungkin anda ingin beli, membandingkannya, dan memilih salah satu daripada mereka berdasarkan keperluan dan keupayaan pembayaran balik anda.

5. Penyelidikan Yang Lebih Baik

Anda boleh meneroka lebih banyak dan melakukan penyelidikan yang lebih baik. Laman-laman ini mengandungi ulasan, kajian kes, kalkulator EMI dalam talian dan banyak maklumat lain yang berkaitan dengan produk yang bank anda tidak dapat dedahkan.

Jika anda mencari secara manual, anda perlu menghubungi setiap bank dan mengetahui produknya. Proses ini memakan masa, melelahkan dan anda mungkin tidak dapat melakukan penyelidikan yang diperlukan. Tetapi, apabila anda melakukannya secara dalam talian, anda akan mendapat semua maklumat yang disimpan dalam satu tempat.

6. Pengalaman Perbankan Yang Mudah

Anda boleh menikmati pengalaman perbankan tanpa kerumitan dengan kertas kerja yang minimum dan kelulusan yang lebih cepat. Terdapat kurang kertas kerja yang terlibat apabila anda memohon dalam talian. Anda juga boleh mejimat masa kerana anda tidak perlu melawat mana-mana bank secara peribadi.

7. Privasi

Laman web dalam talian menjaga privasi anda. Mereka tidak mendedahkan maklumat peribadi dan kewangan anda kepada sesiapa sahaja.

Di atas adalah sebab sebab utama mengapa rakyat Malaysia bergerak ke arah pasaran dalam talian untuk membeli produk kewangan. Selama beberapa tahun, membeli-belah dalam talian produk kewangan telah meningkat dan ia telah menjadi alternatif yang mudah untuk rakyat Malaysia.

Baru-baru ini, Malaysia muncul sebagai negara ketiga yang merekodkan pengguna internet tertinggi selepas Brunei dan Singapura. Akibatnya, saiz pasaran e-dagangnya juga meningkat sebanyak 31% selama beberapa tahun yang membolehkan orang ramai mencari pelbagai jenis produk dalam talian.

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.com.

BBazaar Malaysia (BBazaar.my) adalah sebahagian daripada BankBazaar International,pasaran utama dalam talian neutral yang membantu pengguna membuat keputusan mengenai produk kewangan seperti pinjaman, insurans, kad kredit, simpanan tetap, akaun simpanan, dana bersama dan banyak lagi. Perkhidmatan BBazaar Malaysia ditawarkan melalui platform yang selamat, mesra pengguna dan intuitif. Ditubuhkan pada tahun 2008, BankBazaar bertumpu kepada penggunaan teknologi untuk menyediakan transaksi tanpa kertas dari mula hingga akhir yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Hasilnya adalah pemberian tawaran peribadi hingga ke peringkat individu. Dengan bantuan pasukan khidmat pelanggan yang komited dan komuniti pengguna yang semakin meningkat, BankBazaar adalah cara paling mudah untuk orang ramai mencari dan memilih produk kewangan yang tepat secara dalam talian.

BankBazaar disokong oleh pelabur global berkaliber termasuk Walden International, Sequoia Capital, Fidelity Growth Partners, Mousse Partners, Amazon dan Experian.

Di samping menawarkan produk kewangan, BBazaar Malaysia (BBazaar.my) juga menyediakan artikel yang boleh diakses di: https://blog.bbazaar.my, mengenai topik kewangan dan gaya hidup peribadi setiap hari. Artikel artikel dipermudah kan untuk semua orang dari para pemula hinggalah ke pakar. BBazaar Malaysia (BBazaar.my) percaya bahawa setiap orang perlu diberi peluang untuk belajar mengenai dunia kewangan.

Iklan

8 Langkah Mengurus Kewangan Dengan Bijak dan Sistematik

Kalau kita tidak merancang, maka kita merancang untuk gagal. Kemahiran menguruskan wang adalah ilmu yang semakin penting dan berlumba-lumba orang ramai ingin mempelajarinya.

Ada orang pandai menjana pendapatan yang tinggi, tetapi tidak pandai pula menguruskan duit gaji dan kekayaan yang diperoleh. Inilah lumrah kehidupan di bandar, di mana kita sibuk dengan kerjaya kita, sehingga lupa untuk mengurus kewangan sendiri dan keluarga.

Sepatutnya kekayaan yang diperoleh itu diuruskan dengan baik, supaya setiap tahun pembayaran zakat kita bertambah, waris-waris kita mempunyai wang yang cukup apabila kita tiada lagi di muka bumi, dan dapat juga ianya disumbang semula kepada masyarakat dalam bentuk sedekah dan wakaf.

Zaman serba moden ini juga, golongan wanita sudah independent dan tidak hanya bergantung kepada pendapatan suami semata-mata. Ini kerana ramai golongan profesional juga adalah terdiri daripada kaum wanita. Jadi, adalah tidak wajar jika hanya menunggu suami sahaja memulakan pengurusan kewangan. Jika suami tidak mahu memulakan, anda seharusnya memulakan langkah untuk masa depan anda dan anak-anak.

Berikut adalah 8 langkah untuk mengurus kewangan dengan bijak dan sistematik:

1. Mempunyai Matlamat Kewangan

Anda mesti tahu apa yang anda mahukan dalam hidup. Misalnya, apa yang anda mahu pada usia persaraan? Apakah simpanan untuk persaraan nanti adalah mencukupi jika diambil kira faktor-faktor kenaikan kos sara hidup, inflasi yang berlaku saban tahun? Benar, barangkali persaraan itu hanya berlaku lagi 10, 20, 30 tahun akan datang? Namun anda harus ingat buah durian yang dimakan hari ini pokoknya bukan ditanam semalam.

Pengurusan kewangan yang baik membabitkan matlamat kewangan jangka pendek – sederhana – panjang. Mulakan dengan matlamat paling jauh. Apabila kita mempunyai satu pandangan jauh, kita telah menetapkan langkah yang betul untuk berjaya. Kerana itulah Islam menyuruh kita berfikir mengenai mati, kerana keyakinan kita mengenai syurga neraka, kehidupan alam akhirat menyebabkan kita bersungguh-sungguh bekerja dengan penuh amanah di dunia.

2. Mempunyai Sumber Pendapatan yang Mencukupi

Dalam surah Yusuf, ayat 47 ada menyebut tentang kepentingan menanam selama 7 tahun dengan bersungguh-sungguh. Ya, bukan sekadar menanam, tetapi menanam dengan bersungguh-sungguh. Dalam erti kata lain, sama ada kita makan gaji atau bekerja sendiri kita perlu benar-benar berjaya (termasuklah memperoleh gaji tinggi) dalam bidang kita. 7 tahun zaman senang itu tadi adalah untuk menghadapi 7 tahun zaman susah. Jika kita tidak mempunyai pendapatan yang mencukupi maka sukar untuk mempunyai simpanan yang mencukupi kerana kos sara hidup yang semakin meningkat.

Hari ini mempunyai satu sumber pendapatan sahaja adalah tidak mencukupi. Paling kurang kena ada pendapatan kedua iaitu dari sumber pelaburan.

3. Simpan Sebelum Belanja

Ayat 47, surah Yusuf juga menyebut dengan jelas hasil-hasil tanaman itu tadi perlu disimpan dalam bentuk tangkai dahulu selebihnya baru makan. Itulah panduan yang terbaik, iaitu menyimpan dahulu selebihnya baru dibelanjakan. Ini adalah satu petunjuk agar kita semua mempunyai disiplin atau habit delay gratification iaitu menangguhkan kepuasan.

Sekiranya anda membelanjakan semua pendapatan terlebih dahulu dan jika ada lebih baru simpan, maka itulah langkah paling berkesan untuk mencipta masalah kewangan yang kronik pada masa akan datang. Jadi, gunakan formula ini

Gaji – Simpanan = Belanja

4. Berbelanja Dengan Bijak

Anda perlu menyusun keutamaan perbelanjaan. Bermula dengan keperluan-keperluan asas hidup iaitu untuk makan, minum, pakaian, tempat tinggal, pendidikan dan kesihatan. Disusuli dengan kehendak-kehendak kemudian barulah kemewahan.

Dalam hal ini, penyata kewangan (financial statement) peribadi memainkan peranan penting sebagai langkah pertama untuk berumla. Angka-angka dalam penyata kewanganan adalah data terbaik yang anda ada sama ada selama ini anda sebenarnya banyak berbelanja untuk harta (asset) atau pun beban (liability)

Dari Penyata kewangan juga dapat menentukan sama ada kita patut menumpukan membaiki aliran tunai, menyelesaikan hutang atau dapat terus memulakan pelaburan secara serius.

5. Menguruskan Risiko Kewangan

Risiko kewangan adalah sesuatu yang tidak dapat dihapuskan sepenuhnya. Apa yang anda dapat buat adalah menguruskan risiko tersebut dengan efektif. Bagi kebanyakan orang, cara paling mudah menguruskan risiko kewangan adalah dengan mengambil produk-produk takaful (insurans patuh Shariah).

Dan untuk menjadi seorang yang betul-betul berjaya dalam pengurusan kewangannya, ilmu adalah sangat penting kerana produk takaful tidak mampu menguruskan semua risiko kewangan anda. Adakah ada produk takaful yang dapat melindungi anda dari inflasi, kejatuhan ekonomi atau kemerosotan bisnes?

6. Membayar Zakat & Cukai

Zakat dan sedekah merupakan proses 3+1. Dengan banyak memberi, kita dapat menyucikan harta, melindungi harta dan mengembangkan harta sekaligus. Harta-harta yang kita beri ini sama sekali tidak berkurangan, malah semakin bertambah dengan cara yang Allah sahaja yang tahu. Zakat hanya untuk harta halal, manakala harta dari sumber haram kita perlu bersihkan 100%.

Manakala cukai pula ia adalah kewajipan seorang rakyat kepada sesebuah negara. Dari duit cukai yang kita bayar, maka ia membolehkan kerajaan memberikan kita pelbagai infrastruktur asas jalan, sekolah, longkang, hospital dan keperluan lainnya.

7. Membuat Pelaburan yang Bijak

Simpanan yang kita telah buat itu antaranya adalah untuk dijadikan modal pelaburan. Tujuan pelaburan kita adalah untuk kegunaan menunaikan haji, tabung persaraan, tabung pendidikan anak-anak, tabung percutian dan apa-apa sahaja matlamat kewangan kita. Kita perlu tahu menyusun strategi pelaburan dengan bijak. Ini kerana ramai orang yang melabur, tetapi berapa ramai yang telah melabur dengan bijak ?

8. Membahagikan Harta

Setelah kita berjaya mengumpul harta, jangan lupa menyediakan exit strategy. Ini kerana kita semua pasti mati. Pastikan harta-harta anda sudah ada penama dan jika perlu boleh gunakan wasiat, hibah, wakaf, pengsiytiharan harta sepencarian dan pemegang amanah (trustee). Itu semua dibuat berdasarkan apa kemahuan anda sendiri.

Jika harta-harta ini tidak diuruskan dengan baik, sekiranya waris-waris anda pandai menguruskannya dan dapat berpakat maka senang hidup anda dalam kubur. Jika sudah berebut harta, hukum faraid pun dilanggar sahaja.

Pembahagian harta semasa hidup juga penting sekiranya anda mempunyai anak angkat, kes anak luar nikah, anak susuan, berkahwin lebih dari seorang dan tidak mempunyai anak lelaki. Jangan sampai harta beku dan orang yang kita sayang menjadi miskin sebab kelalaian kita dalam urusan ini.

Sumber Rujukan: FB Suzardi Maulan – Rancang Wang


Dapatkan eBook 30 Tips Bijak Merancang Wang

TAJUK MENARIK DALAM EBOOK

Pelajari konsep-konsep teras dalam pengurusan kewangan dengan ebook ini.

Aliran Tunai Kewangan Cash Flow

Merupakan asas dalam perancangan kewangan yang meliputi aspek pendapatan dan perbelanjaan melalui formula I-E=S supaya perbelanjaan tidak melebihi pendapatan setiap bulan dan tahun.

Nilai Bersih Aset Nett Worth

Formula A>L supaya dapat menyediakan aset dan dana yang cukup untuk menghadapi masa hadapan serta hutang yang terkawal supaya ia tidak membebankan hari tua kelak.

Simpanan Kewangan Saving

Jika seseorang itu gagal untuk menguruskan simpanannya dengan baik, agak sukar untuk dia mengurus instrumen-instrumen kewangan yang lain.

Perlindungan Kewangan Protection

Dalam kita bekerja untuk memperoleh pendapatan, dan menghasilkan aset, kita seharusnya untuk memastikan kedua-duanya itu dilindungi. Di sinilah fungsi perlindungan melalui takaful.

Pelaburan Kewangan Investment

Inflasi akan menurunkan nilai aset kita. Jadi, di sini perlunya untuk seseorang itu untuk membuat pelaburan sekurang-kurangnya untuk melawan inflasi.

Banyak Lagi Others

Pelbagai lagi topik menarik yang bakal dikongsikan bersama anda di dalam ebook ini. Pelaburan yang paling utama adalah pelaburan ilmu.

Khusus untuk pembaca Majalah Labur, dapatkan diskaun sebanyak 40% untuk eBook ini.

Iklan

5 Strategi Berbeza Tetapi Matlamat Yang Sama Iaitu Financial Freedom

Sudah pasti ramai yang biasa mendengar perkataan Financial Freedom ni kan? Namun pernahkah anda bertanya apa itu definisi financial freedom terhadap diri kita sendiri?

Semestinya makna atau definisi ‘financial freedom’ bagi setiap seorang daripada adalah berbeza. Ada yang inginkan kekayaan, ada yang nak membantu orang tanpa fikir soal kewangan, ada yang nak duit yang cukup tanpa perlu bekerja tapi mampu berjalan keliling dunia, dan banyak lagi.

Namun, matlamat sahaja tanpa strategi yang betul ianya tidak mampu mendatangkan hasilnya yang dicari. Oleh itu, kebanyakan strategi dan ideologi tentang kewangan ini datangnya dari mereka yang telah pun berjaya, mereka berkongsi pandangan dan cara mereka untuk orang lain turut berjaya.

Tetapi terlalu banyak cara dan strategi yang beza membuatkan ramai yang semakin terkeliru, antara yang menjadi rujukan ramai adalah seperti berikut:

1. Li Ka-shing

Li Ka-shing adalah seorang salah satu ahli perniagaan terkaya di Asia, asalnya seorang yang miskin dan kini menjadi ‘self-made billionaire’.

Dengan kaedah mudah yang beliau kongsikan, tidak kira berapa jumlah pendapatan bulanan, bahagikan kepada 5 tabung.

30% – Untuk Kos Hidup
20% – Untuk Berkawan dan Memperluas Network
15% – Untuk Pembelajaran
10% – Untuk Melancong (Terutama ke Luar Negara)
25% – Untuk Melabur

2. Nur Aliah

Beliau terkenal dengan panggilan Liaomey, salah seorang ‘business women’ dan suka berkongsi ilmu berkenaan bisnes dan kewangan.

Caranya, dari pendapatan bersih, selepas tolak bayar cukai, EPF dan SOCSO. Formula 50:30:20

Hadkan 50% – untuk keperluan bulanan
Hadkan 30% – untuk keseronokan dan kemahuan
Hadkan 20% – untuk simpanan dan pelaburan)

3. Abang Abu Mekanik Wang

Mesra dikenali sebagai Abang Abu, pengasas NowAsia, motivator yang melatih pemuda dalam bidang keusahawanan dan pengurusan kewangan. Beliau telah dilantik secara rasmi sebagai rakan Robert Kiyosaki cashflow game board.

Beliau sering gunakan konsep kompas kewangan:

U : UNTUNG 30% – untuk simpan
T : TERPAKSA 60% – penggunaan bulanan
S : SAMPAH 5% – penggunaan di luar keperluan
B : BOCOR 5% – perkara di luar jangkaan bualan

Abang Abu juga menyarankan kita supaya membuat 3 akaun simpanan untuk setiap satu.

4. Robert Kiyosaki

Robert adalah ahli perniagaan dan penulis, penulis buku best-seller Rich Dad Poor Dad. Beliau banyak menyediakan pendidikan kewangan melalui buku dan video.

Strategi yang disarankan oleh Robert Kiyosaki adalah:

70% – untuk bil-bil bulanan
10% – untuk simpanan kecemasan
10% – pelaburan kepada aset
10% – kepada charity atau sedekah

Namun, sebelum membayar dan membahagikan kewangan bulanan pastikan bayar pada diri sendiri terlebih dahulu atau “Always pay your self first”.

5. Afyan Mat Rawi

Merupakan seorang perancang kewangan bertauliah iaitu Islamic Financial Planner (IFP). Beliau menyarankan formula kewangan menggunakan Model INFAQ.

30% – Perbelanjaan isi rumah
10% – Pemberian zakat dan sedekah
30% – Pembayaran hutang
30% – Lebihan simpanan perlindungan dan pelaburan

Sememangnya ke semua strategi ini berbeza pada dasarnya, namun ianya mempunyai penyampaian maltamat yang sama – iaitu bagi membantu kita keluar daripada permasalahan dan menyusun strategi kewangan agar tidak lagi terperangkap dalam ‘rat race’.

Namun, malangnya masih ramai yang terkeliru “mana yang patut saya ikut? Yang mana lebih baik?”.

Dalam game kewangan ini tiada siapa yang betul dan tiada siapa pula yang salah, tiada yang paling bagus dan tiada paling teruk.

Yang menjadi masalah besar apabila tidak melakukan secara berterusan dan tiada disiplin dalam melakukannya. Ini yang membezakan mereka yang mempunyai kemahuan dan angan-angan.

Kami percaya masih banyak lagi strategi dan teknik diluar sana bagi mencapai tahap kewangan yang di impikan. Oleh itu, terpulang kepada ‘tuan punya badan’ nak ikut yang mana, tepuk dada tanya selera.

Tak salah untuk belajar lebih banyak strategi, yang salah apabila kita tidak beramal dengan apa yang telah kita pelajari.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!